PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Predelava KLASIČNEGA uplinjevalnega kotla v LAMBDA

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo.
Po vsej verjetnosti odpiram ze predebatirano temo.
Za lažje razumevanje delovanja bi prosil že obstoječe lastnike kotlov lambda naj vsaj razskrijejo tip sonde (model lambda sonde NGK,BOSCH lsu,lsm), tip motorjev (motorčki na primarcu ter sekundarcu Belimo,...) ter tip temperaturnih sond (model tipal PT100, PT1000, KTY84-210, NTC10k, NTC100k,....)

Informacije so potrebne ker predelava se lahko izvede na obstoječa tipala ali pa celo vzporedno deluje z obstoječo elektroniko stem so lahko stroški investicije znatno manjši.

Prejel sem elektronsko pošto forumaša, ki me naproša za pomoč pri predelavi kotla. Vse kakor pri upoštevanju cenovni znesek investicije ter delovanje sistema.
Sam sem prišel do zaključka da trenutno cenovno ugodno je samo uporaba razvojnih plošč znanim pod ARDUINO. (doma imam vsaj tri cenovno različna načina)
Dobrodošle so tudi informacije iskušenih programerjev v C+, C++ ter html.
Predelava kotla z ploščo ARDUINO ter doma izdelanim krmilnikom z uporabo ATMEL prcesorja obratujeta kasnih dva meseca brez tezav ter se po mojem mnenju lahko primerjata z znatno dražjo elektroniko.

Na zahtevo forumaša dodajam skromne slike krmilja lambda ter WEB (internetni vmesnik ki posreduje temperature uporabniku preko spleta ter krmilju peči).

Izdelujem še lepotno verzijo z TFT lcd na dotik kot trenutno ponujajo proizvajalci kotlov. V delovanju peči ni razlike je pa lepo videti nekaj sodobnega.

lp
Srečnega in zdravega 2017

Za pomoč lahko ponudim če kdo potrebuje serijski vmesnik (adapter) za priklop krmilne elektronike od WVterm (uplinjevalni kotli) na računalnik. Kabel je namenjen tistim ki se spoznajo na omenjen kotel.

lp
Zdravo.
Prejel sem nekaj meilov.
V prvem prispevku verjetno nekateri niso razumeli zato se opravičujem za nejastnost. Trenutni temi se lahko pridružijo vsi tisti kateri bi imeli (imajo namen predelati kotel) brez lambde ali z lambdo.
Vsaj bomo nekako spoznali delovanja ter obnašanja (karatkter) naših kotlov. tako bomo lahko prišli do lažjih skupnih rešitev.

Odgovor na meil. (Regulacija kotla na temp. IK - če morda koga zanima) Poizkušal sem izvesti regulacijo moči kotla, ki naj bi upoštevala temperaturo v IK komori. V mojem primeru ko sem za delovanje upošteval temp. IK je TDP znatno bol nihal. Po vsej verjetnosti na nihanja ima velik vpliv čistost izmenjevalcev, upor dimnika, sam vlek ventilaorja, upor peči na njeno temperaturo, gostota ter sama vodna para v dimnih plinih. Izmerjene temperature pa so bile IK 825°C, temp pred vhodom izmenjevalcem 398°C, TDP 171°C vse skupaj izmerjeno po dveh urah obratovanja.
Lambdo sem imel zmontirano prvotno pred v vhodom v izmenjevalce. Prednost je bila da je obratovala na višji temperaturi. Slabost pa je ker se je mnogo prej zapacala z zelo finim prahom. Odzivni časi so različni drugače kotel obratuje enako.

lp
Verjetno je težava vsakega, ki bi dogradil lambdo v tem, da pač ne more sprogramirati sam. Če pa kupiš krmiljenje pa je to to, kar se tiče optimizacije in iskanje rešitev. Smile

Da še jaz malo pametujem okoli tega. Moj zapis temelji na poznavanju fizike in podobnih zadev in ne iz prakse uplinjevalnih kotlov.

