PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ zmrznila - kaj zdaj?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hojla,
Zunanja enota TČ je vklenjena v led - glej sliko. Imam nekaj vprašanj kaj naj zdaj naredim.

TČ: Daikin altherma LT 6kW; ogreva bajto (140m2 dve etaži, izolacije 15cm stiropor, 30cm volne nad stropom, trislojna okna) - talno gretje povsod in SV (zalogovnik 300l), ima rezervne el. grelce v enoti in zalogovniku (vse se krmili na displeju TČ). Nastavljena 24/7 na vremensko krivuljo, SV se greje ob 22:00 zvečer.

Zunanja enota je v niši fasade zunaj, za rešetkastii vrati. Pod enoto je pladenj ki lovi kondenz in ga vodi ("lijak") v kanalizacijo. Pladenj ima vgrajen grelni kabel da ne zmrzuje (očitno je prešvoh).

Podobno se mi je že zgodilo med novoletnimi prazniki, takrat sem ugotovil da je bil najbrž zamašen odtok kondenza - sem očistil listje in svinjarijo stran in je do danes bilo ok. Zadnje dni je konstantno -10 ali manj ponoči, maks okoli nule podnevi. Sonca pri nas te dni ni, defrosti pogosti ergo veliko ledu. Ker je to že drugič to zimo, da se trepljam po rami ker sem se odločil tudi za backup način gretja (kamin) imam v planu tole zunanjo enoto poleti preseliti na dvorišče na betonski podstavek. Do takat moram pregurat tole zimo.

Vprašanja:
- če se bo led še nabiral ali lahko poškoduje zunanjo enoto/veternico? Ali bo naprava dovolj pametna da se v takem primeru izklopi in greje na grelce?
- kako ročno izklopit delo zunanje enote in prisilit notranjo enoto da greje samo na grelce (talno in SV)?
- kako odstranit led zdaj ko je tak mraz?
- še kak nasvet oz izkušnja koga s podobnim problemom?

Hvala vsem.

Priložene datoteke
.jpg   IMG_0274.JPG (Velikost: 160,5 KB / Prenosi: 2270)
butasto narejeno do amena :roll: tisti pladen ja ali pa ni_luknja, luknja mora bit, vsaj 70cm globoka, da ma voda "prosti pad"......če lahko privlečeš od nekod "vapota" (takega, ki za gretje vode uporablja nafto) to odledeniš v "petih" minutah....ali pa vročo vodo iz pipe na šlauf (če jo maš) in polivaj....
Ja, se lahko poškoduje. Nastavitev te tč ne poznam, zato bom odgovarjal na ostala vprašanja.
1. Najprej odtaliti. V nišo postaviš električni radiator, najbolje kalorifer z ventilatorjem. Nišo s prednje strani zapreš, pa magari s polivinilom. Tč je seveda medtem izkloplena.

2. Mešanje zraka. Ker je tč v niši, veliko podhlajenega zraka vleče na zadnjo sesalno stran. Čeprav je recimo zunaj minus 10, prihaja v tč zrak še krepko bolj v minusu. Posledica je še več sreža in še več defrostov. Na fotki se vsega ne vidi, bi rabil večjo fotografijo. Če je zgoraj dovolj prostora za vstop zraka, z dvemi kosi stirodurja zapri prostor pri strani med tč in zidom na obeh straneh. Mrzelega zraka navpično navzgor gre še najmanj, ker je težji od okoliškega. Ko boš lahko, postavi tč tako, kot ti piše v navodilih. Tako kot je sedaj dvomim, da je dovoljeno.

3. Začasno lahko pustiš kalorifer v niši in prilagodiš pihanje z neko ploščo tako, da vpodpihuješ v pladenj. Dnevno spremljaj in po potrebi vključiš ročno, če se začne nabirati. Idealno bi bilo, da bi bik grelni kabel močnejši

Forum "razpada" s temami o TČ.....
XY tem je bilo napisanih kako TČ mora imeti prost pretok zraka, da ne sme imeti nobenega pladnja ali odtočnih cevi, kako po potrebi dodati še grelne kable, da bi ja voda pri odtajanju odtekla, .......

In na koncu "kapnik" v oklepu, TČ v niši popolnoma zaprta, dodan pladenj, ki dodatno zavira pretok, dodane še 4 lesene podpore, ki verjetno nosijo še kak nadstrešek, da je ja TČ popolnoma "zagiftana".

Kaj narediti.....
Zagotovo je prioriteta odtalitev. Vroča voda, kaloriferji, vapo, ....
Odstraniti pladenj in pod pritrdilne noge dati neke podstavke da je TČ čim višje, spodaj pa več prostora za odtok vode na prosto
Če je nad TČ nadstrešek, odstraniti da bo boljša cirkulacija zraka.

Kaj več v tem trenutku ne moreš narediti....

Poleti pa narediti tako kot je treba!
Če prav zastoim dela še?

