PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Zabavna elektronika Domače omrežje iz nule?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hja, počasi se WRT54G poslavlja, in po drugi strani prihaja v naše kraje optika.

Imamo stacionarni telefon in dva televizorja, v prihodnosti HD (zdaj ne gre), želja še en softwerski IPTV odjemalec (VLC, Frip ipd). nabavil bom tudi NAS (Qnap TS-251) in opustiti Dropbox (plačljiv). Imam tudi WiFi brige na enega poceni TP-linka na katerega je potem obešen tiskalnik. Če bi bil signal dovolj močan tudi ta bridge odpade. Potem pa še pet računalnikov - eden WiFi, štirje na etherentu, ter ostala Wifi osebna krama ena tablica (surfanje) in dva telefona, ki sinhronizirata slike v oblak. Občasno pa se pridejo priklopit tudi obiski Wink

Recimo, da bo vse postavljeno na novo. Kateri router, switch, kako postaviti in skonfigurirati?!
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Ker si že vse to postavljal in skonfiguriral, potem najbrž tudi v bodoče kakih nasvetov ne potrebuješ....
To, da dobiš optiko, spremeni le način dostopa do hiše. Router in vse ostalo lahko ostane tako kot je....
Tudi sam imam podobno WRT54G (Tomato), 4x računalniki, tiskalnik, pametni telefoni (+ gosti, katerim dovolim), pametni TV, ..... En računalnik je server, na katerem se nalagajo moje vsebine in sinhronizirajo z ostalimi računalniki. Nimam NAS ker mi to nudi večjo fleksibilnost in lahko poganjam še druge stvari (npr proxi strežnik). Zato da nimam omejitev v "notranjem prometu", je uporabljen 1GB switch (Hp).
Ker so vsi računalniki (razen prenosnika) povezani žično, ne čutim potrebe po kakem hitrejšem routerju.
Mah, saj... v najslabšem primeru bom moral nabaviti en novejši wifi router... Ker so tisti z >4 porti strašansko dragi, je treba nabaviti še switch za notranjo mrežo, potem pa lahko tudi na T2 škatlici hitro zmanjka portov in še en switch za tam...

Preveč škatlic :-)

Razmišljal sem o Mikrotiku RB2011UiAS-2HnD-IN, ki ima 10 ETH portov + SFP. Vsak port je lahko v svojem omrežju - routan ali ne ... tega sicer ne bom šel sam konfigurirati, ker je škoda mojega časa.
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
No, samo ena škatlica več, kot brez switcha.....
Sicer pa itak vseeno, saj menda to nimaš sredi dnevne sobe.

Ne vem kaj danes T2 ponuja......
Jaz imam od T2 Milan....
Optika notri in 8 enakovrednih portov ven.
- en port za router
- en port za stacionarno telefonijo
- ostane 6 portov za TV

Kaj ti zmanjka?!
u jebemti... T2 Milan Wink

Dejansko pa bo dober router in gigabit switch ceneje kot Mikrotik
Tko, naročil optiko pa poudaril, da naj pride zraven tale Milan, potem pa takrat naprej čaram...
Optika je z zamudo prišla, Milan pa ne... T2 v stečaju ga mal sračka Wink

Vseeno pa bo potrebno menjati router in rabim nasvet kaj za vraga naj vzamem, da bo spet nekaj (deset)let mir. WRT54G je bil svoj čas zakon...

Pogoji dela: NAS z osebnim oblačkom, en PC za pretakanje & media server, par WiFi klientov (kakšen verjetno s T2GO) in to je to. Trenutno noben klient nima 802.11ac, ampak z novimi nakupi bodo...

Po prečesavanju neta sem nekako prišel do dveh kategorij in sledečega izbora:

MU-MIMO
ASUS RT-AC87U - 4-port switch - GigE - 802.11a/b/g/n/ac - Dual Band - 197€
Linksys EA7500 - 4-port switch - GigE - 802.11a/b/g/n/ac - Dual Band - 237€

Strong performer
TP-LINK Archer C7 AC1750 - 4-port switch - GigE - 802.11a/b/g/n/ac - Dual Band - 110€
ASUS RT-N66U - - 4-port switch - GigE - 802.11a/b/g/n - Dual Band - 99€

MikroTik RB2011UiAS-2HnD-IN - 10-port switch - GigE - 802.11b/g/n - 2.4 GHz - 125€ (razprodaja)
+ 50€ za pa še 5GHz AP, ki ima še 5 ETH
+ 80€ za programiranje (?!)

Cene so bolj primerjalne narave, je pa EA7500 cenovni overkill. Mikrotik je raketa, ampak je ne znam vozit (njihov OS), je pa število ETH portov velik plus (pa še milticast spusti skozi)...

Saj vem, da ni kaj razmišljat Smile
Za "normalnega" uporabnika je WRT54G še vedno zakon......
Nebomgabiksal Napisal:MikroTik RB2011UiAS-2HnD-IN - 10-port switch - GigE - 802.11b/g/n - 2.4 GHz - 125€ (razprodaja)
+ 50€ za pa še 5GHz AP, ki ima še 5 ETH
+ 80€ za programiranje (?!)