Kaj zame pomeni optimalno, oziroma maximalno.
Primarni zrak je odprt toliko, kolikor je kotel zmožen odvzeti energije iz drv. Torej izmenjevalci... Brezveze je dobiti 100% izgorevanje drv pri TDP 200°C, kot je brezvezi dobiti 900°C v IK in imeti TDP 200°C plus. Dober primer neumnosti je zaprimer attack. Enaki izmenjevalci pri najšibkejši izvedni in najmočnejši. 100% sem, da kotel(izmenjevalci) ni zmožen odjema 35kW toplote.
To potrjuje podatek o predvideni TDP pri 20kW 160°C in pri 35kW 185°C. Enostavno to pomeni, da če gorenje proizvaja 35kW toplote ga katel ne more oddati, ampak del spušča v dimnik.

Torej, ko določimo moč gorenja skozi TDP je čas za optimizacijo. Meriti temperaturo v IK je nepotrebno.
Zakaj?
ker temperatura bo tam takšna, kot pač bo po tem, ko bo TDP idealna in izgorevanje popolno. Na to vpliva vrsta kuriva, vlaga v kurivu
Popolno izgorevanje pa je takrat, ko dosežemo optimalen preostanek kisika v odpadnih plinih.

Torej v kolikor je in do takrat, ko je zmožno vzdrževati TDP in O2 na optimalni ravni so izkoristki najvišji, torej bo tudi temperatura v IK najvišja možna.
Če pa bi želel krmiliti glede na temperaturi v IK pa lahko pripelješ do tega, da bodo TDP šli previsoko samo za to, da bo v komori željena temperatura. Že samo eno poleno v nalagu je lahko debelejše z malo več vlage in zadeva se hitro podre.

Velika prednost pri optimizaciji kotlov je v tem, da ne potrebujemo variabilne moči, saj večjo moč lahko(in jo) nadomeščamo z časom(in zalogovnikom). Tako je lažje dosegati maximalne izkoristke.

Generalno gledano je najboljše tisto krmiljenje, ki lahko zadrži prav vsako sekundo določeno TDP in določeno vsebnost kisika.

Trej osnova je
- 100% izkoristek kotla = skozi dimnik pustiti toliko(in nič več) toplote, kot jo potrebuje dimnik, da "deluje" in ne kondenzira. Nekateri dimniki imajo verjetno dovolj že 120°C, neizolirani (pre)veliki pa verjetno premalo tudi 160°C
- 100% izkoristek drv = idealni preostanek O2 v odpadnih plinih
(govorim glede na to, da kotel meri le temperaturo in O2) velike toplarne merijo še skoraj vse ostale elemente v dimu)

Algoritmi morajo biti spisani tako, da se sekundarni zrak takoj odziva na spremembo primarnega, ki regulira TDP, torej mora že predvidevati kaj se bo zgodilo ko se bo recimo primarni zrak zaprl za 3%, ker je TDP začela rasti. Če sekundarni zrak samo čaka na podatek lambde in ima po možnosti določeno še diferenco prihaja do zamikov, ki pa slej, kot prej podrejo vse skupaj. Nazadnje se "primarc" in "sekundarc" samo še lovita za rep.
In če uspe kotel regulirati na tem nivoju tudi zelo težko pride do nekaterih izrednih dogodkov, kot je trganje plamena ali pa so res izjema.

Jaz bi vsaj na začetku iz algoritmov izpustil razne izredne dogodke, kot je obešanje drv in podobno. Roko na srce, obešena drva bi software rešil le izjemoma. Bolje je, da je kotel na wifiju in da pošlje kotel sporočilo: Živjo, nekaj me zvija v trebuhu. Prosim pridi pomagat!
Lp, Tvoj Kotel! Smile

Še enkrat disclaimer: Pametoval sem na podlagi svojega razmišljanja in ne na podlagi uplinjevalnega kotla,! In vse skupaj je razmišljanje. Tudi prosim ni treba komentirati nekaj v smislu 100% izkoristka ni, vem, pisal sem, da se razume kaj sem želel povedati. Smile
Smile

Vsem želim uspečno in zdravo v 2017 in naprej seveda.
Zdravo
Razmišljaš v pravi smeri. Večina krmilnikov deluje po PID algoritmu ki je lahko izpisan pri vsakem posamezniku drugači. Pri Attack slx lambda imaš v navodilah vpisane vrednosti PID. Z spremembo enega od teh se bo kotel obnašal čist lahko nasprotno kot bi moral, lahko bolje lahko slabše.
Zadevo je treba začeti lepo počasi. Prvo regulirati TDP z primarcem ter ugotoviti odzivne čase na različne vrste lesa, vlage,....
Ko osvojiš prvo fazo za svoj kotel takrat si lahko zelo ponosen. Navadni uplinjevalnik dela skoraj sam TDP je stabilen ter izgorevanje je zadovoljivo kot pred tem. (TO VEDO VSI KI KURIJO Z NAVADNIM UPLINJEVALNIM KOTLOM TER V NJEGA NALOŽIJO RAZLIČNE VRSTE LESA TER VELIKOSTI takrat TDP SKAČE 150-210 ko gori bukev je primarec preveč odprt, ko nastopi smreka pa premal)

Nekateri bodo zanikali ker pač odprejo primarca in jih ne briga.

MARSI KDO KI BERE NAVODILA JE ZASLEDIL DA PROIZVAJALCI KOTLOV ŽE NEKAJ LET NA PRIMARCU OZNAČUJEJO (RIŠEJO) SIMBOLE BUKVE, SMREKA DA LAHKO UPORANIK TEMU PRIMERNO NASTAVI.

LP
Lukesi
Ni samo Attack ta salabajzer ki ima enak kotel 20 in 35kw. Sicer pa pravi lastnik 35 kw kktla da niso isti izmenjevalci (pa se kaj najbrž, ker ima recimo tudi IK cifro o moči vtisnjeno spredaj). Kot vem večina proizvajalcev dela enak kotel zunanjih dimenzij, potem pa detajle in sw spreminjajo da dobivajo različne moči.
Tudi najbrž vsi Mercedes proizvajalci.
Hanzi:
Popolnoma se strinjam s tabo. Attack ni slab kotel razmerje cena kakovost (pustimo marže-rabate k kraju) Sam bi imel tudi mercedesa doma. Takrat je bila cena tolk velika da za itsti denar sem naredil celotno kotlovnico z sončnimi kolektorji.
Če bi takrat kupil mercedesa nebi tega počel zdaj.

Na uho mi je prišlo da som16 bi potreboval (poizkušal) dograditi svoj kotel. Rade volje bo prisluhnil, ter bova tud probala kaj rešit če se le da.

Posredujem link majstra (stručkota), ki se ni predal začetnim oviram ter je posobil svoj navden kotel (kamin).
<!-- m --><a class="postlink" href="http://luniks.net/lambda.php">http://luniks.net/lambda.php</a><!-- m -->

lp
No, da se razumemo. Attacka "napadam" zato, ker je ta kotel moja prva izbira in verjetno tudi edina izbira.

Lahko, da imaš prav. Nihče ne ve točno kaj je res in kaj ni. Slovaški trgovec mi je zagotovil, da so izmenjevalci enaki... Kar nekako verjamem, ker ni logično, da bi za enako ceno ponujali boljše izmenjevalce in jih ne vgrajevali tudi v svohnejse kotle.

Ne vem Smile

Pa bodi pameten...
Sami izmenjevalci naj bili res enaki (4 cevi premera okoli 60mm če sem prav ocenil premer). Turbolatorji v njih pa naj ne bi bili več isti (nekateri bolj zaviti, oziroma iz drugačnega profila, drugacen ventilator tudi najbrž (vetrnica, moč, število obratov). Vse skupaj je to najbrž drobiž pri končni ceni ali pa se kje drugje pokompenzira. Bog si ga vedi zakaj ima isto ceno.
Zdravo.
Naj mi posamezniki ne zamerijo, ker jim bom kar tu odgovoril ne pa (prek meila ali pa zasebnega sporočila).
Po premisleku ter pregledu strica googla sem se odločil da za prvi korak (fazo) bo potreba nabaviti sledeče komponente. Na seznamu so predvsem ker so poceni pa delujejo tudi brez kašnih predelav ter težav. Bistvo bo sestaviti nekaj poceni ter delujočega.

