Gradnja in obnova > Energijski viri
Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ
#1
Nekaj osnovnih napotkov pri nakupu TČ


Z gotovostjo lahko trdim, da je trg toplotnih črpalk danes skoraj že prenasičen. Ponudbe je toliko, da se povprečni kupec ne znajde več. Seveda je velika konkurenca kupcu vedno dobrodošla, če ve kaj potrebuje. V nasprotnem je pa to lahko tudi precej mukotrpen problem. Vsak prodajalec namreč trdi, da je njegova TČ najboljša in praktično točno to kar vi potrebujete in želite. Kaj zdaj? Naj grem pa kupim tisto kar ima večina, najamem strokovnjaka, zaupam najbolj simpatičnem ponudniku, kupim tisto kar je najceneje???
Ali sam ugotovim kaj je tisto optimalno kar potrebujem?
V nekaj naslednjih stavkih bom poskušal navesti ključne informacije ki naj vas vodijo pri pravilni odločitvi.
Da s toplotnimi črpalkami izkoriščamo obnovljive vire energije je verjetno tako vsakemu jasno. Verjetno tudi ni potrebno poudarjati, da lahko toploto črpamo iz zemlje, vode, zraka. Sicer redkeje pa tudi iz fekalnih bazenov, industrijskih odplak, termalne vode, podzemnih jam, rek, potokov, jezer…
Pri odločitvi kakšen tip TČ izbrati je največkrat na prvem mestu višina investicije, na drugem mestu je seveda lokacija, če je ta primerna za določen tip naprave. Zemlja voda npr. zahteva relativno veliko parcelo. Geotermalna vrtina zahteva dostopnost velikega stroja. Voda voda zahteva kvaliteten podtalni vodonosnik in zopet kar nekaj prostora okoli hiše. Zrak voda zahteva najmanj, ampak tudi nudi najmanj.
Zaradi popularnosti naprav tipa zrak voda se danes posvečamo njim.
Kot velja za vse ostale tipe, je tukaj zopet na prvem mestu višina investicije, koliko sem pripravljen vložiti v ogrevanje s toplotno črpalko? Ko imamo izdelan finančni konstrukt, je naslednji pomemben faktor lokacija, kje se nahaja moja hiša. Primorska je jasno najmanj zahtevna glede izbire same naprave, je pa zelo pomembno kam bomo zunanjo enoto namestili. Burja namreč zelo slabo vpliva na izkoristek in življenjsko dobo. Gorenjska in bela krajina zaradi svojih nizkih zimskih temperatur zahteva naprave ki so sposobne pri nižjih temperaturah proizvajat več toplotne energije, ker pa vlaga ni kritična so lahko te z manjšimi in gostejšimi uparjalniki. Bližina ljubljanskega barja in vsi kraji s povečano zimsko vlago zahtevajo širokolamelne uparjalnike ali vsaj predimenzionirane ozkolamelne.
Naslednji ključni faktor je sama hiša, njena izolacija, tip ogrevanja in velikost grelnih teles.
V sodobno novogradnjo v katero je vgrajeno ploskovno gretje jasno ne bomo montirali naprave z vbrizgom, ampak bomo izbrali nizkotemperaturno TČ tipa inverter ali on – off Pri slabše izoliranih hišah z radiatorskim gretjem je naprava z vbrizgom ali kaskadnim delovanjem samoumevna izbira. V hiše kjer je pri zunanji temperaturi nad 0°c zahteva po 50°c ali več v radiatorjih pa TČ zrak voda ne sodi nobena! Ne vbrizg ne kaskada ne kljubuje fiziki!
