PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Nizkoenergijska in pasivna gradnja Plavajoča plošča

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

od projektanta sma dobila PZI za izgradnjo temeljne plošče. Po pregledu tega se nama pojavlja kup vprašanj, zato bi vas prosila za nasvete.
Projektant je zastavil, da se mora temeljna ploča izvesti:
Nasutje 50 cm
Podbeton 10 cm C25/30
14cm xps
Ločilnio sloj PVC folija
Ab temeljna plošča 25 cm C25/30
Hladni bitumeski premaz
Gradila se bo montažna hiša, dostop do zemljišča je neoviran, prav tako za vse tovornjake in gradbene stroje.
Vprašanja:
Ali je potrebno za podbeton takšen tip betona?
Od različnih ponudnikov gradbenih storitev, sma dobila vprašanja zakaj 14cm XPS? odgovor je bil, da zaradi pridobitev subvencij, vendar so nama vsi odgovorili, da se da enako stopnjo izoliranosti doseči z manj debelim XPS-om?
Kakšne armature uporabiti za zgornjo cono? projektant je predvidel Q424
Tip hidroizolacije? Projektant je predpisal V3, gradbinci priporočajo vsaj V4 po nekakšnem min standardu
Ja in pa na koncu seveda cena za samo izgradnjo, ker sma dobila tako različne ponudbe, da ne vema kaj je realno in se bojima, da se bo cena dvignila tekom gradnje.
Pozabil zapisati mere plošče: 11x8 m

hvala za odgovore
Zakaj vprašanja najprej ne postaviš projektantu?
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")arhimunichr("46")si/reference/]arhitekt[/url]
Takšno vprašanje je resnično za projektanta, ampak bom vseeno odgovoril kaj sem jaz dal in kako sem razmišljal.

Delam zidano hišo:

50cm nasutja je odvisno od terena. Jaz sem imel ilovico in vodo zato imam nasutja > 50cm.

XPS sem dal 12cm, ker se cena lomi med 12cm in 14cm. V tlake bom dal malo več izolacije, ker sem XPS dal malo manj. Tlaka vse skupaj bo 20cm.

Podložni beton je kot podloga, zato ne potrebuješ marko 300. Meni je projektant napisal 150. Problem je črpanje betona. Mora biti vsaj marka 200 ali več. Glede na to, da je bilo 2€ razlike sem dal 300.

Hidroizolacijo daj raje 4mm. Ni tako velika razlika v ceni, kot je kasneje lahko težava v vodi Smile.

Glede na armaturo pa ne bom nič rekel. Kar je statik izračuna tako naj bi bilo. Pri meni so se gradbinci kar križali. Ampak tako pač je. Ko je zabetonirano ne vidiš tiste tone železa Smile
"Običajna" montažna hiša ima temeljno ploščo debeline 25 cm, beton C25/30. Armaturne mreže so Q283 ali Q335 z dodatnimi palicami, če je potrebno (to velja za spodnjo in zgornjo cono). Hiše pa so si zelo različne, prav tako lokacije, tako da enotnega odgovora ni - je treba vedno znova izračunati. Pri klasičnem tlorisu hiše, na ravnini, z neproblematičnimi temeljnimi tlemi, pa je približno tako, kot sem navedel.
Hvala za odgovore.

Boma jutri vprašala projektante in upama na dober odgovor.

Glede nekih reklam, pa nisem najbolj razumel v čem je problem?
Lep pozdrav

Žal nimam odgovora imam pa vprašanje glede temeljne plošče in pa izolacije pod njo.

Zanima me koliko mora xps gledati vertikalno od stene da ne pride do zmrzovanja, (turkizna barva na sliki)

Imam pa naslednjo situacijo, raven teren 40-50 cm humusa nato pa ilovica

Če ima kdo izkušnje ali pa je videl kje na to temu se mu za pomoč vnaprej zahvaljujem
Hvala

Priložene datoteke
.jpg   4 hisa 15.jpg (Velikost: 118,9 KB / Prenosi: 9660)
Da ne odpiram nove teme bom katr tukaj vprašal, in sicer sem pred izdelavo plavajoče plošče in imam par dilem, ki me rahlo begajo (Pa prosim brez odgovorov tipa "kako imaš v PZI-ju, ker ga nimam, sem si pač celo hišo sam sprojektiral in dal samo uradno izrisat)
Gradbinec me prepričuje, da mora biti temeljna plošča cca 10cm širša od objekta (zakaj?), ali to drži, jaz sem namreč mislil, da je poravnana z zunanjim zidom če prav berem imam tudi v projektu poravnano, ampak moj projektant ni bil ravno izkušen glede plavajočih plošč. Sem pa med pregledovanjem literature naletl na oba tipa izvedbe.

Kot drugo me gradbinec prepričuje da za inštalacije v plošči oziroma tamponu v hiši naredim slepi jašek, da ker sicer ne bi mogel alkatena in bakrenih cevi za toplotno črpalko skozi potegnit. Jaz menim da bi šlo ampak mi je ideja z jaškom zanimiva ker je potem vse urejeno v plošči brez da ti neke cevi gledajo skozi tlak. Kako imate kaj narejeno oziroma kakšna je splošna praksa. jaz sem si zrisal te cevi tako da pridejo ven na robu (pozneje izgrajenih) zidov. Razmišljam tudi da bi vsaj bakrene cevi že zdaj dal v požirke.

