PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave SSR rele kot stikalo za prižiganje luči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ideja je, da ne uporabim križnih, navadnih in izmeničnih stikal, ampak tipke.

Tipka bi poslala signal mikrokontolerju, ta pa potem ob pritisku prižge in ob ponovnem pritisku ugasne luč preko SS releja. Vse luči bodo LED tako da ni nekih velikih moči.

Je pametno uporabiti SS releje zaradi varnosti oz. morebitnega vžiga ob pregretju?

SSR bi bil 2A/230V to je do nekje 500W max ampak pri meni bo luč max 50W, LED.

Sprašujem, ker me zanima kako trpežni so ti SS releji, kako pogosto crkujejo če sploh,...

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ebayunichr("46")com/itm/5V-4-ch-Solid-State-Relay-Genuine-Keyes-Module-240V-AC-2A-Arduino-Flux-Workshop-/111970276837?hash=item1a11f2d5e5unichr("58")gunichr("58")DrMAAOSwkx5XEOm0[/url]
Čist odvisno od kvalitete releja in za kakšen namen je bil narejen. Meni so zapikali 6A releji od Iskre na mešalnem ventilu k ma ne vem če 5W. Zagonski tok je lahko tudi pri napajalnikih kar problem. Drugače nima kej se gret to, daš pa še vseen v dozo. Drugače pa imaš tukaj že debato:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=62975">viewtopic.php?f=6&t=62975</a><!-- l -->
Jaz bi uporabil solid state rele, kjer ni fizičnega kontakta tako da ga ne more zapikati.
Ne vem zakaj odkrivati toplo vodo! MR41 je element, ki je namensko narejen za to funkcijo! Greš v trgovino - daš EUR-e na mizo in je vse rešeno!

guslovd Napisal:Ideja je, da ne uporabim križnih, navadnih in izmeničnih stikal, ampak tipke.

Tipka bi poslala signal mikrokontolerju, ta pa potem ob pritisku prižge in ob ponovnem pritisku ugasne luč preko SS releja. Vse luči bodo LED tako da ni nekih velikih moči.

Je pametno uporabiti SS releje zaradi varnosti oz. morebitnega vžiga ob pregretju?

SSR bi bil 2A/230V to je do nekje 500W max ampak pri meni bo luč max 50W, LED.

Sprašujem, ker me zanima kako trpežni so ti SS releji, kako pogosto crkujejo če sploh,...

Zakaj odkrivati toplo vodo? MR41 impulzni rele je namensko narejen za to - greš v trgovino, EUR-e na mizo in je vse narejeno!
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ebayunichr("46")com/itm/5V-4-ch-Solid-State-Relay-Genuine-Keyes-Module-240V-AC-2A-Arduino-Flux-Workshop-/111970276837?hash=item1a11f2d5e5unichr("58")gunichr("58")DrMAAOSwkx5XEOm0[/url]
Aja Smile sej res, te majo verjetno triake notri. To sem se pa tud že spraševal zakaj se bolj ne uporabljajo v ta namen. Ali je kakšen standard, da mora bit RELE ali pa je na dolgi rok rele bolj zanesljiv. Več al manj majo vsi PIR senzorji notri rele.
Tukaj gre za rele, ki je moteče če stalno nekaj preklaplja, sem imel možnost slišati nekaj takega...
lahko uporabiš SSR, vendar za primer luči je tudi po moje MR41 ok.

SSRje bom sam uporabil za krmiljenje žaluzij, ker vzamejo precej manj prostora kot releji.
Tudi moj namen je bil dati v vsako sobo res veliko razvodno dozo in ločiti na dva dela. En del je nizkonapetostni, kjer je mikrokontroler in napajalnik, drug del pa visokonapetostni, kjer je izveden priklop na luči preko SSR. Ker gre za novogradnjo imam vse luči v betonski plošče vgradne, kar pomeni, da imam samo v dnevni sobi nekje 20 led luči...

Nekje na izhodu pa želim imeti tipko, ki na vse pine pošlje "0" in ugasne vse luči v hiši in ko pridem nazaj se vzpostavi prvotno stanje. Najbolj enostavna se mi zdi ideja kot sem jo napisal zgoraj.
Ravno ker imaš namen prižigati led svetila zna biti izbira SSR problematična. Pri uporabi releja je pri izklopljenem kontaktu napetost dejansko 0V (pa še se zgodi, da kake ledice sem ter tja utripnejo zgolj zaradi indukcij po vodnikih instalacij ali kake tlivke ali ledice za osvetlitev stikala), pri uporabi SSR, ki ima vklopi/izklop izveden z triakom pa malce dvomim, da bo tista vrednost na izhodu dejansko 0V in da bi tiste led žarnice delovale brez kakega utripanja. Vsaj brez kakih dodatnih posegov in dograditev kakega filtra. Sicer pa je bila predlagana ena dobra rešitev, no če je komu bolj všeč SSR krmilje na ledicah, naj ga pač ima. Bomo imeli spet za debatirat kaj.
Ti je že več ali manj razložil @arbajter. Problemi pri polprevodniških stikalih so sledeči:
- pri izklopu ni glavanske ločitve
- tiristorska proženja povzročajo VF motnje v omrežju (če tebe ne motijo, bodo motili sosede)
- tudi po izklopu teče nek reverzibilni tok, ki lahko povzroči, da bodo LED sijalke še vedno nekoliko sijale.
Mogoče še namig. Če bi bila takšna stikala učinkovita, bi bil trg z njimi že davno prenatrpan.
Vgradne LED so 230V in tudi če teče nek tok in napetost ne more nič svetiti. V primeru utripanja pa se dobijo cenovno ugodni filtri, ki to preprečijo. Luč se doma ne ugaša in prižiga na nekaj sekund tako da teh motenj ne bo veliko.
In če jih bo še nekaj prišlo na tvojo idejo?
Sicer pa sem jaz samo zapisal pomisleke, ki jih imam, če pa jih boš upošteval ali ne pa je povsem tvoja stvar.
Ah potem bi bil vsak klasični dimer problematičen, tam notri pa so triaki. Nekih hudih problemov z motnjami ne bo, praktično enako kot z relejem. Kvečjemu imaš lahko ti probleme, da se ti bo kakšna luč prižgala(utripnila) zaradi motnje Smile Imel sem na šihtu problem s temi elementi, ko so se v eni napravi kar vklapljali na random, ko se je notranjost ohišja pogrela na nekih 45°C. Sicer se SCR vklaplja prek diode, tako da nebi smel biti problem.
Dimmerji, če imajo certifikat o ustreznosti, imajo vgrajen filter proti motnjam.
To, da ni galvanske ločitve pa izgleda nikogar ne zanima.
zakaj pa bi potreboval galvansko zaščito?

saj v primeru križnih/menjalnih stikal si na omrežni napetosti.
1 2 3 4
Iskanje po temi