PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ker se bodo zmenjali pri renovaciji hiše vsi radiatorji me zanima kakšne velikosti vgraditi le teh, da bodo optimalni za toplotno črpalko. Predvidena črpalka je Fujitsu Waterstage HP 11kw (z elektro grelci) in 200l bojler za SV. Gre za vmesno vrstno hišo grajeno v 80. letih, K+P+E vsaka po 60 m2, stene opeka "votlak" + malta skupaj debeline 48 cm, nova troslojna okna in izolacija na podstrešju bo vsaj 20 cm. V kleti so tudi radiatorji in bodo ostali stari rebrasti. Želena temperatura v bivalnih prostorih je 22 do 23 stopinj. Dodatne fasade se ne bo delalo.

Po izračunih inštalaterja so predvideni sledeči:
- Dnevna soba: 6,83 x 4,15 = 28,3 --- radiator 22/600x1600 in 22/600x1000
- Hodnik pritličje: 4,4 x 1,5 = 6,6 (+ stopnišče cca 4 m2) --- radiator AKLIMAT M 1024 4 členov
- Kuhinja: 4,75 x 3,35 = 15,9 --- radiator 22/600x1600
- Predprostor 3,5 m2 --- radiator AKLIMAT M 1024 2 člena
- WC 2 m2 --- radiator AKLIMAT M 1024 2 člena
- Hodnik etaža: 4,4 x 1,5 = 6,6 (+ stopnišče cca 4 m2) --- radiator AKLIMAT M 1024 4 členov
- Soba 1 etaža: 4,15 x 3,35 = 13,9 --- radiator 22/600x1400
- Spalnica etaža: 4,75 x 3,35 = 15,9 --- radiator 22/600x1600
- Soba 2 etaža: 3,35 x 3,15 = 10,5 --- radiator 22/600x800
- Kopalnica etaža: 3,34 x 1,67 = 5,6 --- radiator AKLIMAT M 1024 7 členov

Vsi radiatorji so maksimalne možne širine glede na posamezen prostor za vgradnjo, tako da se lahko če je potrebno izbere le debelejši, torej tipa 33.

Je torej to optimalno ali vgraditi še večje oz. debelejše tipa 33? Kaj priporočate?
Sam bi se odlocil za vgradnjo cimvecjih, ki se licno pasejo v prostor in seveda po moznosti K33. Letos vidim, kaj velik radiator pomeni. Imam FWS 11 na radiatorjih.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Znanec ima alo radiatorje ,pa so dali toliko členov koli je po W potrebno za prosto. Sledila je prva zima v debelih nogavicah in obelečeni kot eskimi. Ogreval je na olje izolirano hišo z 10cm fasade pa ni šla temperatura čez 20 ,tako da je moral povečat za enkrat ,seveda kjer je bilo mogoče ,da ima sedaj toplo. Aluminij je primeren,kjer se ogreva na visoke temperature. Sam zaupam samo pločevinastim radiatorjem.
Malo se bo treba lotit preračunavanja, kakšne radiatorje potrebuješ za vtok pri 35-40 C in primerjat z dimenzijami, ki si jih podal.
Aklimat ima na spletni strani formulo. Še lažje ti bo, če nekdo z izkušnjama ogrevanja z TČ pride na ogled. Vsekakor navzgor ni omejitve.
Glede na to, da gre za vmesno hišo, toplotne izgube ne bodo tako velike , kot pri samostojni gradnji, zato bi bila za tebe dovolj LT varianta črpalke. FWHP nasplošno ni najbolj prijazen do bližnjih sosedov in se zna zgodit, da boš imel probleme.
jani65 Napisal:Znanec ima alo radiatorje ,pa so dali toliko členov koli je po W potrebno za prosto. Sledila je prva zima v debelih nogavicah in obelečeni kot eskimi. Ogreval je na olje izolirano hišo z 10cm fasade pa ni šla temperatura čez 20 ,tako da je moral povečat za enkrat ,seveda kjer je bilo mogoče ,da ima sedaj toplo. Aluminij je primeren,kjer se ogreva na visoke temperature. Sam zaupam samo pločevinastim radiatorjem.
Jaz pa ravno nasprotno.
Imam aklimatove, v dnevni sobi sem dodal nekaj členov, ostali prostori so ostali enaki. Črpalka deluje max. do 42 C.
V bloku sem imel pločevinaste od Korada, ki so počasi spremenili barvo, nekateri pa so začeli rjavet. Skratka grdo.
Tukaj je daleč spredaj zaradi kvalitete in samega designa Vogelnot.
Poglej na spletnih straneh proizvajalca (npr. Korado vem da ma) za programom, v katerega vneseš željeno moč radiatorja (dobljeno iz preračuna topl. izgub) in pa temperaturo vode v sistemu (sistem in nastavitev ogrevanja), program pa ti predlaga radiatorje, ki tem zahtevam ustrezajo. Izmed naštetih potem izbereš samo še željene dimenzije.
Ogrevalna moč radiatorja pada s kvadratom glede na temp. vode, zato se zna pri nizkih temp. vtoka površina radiatorjev precej povečati. Verjetno nebi bilo slabo uporabiti tip 33, torej 3 "grelne plošče".
Če gre za renovacijo hiše..zakaj le ta ni dobila toplotno izolacijskega ovoja?
Verjetno ima plan to storiti v prihodnosti...
Hm...si siguren?

Potem ne rabi ht niti ne enrormno velikih radiatorev. Kar bo pri vrstni hiši že s to razliko narejeno 1/3 fasade. Kje so še stroški ogrevanja za nadaljnih 0 let.
Sem nekako sklepal, da namerava urediti še fasado po vsem, kar je že naredil.
V kolikor se bo fasada v bližnji prihodnosti res delala, bi lahko radiatorje dimenzioniral na toplotne izgube po končani fasadi (manjše zahtevane moči-manjši rad.-nižja cena), vmes pa po potrebi dogreval z nečim drugim npr. električni radiator.
zakaj ne bi najprej zakljucil toplotni ovoj in potem na osnovi situacije, ki bo veljala nadaljnjih 30 let izbral ogrevala?
glede na to, da nisi zadnji v vrsti, preostali dve steni pac konkretno izoliras, pa na podstreho polozis se 10cm k obstojecim 20cm.
Moral boš vedeti vsaj približno ocenjene toplotne izgube, najlažje po načinu in pretekli porabi za ogrevanje.

Mi smo npr. pokurili 2.000 l olja, ampak na stari nenamenski peči in tudi za SV izven ogrevalne sezone, z malo optimizacije bi prišel skozi s 1.500 l. Pišem pa predvsem zato ker smo tudi mi v vrstni vmesni hiši in tudi mi smo izolirali streho ostalo pa pustili na 5 cm stiroporja, dva balkona čez celotno širino hiše, tudi ne prispevata blagodejno.

Imamo Daikin LT, radiatorjev 12, po tehničnih podatkih (približno) oddajajo pri 45°/55° ca. 12 kW, trenutno pri -2° je dvižni vod 35°/38°, pa TČ ne deluje 24/7. Glede na kalorimeter in ur obratovanja dnevno pri tej temperaturi oddajajo nekje od 4 do 5 kW.
Objekt brez fasade bo potreboval kar precej visoke temperature.Predvidevam da bi FWHP zmogla vendar bo precej glasno zunaj.Vprašam se.Bodo tvoji sosedi sprejeli hrup.Zakaj ne bi raje vzel visokotemperaturno in ostaneš pri teh radiatorjih kot jih imaš.Višja cena naprave se bo vrnila z nizko porabo.Veliki ali preveliki radiatorji lahko zelo skazijo prostore.
Sem malo spregledal, da nimaš niti cm izolacije na stenah.

Koliko je pa strošek naštetih radiatorjev in montaža? Morda je smiselno samo stare rebraste prebarvat in za razliko inštalirat Daikin HT, bo verjetno ceneje, poraba bo kljub višjem vtoku enaka, pa še bolj retro izgled boš imel Wink

Prava pot je pa nova fasada, novi radiatoriji in navadna LT črpalka, finančno pa res vprašanje, če se splača.
Gasper123 Napisal:Sem malo spregledal, da nimaš niti cm izolacije na stenah.
Citat: Gre za vmesno vrstno hišo
pri nas je nekaj takih hiš, tudi iz 80-tih let....samo "spredaj/zadaj" in streha so bili problem, od staršev prijatli imajo tako v Brežicah in ko so zamenjali okna, ter streho, so "padli" iz 2000 lit. kurilca na 800 za samo gretje, ker je za SV bila kupljena namenska TČ (greje se pa 2x po 80m2)

_awake_ Napisal:Je torej to optimalno ali vgraditi še večje oz. debelejše tipa 33? Kaj priporočate?
čisto ok. bo (za te alu, pa verjetno lahko še kak členk dodaš, če bo treba) pri meni za skupno dnevna soba/kuhinja(se ne kuha) cca 45m2 typ 22 še stari Jugoterm 1x 1800x600 1x 1400x600 in 1x 1200x600 tudi na FWS 11 več kot dovolj, sicer izolacija in okna o.k. približen vtok pri 0 zunanje (in defrosti) je cca 37° za doseganje 22° v hiši...tudi pri -13 (ker pač ni takrat defrostov) sem za doseganje 21,8° v hiši rabil vtok le 40°

FWS je sicer odlična mašina s še boljšim krmiljenjem, ampak občasna glasnost pa v tvojem "sistemu" (vrsne hiše) zna bit problem_razen ča maš za sosede naglušne "penziče" :mrgreen:
Jaz dandanes se verjetno ne bi odločil zanjo, ker enostavno vidim, da ne rabim mašine, ki greje vodo do 60° ampak tako kot ti je že nekdo zgoraj svetoval LT izvedbo...(Daikin, Toshiba)za čim drugim niti ne bi gledal...
1 2 3 4
Iskanje po temi