PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Primernost dimnika za centralno ogrevanje na drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

zanimam se za posodobitev ogrevanja v starejši hiši >30let na centralno ogrevanje s kotlom na drva. Skrbi me, ali bi bil obstoječ dimnik primeren za klasičen kotel na drva v območju 20-25kW. Dimnik je sestavljen iz naslednjih tuljav:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1S/47/2IsbTsRu/rszimg20160124130257654unichr("46")jpg[/img]

Notranji presek teh tuljav je 10cmx17cm, višina od mesta, kjer bi bil priklopljen kotel do vrha dimnika je cca. 6,4m. Trenutno je na dimnik priklopljen štedilnik na drva, včasih pa je bila istočasno priklopljena še ena peč na drva.
Malo sem si izračunaval po Retenbaher-jevi enačbi, in izgleda dimnik v vsakem primeru premajhen, ima mogoče kdo kakšen nasvet, izkušnjo?

Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem.
Tole pa ne vem, če so ravno dimniške tuljave. A ni to navaden cigo?
Tale cegel je kvečjemu primeren za zračnik.
Potemtakem so moje trenutne informacije o izvedbi dimnika pomanjkljive oz. napacne.
Taki cegli so se uporabljali včasih v Jugoslaviji ko še ni bilo dorečeno kak mora bit dimnik, upam da ne misliš resno in z njim zidati dimnik.
Iz takih tuljav so se delali zračniki za nape in kopalnice, če se prav spomnim.
Točno tako. Imam kot zračnik v WC ju in kopalnici.
Očitno iz moje prvotne objave to ni jasno razvidno ampak dimnik je že obstoječ in star >30let in po informacijah, ki sem jih dobil naj bi bil zgrajen iz takih opek. Mi je pa tudi meni čudno, saj na spletu nisem našel nič podobnega...
Če sta ti prej delali 2 peči hkrati, zdej samo štedilnik, nevem zakaj ne bi delal tudi naprej. Ampak okey, če je primerno v današnji časih pa dvomim. Kaj bo pa rekel dimnikar, ko bo prišel čistit centralno peč? Ali pa tisti, ki ti jo bo montiral? Pa v kakšnem stanju je dimnik po 30 letih?
Ja saj je možno da je bil zgrajen. Ni pa primerno oz namenjeno za to.

Delalo pa verjetno vseeno bo, samo je vse skupaj bolj "na lastno odgovornost".
Uporablja sosed podoben dimnik zgrajen in v uporabi s konca 60 let pr. stoletja, le prerez je kvadraten in od tega kurjen tretjino časa s premogom, k.o. in več kot pol časa z drvmi na kotlu, katerega TDP je velikokrat ušla v višave. Malo sporen je presek, drugače pa so dandanes kotli in materiali za dimnik času primernejši tudi za obdelavo iz take tuljave narejenega dimnika.
Mi mogoce se lahko kdo na hitro svetuje kaksne so moznosti adaptacije taksnega dimnika?
Pred leti na silvestrovo je ena oseba v požaru zaradi takega dimnika izgubila življenje, razlog taki cigl zaradi temperaturne obremenitve pri trdih gorivih pokne.
Rešitev je:

Po zunanji steni rostfrei.
Ja pred 50 leti so pa res kurili vsi pelete v kotlih s TPD 120 ° C. :wink:
Vsak kotel ima v prospektu navedene zahteve po potrebnem vleku in zaželenem preseku dimnika. Za kondicijsko stanje tvojega obstoječega pa se pozanimaj pri dimnikarju.
Ena od možnosti je tudi povrtavanje obstoječega z vstavitvijo nerjavnega.
1 2
Iskanje po temi