PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Najcenejši in najenostavnejši način ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

V hiši iz zgodnjih 80ih si urejam svojo (zgornjo) etažo oziroma svoje stanovanje.
Na hiši smo pred nekaj leti menjali okna in "odebelili" fasado. Streha je relativno nova a zaenkrat slabo izolirana.
V etaži kjer štiri pribljižno 20m2 velike sobe in 7m2 veliko kopalnico povezuje majhen hodnik, trenutno uporabljam 2 sobi in kopalnico. Do konca leta bom uredil še eno sobo, kar pomeni da bom na koncu uporabljal pribljižno 70m2. (spalnica, dnevna, kuhinja in koalnica)
Hišo ogrevamo preko Ferothermove pečji z bukovimi drvami.
Tak način ogrevanja se nam trenutno najbolj izplača in ga zaenkrat (dokler peč služi svojemu namenu) ne mislim posodabljati. Vendar pa ima ta način ogrevnja kot dobro veste eno veliko pomanjkljivost in sicer nekonstantno temperaturo.
Najbolj se to občuti v zimskih jutrih ko so radiatorji povsem mrzli. V spalnem prostoru me to ne moti, je pa precej mučno v ohlajenem stanovanju začeti nov dan.

Ker mi je zalogovnik trenutno prevelik strošek, me zanima kakšne so poceni in hitre alternative s katerimi bi uspel zadržati temperaturo stanovanja na vsaj 20 stopinj v nočnih in jutranjih urah dokler se v peči ponovno ne zakuri?
Sam sem razmišljal o nakupu dveh električnih radiatorjev ali montaži klime (coolwex cgs 12i10), ki jo že imam doma.
Klimo sem sicer imel namen montirati pozno spomladi vendar bi jo v kolikor mislite da je ustrezna rešitev za trenutni problem montiral sedaj. Radiatorček za slabih 100eur se mi zdi rahlo prešibek za ogrevanje takšne površine, tudi če bi imel vključena dva. Ali se motim in so ti majhni radiatorji zmoglivejši kot zgledajo?

Skratka... ne bi rad vrgel nekaj 100eur vstran z preizkušanjem "bo ali ne bo" zato vas tiste ki imate kakšno izkušnjo s tem prosim za nasvet.

Hvala in lep pozdrav!
Ogrevanje z elektriko je najcenejša investicija. Stroški so dokaj visoki.
Če imaš klimo, jo čimprej montiraj, vklopi in pozabi
pormašina Napisal:dokler se v peči ponovno ne zakuri?
tukaj je "poanta" vsega...(ker seveda nočeš zalogovnika) torej, nekdo se mora vstat ob 4h recimo in nabufat peč_ob 6h bo garantirano že "savna"
Vse poceni rešitve so pri delovanju drage. Sem malo temperiral staro hišo da ne bi zmrznila voda v kuhinji, samo 15 dni v zimi in mi je požrl tak radiatorček za 100 EUR elektrike. Kako je s klimo nimam izkušenj a bi v tvojem primeru stisnil za en 1000l zalogovnik. Ni dovolj a ko si boš opomogel boš dogradil še enega, investicija višja a v obratovanju najcenejša pa še pri drveh boš prihranil ker se ne bodo toliko kuhala v peči. Boš rekel imam svoja drva, jaz tudi a sem vesel če jih je treba pripraviti kak meter manj.
Investicija v 1000l zalogovnik bi bila najboljša opcija, saj bo zalogovnik lahko ostal tudi ko bo prišla na vrsto druga peč.

ker praviš da že imaš klimo doma, tudi montaža klime nebo več tako draga, zato bi jo jaz montiral takoj, saj bo pokurila manj kot električni radiatorji. Je pa električne radiatorje najlažje in najceneje namestit. Bo pa račun za el. toliko večji.