Lokacija zunanje enote.
Najpogostejša izvedba TČ zrak voda je v klasični izvedbi z odprtim uparjalnikom. Vse naprave tega tipa so namenjene postavitvi ob steno hiše! Stena varuje uparjalnik pred vremenskimi vplivi in preprečuje poškodbe ali celo uničenje uparjalnika v primeru toče. Ravno tako stena varuje motor ventilatorja pred poškodbami v primeru močnejšega vetra. Če bo naprava montirana dislocirano izberemo takšno, ki je namenjena prosti postavitvi! Takšne TČ imajo popolnoma zaprt uparjalnik in ventilator, ali pa sta le ta postavljena horizontalno. Ta dva tipa TČ seveda nista namenjena postavitvi ob steno! V družino za prosto postavitev sodijo še vse naprave, ki kot toplotno energijo izkoriščajo latentno toploto ledu. Prednost teh je, da so popolnoma neslišne, imajo pa precej ubog izkoristek zato je njihovo mesto rezervirano za lokacije kjer se zahteva popolna tišina.
TČ, klima TČ, inverter, On – Off
Vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Kot smo že ugotovili, univerzalna naprava ne obstoja.
Toplotna črpalka zrak voda kot jo poznamo danes obstoja že več kot štiri desetletja. Mehansko je ta toplotni stroj praktično vseskozi enak. Jasno so se močno izboljšale komponente kar je tudi posledica vse boljših izkoristkov, k temu so tudi precej prispevala krmilja, katera so vse zmogljivejša in bolj prijazna uporabniku.
Nekateri so mnenja, da so on –off naprave preživete! S tem se ne bi ravno strinjal. Še vedno bo dobra on off naprava lahko precej boljša izbira kot povprečen inverter. Če k temu dejstvu prištejemo še neprimerljivo življensko dobo, je lahko v nekaterih primerih klasika odlična izbira. Povsod kjer imamo veliko akumulacijo in inercijo. Vse vrste ploskovnih gretij in v primeru ko TČ pritaknemo k obstoječem kotlu na polena z velikim zalogovnikom. Inverter je odličen igralec v neakumulativnih sistemih, je skoraj nujen v primeru neakumulativne montažne hiše na radiatorskem ali konvektorskem gretju. Glavna pomanjkljivost dobre inverterske naprave je njena cena.
Klima TČ je v biti zunanja enota inverterske klimatske naprave, ki je v nekaterih primerih malce spremenjena ali pa tudi ne in gre za popolnoma serijsko zunanjo enoto inverterske klimatske naprave. Proizvajajo jih vsi proizvajalci klim. Predno so prišle na trg v originalu, smo predelovali v TČ njihove izvirnike. Večina jih je narejena po principu copy paste, je pa med njimi vsekakor kar nekaj razlik, ki se odražajo predvsem na račun drobnih tehničnih rešitev in krmilj, katera so pri nekaterih že dosegla nek normalen uporabniški nivo. Seveda lahko v tem segmentu izbiramo tudi takšne z vbrizgom in tudi kaskado. Prednost teh naprav je v malce prijaznejši ceni, z boljšimi evropskimi TČ se pa ne morejo kosat. So pa lahko v posameznih primerih odličen nakup za zmerno ceno.

Sašo
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#2
Kapo dol! Konkretno obrazloženo brez favoriziranja. Si me pozitivno presenetil. Takih prispevkov se manjka.
#3
Da bo bolj meteorološko in geografsko točno, bom dodal to:
http://www.energetska-izkaznica.si/ener ... manjkljaj/
#4
Vso znanje in izkušnje mojstra, strnjeno v nekaj odstavkih. Res pohvalno in redko videno.
To bi si moral prebrati vsak preden se odloči za nakup TČ.
#5
Sassapov članek naj 'pristojni' umesti v strokovno literaturo. Zame je to najboljši prispevek o TČ na PSS, ki investitorja seznani z ''osnovami'' pri izbiri TČ in bi moral postati standard, s katerim, bi se moral seznaniti vsak zainteresirani. Avtor je tehnično izpiljen, razgledan in njegova priporočila so rezultat dejstev in ne osebnih prepričanj.
#6
Veliko kupcev izbira toplotno črpalko po moči!

Morda primerjava ni najboljša, je pa vsakomur razumljiva. Ko se odločate za nakup avta vam je najpomembnejši podatek koliko močan motor ima?
Enako, ali vsaj podobno velja pri izbiri TČ. Jasno je sama moč pomemben faktor, nikakor pa ne najpomembnejši.
V praksi se vseskozi izkazuje, da je pravilna izbira naprave glede na lokacijo in ogrevalni sistem hiše pomembnejša od nazivne moči deklarirane s strani proizvajalca. Gre za relativno nizka odstopanja, do 30%. Večina vas bo mnenja, da to ni tako malo. Pa poglejmo:
Če bi hiši dovajali 30% manj toplotne energije kot je potrebuje za vzdrževanje prijetne bivalne temperature, je vsem jasno, da brez konkretnih oblačil ne bi šlo.
V katerem grmu torej tiči zajec: Kot smo že v prejšnjem prispevku ugotovili, je proizvajalcev TČ res veliko, kar posledično pomeni tudi zelo izenačeno konkurenčnost po cenovnih razredih.
Toplotna moč vsake naprave je izražena v kw, le ti se razlikujejo po temperaturi vira in temperaturi ogrevalne vode. Podatek nazivne moči Z 7°C ne vsebuje odtajanj. Do tukaj imajo vse naprave od tistih najdražjih, do najcenejših precej dobre izkoristke in tudi odstopanja med boljšimi in slabšimi so minimalna.
Povsem drugačen rezultat da opravljena meritev pri zunanji temperaturi 0°C. Pri tej temperaturi se defrosti vrstijo glede na velikost ter kvaliteto uparjalnika in jasno trenutno moč. Tukaj so razlike med posameznimi napravami največje, tudi do 70%. Ja, pa samo 7 stopinj razlike!? To dobro vedo tisti, ki se jim poraba električne energije poveča tudi za 2 x ko se prično defrosti.
Razlike se s padanjem zunaje temperature zopet nižajo do cca – 10°C kjer je zopet magična meja tehnologij, vgrajenih komponent in arhitekture same naprave.
Zaključek: Tisti, ki ste odločeni za daljnovzhodni segment, kamor sodijo vsi proizvajalci klimatskih naprav, napravo enostavno predimenzionirajte za 30%. Teh 30% vam pomeni varnost dobrega delovanja, daljšo življenjsko dobo same naprave in manjšo porabo!
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#7
podvprašanje...

Na voljo imaš enak model zunanje enote v enofazni in trofazni različici (konkretno so tak primer Mitsubishi YAA in VAA od 7 do 13kW), razlike so po specifikacijah v prid enofazni ampak minimalne oz. zanemarljive. Če predpostavimo da je električna napeljava primerna za eno ali drugo, zakaj vzeti dražjo trifazno?
#8
Enostavno da razbremeniš svoj el. priključek. Kar sicer ni nujno potrebno, če imaš pametno razporejene ostale porabnike.
#9
Karkoli boš kupil, ti bodo skritizirali in povedali, da si preplačal.

Uzdaj se use i u svoje kljuse (modrost z juga).
#10
No, kot novopečeni posredni uporabnik TČ zrak voda bi dodal še nekaj (mogoče, piše, pa ob hitrem branju nisem zasledil). Imamo on/off tč za precej velik objekt (ogrevalna moč 30kW) pri HT (radiatorsko, nekaj je talnega). Samo delovanje itd - brez pripomb. Velike ali vsaj konkretne pripombe pa na regulacijo. Proizvajalca ne bom navedel, ker smo konec koncev konkretno sodelovali in sedaj zadeva štima. Štos je le v tem, da sem jo moral sam predelati oziroma dograditi releje, kontaktorje itd, da zadeva deluje kot je bilo zamišljeno.
Skratka - kar sem želel povedati je, da poleg vseh parametrov itd. upoštevajte še tip oziroma prilagodljivost regulacije. Če imate hišo z talnim povsod ne bo težav. Če imate hišo z radiatorji povsod verjetno ne bo težav. Če imate pa vikend ali kak podoben objekt, ki ga je treba ogrevati občasno, pa težave lahjko hitro nastopijo. Če se pa zadeva zakomplicira še s kakim dodatnim virom (v mojem primeru kotel na KO) in potrebo po izklopu zaradi porabe in omejitve odjemne moči, potem so pa že resne težave. Kot sem rekel, smo jih rešili ob izdatni pomoči, ampak z veliko mojega dela in nekaj dodatnih stroškov.
Vem da to še dodatno zakomplicira izbiro dobavitelja, ampak vseeno je treba misliti na vse.
Kot je že bilo napisano - dobra vremenska regulacija je zakon, dodam pa da slaba je pa slabša kot če jo ne bi bilo. In žal opažam, da zadeve za povprečnega uporabnika postajajo prezakomplicirane in nazadnje ugotoviš, da zaradi slabe ali slabo nastavljene vremenske regulacije in drugih parametrov polovico obljubljenega prihranka "spušiš" za brez veze.
LP,
Samojed
#11
sassapo Napisal:Veliko kupcev izbira toplotno črpalko po moči!

Morda primerjava ni najboljša, je pa vsakomur razumljiva. Ko se odločate za nakup avta vam je najpomembnejši podatek koliko močan motor ima?
Enako, ali vsaj podobno velja pri izbiri TČ. Jasno je sama moč pomemben faktor, nikakor pa ne najpomembnejši.
V praksi se vseskozi izkazuje, da je pravilna izbira naprave glede na lokacijo in ogrevalni sistem hiše pomembnejša od nazivne moči deklarirane s strani proizvajalca. Gre za relativno nizka odstopanja, do 30%. Večina vas bo mnenja, da to ni tako malo. Pa poglejmo:
Če bi hiši dovajali 30% manj toplotne energije kot je potrebuje za vzdrževanje prijetne bivalne temperature, je vsem jasno, da brez konkretnih oblačil ne bi šlo.
V katerem grmu torej tiči zajec: Kot smo že v prejšnjem prispevku ugotovili, je proizvajalcev TČ res veliko, kar posledično pomeni tudi zelo izenačeno konkurenčnost po cenovnih razredih.
Toplotna moč vsake naprave je izražena v kw, le ti se razlikujejo po temperaturi vira in temperaturi ogrevalne vode. Podatek nazivne moči Z 7°C ne vsebuje odtajanj. Do tukaj imajo vse naprave od tistih najdražjih, do najcenejših precej dobre izkoristke in tudi odstopanja med boljšimi in slabšimi so minimalna.
Povsem drugačen rezultat da opravljena meritev pri zunanji temperaturi 0°C. Pri tej temperaturi se defrosti vrstijo glede na velikost ter kvaliteto uparjalnika in jasno trenutno moč. Tukaj so razlike med posameznimi napravami največje, tudi do 70%. Ja, pa samo 7 stopinj razlike!? To dobro vedo tisti, ki se jim poraba električne energije poveča tudi za 2 x ko se prično defrosti.
Razlike se s padanjem zunaje temperature zopet nižajo do cca – 10°C kjer je zopet magična meja tehnologij, vgrajenih komponent in arhitekture same naprave.
Zaključek: Tisti, ki ste odločeni za daljnovzhodni segment, kamor sodijo vsi proizvajalci klimatskih naprav, napravo enostavno predimenzionirajte za 30%. Teh 30% vam pomeni varnost dobrega delovanja, daljšo življenjsko dobo same naprave in manjšo porabo!

Sassapo pohvalno, da si se lotil te teme. Bilo bi zelo zanimivo, če bi začel z opisom tč posameznih proizvajalcev, seveda iz izkušenj. Kaj je pri karerem dobro, kaj slabo, kakšna je primerjava med njimi glede opreme. Kot je znano naj bi bili kompresorji boljše in slabše kvalitete. Kdo uporablja kompresorje istega proizvajalca in oceno kvalitete tega kompresorja. Od kompresorja naj bi bil odvisen izkoristek in življenjska doba.
Upam, da ne bo jeze zaradi takega predloga in naj vam ne zgleda, da sassapo med opisom reklamira oziroma preferira kakšnega proizvajalca tč. Upam pa da se bo tudi sasabo znal ugriznit v jezik in povedat kakšno dobro proizvajalcu, ki ga ne mara in seveda tudi obratno, da bo povedal, kaj pa ni dobro pri proizvajalcu, ki mu ue morda najbolj všeč. Morda bo prav ta tema tista, ki bo odgovorila mnogim, ki so pri izbiri tč v temnem tunelu.

