Bom malo pokomentiral izvajalca/postopek, po tem, ko sem ga opravil. Merilec je bil EkoProdukt/NaturaProdukt.
Ventilator smo namestili na balkonska vrata, ker se jih na vhodna ni dalo zaradi izvedbe pantov (glej spodaj). Ko smo prvič zalaufali ventilator je bil rezultat porazen - izmenjava okoli 1,1 pri tlaku 50kPa (ciljana 0,6)

Nekih očitnih napak iz prve nismo našli, merilcu se je malo mudilo in zato so mi posodili napravo za kakšen dan, da sem se z njo in anemometrom malo "igral". Sicer to igra ravno ni bila, sem bil precej slabe volje ob iskanju napak...
Izkazalo se je, da je bil glavni krivec pri osnovnem preverjanju kamin. Je bil tako velika zračna luknja, da je bilo netesnost še izmeriti težko. Kljub temu, da ni striktno deklariran kot kamin za pasivne hiše, je izvajalec zagotavljal, da je kamin zrakotesen, da niso imeli še nobenih težav pri meritvah in oh in sploh. Kamin sem prelepil in meritev je takoj padla na 0,6 /h. Tukaj bomo še z izvajalcem/dobaviteljem kakšno rekli.
Še nekaj ostalih opažanj:
- presenetilo me je, da sifoni v kopalnicah niso držali zraka; prelepljeni
- največje negativno presenečenje so Pirnar Ultimum vrata; na pantih je vleklo notr, kot bi bil orkan; tudi pri vratih se vidi, da je tesnilo v območju pantov kar porezano???; komentar je bil, da je pri njih bolj v ospredju design, kot zrakotesnost; prelepljeni panti
- dvižno drsna stena Veka je v enem od vogalov (zgornji na sredini) konkretno puščala; sumim, da manjka tesnilo, ker je nek žleb, kamor bi se to po mojem moralo zapeljati; puščalo sicer je, ni bilo pa kritično, da bi bilo potrebno prelepiti (kar bi bilo sicer nemogoče in bi bilo potrebno prelepiti celotna drsna vrata)
- balkonska vrata z nizkim pragom (Veka Softline) so se presenetljivo dobro držala
- za razliko od vogalnega okna, s stebričkom v vogalu (Veka Softline) - prelepljeno
- puščale so električne doze, zanimivo da samo ta velike (7M); kljub temu, da sem električarju specifično naročil, da mora biti doza v celoti v gipsu; prelepljeno
- podstrešne stopnice Minka Polar Extreme so se dobro držale
- spregledal povezavo med TČ zunanjo in notranjo enoto in vodovod; prelepljeno
- par RBT cevi ni bilo zatesnjenih; konkretno vleče; prelepljene
V končni fazi je bila izmenjava pri preverjanju sorazmerno dobra. Pri dejanskem testu pa se pričakuje za kako desetinko slabši rezultat, saj se preverja celoten tlačni spekter od 0,2-0,65 kPa in se dela neko povprečje. Najbolje od vsega pa je vikend "izposoja" naprave, kjer se da res dobro opazovati vsak parameter hiše.