Je pa možno na peč namontirati tudi gorilec za pelete, takrat pa odpade kurjenje na drva, hiša pa bo vedno topla.
Predvidevam da imaš namen ostati na drveh.
zagovarjam zalogovnik , potem pa montažo klime čimprej. Bo pa klima v najhujšem mrazu pokleknila. Tako da tistih nekaj dni bo moral nekdo dežurat pri peči.
s tem ko razmišljaš o električnih radiatorjih sam sebi pljuvaš v skledo. Učinek bo slab in relativno drag. V dveh zimah boš pokuril za zalogovnik. Ali ni škoda? Stisni, se zakreditiraj, ali najdi rešitev, da montiraš čim večji zalogovnik, (1000L je za neizolirano hišo premalo)
Tako boš denar res dobro naložil. Klimo pa seveda montiraj, saj bo do mraza ugodno ogrevala.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Najlepša hvala vsem za odgovore!
Seveda mi je jasno da je ogrevanje z električnimi radiatorji ali klimo zelo kratkoročna rešitev. Tako sem imel namen dogrevati samo eno ali v najslabšem primeru dve zimi, dokler si ne nakupčkam za zalogovnik. Trenutno mi je 1500eur res prevelik strošek in ga nimam vzeti od nikoder.
Dejansko sem pa trenutno večji del tedna odsoten od doma, ter bi tako rešitev potreboval le ob vikendih. Kar pomeni da bi na elektriko dogreval dve ali tri noči po tem ko "ugasne" v peči. Če pred spanjem naložimo v peč pomeni da bo temperatura v radiatorih zdržala vsaj do 2h. Potem se bi na timer prižgala klima ali dva radiatorčka, ki bi potem do 8 ure vzdrževali "spalno" temperaturo.
Nisem bogvekaj matematik vendar mislim da pri tolikem času delovanja in pri moči z katero grejejo radiatorčki, ne bi pokuril za 100eur štroma.
Bolj me zanima samo ali eden do dva 2000W radiatorčka zadostujeta za takšno dogrevanje kot sem ga opisal?
Za vas @sassapo ki se pa ukvarjate z klimami, pa imam konkretno vprašanje. Pravite da bi mi klima zadostovala do mraza... Klima ki jo imam ni ravno vrhunske kvalitete ampak vseeno na proizvajalčevi strani piše da bi mogla greti do -15st. Je ta podatek relevanten? ali bo klima pri -3 že kihala in se vrtela v prazno, ter jo bom z uporabo pod lediščem samo uničeval? Kot sem rekel bi klimo želel nastaviti na timer da se vklpi ponoči ne glede na to ali bo zunaj 5 ali -10 stopinj. Vendar bom to opcijo odmislil če si lahko klimo s tem uničim. Ima morda sama kakšno varovala da se izklopi ko ni več izkoristka ozirma ko so razmere pretrde?
Raje kot radiatorčke uporabi kalorifer, ki ti v par 10 min segreje sobo. Timer naštimaš pol ure prej in imaš toplo.

Zalogovnik sicer dobiš od cca 800€ dalje. V izolacijo ga lahko tudi sam oblečeš, kakor sem naredil tudi sam. Uporabiš stekleno volno in kakšno folijo.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lontech.si/lentherm_zalogovnik_zg">http://www.lontech.si/lentherm_zalogovnik_zg</a><!-- m -->
Gre za nizkocenovno kitajsko klimo, katera bo dobro delovala do prvih defrostov. Pri kontinuiranem delovanju pod lediščem lahko prične zamrzovat in lahko se zgodi, da se ne bo več odtalila. Redna kontrola zamrzovanja zunanje enote bo preprečila škodo. Senzorike ni tukaj nobene, klima bo delovala okovana v led do okvare.
Seveda se da v klimo montirat dodatno gretje kondenzata, s čimer se ji omogoči delovanje preko celotne zime. Seveda to pomeni dodaten strošek pri električni energiji.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zalogovnik na bolhi dobiš novega za jurja. Z izolacijo pa se kakšnim 3p ventilom. Moraš vedeti da boš sedanji (najbrž) 4p ventil moral nadomestiti z dvema 3potnima ventiloma. To potegne se nekaj dela za seboj. Delo.pa strošek vsaj nekaj 100 evrov.
Imaš pa potem precej več udobja in manj čiščenja peči. Je pa res da ferrotermovka ni optimalna za zalogovnike. Ni jo.pametno polne habitat, ker bo preveč intenzivno.gorela in bo precej toplote ušlo v dimnik.
Če praviš da ste stene odebelili s toplotno izolacijo in da imaš na strehi podhranjeno izolacijo, potem raje da namenjaš denar za grelna telesa, ki bojo nadomeščala izgubljeno toploto, raje investiraj denar v izolacijo podstrešja pa ti bo vložena toplota ostajala v hiši.

