PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Čez zimo brez fasade - kako?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V vseljeni novogradnji smo v situaciji, ko pred zimo fasade pač ne bo.

Kako vsaj nekoliko izolirati toplotne mostove in se zaščititi pred vlago?
A je za silo dovolj, če na vse betonske stebre in preklade (stebri so zidani z betonskimi zidaki) nalepim stiropor? Vsaj kakšno debelino in koliko čez (levo in desno) betonske zidake? S čim to zalepiti, da bom spomladi pred fasado vse skupaj lažje potrgal s hiše? Uporabiti kakšen purpen, ali lepilo?

Hiša stoji na plavajoči plošči, ki je trenutno v celoti nad okolico. Pod ploščo je 10 cm stirodura, nad njo 8cm stiropora in 3cm sistemske plošče talnega gretja. Plošča ima ob straneh hidroizolacijo. Sam sem mislil pred zimo zaščititi tudi ta del s stirodurjem, fasaderji pa pravijo, da za čez zimo tu ni neke sile in naj začasna izolacija ne bi bila nuja? Torej izolacija talne plošče nujno, pogojno, ali lahko počaka na pomlad?
Pogoji: zunaj -10 + megla, notri 22°@60%. Na 30cm betona rabiš vsaj 3cm stiropora, da ne pride do kondenza. Če misliš imeti notri višjo vlago, potem še kakšen cm več.
Če greš prekrivat tam do 40cm od roba betonskih elementov, bi verjetno zadostovalo.
Kakšen imaš pa sicer zid, porotherm 29cm?
Jasno izolirat tudi plavajočo ploščo, če je tako izpostavljena, sicer lahko fašeš kakšen kondenz v spodnjih vogalih. Verjetno bi bil 3cm XPS OK. Če je pa možno, daj na plato kar končno dimenzijo XPS-a, dela boš imel isto ali s 3 ali 10cm platami.
Vse skupaj lepi s parimi fleki purpena za izolacijo, ne preveč, sicer ne boš dobil stiropora dol v 1 kosu.
Zid je leiertherm 29 - ista zadeva kot porotherm.
40 cm od roba misliš 40 cm levo in 40 cm desno od roba?? Glede na vse stebre, ki jih imam, bom potem celo hišo oblepil Smile Jaz sem bolj imel v mislih kakšnih 10cm v vsako stran

Če že, sem na betonsko ploščo itak mislil končno debelino stirodura nalepit.
Ja pa dej 10cm prekrivanja, več ko boš dal, boljše bo. Vsaj vogalne stebre dobro oblepi, ker tam je največja nevarnost kondenza.
Opečna stena pa bo načeloma OK tudi brez izolacije.
Pa dobro zrači in ogrevaj in bo OK.
Zadaj boš vse vogale polepil z EPS spomlad pa trgal dol al kako?
Zakaj ne nalepiš EPS po celi fasadi? in tako pustiš čez zimo?
Edina škoda bo da bo UV "pojedel" kak mm EPS to rumeno zadevo spomladi odstraniš (trda krtača+maska ) in potem lepo fasado gor
Bil tam...prvo zimo brez fasade...hitro se je po vogalih pojavila plesen. Potem sem vse vertikalne vezi oz. stebre oblepil s 5cm. stiroporjem in je bilo OK. Uporabil sem "zimsko" purpeno.
Ex5522: Ja, zdaj bom polepil, spomladi potrgal.

Faros: Koliko si lepil levo in desno čez stebre? Kaj je "zimska" purpena?
Zimska purpena omogoca lepljenje pod nulo ce prav razumem. Zaenkrat je se ne rabis. Poleg tega bos najbrz lazje delal z lepilom, ker lepilo "vakumira“ plosco na steno, purpena pa kot vem ne, in jo moras dokler ne zagrabi nekako fiksirat k steni.
Sicer pa se pozimi da znizevati vlago v hisi z bolj pogostim prezracevanjem in manjsimi pribitki vlage (susenje perila nekje drugje ali kako drugace kot na stojalu v dnevni...). Je pa res da to prezracevanje se dodatno povecuje porabo energenta {poleg neizolirane fasade). Ce je ogrevanje dovolj mocno , da pokrije te dodatne izgube, potem.....
Vidim nekaj his, kjer ludje ze desetletje ali vec zivijo v hisi brez fasade. Prav tako so vse starejse hise narejene brez izolativne fasade.
Na vsako stran sem nalepil eno ploščo postavljeno pokonci, torej širina 50cm. S purpeno gre hitro, plošče ne lezejo pa še odstraniš jo z lahkoto.
Če je cena fasade cca 40€/m2 in je fasade 150m2 ...... je to 6 jurjev.

Teh 6 jurjev si jest sposodim od .......... hudiča ....... če je treba, in dam fasado na hišo pred zimo.

Vse ostalo bo - če sešteješ vse - vključno z vlago, plesnijo in večjo porabo energije ................ bistveno dražje.
papez46: Fasade je 350 m2, predračuni so vsi okrog 40 EUR/m2 (+3 EUR/m2 za oder), brez zaključnega 15 EUR/m2 manj.
Hkrati s fasado rabim še žaluzije (na okomer spet kakšnih 4 do 5K EUR) in vsaj še konzole za pritrditev dveh nadstreškov (ki zaenkrat še nimam pojma, kako točno bosta izgledala). Torej rabim vsaj 15K EUR, če ne dam gor zaključnega.
Hkrati s tem so vsi fasaderji na voljo najprej marca prihodnje leto.

E, jeb.. ga. Dražje mi je jasno, da bo brez fasade. Vlage in plesni pa upam, da se bom izognil z izolacijo stebrov.

Na spomlad pa bodo verjetno že soldi od prodaje stanovanja na razpolago in bo vse lažje Smile
Ups - sory, ja nisi povedal da maš "blok" ....... 8) :lol: :lol: :lol:

Ja sej - vem, nanese ja - ko dodajaš še tisto pa ono .......... no ja ena zima bo že, pa če ne bo ravno "pasja" ........... si zmagal. :wink:
papez46 Napisal:Ups - sory, ja nisi povedal da maš "blok" ....... 8) :lol: :lol: :lol:
:lol:
Zdravo,

Mene pa zanima če bi moral tudi zunanje vogale oblepit, če je bil uporabljen opečno-betonski voglanik(iz mlete opeke)?? Ali so ti vogalniki bolj kot ne isto kot beton? Ostali zidaki so klasika modul 29. Strah me je vlage. Mokra dela koncana ze lani.

Fasado imamo namen delat spomladi, zdaj enostavno ne gre skozi.
(12.10.2020 ob 20:37)myroof Napisal: Zdravo,

Mene pa zanima če bi moral tudi zunanje vogale oblepit, če je bil uporabljen opečno-betonski voglanik(iz mlete opeke)?? Ali so ti vogalniki bolj kot ne isto kot beton? Ostali zidaki so klasika modul 29. Strah me je vlage. Mokra dela koncana ze lani.

Fasado imamo namen delat spomladi, zdaj enostavno ne gre skozi.

Škodilo ne bo. To imaš narejeno v parih urah. Pejt po vsaj 6cm EPS in piksno purpena, pa zalepi zunaj po vogalu in še ~50cm v vsako smer. Fasaderji bodo potem pač potrgali dol. Tistih par 10€ te ne bo pobralo. Morda boš na koncu zime še v profitu, saj bo poraba ogrevanja nekaj manjša.

Vsekakor pa nič postavljat v vogale (pohištvo), stalno ogrevat in lepo zračit.
Iskanje po temi