Lp
#12
Mene moti le dejstvo, da kar nekaj podatkov in lastnosti, ki naj bi bile kritične za zadovoljstvo pri uporabi, človek ne more odkriti/spoznati drugače kot z osebno izkušnjo. In to potem, ko je vse skupaj že zmontirano, ker v raznih katalogih in spletnih straneh teh zadev ni.

Zgornja navodila ti kot kupcu sicer pomagajo pri interakciji s prodajalci (in za to sem zelo hvaležen!), ampak realno gledano to ne bo kaj bistveno bolj informirana odločitev. Z drugimi besedami, povsem si odvisen od projektanta/prodajalca/inštalaterja. S temi imaš pa lahko veliko sreče ali pa prav nič. Vnaprej ti ne bo nič kaj bolj jasno, razen v primeru, ko hodiš od ene hiše do druge in ti obstoječi lastniki različnih primerljivih naprav in objektov dobrovoljno razkažejo vse. Nekam hudo realna opcija to za moje pojme ni.

...in potem v enem takem primeru slišim zgodbo, kako inštalater ni znal povezati mrežnega vmesnika na domače omrežje, čeprav je v v navodilih opisano v treh enostavnih korakih. Takrat upaš da so mu jasne vsaj druge napeljave, če že "nova" tehnologija ne.

Na koncu imam ves čas v glavi, da morda preveč kompliciram in pač bo kar bo, razlike nekaj deset € letno niso vredne izgubljanja časa in živcev.
#13
Zaradi tega, če instalater ni znal povezati TČ z internetom ne bo naprava nič slabše delovala! Vse, ampak res vse ostalo je pa lahko zelo pomembno! Nekatera dela imajo konkreten vpliv na sam izkoristek in življenjsko dobo.
Niso osamljeni primeri ko je zaradi instalaterja nastala nepopravljiva škoda in je bilo potrebno napravo zamenjati z novo. Tudi sam kompresor na pravilno izbrani in instalirani napravi ne bo nikoli odpovedal, bo vse okrog prej crklo kot sam stroj. Kompresor največkrat odpove zaradi ne dovolj pedantne plinske izvedbe, napačno izbrane in pod dimenzionirane naprave in napačne postavitve enot pri split izvedbah.
Če je napaka tovarniška, le ta navadno odpove zelo hitro, najkasneje pa nekaj mesecov po zagonu. Za odpoved po nekaj letih se v 90% primerih najde krivec v zgornji navedbi.

spirou... Vse trofazne izvedbe so varčnejše od enofaznih. Obratno je samo v klima segmentu, pa še to samo pri določenih firmah kjer so uporabljene cenejše komponente za izdelavo inverterja, ali pa je bila naprava kasneje dograjena na 3 f delovanje, zaradi zahteve določenih trgov. Inverter, kompresor in uparjalnik
so trije ključni in najdražji sestavni deli vsake TČ
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#14
Če si lahko dovolim še eno splošno vprašanje glede umeščanja zunanjih enot zrak/voda.
Že omenjeno je podstavek boljše kot konzole na steni. V zavetrju in ob steni/pod streho tudi boljše kot izpostavljeno konstantnemu vetru in toči. Ali ima orientacija (S/J/V/Z stran hiše) kakršenkoli bistven vpliv?
#15
Definitivno na jašek ob steno je edina pravilna in trajna rešitev. V katero smer lahko enoto orientiramo je zopet odvisno od nje same. Tiste, ki tipajo zunanjo temperaturo za korigiranje krivulje preko neodvisnega tipala lahko postavimo enako na sončno ali senčno stran. Pri tistih kjer je tipalo integrirano na zunanji enoti, sončna stran predstavlja problem, ki ga lahko rešimo samo z notranjim korektorjem, če ga seveda izbrana naprava podpira. Vodenje samo po notranji temperaturo zna biti energetsko potratnejše, naprava bo po nepotrebnem bolj obremenjena, pa tudi nihanje notranje temperature bo večje
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »