Kar naredi dom > Zabavna elektronika
Kateri WiFi router

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kateri WiFi router
#1
Pozdravljeni,

potrebujem router, z močnim oddajanjem WiFi signala, ki bo pokril celotno hišo v obeh nadstopjih. Za lažjo predstavo prilagam dimenzijo hiše in lokacijo komunikacijske omare.

Tretnuno imam modem in na ca. 1/2 hiše brezžični repetior - bolj žalostna zadeva.

Hvala za vsak nasvet.


LpA


Priložene datoteke
.jpg   WiFi.jpg (Velikost: 116,61 KB / Prenosi: 5239)
#2
Kak mikrotik (imajo močno oddajo) in ga postavi na steno v stopnišču, tako da bo imel malce bolj "odprt prehod" do obeh etaž. Če je stopnišče nekje v sredini bi to moglo delat.

Sicer pa ti močna oddaja s strani routerja ne pomaga kaj dosti, če tvoja naprava nima tako močnega oddajnika.
#3
http://www.techtrade.si/product.asp?pf_ ... pt_id=9116

Zadeva deluje povsod po hiši, v vseh sosednjih hišah okrog moje je še vedno kolikor toliko uporaben signal mojega ruterja. Tudi na vrtu (vmes dve notranji in ena zunanja stena hiše) 25 metrov daleč.
#4
Velike razlike izhodne moči med routerji ni. Ta je s standardi določena in omejena.
Kot je je napisal temp, ker gre za dvosmerno komunikacijo, ti večja moč routerja ne bo bistveno pomagala, ker je pač na drugi strani naprava (računalnik, telefon, .....), ki ima pač moč kakršno ima in povečat se ne da.
Največja pridobitev je, če ima router zunanje antene, če ima dve ali tri namesto ene, in pa pravilna izbira mesta kjer je router.
Ena ali dve opečnati steni običajno niso problem.
Večji problem so kamnite meterske stene v starih hišah.
Pa tudi stene v celoti obložene s keramičnimi ploščicami, ki vsebujejo veliko kovinskih oksidov lahko predstavljajo precejšnjo oviro.

PS: Seveda omenjeno velja za kvaliteten router. Ker pa se pri nas prodaja vse mogoče ..............
#5
Če je domet problem - najbolje namestiti še enega (za 15 EUR) - ga konfigurirati kot AP in imaš problem rešen!
#6
Zmontirajte dve Ubiquity tocki in je reseno. Pokrita hisa in nadzor nad omrezjem.
lp
Matej
#7
Glede na to, da sam delam v podjetju, kjer montiramo WI-FI omrežja za podjetja (tudi za znane Terme in hotele z veliko točkami) pa tudi privat uporabnike (npr. hiša z dvema ali tremi točkami - tudi outdoor), sem tudi pri sebi vzpostavil WI-FI omrežje kot se spodobi.
Za radijski del uporabljam Ubiquity točke - tudi outdoor, zato da je v poletnem času WI-FI navoljo vsem za razne roj. dneve dogodke, znotraj hiše pa stropne. Glede na to da točk ni veliko se točke napajajo preko PoE injektorjev, v nasprotnem bi uporabil PoE stikalo. Za stikalno opremo uporabljam Mikrotikov Cloud Switch Router - gigabit varianta s touchscreen zaslonom. En port je sprogramiran za routing. Nastavljen imam guest omrežje s hotspot portalom. Uporabniki imajo dostop samo do spleta, ne pa do lokalnega omrežja, strežnikov itd, omejeno imajo 6Mbps za download in 500k za upload. Prav tako je omejena uporaba guest omrežja do 3h na dan, potem sistem uporabnika izklopi z omrežja (na podlagi mac adrese). Za guest omrežje ni potrebno vpisati nobene kode, navoljo je le strinjanje s pogoji. Nadzor nad omrežjem imam preko kontrolerja, vidim katere točko so najbolj obremenjene, prenos na posamezni točki, kdo je online itd.
Predlagam da take zadeve predividite ko delate hišo. Npr. v kleti si zagotovite en normalno komunikacijsko omaro, jaz imam notri še alarmno centralo in še polno drugih zadev a la napajanje vhodnih vrat, sistem za IP kamere, NAS....vse pa je priključeno na UPS.
Have a nice Day

Matt
#8
trancedeejay Napisal:Glede na to, da sam delam v podjetju, kjer montiramo WI-FI omrežja za podjetja ....
eno vprašanje izven teme (ker si pač napisal, da delaš s temi zadevami) namreč, dogaja se mi doma (zadnji mesec in pol) da mi wi-fi povezava prekine 2-3x na dan, potem enostavno ugasneš rutar na gumb in takoj pržgeš nazaj, zadeva dela do daljnega...Rutar je cenen Asus in ker seveda smo mislili da je kriv on sem enostavno priklopil drugega Asusa, vendar zadeva enaka....Torej sem šel do operaterja (kabelski internet in TV v Brežicah) cca 15 let, dela "u piko" ....nakar mi on reče, da vsi kateri imamo Asusa naj bi se pojavljal ta problem, je pa operater menjal ponudnika, prej je bil Sofnet, sedaj Siol in od takrat težave....seveda je predlagal nakup druge firme rutarja (niti ni strošek cca 16€) ampak enostavno se mi poraja vprašanje "zakaj" oz čemu menjat, ker očitno je pri njemu neka težava, ki jo ne zna rešit.....ti je jasno, kaj oz. mogoče kako Asusa pripravit do tega, da ne bo prekinjal? Neke nastavitve je že popravljal pa nč boljše... Idea
#9
@trancedeejay
Vse lepo in fajn, ampak (skoraj) nič od navedenega uporabnik v svoji hiši ali stanovanju ne potrebuje.
Za razširitev območja delovanja WIFI, bo dovolj ena dostopna točka, ali router, če ga že imaš "pri roki"
#10
Homer, se pridružujem komentarju. Virov sevanja v hiši je že brez wifijev in dodatnih dostopnih točk že tako veliko preveč. Sem že precej časa nazaj napisal, da bakreni priključek neprimerno manj seva kot bilo kateri ruter. Je pa res, da smo ljudje narejeni na "komot" in se nobenemu ne ljubi vtikati tistega kabla v zid, tu je ruter pač zmagal. Več kot to, za svojo tudi poslovno uporabo in komunikacijo doma res ne potrebujem, nobenih dostopnih točk, nobenih hotspotov, nobenega omejevanja prenosov in dostopov za moje goste, kar je res traparija. Zakaj bi moj gost moral po treh urah dol? A ja, zato ker, ma tudi janko tako narejeno v Ljubljani, Wifree za eno uro??? Če hočeš več pa - nekam znano se mi zdi pri jankotu - plačaj. Ali pa moje kaprice? Ali pa preprosto zato, da se lahko malce "pohvalim": jaz mam pa to zrihtano. Ne vem za nobeno mesto z podobnim režimom dostopa do omrežja. Dostop je poln ali pa ga ni.
Ker pa nekateri svoje službe ne morejo pustiti "v službi" si le to prinesejo še domov. Profesionalna deformacija pač ali pa v mladosti ni bilo dovolj igrač, pa se je treba igrati sedaj na stara leta. Pustimo to, vsak ima svoje veselje v čem, bolj ali manj pametnem, potrebnem ali nepotrebnem.

sašo65
Ko sem imel že pred leti doma original Cisco-ta in leto kasneje še njihovega Linksys-a so se mi te stvari neprestano dogajale. Odkar imam kitajski (gor ali dol, za ceno trdim enako) ruter Tenda W309R v treh letih ne vem niti za en izpad delovanja, ajde, ko zmanjka štroma... Sem jo letos zamenjal za Tendo AC 1200Mb F1201 Dual-Band, zaenkrat tudi dela bp.
#11
Za ojačitev signala.
https://www.ceneje.si/Izdelek/3364876/r ... 0re-128751
#12
https://www.nakupovanje.net/izdelki/rac ... Ena+oprema

Legenda med routerji
#13
@thundercat
Pa še ddwrt nanj.

@sašo65
Si mogoče zamenjal tudi napajalnik?
Mi o avionu, pilot iz gozda....
#14
Thundercat
če imaš čas, da se kje dobiva ti točno ta jajca PODARIM zastonj.
#15
gremlin Napisal:@sašo65
Si mogoče zamenjal tudi napajalnik?
Sem.... iz trgovine, kjer prijatelj dela sem si sposodil in povezal, vendar ima na zalogi samo Asuse, ki so kot mi je rekel operater "problematični"..


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »