V hiši živimo trije, midva z ženo v zg.nadstropju, moja mama spodaj. Otroka sta v Ljubljani na študiju in prihajata domov za vikende. Nimamo bojlerja ampak sončne kolektorje ali pa vodo dogrevamo na kurilno olje, nimamo posebej zamrzovalnika. Nimamo niti klima naprave. Kuhamo samo zgoraj, mama ne kuha več. Fiksno delata dva hladilnika, 2 televizorja ( oba skoraj nova, A+) za vikende pralni stroj ( 1! ) na polno, občasno sušilni in pomivalni stroj. Namizni računalnik je ves čas prižgan, ekran se ugaša po uporabi. Tu pa tam laufajo še gospodinjski aparati, nič posebnega, račun za elektriko pa imamo 104 eur! Je to normalno? Imel sem merilce porabe, nič ekstremnega. Na elektro podjetju pravijo, da je pač takšna poraba. Meni se vseeno zdi preveč. Kaj menite?
Nas je 5 imamo to kar ste vi napisali pralni stroj tude en samo je pa ma teden cca 10 žeht. Temu primerno lavfa tudi sušilec je pokvarjen tako da dela bistveno več ko je pa potreba, pa likanje za 5.
V aprilu, prej ni primerjave ker je bila še toplotna, aprila je bila samo kak teden. Račun za elektriko je bil 54 Eur s tem da smo še delali pa je tudi mešalc naredu kar nekaj ur. Oktobra, pred kurilno sezono pa je bila cena pod 50 Eur.
Tako da mislim da vi občutno preveč plačujete.
Mi imamo podobno situacijo, 4 otroke, vsak dan eno pranje in sušenje, računalnik x2, tv, hladilnik in skrinja vsak posebej, kuhamo za vikend, voda na olje, hiša 180m2, razsvetljava večinoma led, račun cca 48 eur.
Občutno cca 50% preveč!Jaz imam ogrevanje na toplotno in SV.Hiša 160m2 tudi 4 člani skrinja in hladilnik ameriški, računalnik laufa non stop..se mešalec laufa tej pa tej.Pa imam 80eur povprečni račun.
Sploh ne veste kakšno ima postavko kwh, koliko energije potrošijo mesečno, ali gre za dvotarifni ali enotarifni sistem, plačujejo pavšal ali po porabi itn, pa kar na pamet ocenite, da je 50% previsoka položnica ...
V primeru da redno hodite na šiht, normalno spite... izklapljaj še računalnik, saj tudi če želiš ne moreš bit več kot 5 ur dnevno na njem (torej lavfa 19 ur v prazno). Dodatno en pritisk gumba ter klik z miško :wink:
Preberi tole temo.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&p=663796">viewtopic.php?f=7&p=663796</a><!-- l -->
No jaz imam 2 strežnika (NAS), 2 laptopa in en PC, en TV par ur na dan, kuhamo na indukcijo, pečemo na štrom, peremo v povprečju več kot en stroj dnevno, vsak dan laufa tudi pomivalec, imamo še kolektorje in posledično laufa par ur na dan tudi črpalka mislim da 250W.
Elektrika 50€ plus minu 5€, odvisno od meseca. Aja, občasno laufamo tudi klimo tako za kdaj na hitro segret v tem zmešanem vremenu kot hlajenje. Imamo še velik hladilnik in zamrzovalno omaro. Pa kruh doma pečemo... in vse cunje likamo.
Nekaj vam kuri štrom ker je poraba konkretno prevelika.
A to plačujete pavšal ali mesečno sporočate porabo in plačate po dejanski porabi? Ker če pavšal... potem je škoda debate.
Ko je že uporabnik 'Motion' napisal, napiši porabljeno energijo v kWh. Še bolje, če kar skeniraš položnico in jo prilepiš. Zelo pomembno je tudi, ali gre za paušal, ali dejansko odčitano stanje 1. in zadnjega v mesecu.
Naštel si skoraj vse porabnika, kaj pa kakšne bolj 'eksotiče', npr. ali imate gretje žlebov ali gretje kakšne klančine, katero ste pozabili ugasniti? Imate kakšen terarij ali akvarij?
Običajno imajo solarni sistemi za backup še elektro grelec, mogoče, pa se vklaplja brez vaše vednosti?
Koliko pa je 'tihih' porabnikov (alarm, IP kamere, oz sistem za snemanje, router za internet, switchi...)
Ali pridna študenta v kleti gojita kakšne rastline, ki potrebujejo veliko svetlobe in toplote? :twisted:
Tudi meni je tale poraba nekoliko "sumljiva". Seveda se vse tole pisanje tule zelo hitro lahko izkaže za tisto - rekla, kazala - lahko narobe meri števec električne energije, čeprav je malo možnosti, se nebi zgodilo prvič, lahko je poraba resnično taka, lahko je...........to in to. Tule ni druge, kot reči bobu bob in izvesti kolikor toliko verodostojno merjenje porabe še enkrat za števcem elektro distributerja. In če se izkaže da je njihovo merjenje v tvojo škodo, narediti čim večji kraval, češ, da že dve leti narobe kaže, itd.
Takle števec spodaj je okrog 100 €, pa mislim, da je še vedno cenejša rešitev za ugotovitev dejanskega stanja.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.