Objave: 14
Teme: 2
Ocena:
0
Hiša dvoetažna, brez izolacije tako fasada kakor podstrešje, okna klasika. Ogrevalne površine 150 m2 radiatorji +80 m2 (v izdelavi ...talno gretje ...graža ). Trenutno ogrevamo na drva (feroterm 32 kw). Ogledujem si dvokuriščne peči, kuril bi pol na drva pol na pelete..... Kaj svetujete ? Katero peč ?... Zalogovnik?.... Skratka kaj bi vi na mojem mestu hvala..... Na forumu sem veliko prebral o centrometalovi dkp in tudi o valherjevi, nekako mi bolj diši centrometal.....? lp d
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Potem je bolje da ostaneš na Ferotermu.
Samo peleti potem CM ,pa ne zaradi kotla ampak zardi gorilnika in regulacije. Z kotlom ni nič narobe ,da ne bo pomote. Samo za drve glej nekaj na ventilator, ker navadnega itak imaš sedaj.
Objave: 425
Teme: 22
Ocena:
1
Vprašanje je koliko misliš potrošiti. Začni z zalogovnikom ki je del obvezne inštalacije, pri dvokuriščnih pečeh je malo dobrega izbora, Valher in Centrometal sta kar istega ranga glede gorilnika nimam izkušenj. Na spletni stani Etiksa sem opazil nov dvokuriščni Atmosov kotel. Verjetno bi imel na drva vendarle boljši izkoristek kot Feroterm, Valher ali Centrometal kjer gori skozi drva in gre tudi precej v dimnik. Ogrevam na drva in za prehodno obdobje imam še peč na olje kot ostanek dobrih časov poceni olja, pri naslednji rekonstrukciji bom tudi šel na pelete in drva. Če bi to delal sedaj bi vzel dvokuriščnega Atmosa, kljub temu da imam dovolj svojih drv je le lepo če je treba pripraviti kak meter manj.
Objave: 2380
Ocena:
9
Človek bo imel talno gretje, po moje, toplotna črpalka + kamin.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Človek ima 150m2 radiatorjev ogrevanja.
Tudi peleti se bolje razumejo z zalogovnikom, pri drveh je pa za moje pojme obvezen.
Ocena:
0
Najprej sem razmišljal samo o HT... Samo sem po ponudbah. ....3600 in 4000 eur za delo z materialom ....se malo zamisli če bi bil čas za novo peč in potem počasi (€ ...) nadgrajeval kotlarno. Peč je letnik 89, tako da nekaj kilometrine že ima. Sem pa pozabi omenit da je kombiniran KO katero uporabljam poleti za gretje sanitarne vode... najpomembneje pa da je z jutro mraz ko drva pogorijo ponoči....lp
Objave: 583
Teme: 5
Ocena:
0
S pecjo je tako, lahk dela se 10 let, lahk izdihne jutri. Ste vseskozi kurili z njo na drva? Zalogovnike ti lahko naredijo po meri, razmisljaj se o inox spirali za SV. Sam imam 30kw feroterm staro 18 let, dograjen 1250 l zalogovnik s spiralo za SV, z delom je prislo 3k €.
Objave: 841
Teme: 30
Ocena:
11
Ja, samo on rabi absolutno vecji zalogovnik, 1250 pa da se iz tega jemlje sanitarno, to mo glih cez noc drzalo, ce pa hoce enkrat na dan kurit pa lahko pozabi.
Za 150 kvadrotov na radijatorjih pa se 80 bo talnega, vse brez izolacije rabi zalogovnik ene 3000 ali pa vsaj 2500.
Mi grejemo 90 kvadrotov talnege brez fasade, strega pa je izolirana s 30cm urse faktor 0,034, okna so troslojna, spodaj je malo manj na radijatorje, okna in vrata nove, okna so tudi troslojna, zidi pa debeli. Pa ko bo pod minus 5 ali pa se prej bo zalogovnik 1570 premajhen. S tem da imamo bojler posebej, ki se greje ko pec gori, potem je zalogovnik samo za gretje bajte, ce bi bila notri kaca za sanitarno je to se dodatni minus. Ko bo fasada bo drugace, zdaj pa je tako.
On ima pa ce prav razumen, stara okna, zid modul brez fasade ali pa samo omet, nad prvim stukom ko je plata ta ni izolirana... To gre vse ven
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Najprej investiraj v dovolj velik zalogovmik in pripadajočo opremo. Z menjavo kotla ne boš napravil nič, z zalogovnikom pa veliko :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Jaz sem v podobni situaciji k ferotermovki prigradil zalogovnik (1150l) ter dodal laddomat za varovanje povratka. Na dvižni vod za radiatorje montiral 3 potni mešalni ventil z motornim pogonom s katerim lahko sedaj nastavim željeno temperaturo dvižnega voda.. Priključil zunanji bojler 120l za sanitarno vodo. Takrat sem tudi pustil peč na olje in jo preko rotodiverta vezal v sistem. To peč sem pustil zato, ker me je bilo strah, da mi ferotermovka spusti, pa tudi prodajati se je ni splačalo, bila pa je par let stara. To me je leta 2012 stalo 3000evrov.
Nato sem leta 2014 tik pred žledolomom naročil novo uplinjevalno peč (vigas 25 SW) katero sem takoj po žledolomu tudi zmontiral. Peč me je takrat prišla 2200€ plus nekaj malega še predelave cevi saj niso pasali priklopi na peč, drugo je ostalo enako.
Takoj ko sem dodal v kurilnico zalogovnik, sem se zjutraj začel zbujati v topli hiši.
Tak,o da če so finance problem dodaj k peči zalogovnik maksimalno velik kot ga spraviš v prostor. Jaz več kot 1500l za začetek nebi dal, saj če želiš to vodo segreti moraš v peč naložiti vsaj dvakrat raje pa trikrat. Za 3000l zalogovnik pa ustrezno večkrat. Ko pa boš dodal nek uplinjak pa ga boš nafilal z eno naklado. Ker je pa v uplinjaku enostavno in hitro zakuriti, pa ga ni težko tudi zjutraj pred službo naložiti in prižgati če je potreba.
Ocena:
0
Zaenkrat hvala vsem.... Torej zalogovnik... Tudi cena pol je v mejah normale ker je v ceni všteta tudi regulacija wdc20, promatic acc20, ter priklop druge veje centralnega ...do omarice od talnega. Zaenkrat je prioriteta ....topli radiatorji zjutraj in dodelavo sedanja sistema za priklop talnega.... lp
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Danes sem jo spet znižal na 40 stopinj. Je pa bilo potrebno prešnji teden jo dvigniti tudi na 50 stopinj. Hiša nima nič izolacije na fasadi in tudi na podstrešju ni nič izolacije.
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Vse v red in prav ,samo imam odpor do takšnih zadev ,ker imajo preveč delov podvrženim obrabi. Takšne kotle kupuje tisti ,ki ima rad vse na ključ in če je kaj kliče servis in tako je tudi prav. Koliko je kakšen kotel dober pa je to relativen pojem. Konec zimske sezone mora bit brez okvar in normalna poraba za objekt, kar pri mojem CM kar drži ,ker je bil v 4 sezonah za 40€ stroškov (vžigalna tuljava).