Električni priključek je, če ga ponazorim z uro, na 11h, kabel gre pa v smer 5h, in zadeva izgleda smešno. Kako priključek obrniti. Kar malo trapasto se počutim, iščem po netu in nič, z rorcangami pa tudi nikamor ne pridem. V sistemu je voda, zato ohišja črpalke ne morem povsem odviti, da bi ugotovil za kaj gre. Ko odvijam veliko objemno mesing matico, se vrti tudi stator s priključkom.
Kabel v vsakem primeru navpično navzdol.
Na povezavi si odpri navodila za montažo. Imaš vse napisano.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ideo.si/Obtocne_crpalke_za_ogrevanje/Obtocna_crpalka_za_sanitarno_toplo_vodo_UP_15_14_B_Pm_80_Comfort_97916771_GRUNDFOS">http://www.ideo.si/Obtocne_crpalke_za_o ... 1_GRUNDFOS</a><!-- m -->
Ne morem tako zapreti, da ne bi iz bojlerja v zalogovniku pritekla vroča voda, zalogovnika pa ne morem ohladiti, ima 6m³. Črpalka je pod nivojem bojlerja, vmes je Esbe mešalni in ni ventila. Črpalka opravlja 2 funkciji, vodo iz bojlerja v zalogovniku črpa v bojler bližje porabnikom in poleti istočasno cirkulira vodo po hiši, da priteče takoj topla. Sistem obratuje ža vrsto let s priključkom na 11h, sedaj pa preurejam kablovje.
Matico skupaj s statorjem sem že odvil za 1/3 kroga, pa se stator še kar ne da obrniti napram matici.
Kaj se zgodi, če preveč odvijem matico, ali se separator naenkrat loči in priteče voda.
Pa še eno vprašanje, ko se Esbe termostatski ventil skoraj povsem zapre (voda praktično samo kroži, začne rotor klenkati (dobro slišno trkanje rotorja ob nekaj), če znižam napetost, se to pojavi še prej. Ali je kaka rešitev oziroma ali to lahko škoduje črpalki.
Ne da bi sprostil tlak je ne moreš obrnit. Črpalka ima plavajoč rotor. Ropota verjetno zato ker je v rotorju kakšna umazanija,rotor ni povsem uravnotežen. Ali pa ga zaradi prevelikega slipa magnetno polje ne uspe obdržati v lebdenju.
Hvala, brez pritiska sem ga zlahka obrnil.
Ropota vsako leto enako, ko jo čez poletje laufam celo dopoldne (zaradi viškov sončne toplote). Pozimi laufa dvakrat na dan po 3/4 ure.
Verjetno magnetno polje ne uspe dvigniti rotorja, ker vsako zmanjšanje napetosti poveča klenkanje. Ali je lahhko krivo to, da imam priključek na 11h?
Ko bo enkrat avtomatizacija gotova, bi jo lahko poljubno vklapljal, recimo da jo izklopim, ko bi deferenca med FL in RL manjša od 5°C, ali pa da laufa 5 minut, nato 5 minut stoji. Ali je slednje lahko škoduje.
Kaj se z Esbejem po par urah zgodi pa ne vem, očitno se mu poveča ali zmanjša upor. Bom enkrat probal pripreti ventil in zmanjšati pretok.
Pri navzdol obrnjenem priključku izgleda ne klenka.
Če znižam napajanje na 195V, se prek izvijača med črpalko in ušesom, zasliši rahlo udarjanje rotorja, torej ne plava več. Udarjanja brez izvijača še zdaleč ni slišati.
Črpalko bo sedaj krmilila elektronika, ki ima možnost omrežno (pri nas je cca 235V) znižati za 30V, zato jo bom poganjal na cca 205V, edina dilema mi je, na kakšen interval jo vklapljati (če sploh), da zmanjšam porabo elektrike. Poleti, ko imamo viške toplote, bi lahko obratovala od 7h do 19h, morda v času kuhanja s krajšimi intervali izklopa. Instalacija je izolirani alumplast. Če ji ne škoduje, bi jo lahko vklapljal za 1 minuto in 3 minute izklopljeno. Kaj menite, je udarjanje rotorja pri vklopu in izklopu lahko problem?
Tone, takole bi jaz naredil, kot ziheraš. Ne bi zniževal napetosti, črpalka naj ima tako napajanje, da se ne bo matrala in bo delovala v pogojih, za katere je ustvarjena. Šparaj (kot pravi Gorenjec) pa zgolj na času obratovanja in ne izzivaj tehnike na robu zmogljivosti. Naredi pa po svoje...
Tone Napisal:Pri navzdol obrnjenem priključku izgleda ne klenka.
Če znižam napajanje na 195V, se prek izvijača med črpalko in ušesom, zasliši rahlo udarjanje rotorja, torej ne plava več. Udarjanja brez izvijača še zdaleč ni slišati.
Črpalko bo sedaj krmilila elektronika, ki ima možnost omrežno (pri nas je cca 235V) znižati za 30V, zato jo bom poganjal na cca 205V, edina dilema mi je, na kakšen interval jo vklapljati (če sploh), da zmanjšam porabo elektrike. Poleti, ko imamo viške toplote, bi lahko obratovala od 7h do 19h, morda v času kuhanja s krajšimi intervali izklopa. Instalacija je izolirani alumplast. Če ji ne škoduje, bi jo lahko vklapljal za 1 minuto in 3 minute izklopljeno. Kaj menite, je udarjanje rotorja pri vklopu in izklopu lahko problem?
Ne bo problem če te zvok ne moti. Kondenzatorja nima tako, da crknit praktično nima kaj.
Seveda ima kondenzator, presenetljivo veliko kocko, za 20W moči.
Pri 200V priključna moč pade na ~15W. Je pa zanimivo, da po izklopu napajanja LEDka na črpalki počasi (v eni sekundi) ugasne, na koncu se vidi utripanje, gotovo v ritmu vrtenja rotorja, iz česa bi sklepal, da gre za rotor s trajnim magnetom. Vsi drugi simptomi govorijo v prid kratkostični kletki. Pri UPS4518 ali kaj že je, po izklopu napajanja napetost takoj pade na 0.
[quote="Tone"]Če ji ne škoduje, bi jo lahko vklapljal za 1 minuto in 3 minute izklopljeno. quote]
Tone
Kako je s številom vklopov pri tej črpalki ne vem je pa pri magni 2 to omejeno na 3 vklope na uro. (precej večja črpalka)
Dobro je če pogledaš v navodila glede vklopov oziroma se obrneš kar na zastopnika za te črpalke.
Tone Napisal:Seveda ima kondenzator, presenetljivo veliko kocko, za 20W moči.
Pri 200V priključna moč pade na ~15W. Je pa zanimivo, da po izklopu napajanja LEDka na črpalki počasi (v eni sekundi) ugasne, na koncu se vidi utripanje, gotovo v ritmu vrtenja rotorja, iz česa bi sklepal, da gre za rotor s trajnim magnetom. Vsi drugi simptomi govorijo v prid kratkostični kletki. Pri UPS4518 ali kaj že je, po izklopu napajanja napetost takoj pade na 0.
Če imaš tole z gornje slike ta nima nobenega kondenzatorja. Vgrajen je motor z kratkostičnim motorjem. Rotor je levitacijski.
Z spodnje slike pa gre za sinhron motor z elektroniko. Pri tistem bi taken režim delovanja odsvetoval. Če se ne motim se elektronik in verjetno je jasno zakaj.
Za [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")googleunichr("46")si/url?sa=t&source=web&rct=j&url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")etazgrejanjeunichr("46")com/cms_upload/catalog/product_files/931_grundfosliterature-460unichr("46")pdf&ved=0ahUKEwiF0dK_wobOAhUFQBoKHfm0CMUQFggoMAU&usg=AFQjCNGBhkX4AX-4FJPvDHv4qTn5tIeihg&sig2=E_ujkJYS6YxkdNfOj0GUEw]tole[/url] gre: The motor is a single-phase, 2-pole hysteresis-permanent-magnet motor. Na peti strani se lepo vidi kondenzator. [url=httpsunichr("58")//enunichr("46")munichr("46")wikipediaunichr("46")org/wiki/Synchronous_motor]Opis[/url] takega motorja. Čudno, tak tip zaradi nizkega izkortistka ni primeren za tako črpalko. Ko sem kupoval, je bil moj izbor IMPjeva črpalka, ker je imela bistveno večji pretok ob zelo podobni porabi, a je moj trgovec po poizkušanju ni mogel dobiti. Klasična Slo scena, svojo tehnično robo izvažamo, doma je osovražena.
Takoj ko omenijo permanentni magnet, mi slabo rata, 3 take črpalke mi je že pobral hudič, plastična zaščita se predre in magnet zarjavi in začne razpadati, ali pa je kontra.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.