Tretje: v garazi bom imel dva odtoka na nasprotnih vogalih, ker zaradi premalo padca ne bom mogel vleči enega do drugega pod tlakom sem glavni kanalizacijski preboj pod ploščo v garažo predvidel na sredino garaže kjer bo talni sifon in potem bi vlekel dva prej omenjena odtoka do njega. Ali je to ok? Bo to pozneje izvedljivo. Vsekakor se bom posvetoval še z kakšnim vodoinštelaterjem, ampak me zanimajo tudi vaša mnenja.

Hvala za pomoč že v naprej..lp AV
1. Možnosti sta obe. S tem da mora biti izbrani sistem obdelan z ustrezno armaturo.

2. Skozi zaščitne cevi flex 110 gre brez problema tako alkaten, kot baker; sam sem imel dve 110 za odvod dovod za TČ puščene skozi plato, pa so izvajalci spregledali, da sta dve flex zaščitni cevi in so odvod in dovod potegnili celo skozi eno, pa je tudi šlo (malo težje, pa vseeno). kar se tiče jaška vidim potencialno težavo s hidroizolacijo

3. bo ok
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")arhimunichr("46")si/reference/]arhitekt[/url]
Hvala, se pravi pod točko ena zaupam projektantu saj če je on narisal poravnano z zidom je najbrž tudi statik (statiko imam) predvidel primerno armaturo za tako izvedbo?

Pod točko 2 hvala za potrditev, tudi sam sem z predvidel Fi-110

Hvala za odgovore
aleksav,
vuego, čaki malo.
Zaščitna rebrasta cev fi 110 in ti praviš da gredo skozi - alkaten 1" + izoliran Dovod Cu + izoliran odvod Cu za TČ ??
Že sama dva izolirana bakrena rora sta 2 x 5 cm = 10 cm širine. Ne bo šlo "aleks"!!.

aleksav, drži, "" Vsak je svoje sreče kovač"". :wink:
Lep pozdrav
Ne, nisem tega napisal. Po eno zaščitno cev na vsak vod.
Napisal sem, da sem imel pri sebi za odvod/dovod izvedene 2x110 zaščitne sigmaflex, pa so oba voda (izolirana) potegnili skozi eno stigmaflex 110-ko. So spregledali tadrugo in je ostala prazna.
Ne šparajte pri premeru in številu cevi pod temeljno ploščo. ... pozneje paše kakšna elektrika zunaj v okolici, pa pipa pri skarpi, ali pa pri žaru, pa luč v nadstrešku, povezave do čistilne...
Glede povezav do toplotne je podobno- bolje dat vecji premer zaščitne cevi in več izolacije, pa cevi pred betoniranjem namestiti. Potrebuješ še cev za elektriko do TČ in za komunikacijski kabel.
Potem še cev za npr. KKS /TK kabel...
Pa mogoče cev za dovod deževnice v hišo ter nazaj na dvorišče ce boste prali avtomobile z dezevnico...
V glavnem cel kup cevi...
@Som Kot pravi Vuego sem za vsako cev predvidel svojo zaščitno cev od 110, za primer TČ sem dal v projekt 2x110 za izoliran baker + eno fi50 za povezavo in elektriko, čeprav bi se jo verjetno dalo speštat z barkom. Za dovod deževnice svojo 100 in za vodovod spet drugo.

@pomlad se strinjam od malo viška ne boli glava tako da sem kar nekaj rezerve pustil.
Pozdravljeni..
jaz bi kar tukaj zastavil vprašanje...vse novo zame vendar me zanima če je to pravo zaporedje kot ga je napisal projektant. se ne da pod ab ploščo še xps izolacija?
njegovo zaporednje:
-gradbeni filc
-nasutje
-podbeton
-fvc folija
-ab betonska plošča
-samolepilna hidroizolacija
- toplotna izolacija + folija
- estrih
- finalni tlak

nimamo PZI, ker bo gradil sorodnik gradbinec, sam pa pregledujem kaj bo potrebno kupiti in pridobivam predračune, vendar me je tu nekaj zmotilo. ali je za plavajočo ploščo kakšno drugo zaporedje (zelo bi bil vesel vsakega detaljla ki je potreben).
prav tako me zanima je ali ni priporočljivo hkrati z AB ploščo betonirati še podstaje?
Sistema sta možna oba; izolacija pod ali nad ploščo; vsak ima svoje prednosti, slabosti in namen.

Na podloženi beton ne rabiš dajati folije. Če ste se odločili za sistem izolacije nad ploščo, potem hidroizolacija ni treba, da je samolepilna; lahko je klasična, varjena. Pri izbiri toplotne izolacije nad hidroizolacijo je priporočljivo predvideti en sloj xps zaradi potencialne kondenzacije.

Če je sorodnik gradbinec, armaturo bo kar na oko polagal?
1 2
Iskanje po temi