Objave: 42
Teme: 3
Ocena:
0
Pozdravljeni,
zacel sem ogrevati hiso, po nasvetu Vincenta in seveda mojstrov ki so mi bili na hisi, z 8kw TC Z/V. Hvala vsem za nasvete.
Zanima pa me, predvsem od uporabnikov ki imajo hiso s podobnimi lastnostmi kot je moja (10cm izolacije na fasadi, streha 35cm volne 0035), kaksna je vasa krivulja temperature vode ki jo posiljate v talno.
Torej pri 10 stopinjah.....
0 stopinjah.....
-5
-10
-15
Sprasujem izkljucno iz razloga da si lazje jaz uravnam sistem. Pa recimo da imate okrog 22 st v prostoru, to je moja zeljena temperatura.
Lp
Objave: 212
Teme: 1
Ocena:
0
Krivulja bi morala biti vedno ista, celo leto...to je njen namen (spreminjanje temp. forlaufa odvisno od zunanje temp.)..torej enkrat nastaviš in ne tikaš.
Za začetek izberi neko srednjo vrednost in potem jo popravljaš tako, da ti ustreza. Ponavadi lahko izbiraš naklon te krivulje (pri slabše izoliranem objektu je naklon večji), in pa njen premik (pod istim naklonom) po navpični osi. Najprej nastavi nagib, nato jo pa lahko še prestavljaš gor/dol, glede na željeno temp. prostora.
Pazi tudi na lokacijo senzorja zunanje temperature (debata okrog njega teče v sosednji temi).
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Krivuljo sem nastavil 2001 in od takrat je nisem taknil. Takrat sem res lovil dva tedna. Nimam TČ ,ampak vremenska regulacija je za vse vire ogrevanja.
Ocena:
0
Se strinjam. Ko se enkrat krivulja nastima se je ne tika vec.
So pa razlike v odnosu na zeljeno notranjo temperaturo (nekdo je pac zadovoljen z tovarnisko krivuljo in mu ob tem zadosca notranja temp 20 stopinj) zato sem omenil da me zanimajo vase temperature v talnem gretju, ce imate podobne izolativne lastnosti kot jaz, zeljena (moja) notranja temp pa je 22 stopinj.
Torej zanima me kaksen je odmik od "tovarniske" nastavitve vremenske krivulje.
Se priporocam za kaksen nasvet in izkusnje.
Hvala, lp
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Najbolje da nekaj nastaviš in pustiš par dni potem pa rahlo korigiraš.
Poskusi tako:
Zrak....voda
0....32
-10....35
-20...35
+10...28.
(Pri največjem minusu zravnaj krivuljo, ker nima smisla preobremenjevat toplotne, ker bo padala iz defrosta v defrost...pa nič naredila. Tam je važno da odpelješ s čim manj spremembami. Za moje pojme je najboljše v najhujšem mrazu presytavit nha ročno - fiksna temp vtoka..npr 35 stopinj, in pustit zadevo 24 ur lavfat...ponoči bo temp. v prostoru sicer padla a se bo nadoknadilo podnevi).
Ocena:
0
Nekaj takega sem imel tudi jaz v mislih, pomojem bo zadostovalo okrog 35, max 37 stopinj v najhujsem mrazu ki pa je ponavadi le kaksen teden ali dva v letu.
Hvaka za nasvet.
Objave: 326
Teme: 10
Ocena:
0
Kje se pa to vremensko krivuljo nastavlja? Nisem še prišel do tega, trenutno imam nastavljeno po zunanji temperaturi, max temp. vtoka 30, krivulja TC 1.0 ; pa imam 21 stopinj v hiši. Če bi želel povišat temperaturo v hiši zvišam tudi krivuljo TC?
Objave: 1008
Teme: 43
Ocena:
0
S tudi jaz sprašujem: ali samo dvignit termostat v sobi, oz. kdaj je pravi čas da dvignem krivuljo? Kaj je tisto po čemer veš da je treba dvignit krivuljo?