Malo opiši to tvoje podstrešje..je hladno, mansarda, leseno, betonska/ monta plata?..da se vidi kaj se da narediti z razmeroma nizkim vložkom za soliden začetni efekt.
@vincent
Podstrešje je pozimi sigurno precej hladno saj so na strehi esalove valovitke. Nad stropi sob ki so bili narejeni iz ladijskega poda je pribljižno 15cm steklene volne. Sedaj sem v vseh sobah na ladijski pod montiral še knauf, vendar brez vmesne izolacije. Zato se zavedam da je na podstrešju potrebno dodati še vsaj eno ali dve legi izolacije. Ko sem preračunaval najcenejše opcije sem prišel na okrog 700eur stroška. Zavedam se da so toplotne izgube pri slabo izolirani strehi velike, vendar računati da bom z 30cm izolacije zadržal vso toploto ki se sedaj odvaja v teh "kritičnih" 6-8 urah ponoči, je pomoje preoptimistično.

@hanzi
ko bom kupoval zalogovnik imam v planu nekaj v skupni kapaciteti okrog 1500-2000l.
Strop v naši kleti je nažalost visok le slaba dva metra, kar predstavlja veliko težavo za montažo enega zalogovnika takšne kapacitete. (tako mi je razložil mojster za centralno ogrevanje ki si je že ogledoval našo kurilnico)
Ker zaloga tople vode v bojlerju integriranem v trenutno centralno peč komaj zadostuje za večerno tuširanje treh članov, potrebujem zalogovnik z potopljenim bojlerjem za sanitarno vodo. Konec koncev mi nič ne pomaga če je radiator zjutraj mlačen voda v kopalnici in kuhinji pa mrzla Smile
Skratka... 1500eur ki sem jih omenjal prej je verjetno še premalo če prištejemo vse stroške novih priključkov in dela pri takem sistemu zalogovnikov. Zadeva bo nažalost mogla počakati.

Dejansko iščem neko rešitev v stilu zelo poceni za relativno kratek čas... nekaj v stilu Radiatorčkov ali kot je predlagal @ant - kaloriferji. Nekaj ur na dan par dni v tednu par mesecev v letu me ne bo stalo niti 10% tega zneska kot ga potrebujem za zalogovnik ali izolacijo strehe.
Nažalost bo treba z trajnimi rešitvami počakati... Sem pa dobil sedaj dovolj koristnih informacij glede opcije ogrevanja s klimo (ki očitno odpade), da se ne zaletim v montažo sredi novembra in potem ugotovim da delam več škode kot koristi. Ter da je malo konkretnejši kalorifer boljša rešitev od el. radiatorčkov.

Mislim da bom nabavil en pošten kalorifer in probal letošnjo zimo doživeti jutra na toplem na tak način. Wink

Vseeno pa hvala vsem za razmišlanje in nasvete, ter hvala še komu ki se spomni česa "boljšega" in svetuje.
Če želiš ugodno izolirati strop, kupi isover domo ki ga dobiš po dobrih 20 evrov za 7.2 m2 debeline 15 cm. Če daš dve plasti na staro izolacijo te stane to cca 450 evrov. Upam da, ko si delal knauf si dal parno zaporo, oziroma vsaj oviro.
1 2
Iskanje po temi