PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Izročilna pogodba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brskam po forumu pa ne najdem nikjer nič o izročilni pogodbi. Kako se sestavi, v kakšen namen, pod kakšnimi pogoji, je možno spodbijanje (pri darilni je to mogoče, pa bi se rad izognil), pač iščem karkoli, info več kot dobrodošle.
Lep dan še naprej, pa kjerkoli že ste.
Mi smo prepisali parcelo iz staršev na naju z ženo z izročilno pogodbo.
Spisal jo je notar, morajo pa ostali dediči soglašati z njo, drugače se tretira kot darilna. Je pa pač tako, da kasneje nimaš kaj več glede kakšne 'erbije' iz iste smeri.
izročilno pogodbo mora biti sestavljena v obliki notarskega zapisa.

Kljub temu pa je to pogodba, ki jo izročitelj lahko prekliče zaradi hude nehvaležnosti ali pa neizpolnjevanja obveznosti prejemnika izročenega premoženja (npr. neplačevanje preživnine).

Če prejemnik izročenega premoženja ne izpolnjuje svojega dela obveznosti ali če je njegov del obveznosti nesorazmeren glede na izročeno premoženje - kar pomeni, da je šlo v bistvu za darilno (neodplačno) pogodbo - pa se lahko ob dedovanju zahteva tudi nujni delež od tako izročenega premoženja. Seveda so taki primeri redki in težko dokazljivi.

Poleg oseb, ki bi prišli v poštev kot dediči (to so osebe, ki bi dedovale po izročitelju v primeru zakonitega dedovanja), ne smeš spregledati zakonca - tudi on se mora strinjati s pogodbo, sicer lahko ob dedovanju zahteva nujni delež.

LP
Ker mi bo star oče dal hišo se sedaj odločamo med darilno in izročilno pogodbo, rabim pa vse to čimprej zaradi kredita za obnovo. Meni je rekla notarka da je boljše izročilna pogodba (dediči se vsi strinjajo) da nimaš potem več problemov. danes mi je pa neka ženska iz neke nepremičninske hiše rekla da izročilna pogodba ni vredu, ker bom postal lastnik šele po smrti starih staršev torej ne bom vpisan v ZK kot lastnik in ne morem dobiti kredita, je to res?

hvala za pomoč
Ti kar verjemi notarki, saj se na podlagi izročilne pogodbe lahko takoj vpišeš v zemljiško knjigo kot lastnik. nepremičninska posrednica je izročilno pogodbo zamenjala za pogodbo o dosmrtnem preživljanju.
Hvala ti, upam da si 100%
jaz tudi bolj verjamem notarki kot pa posrednici.
Hunter87 Napisal:...neka ženska iz neke nepremičninske hiše rekla da izročilna pogodba ni vredu, ker bom postal lastnik šele po smrti starih staršev torej ne bom vpisan v ZK kot lastnik...

O kakšne BUČE...
jah jebi ga, smo pač bolj navajeni delat z lopato in motorko kot pa s papirji Smile
pozdrav.
že nekaj časa spremljam forum - to je moj prvi post. no morda bo potrebno malo potrpljenja z začetnikom.

tudi sam želim urediti zadeve s prenosom lastništva in vidim da je tukaj pravo mesto. zanima me ali mi lahko kdo posreduje kak vzorec izročilne pogodbe (po možnosti tudi darilne).

hvala
Izročilna pogodba MORA biti v obliki notarskega zapisa, tako da ti jo bo sestavil kar notar.
Darilno pa bom poiskal med 'Vzorci pogodb', ki sem jih ravno dobil (P2P).
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Bom malo trapasto vprašala: a z darilno pogodbo se pa ne da takoj vpisati v Zemljiško knjigo ? :oops:

Lili
lili A. Napisal:Bom malo trapasto vprašala: a z darilno pogodbo se pa ne da takoj vpisati v Zemljiško knjigo ? :oops:

Lili

Seveda se da.
Nebomgabiksal Napisal:Izročilna pogodba MORA biti v obliki notarskega zapisa, tako da ti jo bo sestavil kar notar.
Darilno pa bom poiskal med 'Vzorci pogodb', ki sem jih ravno dobil (P2P).

nebomgabiksal hvala!

tako laično razmišljam, da mi verjetno pogodbo (kakršnakoli že darilno ali izročilno) lahko napiše znanec-pravnik in tu prišparam ta strošek, notarju pa plačam stroške overitve.
a je to kaj bistvena razlika v izdatku ali tu nima smisla šparat.

še to: če je mogoče bi te na ZS prosil za vzorec darilne pogodbe

LP
Bom izkoristil kar tole temo, saj imam o izročilni pogodbi dva vprašanja, na katera nisem uspel najti odgovora...

1. Ali se "potencialni" dedič, ki se z notarskim zapisom izročilne pogodbe odreka izročenemu premoženju odreka zgolj v svojem imenu ali v imenu celotne svoje dedne linije? Mislim na situacijo, da dedič, podpisnik umre pred lastnikom, ki izroča premoženje drugemu dediču, za seboj pa pušča (svoje) dediče..? Ali tudi ti dediči ne morejo spodbijat izročilne pogodbe, ki jo je podpisal njihov (preminuli) prednik?

2. Kako se zadeva ureja, če dedič, kateremu je premoženje izročeno ob podpisu pogodbe dediča, ki se odreka poplača? Gre za nekakšno "izplačilo" drugega dediča?

Vnaprej hvala za odgovore...
samo en namig...
na darilno pogodbo plačate davek na darila(razen če ste prvi dednired) , pa še kje se vam lahko upošteva,
Velika verjetnost je da bo "klasična" prodajna pogodba nakoncu cenejša kot pa darilna.
1 2
Iskanje po temi