PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Priklop kondenzacijskega kotla Buderus na jeklenko?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni . Kot že naslov pove, me zanima ali je to izvedljivo ? Se pravi, priklopiti plinsko kondenzacijsko peč na jeklenko. Situacija je namreč taka, da čakamo plinarje, da se mal hitrej premaknejo, in zato še nismo priklopljeni na plinohram. Ker pa gre za novogradnjo, in bi rad že začel polagati keramiko po tleh, bi rad pred tem zagnal talno gretje (protokol), da se sprostijo sile v tlaku.... predno polagam ploščice.

Hvala za odgovore in lp
In zakaj to ne bi bilo možno? Peč mora imeti ustrezno vrsto plina pod ustreznim tlakom, pri tem pa ji je vseeno ali plin pride iz plinovoda, cisterne ali jeklenke. Na jeklenko namesti tak regulator tlaka, kot je predpisan tlak za peč. Če je ta enak kot za štedilnike preveri v tehničnih navodilih peči oz. pokliči svojega monterja.
Teoretično je možno, ampak...

Ali je še čas, da prekličeš vgradnjo plinohrama in kotla? UNP je eden najdražjih energentov. (Zemeljski plin, ki pride po mestni napeljavi je druga zgodba.)

Namesto plinskega kotla namontiraš elo-blok, pa se boš ceneje ogreval kot s plinom iz plinohrama. (Obstajajo tudi dražje in verjetno boljše opcije kot Elo-blok, ki sem ga omenil zaradi majhne cene in nižjih tekočih stroškov v primerjavi z naftnim plinom.)

P.S. Tudi v primeru, če si vgradnjo že plačal, je vredno razmisliti o preklicu in drugi ogrevalni napravi. Vzameš v zakup, da si nekaj denarja dobesedno vrgel stran.
Peč je bila že vgrajena v hiši, ki sem jo kupil (4.gr faza).
Prodaj in raje montiraj električno peč. Tudi z direktnim gretjem na elektriko se boš ogreval ceneje kot s plinom iz cisterne. Če se koristi nizko tarifo, precej ceneje.
Sicer pa jasno lahko priklopiš na jeklenko, če se ne motim je notri enak plin pod podobnim tlakom kot v cisterni. Seveda mora to priklopit majster, da bo vse ustrezno. Pa jeklenke boš menjal kot po tekočem traku, poraba za protokol talnega gretja bo ogromna.
Ja z 10kg jeklenko ne bo šlo preko celega dneva. Boš moral nabavit vsaj dve 30kg jeklenke, da boš spravil skozi protokol sušenja estrihov.
Drugače pa jasno gre, saj je plin enak kot v cisterni.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
10 kg UNP je po energijski vrednosti enako tam 12,1 m3 plina. V najhujšem mrazu porabim mesečno tam 320 m3 zemeljskega plina. 30*12,1=360. Torej bi mi letos januarja ena 10 kg jeklenka zdržala ves dan. Za sušenje estrihov pa se verjetno potrebuje manj energije, kot za ogrevanje celotne hiše.

Je pa vsekakor elegantnejša rešitev 30 kg jeklenka.

PS- neumnosti glede elo bloka pa raje ignoriraj. Cenovno boš prišel iz dežja pod kap. Čeprav je UNP drag je lahko pri energetsko varčni hiši strošek ogrevanja relativno tako majhen znesek, da pretehta udobje nad ceno. Če pa bi že razmišljal o menjavi energenta pa je smiselno gledati za toplotno črpalko.
bozgom Napisal:Za sušenje estrihov pa se verjetno potrebuje manj energije, kot za ogrevanje celotne hiše.
Ne. Veš kakšno moč ima talno pri ~40-50° DV? In kakšne so izgube bajte ko je notri ~30°C? Če se ne motim, sem skuril za protokol ene 100€ elektrike za TČ v 2 zelo toplih tednih konec poletja. Če bi to delal z UNP bi šlo cca. 500€.

bozgom Napisal:PS- neumnosti glede elo bloka pa raje ignoriraj. Cenovno boš prišel iz dežja pod kap. Čeprav je UNP drag je lahko pri energetsko varčni hiši strošek ogrevanja relativno tako majhen znesek, da pretehta udobje nad ceno. Če pa bi že razmišljal o menjavi energenta pa je smiselno gledati za toplotno črpalko.
UNP stane na kWh toplote ene tolk kot eloblok samo v visoki tarifi. Že če bo laufat 24/7 bi bila cena štroma 25% manjša kot UNP. Tudi eloblok je 100% udoben.
Koliko €€ si porabil in koliko energije je treba dnevno dovesti v estrihe ni ravno vzročno povezano in kot tak podatek o strošku ne pove nič, kako pogosto bo moral menjati jeklenke.
24/7 se ogrevati lastniki toplotnih črpalk, da zaradi poddimenzioniranih naprav dobite dovolj toplote v hiše. Za ogrevanje z ustrezno dimenzioniranimi kotli, pa je režim z nočnim izklapljanjem ogrevanja in nižanjem temperatur do 5°C varčnejši kot obratovanje 24/7. In kljub 24/7 režimom imate povprečno ceno elektrike tam 0,10 €/kWh. Cena UNP pa pride tam 0,118 €/kWh. Če še upoštevaš povečanje moči glavnih varovalk zaradi elo bloka si zares prišel iz dežja pod kap.

PS- imaš pa neko čudežno TČ, da ti je pri 50°C dvižnega voda delala s COP 5 (strošek 100...500€).
bozgom Napisal:Koliko €€ si porabil in koliko energije je treba dnevno dovesti v estrihe ni ravno vzročno povezano in kot tak podatek o strošku ne pove nič, kako pogosto bo moral menjati jeklenke.
24/7 se ogrevati lastniki toplotnih črpalk, da zaradi poddimenzioniranih naprav dobite dovolj toplote v hiše.
A dej dej. Kakšne poddimenzioniranosti? 24/7 ogrevam, ker je _udobno_.

bozgom Napisal:PS- imaš pa neko čudežno TČ, da ti je pri 50°C dvižnega voda delala s COP 5 (strošek 100...500€).
Skupni COP za protokol sem imel nekaj čez 4. Sem napisal, da je bilo konec poletja...čez dan 25°..
Torej 100€x4, pa še x1,3 kolikor je UNP dražji od štroma 0,1€/kWh.
jaz sem to že videl, a s ta veliko jeklenko zunja hiše. v enem nizu hišic kjer se začne turjaški klanec. o porabi pa nisem spraševal, nisem upal kar tako stopiti k hiši.
stroškovno gledano je UNP najdražja možna varijanta, pa še kondenzacija bolj slabo dela.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Energetik, moje vprašanje ni bilo, kaj naj naredim s pečjo oz. s čim naj jo zamenjam ... ampak ali se lahko priklopi na "boco". To koliko stane UNP dobro vem, in kakšne stroške lahko pričakujem. Peč na elektriko sigurno ne bom rinil v bajto, ker imam namen naslednje leto (ko se malo finančno poberem) nabaviti TČ in furati ti. hybrid sistem (Plinska +TČ). Ampak, če čem začet polagat ploščice in ostale talne obloge, moram dat protokol čez, pa me briga če mi požre za 500 eur plina (pa močno dvomim, da bom porabil 20 jeklenk in več).
Drugače pa hvala za odgovore .

Lp
Torej se obrni na mojstra, ki servisira plinske kotle, da ti po potrebi prilagodi kotel in priklopi jeklenke. "Ker ste tako vi želeli" (ne glede na stroške).

Amen, tema se lahko zaklene....
točno tako.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
1 2
Iskanje po temi