Kosovnica:
-1 kos Arduino nano 168 (lahko tudi 328 ki je mal dražji) cena 1,5-4€

-1 kos lcd 1602 z I2C vmesnikom (po domače I2c je dodana majhna ploščica, ki pride zraven ali pa že na nalotana na sam lcd -za i2c protocol komunikacije) cena 2-5€

-1kos MAX6675 z tipalom K-typ (lahko tudi max31855K je dražji) Tipalo lahko imaste že doma na kašnem univerzalnem inštrumentu. Lahko bi tudi pt1000 sam je cena večja. Naj bo kar max6675 zaradi cene. treba bo meriti TDP zato mora zdržati vsaj 300C. 2-5€

-1kos servo digital motor mg955-mg956 (izbira motorja je samo pogoj da je vsaj več kot 6kg ter da je servo digital z kovinskim prenosi -hitri gibi lopute ter izpostavljen temp- za lambdo projekt je delno primeren ker ni natančen na zahtevnih kotlih) 3-6€

-vsaj dve tipke ter stikalo za spremeninjanje tdp.

Za delovanje bo potreba motorju zagotoviti enosmerno napetost, ki je lahko 5V do 6V ter toka vsaj 2A. Primerni so adapterji kašnih usb hub (razdelilnikov usb priključkov) ker so 5V 2A enosmerne napetosti. Sam procesor ter lcd pa lahku delujeta od 5-12V toka vsaj 300mA enosmerne napetosti. Doma preglejte kaj imaste da vam nebo treba strošek investicije povečat.

Vsa investicija prvega koraka cca 20euro in menim da lahko vsak poiskuša ker nekateri dvomijo v delovanje, zato sem se odločil za cenovno ugodno izvedbo.

lp
Kaj pa Lambda?
Zdravo.
Brez zamere Hanzi lambda bo šele v nadaljno. Ker so kotli različni prav tako smo si tudi ljudje različni sem se odločil da se moramo bolje spoznati med sabo ter z svojim kotlom. Do uspešne lambde na posameznem kotlu nažalost moraš spoznati svoj kotel da se bo struktura programa prilagodila prav željam posameznika. Če bo zadeva potekala uspešno se pač nadgrajuje. Kot bivši serviser sem ugotovil da so ljudje ki niso nikol zadovoljni. Ti si lahko zadovoljen z nečem ma morda nekdo drug ni.
Lambda projekt ni v oblakih ter obratuje!
Veliko težavo sedaj predstavlja ker kotel mora obratovati še posebej včeri ter danes ko imamo burjo na primorskem.
Rad bi da forumaši začno mal sami kaj vijačit ter kašno žičko pospajkat ker bodo zelo ponosni na karkoli bodo sami ustvarli. Lahko rečem nakažite mi 50€ pa vam pošljem prvo fazo sprogramirano. Tega nebom počel.

Ves material zgoraj omenjen nebo šel v smeti. Lahko se dokupista dva navadna NTC upora 10kohm strošek 1€ pa vam posredujem diferenčni program vklop črpalke ki ga boste imela na lcd pa še bo imel opcijo da pumpo drži aktivno nad temp primer 86C do tele temperature deluje z diferenco.

lp
Pa fantje zagrabte hitr, dokler poševnooki ali rumenokožci ni zaslutijo biznisa. Zadeva je cenejša od čemenja in pametovanja za gostilniškim pultom, pa še življenske sopotnice vas bodo imele rajše... Big Grin
Zdravo.
Štiri posnetka z telefona. Danes so zelo močni sunki burje tako da regulacija ima kaj delat ni na dopustu. Posnetek IK je starejši ko je kotel deloval v režimu samo regulacije primarca brez lambde da sem videl kako reagira če ga mal ročno zmedem.
Sama regulacija doma ima vec lcd ekrančkov ne obratuje samo z enim lahko jih je več.

Ta moj samsung note ne dela vedno vredi.

lp
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=J2BNflW9n4o">https://www.youtube.com/watch?v=J2BNflW9n4o</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=AtAR0TeL4OE">https://www.youtube.com/watch?v=AtAR0TeL4OE</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=0J7ozxwacxw">https://www.youtube.com/watch?v=0J7ozxwacxw</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=7kRShyPrjgY">https://www.youtube.com/watch?v=7kRShyPrjgY</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=2SUZmnVvP0k">https://www.youtube.com/watch?v=2SUZmnVvP0k</a><!-- m -->
Big Grin sem že vajenec Big Grin

Naveden potreben material si morate sami priskrbet. Doma imam morda kaj na zalogi za največ en sestav. Lahko se tudi kaj spremeni ter priredi od potrebnega.
Program bom probal pripreti na forum če to dovolijo, ker nevem omenjitve velikosti ter formata. Upam da ni samo za slike. :lol:

lp
1 2 3 4 5 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi