Objave: 803
Teme: 28
Ocena:
2
Zanima me kje shranjujete videe, ki jih naredite s kamero, fotičem, mobitelom...
Kartica, zunanji disk itd..?
Zanima me, ker sem razmišljal kako bi najbolje dolgoročno shranil posnetke videev otrok...da bi za ziher zdržali do njihov starosti...v bistvu je vhs pozabljena, a najbolj ziher metoda...?
Zdržijo ostali shranjevalci podatkov tako dolgo?
Kaj menite?
Objave: 3158
Teme: 48
Ocena:
1
Na VHS kar pozabi, posnetki so vsak dan slabše kvalitete, če imaš kaj na VHS čimprej digitaliziraj.
Digitaliziran material pa sam shranjujem na NAS in kopijo na drug NAS (1 NA 3) in še dva zunanja diska, NAS 1 in NAS 2 sta na ločenih lokacijah in se samodejno sinhronizirata.
Pretiravanje? Opcija je zato se mi ne zdi da ni, slike ne moreš več nikoli posnet ....
Nasvet za vse brez NAS-ov, kopijo imejte vedno na minimalno dveh fizično ločenih medijih.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Nobeden medij ni 100% in vsi imajo omejeno življenjsko dobo
Pravzaprav je najbolj nezanesljiv trdi disk (mehanski deli, vrtenje, ležaji, možnost da "zariba"
Ostali mediji pa tudi niso zanesljivi in tudi ne vemo če jih bo možno čez 20, 30 ali več let sploh prebrati v kakšni napravi.
Zato bi bilo dobro upoštevati vsaj dve "zlati pravili"
1) Ne zanašaj se na trdi disk ali kakršnokoli drugo napravo
2) Delaj vsaj 2 kopije podatkov (slike, filmi, ....)
Jaz imam izvedeno tako, da se občutljivi podatki shranjujejo na treh računalnikih in so sinhronizirani med seboj (hišni računalnik, prenosnik in še en računalnik, ki deluje kot server (hramba podatkov). Poleg tega mi gredo slike in filmčki, ki jih posnamem(o) s telefoni še v "oblak" (dropbox, google drive, .....)
Poleg tega, te iste podatke občasno shranjujem še na prenosni disk, ki je samo temu namenjen.
PS: Server ima dva diska vezana v RAID 1, ki zagotavlja 100% ohranitev podatkov v primeru odpovedi enega diska.
Objave: 326
Teme: 10
Ocena:
0
imam 3 zunanje diske, 500 mg, 1 gb in 2 gb; vsi trije so 90% polni, 2 s slikami 3-ji pa samo backupi obeh prej....
Objave: 7350
Teme: 20
Ocena:
4
Za slike je se naboljsi backup razvijanje le teh.
Objave: 324
Teme: 26
Ocena:
0
Eni imate pa res pomembne podatke, marsikatera firma nima takšnih backup-ov. :lol:
Jaz imam sicer zadeve na računalniku, najpomembnejše slike in dokumente pa na prenosnem disku in dropbox-u.
Kdo bo pa čez 20 ali 30 let imel čas in voljo gledati 4.897 ur videa in 345.214 slik?
Jaz izbrane slike sproti razvijam, videa po skor ne snemam, če pa že, naredim potem izbrane izseke.
Objave: 7350
Teme: 20
Ocena:
4
mater si pameten.
zakaj pa so par desetletij stare slike, shranjene po vseh moznih neprimernih mestih se vedno ok ohranjene?
staranje jim pac da doloceno patino.
sicer pa, kakor komu pase.
Objave: 5448
Teme: 33
Ocena:
0
To je ena večjih bedarij!
Slike z leti spremenijo barve (proti rdeči, zeleni, modri; odvisno od proizvajalca).
Tudi negativi ali pozitivi z ledi spremenijo barve. Sicer se ta proces da precej upočasniti s posebej klimatiziranimi shrambami, kar pa nihče doma nima.
Skratka, kljub vsemu, je digitalna oblika najboljši način za dolgoročno hranjenje.
digitalna hramba je v bistvu ena slabših variant za dolgoročno hranjenje podatkov. zato imajo povsod polege digitalne, še vedno hranjene arhiva v fizični obliki, point je samo, da recimo ne pride svetloba in vlaga zraven ipd.
pri digitalnem hranjenju si pač primoran recimo vsek toliko časa presnemavanja na nove in nove medije, ki so pač trenutno v uporabi, pri tem se lahko podatki izgubijo ipd (gledano za 20, 30 let, ne 5).
jst torej predlagam oboje, bo še najbolj ziher. pa predvsem zgledno uredit digitalni arhiv, da boš sploh lahko kaj še našel in ne vse spravit samo na en disk ipd, plus redno presnemavanje. baje obstajajo neki namenski cd-ji recimo za arhiviranje, ki imao bolj obstojno nanose, ampak kolk to res drži, ne vem.
drugo so pa namenski magnetni trakovi, ki se še danes zelo uporabljajo za arhiviranje, včasih vem da je bila ena firma (takšne vijolične škatlice so bile), ki je delala scsi zunanje enota za arhiv in si že takrat lahko shranjeval v gb na tiste kasete ali kaj so že bile. mogoče se to tudi še danes dobi, ne vem.
shranjevanje v oblaku? kaj pa vem, dolgoročno se jst tega ne bi šel osebno..
kako je pa s temi novimi ssd diski, pa ne vem. sicer ni mehanskih delov, ampak gelede na to, kako se znajo včasih ram-i obnašat oz crkovat (v bistvu gre za isti princip), sploh pri kakšnih obremenitvah z napetostjo ipd, se mi tudi ne zdi najbolj ziher na dolgi rok. me je to spomnilo, da moram kakšen back up fajlov nardit, hehe.
Objave: 2602
Teme: 98
Ocena:
0
Shranjeno na računalniku (dveh), dropbox, zapečeno na CD...''taboljše'' slike pa sproti razvijamo...in jih tudi kdaj pogledamo...tistih na rač. namreč nikoli...
Objave: 1806
Teme: 60
Ocena:
1
Točno tako: Papir ima še vedno neko "dušo". Doma imamo tudi 50 let stare slike - pa razen zgoraj omenjene "patine" niso zgubile svojega čara. Kolikokrat v 50 letih bi moral to že presneti z diska na disk - komu se pa da. Kaj bom pri devetdesetih še backup delal, da bodo otroc jerbal spomine.
Shramba na disku da, backup disk da. Papir = za najlepše vsekakor.
Vsak pa zase ve.
Objave: 153
Teme: 0
Ocena:
0
Še par opomb:
- CDji niso večni,
- SSDji znajo imeti težave na vročini,
- izmed diskov so še najbolj zanesljivi klasični trdi diski, dobro je imeti vsaj 2 kopije, še bolje 3.
Pomislite tudi na to, kaj se bo zgodilo z vsemi kopijami, če so vse v istem stanovanju, vse "online" priklopljene, pa pride kripto virus, ali udar strele. Vsaj ena kopija naj bo odklopljena!
Pomislite tudi na to, kaj se bo zgodilo z vsemi kopijami, če so vse v isti hiši, stanovanju ali celo sobi, pa hiša pogori. Nič ne bo ostalo!
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Papir lahko da "ima dušo", sam pa vem kakšne so bile (barvne) fotografije stare 50-60 let, ko sem jih digitaliziral in s tem preprečil nadaljnje propadanje. Na nekaterih ni bilo zadovoljivega uspeha z nobeno "osveževalno" tehniko in Photoshop doatki.
Skratka, ker sem vse to osebno dal skozi, ne mi o "večnosti" papirja in filma.
Filmski studiji trenutno mečejo ogromne vsote denarja v digitalizacijo in restavriranje starih filmov, ki bi sicer propadli.
Kot je Tku pravilno opomnil, eno kopijo hraniti obvezno na drugi lokaciji.
Pretiravanje?
Niti ne!
Kaj bodo zanamci naredili s to arhivo, ne vemo (pa vseeno, če je to papir, film ali digitalno). Za ene so to smeti, za druge spomini, za tretje zgolj nekaj kar je treba čuvati. In tako bo tudi tu marsikaj uničenega, kot je že zgodovina večkrat pokazala.
Izdelava backupov, pa ni računalniška pogruntavščina, saj so od prvih zapisov vsebine prepisovali, le mediji so se menjali (kamen, glinene tablice, papirus, papir, film, .......). Kateri medij bo "jutri" ne vemo.....