PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pomoč pri ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dober večer..rabim mal pomoči...

Trenunto stanje:
6 let stara montažna hiša, 10 cm izolacije (fasada), cca 210m2 talnega gretja......
Toplovodni kamin, ki ogreva 1000l zalogovnik, ki ima kačo za sanitarno vodo...
Poleti električna peč ogreva vodo za sanitarno vodo.
Trenutna poraba: cca 10m drv,....

Je res poceni ogrevanje, samo mi gre zmeraj bolj na zivce kurjenje vsak dan v dnevni Smile
Kaj mi svetujete da bi dodal kot primarno ogrevanje. Kamin pa bi ostal kot sekundarno.
Mika me toplotna črpalka oz. peč na pelete (je še ena tuljava v dimniku frej)....
Če ne želiš imeti popolnoma nobenega opravka z ogrevanjem, potem je to TČ.
Tudi s pečjo na pelete bo namrečnekaj dela..... Pa če ne drugo, čiščenje, skladiščenje in prekladanje peletov.
Pa imaš tudi kurilnico na tisti drugi tuljavi. In se ti ljubi zajebavat z drvmi v kurilnici. Ce da, potem nekaj postavi v kurilnico, sicer tc ki pa ji bos v hudem mrazu malo pomagal s kaminom. Si le na 865nmv.Ali pa kupis toliko močnejšo. Ceprav nisi ravno potraten z drvmi in bi ti tudi neka "osnovna tc" grela hišo. Glej za kaksno tako ki tudi pri malo večjem mrazu se kaj od sebe spravi
Vsak pride slej ko prej do spoznanja, da kurilnica sredi dnevne sobe ni ravno najbolj idealna rešitev.
Na omenjeni zalogovnik priklopiš kakšno on-off kitajsko varianto v rangu 1500 eurov in mirna Bosna.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ebay.de/itm/Luft-Wasser-Warmepumpe-Luftwarmepumpe-Meeting-MD20D-Edelstahl-7-KW-Neuware-/311411582715?hash=item488193a6fb">http://www.ebay.de/itm/Luft-Wasser-Warm ... 488193a6fb</a><!-- m -->
......in njen ropot slišiš v dolino.Šala stari!!!
V bistvu me najbolj jeza, ko nas pozimi cez vikend ni Smile, da je mraz v hisi,.... ker seveda noben ne kuri Smile

Dimnik je v garazi, kamor bi dal peč na pelete,. pa zraven je prostor kamor bi lahko pospravil pelete.. a osnovni zalogovnik zadošča za 3-4 dni kurjenja?

A je toplotna lahko na zalogovnik prikloplena,...ker kamin bomo sigurno se zmeraj kurili..
Dal sem ti primer črpalke, kjer je zalogovnik obvezen in res nič drugega ne rabiš, kot da jo priklopiš na sistem. Seveda imaš tudi bistveno dražje in preverjene variante. Vendar tudi ta deluje, še posebej če bo glavnina ogrevanja slonela na kaminu.
Peletni zalogovniki z 20 vrečami brez težav zdrži 7 dni v špici sezone.V slučaju izpada ele. peletni kotel z lahkoto poganjaš z 1kw agregatom. Drv si itak navajen zato ti priporočam pelete.
Pozdravljeni,
Da ne odpiram nove teme, bom kar tukaj prislonil pisker Smile.
sem nov na forumu, sredi gradnje lastnega doma, lokacija Notranjska.

Nekaj podatkov o stavbi: K+P+M, 270 m2 neto stanovanjske površine, nad mansardo imam betonsko ploščo in 35 cm izolacije (steklena volna). Talno gretje povsod. Okna 110mm ALU les, trojna zasteklitev. Vrata Pirnar premium. Fasade bo 18 cm (stiropor).

Prišel sem do situacije, ko se je treba odločiti, kaj izbrati za ogrevanje. Po projektu je predvidena TČ zrak/voda in kamin (imam postavljen tudi dimnik 200mm).

Da preidem k bistvu: sem v dilemi, kakšen kamin izbrati, ali toplovodni ali toplozračni. Kamin bi se kuril predvsem v hladnih dneh (pod 0 st. C) popoldne in čez vikende, malo za romantiko Smile, predvsem pa bi služil kot pomoč pri dogrevanju, saj so izkoristki TČ pri nizkih temperaturah zelo nizki.
Zamislil sem si kombinacijo TČ zrak/voda, nizkotemperaturni režim z vgrajenim bojlerjem (Buderus Logatherm WPL 11 AR T) in toplovodnega kamina Edilkamin Oceano 15 kw. Oboje bi vezal na zalogovnik 1000 l. Zalogovnik in vse ostalo bi postavil v prostor v kleti, kamin pa v dnevnem prostoru v pritličju navpično nad zalogovnikom.
Mojster, ki mi bo zmontiral TČ, tako kombinacijo odsvetuje, saj naj bi po njegovem lahko prihajalo do pregrevanja vode v zalogovniku in posledično do pregrevanja kamina...
Zanima me vaše mnenje, ali bi bila opisana kombinacija TČ in toplovodnega kamina ob primerni hidravlični vezavi primerna, torej da bi delovalo brez težav, ali bi bilo bolje, da se raje odločim za toplozračni kamin? Na tem področju sem laik, zato bi bile vaše pripombe in nasveti zelo zaželeni.
Če sem kakšno pomembno informacijo izpustil, me prosim opozorite, in bom dopisal.
Za pomoč se že v naprej zahvaljujem.
lp!
Toplovodni kamin pomeni težave v primeru izpada el. energije. Pri toplozračnem teh težav ni in istočasno poskrbi, da te takrat zaradi nedelovanja TČ ne zebe. Glede omenjene TČ ni bojazni, da nebi zmogla sama ogrevat, še posebej ob takšni izolaciji in oknih kot jih navajaš. Zaradi inverter tehnologije v tem primeru tudi zalogvnika ne rabiš.
Ta zalogovnik se zaradi kamina ne bo nikoli pregrel. Tisti, ki trdi drugače s tem nima nikakršnih izkušenj. V sodobni gradnji enostavno kamina toliko ne moreš kurit, ker ne boš zdržal notri. Je pa najbolje peljat TČ mimo zalogovnika in dograditi RAS20 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.sonnenkraft.com/private-home/the-solutions/heating-modules/">http://www.sonnenkraft.com/private-home ... g-modules/</a><!-- m --> Zalogovnik pa s potopljenim bojlerjem in tripotnim ventilom za dogrevanje zgornje 1/3 za potrebe sanitarne vode.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Pozabi na pelete,nabavi toplotno
Idnas...11 kw zrak/voda bo tvojo kočuro gnala za keks. Tisto pod ničlo ne razlagaj na glas (ker je lepo vreme in bučke dobro rastejo), boš pokomentiral po enem letu uporabe :wink:

S kaminom ne kompliciraj. Če bo za dušo in lušt nabavi čim bolj preprosto opcijo (predvsem takega da ne rabi elektrike za delovanje, da si krit ob izpadu le te). Vsakič ko boš zakuril boste v gatah okoli skakali.
Vse je odvisno koliko boste kamin kurili! Če bo zgolj za romantiko, potem toplozračni, če se bo kuril večkrat tedensko, potem je toplovodni prava izbira. Tisto, da se bo zalogovnik pregrel je pa malce bosa. Če je vse narejeno kot treba, takšna kombinacija deluje več kot odlično Big Grin
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ceprav s 15kw bi teoreticno pregrel zalogovnik v enem dnevu kurjenja. Razen ce se kw pri kaminih drugace obracunavajo kot pri peceh na drva. S pecjo ga pregrejes popoldne po sihtu ce se zvecer nabutas pec.
Problem pri kaminu je drugje.
Imeli boste talno gretje(ogromna akumulacija) , dobro izolirano hišo. Torej majhen padec temperature v casu brez ogrevanja. Oziroma tega TC sploh ne bo dovolila. Ker ne bo nihanja temperature bo 15kw absolutno premocan razen ce bos imel razvod toplega zraka v vsa tri nadstropja.
Ce pa misliš s 15kw kaminom ogrevati osrednji prostor v enem nadstropju pa pozabi.
Zakaj? Ker bos eno uro po tistem ko bos zakuril odpiral vsa okna.
Torej zracni kamin (15kw)te bo pregrel v eni uri. Za vzdrzevanje temperature v enem prostoru je dovolj fen za lase.
15kw vodni kamin pa ob nekem pametnem kurjenju, mogoce malo vecjem padcu temperature (ena do dve stopinje nihanja na dan, posledicno brez delovanja tc) pa nikdar. Je pa res da ga bos v hudem mrazu moral kuriti non stop, oziroma bo takrat morala delat tc. Ampak hudega mraza sedaj ni vec, ceprav notranjska zna biti malo bolj specialna (saj vemo babno polje, bloke...)

To jo moje mnenje. Nimam nobene instalaterske izobrazbe, razmisljam po znanju ki sem ga dobil na forumu in lastnih izkusnjah z uplinjevalnima pecema.
1 2
Iskanje po temi