Nikar je ne izklapljaj. Dokler se ventilator vrti ne bo panike in ne bo zamrznila. Če bo počivala zna zaledenet potem je konec.

Spomladi nekaj ustimaj s tem pladnom..tč rabi spodaj globoko luknjo ( kjer ne zmrzuje) da vanjo zliva vodo. Od vsakega defrosta jo je par litrov. Tebi se trenutno sanje stopnjuje...v prihdnih dneh pa še ni za pričakovat otoplitve.

( Take situacije se običajno dogajajo na klimah..vsaj pri nas je bilo pred leti tako...takrat se jo ni zklapljalo in ni bilo težav z dejansko zaustavitvijo).
Vincent, led se lahko nabere do vetrnic. Kaj bo potem, se ve. Najmanj kar bo, bo potrebno zemnjati vetrnico.

meni je monter lansko leto rekel naj merkam, da ne pride do ventilatorja. da lahko rata cel jajc. je led ravno tako načenjal proti gor na ventilator riniti. Od letos imam zdaj grelni kabel notri, da nimam skrbi več s tem. tako, da mislim, da se to lahko zgodi in naredi kar nekaj škode.

ne vem kako je pri daikinu, vendar jaz imam možnost, da prisilim TČ da dela sam na grelec. recimo, bi to lahko naredila, tačas bi "odtalili" zunanjo enoto (na že opisane načine) in ta čas ne bi bili brez. Sicer spet ne mislim, da bi tako odtaljevanje trajalo toliko časa, da bi bilo treba ta čas ogrevati, bi hiša zdržala. je pa to pametno narediti raje prej kot kasneje, po moje. kaloriferji so poceni pa v vsaki štacuni...
Ojla, kako ročno vklopiti emergency mode?

Preverjam nastavitve in navodila pa imam edino nastavitev [4-06], ki dovoljuje vklop grelcev ob zasilnem delovanju. Ne najdem pa kako bi ročno vključil zasilno delovanje...pomoč?

Imam pa model 2013. EHBH08CA9W

Če ne gre softversko ali lahko vsaj kje odklopim kak kabel, varovalko ali kaj podobnega na zun. enoti?
Tudi sam imam podoben problem, saj sem zunanjo enoto zametal s snegom iz ene strani (ko sem sneg iz nje čistil). Zdaj pa je tam zaledenelo in vsakih par ur spremljam, kako led "leze" gor. Je delno že na tistih modrih rebrih. Me malo skrbi...

Jutri grem po plinsko bombo in z brenerjem talit led...
Citat:Jutri grem po plinsko bombo in z brenerjem talit led...
To ni pametna ideja.....
Saj ne bom po režah, si bom zaščitil enoto in talil bolj lokalno. Ko bom večino odtalil bom manjše kose odlomil...tak je vsaj plan. Smile
Ugasnite TČ in stalite led. Z toplo vodo z fenom ali kako drugače samo ne jo imet več prižgano. Led je najbolj nevaren da vam poči izmenjevalec. Do ventilatorja led ponavadi sploh ne pride je škoda in zastoj je že prej. Pri Daikinu Odklopi na zunanji enoti žico na sponki S3 in bo notranja enota jamrala da nima zunanje. Potem bo ponudila emergency mode potrdi z tipko OK. Potem dela na grelce. In še dve sliki Ko poči izmenjevalec in kako se ta primer z pladnjem reši.

Priložene datoteke
.jpg   20140313_145844 (Medium).jpg (Velikost: 184,9 KB / Prenosi: 1741)
.jpg   20131024_132105 (Medium).jpg (Velikost: 210,08 KB / Prenosi: 1741)
Kater mojster ti je pa montiral zunanjo enoto v brlog? Sej je takih več da ne boš mislu da te zahebavam. Sem videl pred leti enoto postavljeno med stenama med bajto in garažo ki sta narazen meter in pol. Ja svašta od mojstrov.
vudu12 Napisal:Tudi sam imam podoben problem, saj sem zunanjo enoto zametal s snegom iz ene strani (ko sem sneg iz nje čistil). Zdaj pa je tam zaledenelo in vsakih par ur spremljam, kako led "leze" gor. Je delno že na tistih modrih rebrih. Me malo skrbi...

Jutri grem po plinsko bombo in z brenerjem talit led...
Boš lepo odlotal bakrene cevi, enkratno.. :lol:
Kar se tiče odtaljevanja v takih razmerah je po mojih izkušnjah najboljša zadeva topla voda. Natočiš v vedro ~40°, parkrat poliješ in bo vse šlo stran, hkrati se tudi kovina toliko ogreje, da ne takoj nazaj zmrznilo in bo preostanek vode prej izhlapel.
Eni si pač ne dajo dopovedati, da se to z brenerjem ne dela........

@vudu12
Kaj avto tudi z brenerjem odtalš?

Pa trganje kosov ledu......
Vse lamele boš polomil!
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi