Objave: 70
Teme: 21
Ocena:
0
Kaksne imate kaj izkusnje z zidanjem hise s siporeksom?
Objave: 7350
Teme: 20
Ocena:
4
selassie, raziskuj/beri forum!
glede zidanja/izkusenj/predlogov itd. z ytongom/siporeksom je tu gor na tisoce prispevkov.
Objave: 1949
Teme: 2
Ocena:
1
Moje skromno mnenje. Zgradil sem si dom z Siporexom, takrat pred 36 leti cenejši od opeke. Dandanes v projekt z današnjimi cenami Y -tonga ne bi šel, razen če, ne gradiš na obali v samo izvedbi. Opeka ima boljšo akumulacijo in cenejša. Obdelava sten zunaj cenovno ista, znotraj v samoizvedbi pri Siporexu oz, Y tonga cenejša, a suma sumarom še vedno dražja.
Objave: 555
Teme: 4
Ocena:
0
Siporeks ima bistveno slabšo akustično izolacijo v primerjavi z opeko, poleg nižje toplotne akumulacije, kot je že bilo omenjeno.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Mala akumulacija ni problem, pri talnem (kar je večina novogradenj) je akumulacije še preveč v estrihu, kar povzroča težave v prehodnih obdobjih, ko talno ne more slediti hitrim spremembam temperatur zaradi osončenja skozi velika okna npr. Mala akumulacija v zidovih je tako vsaj zame prednost.
Večji problem je cena po kubiku zida.
Objave: 16684
Teme: 48
Ocena:
49
Malo se motiš!
Večja akumulacija pomeni manjše temperaturne spremembe.
Na gor in na dol.
Močno izolirana in akumulirana bajte ne gane nikamor. Lastne izkušnje.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Fantocci Napisal:Mala akumulacija ni problem, pri talnem (kar je večina novogradenj) je akumulacije še preveč v estrihu, kar povzroča težave v prehodnih obdobjih, ko talno ne more slediti hitrim spremembam temperatur zaradi osončenja skozi velika okna npr. Mala akumulacija v zidovih je tako vsaj zame prednost.
.
Pa naj bo malce viharja, ker zagovarjam ob talnem gretju tudi radiatorsko.
V prehodnem obdobju, ko sonce lahko komplet nadomesti ogrevanje za čez dan, se ogreva le z hitroodzivnim radiatorskim gretjem le takrat, ko je potrebno.
Citat:Večja akumulacija pomeni manjše temperaturne spremembe.
Na gor in na dol.
To velja, vendar mora biti masa namenjena akumulacijo s temperaturo blizu željeni temperaturi zraka (to pa estrih z toplo odo ni). Če je zrak hladnejši, masa oddaja toploto, če je toplejši jo sprejema.
Akumulacija estriha pri talnem gretju stabilizira temperaturo le, če imaš regulacijo temperature le z vklopom, izklopom obtočne črpalke, ali pa pri prekinjanem gretju (drva brez zalogovnika - ponoči ne dolagaš).
Citat:Večji problem je cena po kubiku zida.
Imam informativno ceno za materjal zidu: Plinobeton 30 cm + izolacija = 40 E/m2. Opeka modularec 30 cm + izolacija (toplotna prevodnost enaka) = 16 E/m2.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 16684
Teme: 48
Ocena:
49
OK, gospod Žerjavar, pa dajmo.
Kaj je to prehodno obdobje!? April, maj, ko ne grejemo več.
Ali včeraj in danes, ko je 10 stopinj več kot poprej in pribija sonce?
Če govorimo od zadnjih dveh dneh, je treba vedeti, da je zunanji zrak še vedno krepko hladnejši od željenega v hiši. Torej hiša izgublja energijo, estrih lahko vpije te hladnoče poljubno veliko. Toliko o zraku te dni. Zunanjih 14 stopinj, proti željenim 24 notranjim.
Ostane torej sonce in njega pribitki. Zanemarimo pohištvo, ker ni normalno, da pred velikimi steklenimi površinami namečemo omare. Torej sonce sije na estrih in ga ogreva. Ker pa je talno konstantno tudi v tem obdobju (spomnimo, da hiša še vedno izgublja toploto, ne glede na sončen dan), pumpa to energijo od sonca. Iz obsijanega dela estriha, jo prenese na ostale dele. Ki jih je brez dvoma nekajkrat več, kot obsijanih. Torej je, bolj ali manj, posledica sonca zgolj zmanjšana potreba po dodajanju toplote v sistem talnega ogrevanja. Ne pa toliko razlika oz. skoki v temperaturi.
Našo bajto smatram kot srednje izolirano, zato pa toliko bolj akumulacijsko močno in lahko ti povem, da je temperatura, v teh dveh dneh, poskočila manj kot pol stopinje. Temperature dvižnega voda ne spreminjam.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ocena:
1
Fery Napisal:Kaj je to prehodno obdobje!? April, maj, ko ne grejemo več.
Smo govorili o problemu pregrevanja prostora (zrak bolj topel, kot je naša želja) zaradi žarčenja sonca skoz šipe. To je zame prehodno obdobje, ko je treba imeti hitroodzivni sistem ogrevanja prostora. Naj sonce prostor ogreva, naj se toplota znotraj prostora akumulira, naj ta toplota traja tudi do polnoči, potem pa je treba vključiti ogrevanje. Nima smisla, da takrat pošljemo vodo pri 30 C v estrih, ker bo ravno do jutra ogrela estrih in začela ogrevati zrak prostora. Takrat pa posije sonce in dovaja dovolj toplote. Ogrevanja od estriha pa ne moreš v trenutku izključiti.
Citat:Torej sonce sije na estrih in ga ogreva. Ker pa je talno konstantno tudi v tem obdobju (spomnimo, da hiša še vedno izgublja toploto, ne glede na sončen dan), pumpa to energijo od sonca. Iz obsijanega dela estriha, jo prenese na ostale dele. Ki jih je brez dvoma nekajkrat več, kot obsijanih. Torej je, bolj ali manj, posledica sonca zgolj zmanjšana potreba po dodajanju toplote v sistem talnega ogrevanja.
To je res. Ko sonce posije si imel prostor že ogrevan na 22 C (estrih pr 26C). Sonce ti ogreva tla, estrih akumulira toploto sonca in se dodatno segreje, pride na 27 C. Temu ustrezna bo tudi temperatura površine tal, ki bo ogrevala prostor. Višja temperatura estriha bo dovajala v prostor več toplote, izgube skozi zunanji ovoj so praktično enake (verjetno manjše) = temperatura prostora se (nezaželjeno) viša.
Sonce ti je v stanju od prvega žarka v eni uri dovajati dovolj toplote za pokrivanje toplotnih izgub. Talno gretje z masivnim estrihom ni v stanju v eni uri prekinti dovoda toplote v prostor. Tu je razlog za potrebo po hitroodzivnem sistemu ogrevanja prostora. V dobro izoliranem prostoru so neprestane toplotne motnje (dovod toplote), ki lahko tudi presegajo izgube. Tem kratkotrajnim motnjam (1 do 5 ur) mora parirati sistem ogrevanja prostora.
V NEH ali PH je edini sprejemljiv razlog za talno ogrevanje "topla tla". Topla tla pa lahko dosežeš s primerno talno oblogo brez talnega gretja.
Ocena:
1
Energetik81 Napisal:Skratka meni se zdi masivnost zidov in estriha kvečjemu prednost.
To sem tudi jaz vedno poudarjal.
Vendar pa masivnost estriha še ne pomeni, da mora biti tudi talno gretje.
Kaj pa meniš o razlogih za in proti talnemu gretju v NEH in PH? Pri tem mislim na paritetno hitroodzivno gretje (radiatorsko ali kakšno drugo).
Fery Napisal:Bi te pa prosil, da mi tole citirano zadevo razložiš. Ker meni resnično ni jasno, kako ogreješ tla s spremembo talne obloge. Ali narediš tla topla.
V neogrevani garaži brez talne izolacije pozimi položi na tla debelo preprogo. Se boš po njej lahko bos sprehajal. Zebsti te bo začelo na nartu ne na podplatu.
"Topla" talna obloga ne ogreje tal, pač pa je toplotno slabo prevodna in zelo slabo prepušča prehod toplote iz podplata v tla (estrih, beton, ...). Imaš le občutek toplote, čeprav ti termometer pokaže, da je zgornja površna (pa tudi globlje) tepiha zelo hladna.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Jasno, talno v NEH ali PH nikakor ne da občutka tolih tal, saj so komaj kaj toplejša od zraka. Če je keramika, je še vedno hudičevo mrzlo biti bos.
Topla tla naredi obloga, kot je napisal Žerjavar. Obloga z majhno specifično prevodnostjo ter majhno gostoto. Lahko zelo tanka (npr. pluta, tepih).
Objave: 1619
Teme: 7
Ocena:
44
In kako gredo v NEH in PH skupaj čim večje steklene površine ter razpored radijatorjev in pohištva?
Objave: 7104
Teme: 41
Ocena:
34
Pozdravljeni,
mater nam veliko tem zaide na stran poti. :wink: Naslovno vprašanje se nananša na zidanje z Ytongom.
Predlagam kolegu forumašu "selassie1" , da si prebere vsaj moje komentarje , ker imam zidano hišo s Siporeksom in radijatorsko ogrevanje .
Način ogrevanja PH ali HEH je je odvisen od globine denarnice in filozofije investitorja ter poguma projektanta , tako strojnika kot arhitekture! Tudi sistem za zaidanje je tu pogojen. Menim, da je napačno gledat samo zidanje kot postavko, ampak hišo kot celoten sistem.
PH naj bi bila brez ogrevanja. :?
HEH ..............kombinacija obeh, kanalska klima preko rekuperatorja,...... :?: Obdelajmo to v posamezni temi "selassie1".
Lep pozdrav