Cene so bolj primerjalne narave, je pa EA7500 cenovni overkill. Mikrotik je raketa, ampak je ne znam vozit (njihov OS), je pa število ETH portov velik plus (pa še milticast spusti skozi)...

Sam imam na eni domači lokaciji natančno tak router in sem kar zadovoljen z njim. Po mojih izkušnjah je MikroTik za svetove pred kakšnimi Linksysi in podobnimi igračkami, čeprav me je "lesenost" slednjih odvrnila, da bi kadarkoli z njimi naredil kaj resnega. Seveda na drugi strani tudi Mikrotiku še svetovi manjkajo do kašnega dobrega Ciscota (kar najbolje poznam in obvladam) ali Juniperja. Ampak če doma nimaš 100x več denarja za routerje, potem si pač tu, kjer si.

Da je vgrajeni WiFi vmesnik samo na 2,4 GHz in ne podpira 802.11ac, sicer ni najboljše, ampak če pri tebi ta spekter ni zabasan, bo verjetno vseeno kar dobro delovalo. Drugače pa pač poseben access point, saj navsezadnjie niti primerne lokacije za access pointe praktično nikoli ne sovpadajo s primernimi lokacijami za routerje in switche.

O glavnih nevšečnostih na katere sem naletel. Če gre kaj narobe na liniji do ponudnikovega routerja, PPPoE in DHCPv6-PD clienta občasno ne uredita vsega, kar bi morala. Se pa to dogaja dovolj redko, da še vedno ne vem, kje točno je problem. Glavni element, s katerim na tej poti lahko gre kaj narobe, je ponudnikov router pri meni, ki ga uporabljam kot Ethernet/ADSL modem. Ne zna delovati kot DHCPv6 server, kar sem svoj čas, ko na tisti lokaciji nisem imel še nobenega serverja, hotel uporabiti, zdaj pa tega itak ne potrebujem več. Ima čudno filozofijo access list, čisto linuxovsko, kar je v redu za hoste, ne pa najbolj za routerje, ampak se z nekaj dodatnimi pravili in dobro zasnovo da urediti stvari. Če je pri IPv4 marsikaj narejeno samo na pol, je pri IPv6 marsikaj samo na četrt. Ampak dejanske komunikacije kljub temu po IPv6 delujejo precej lepše kot po IPv4.

Če ti je področje routerjev in switchev domače, zgolj MikroTik-ovega RouterOS-a ne poznaš, naj te to ne skrbi. Jaz sem poleg ostalega dela kakšne 2, 3 dni malo bral dokumentacijo, potem en dan malo preizkušal in se igral z njim in to je bilo to. Pri študiranju se osredotoči na tisto, kar rabiš, vsaj za začetek: osnovno delo z routerjem preko CLI, nastavitve Etherneta, WiFi, bridgev, routinga, access liste, mogoče še česa, kar potrebuješ na relaciji do partnerjev (npr. ponudnika). Kakšnega MPLS, routing protokolov, raznih VPN čudes, tunelov, captive portalov in podobnega ne potrebuješ, vsaj na začetku ne. Tudi brez QoS bo vsaj nekaj časa šlo.

Če pa o tem področju ne veš nič, potem seveda ne bo šlo tako zlahka. Ampak potem to tako ne bo šlo s prav nobenim routerjem.

Aleš
kaj pa recimo tale (pa še staremu linkys-u je podoben Big Grin ) ?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.telekom.si/zasebni-uporabniki/mobiteli-in-naprave/ostalo/linksys-brezzicni-ac-usmerjevalnik-wrt1200ac-eu">http://www.telekom.si/zasebni-uporabnik ... t1200ac-eu</a><!-- m -->
Največji plus za Mikrotik je veliko število ETH portov. Vsi mali (in malo večji routerji) pa imajo 4 porte, kar mi je absolutno premalo. Tako bi imel takoj še eno škatlico in en napajalnik več... In ta škatlica tudi pod razno ne bi bila tako konfigurabilna kot Mikrotik.

Za samo konfiguracijo bom razmislil kaj rabim, pogledal navodila, se malo poigral in če mi bo škoda tri dni za igranje, bom pač objavil oglas "Iščem izvajalca".
Kaj pa si dobil pri T2?
Pri meni je Innbox V60 prevzel tudi vlogo routerja in wifi točke. Tako sem se znebil Belkin routerja, ki je počepnil vsako noč. Innbox je stabilen, ima giga porte, seveda za več žičnih uporabnikov mu bo treba pomagat s switchem.
Ja, po izgledu je verjetno Innbox V60.
Problem je, ker 3 ETH porabim s televizijo in ostane samo še eden...
Switch in eno dostopno točko pa si rešen.
Se strinjam!
1 2
Iskanje po temi