PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kolektorji problemi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ena izmed redkih stvari, ki jih nisem delal sam, so vezava sončnih kolektrjov... in glej ga vr. tu se že pol leta zajebavam...

Kolektorji so počli (popustil lot), bili zamenjani, 14dni nazaj jih je inštalater na novo napolnil... nekaj dni (sonce je pač bilo šele zadnji teden) je vse delalo bp... grelo bojler in zalogovnik in sem mislil da zdaj pač bo mir...

Včeraj, ko je bil najbolj vroč dan v tem tednu je popustil varnostni ventil.... ven je steklo cca 3 l tekočine (sem imel nastavljeno posodo)... temp na kolektojih 128C barometer na 6bar. vendar so bile cevi do bojlerja/zalogovnika tople, vendar ne tako kot na setu, kjer so kar žarele...pumpa delala 100% (po podatkih in kot na odtip...)

Nimam več idej kaj narediti... inštalater je bil že najmanj 5x pri meni.... danes sem se spravil brati po netu in če pravilno berem... je lahko problem...dosti premala raztezna posoda, prešoh pumpa... blokiran povratni ventil... zadnje ne vem če je ravno problem... ker si zdi, da je zadeva, ko je bilo malce hladneje le delala...

ima kdo kakšno idejo?

Kolektorji:10,16m2 (5 kos)
Zalogovnik s solar kačo 1500l
Bojler s solar kačo 300l (regulira avtomatika peči s preklopnim ventilom)
višina kolektorjev nad setom 11m, povezani s cevjo 16
raztezna posoda solar 12l
pumpa Grundfos solar 15-65 130
količina tekočine v sistemu cca od 50 -60 l
pritisk v hladnem sistemu 3bar
zdravo

Nisem od foha, samo mislim, da nimaš prave črpalke. Ta tvoja naj bi bila samo do 7m višine, vsaj kar je vidno iz tehničnih podatkov črpalke. Ne more ustvariti dovolj tlaka za kroženje vode na tako višino (11m).

Lahko pa da se motim
Res nisi od foha!
Pumpa v zaprtem sistemu premaga točno 0 metrov višinske razlike.

Odzračevanje?
Ker to je praktično edina stvar, ki lahko zaj...
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
sistem ima (upam da pravilno napišem) razslojni odzračevalnik(na setu) samega klasičnega odzračevanega lončka nima...

ko spuščam zrak, je le ta prisoten, vendar zelo malo...

Inštalater je dejal,da če je sistem pod dovolj velikim pritiskom, zrak ni problem...
hrati ko se je filal... se je več kot urco prevrtavalo vodo zaradi zraka samega...
v zaprtem sistemu nesme bit zraka.
Sam so pa res eni mojstri. Da da 12l ekspanzijo na 5 kolektorjev oz. več kot 50 l glikola v sistemu !?! Jaz imam 18 l ekspanzijo pa 3x manj tekočine v sistemu.
Kot prvo zamenjaj ekspanzijo. Če se vsa tekočina upari v kolektorjih ne sme tlak narasti preko 3 bare. Kar lahko dosežeš samo s pravilno dimenzionirano ekspanzijsko posodo. Pri tebi verjetno vsaj 35l.
Pa polnjenje in odzračevanje ni lih enostavno. Če imaš kje zračni žep, ga solar pumpa ne bo premagala ! Najbolj enostavno polnjenje je preko vrtne pumpe za zalivat. Sesalno cev v posodo kjer imaš glikol. tlačno cev na polnilo pipo za solar sistem. Na sistemu rabiš še eno polnilno pipo preko katere gre tekočina v posodo. vmes na sistemu pa moras z ventilom zapret tokokrog. In tako pustiš da laufa 1 uro Smile
Če se je tlak dvignil na 6bar, potem ekspanzija ni pravilno nastavljena ali pa je premala.
Pri bratu se je pojavila enaka težava, pa je imel v sistemu 50l tekočine in 24l raztezno posodo. Ker imam haet-pipe kolektorje, je februarja po zasneženi noči posijalo sonce in je sistem zavrel na 160°C in 6bar tlaka, da je varnosti spuščal.

Meni je na istih kolektorjih že 2x zavrel sistem. 1. sem pozabil odpreti pretočni ventil, ker je spustil - počil plastični vijak na merilniku pretoka. 2. pa je bil predolgi izklop el. energije. V obeh primerih je bilo v sistemu samo 150-160°C in tlak pod 5bar, ker sem za 40l tekočine montiral 2 raztezni posodi 24l in še radiator pred raztezno, da se vroč glikol pred raztezno ohladi. Sistem deluje brez preveč visokega tlaka, razen razgradnja glikola je hitrejša zaradi visoke temp. Ni pa nobenega spuščanja glokola v kanalizacijo in ponovnega polnjenja sistema.

Za tvoj sistem je potrebno nujno dograditi še dodatno raztezno posodo vsaj 24l. Solarni sistem mora imeti prostora za raztezanje solarne tekočine, tako kot ljudje potrebujemo pluča za dihanje.

Monterji pač šparajo tam, kjer se ne špara. Računati pa znajo, čeprav jim je matematika v OŠ močno korakala (121212). € jim gredo dobro od rok, metri in kubiki ali litri pa zelo pešajo. Ponavadi za večji sistem se da tudi malo večja cev.

Bratu je monter montiral Cu 22mm za 13m2 kolektorejv, jaz sem zase dal na 7,5m2 Cu 18mm.

Po možnosti ti je montiral rebrasto gibko cev, ki ima še dodati upor pri pretoku.
zdravapamet Napisal:ipper
Iz tvojih podatkov so razvidne naslednje napake:
1. premajhna raztezna posoda ( potrebuješ 50 l ) Ali imaš podatek za razteznost glikola in tlak varnostnega ventila, da bi lahko kontroliral potrebno velikost raztezne? Koliko je?
3. nastavitev tlakov:
- zrak raztezna posoda 2,1 bar Koliko bi naj bil?
- antifriz v sistemu 2,3 bar
.
Nimam časa - sem v penziji!
ipper Napisal:sistem ima odzračevalnik(na setu)
ko spuščam zrak, je le ta prisoten, vendar zelo malo...

ipper

Omenjaš samo odzračevanje na praktično najnižji točki (na setu), do kjer pa zraka ne boš potisnil.

Si odzračeval na najvišji točki in pregledal kako potekajo cevi(morda malo gor malo dol). To je največkrat težava. Sam imam zelo zapleteno instalacijo, pri kateri gredo cevi višje od kolektorjev in grejo potem nižje od njih do zalogovnikov. Na najvišjih točkah imam dodane solarne odzračevalne lončke z ventili montiranimi pred njimi za primer težav. Vseh lončkov na sistemu je šest in sicer na vhodu in izhodu kolektorjev, na obeh ceveh v najvišji točki in dva na setu zaradi komplicirane vezave. Cevi potekajo v najvišji točki skoraj vodoravno (skupaj 20 m vodoravno), kar lahko pomeni več zračnih žepov. Vse skupaj se ne odzrači kar tako, še posebno pa ne ko sistem zakuha, kar se mi je enkrat zgodilo ob izpadu elektrike. V primeru, da sistem zakuha poženem še dodatno zaporedno vezano črpalko, ki pa potem brez težav potisne zračne mehurje do najbližjega lončka. Do sedaj ventilov pred lončki še nisem zapiral, sistem pa brez težav deluje že dve leti vendar od kuhanja dalje samo še na UPS.

lp
zdravapamet Napisal:ipper

Iz tvojih podatkov so razvidne naslednje napake:

1. premajhna raztezna posoda ( potrebuješ 50 l )
2. cev fi 16 ( zaželeno vsaj fi 18 mm ) in izbrana črpalka ( vsaj 25/80 ) sta lahko problem če ni dovolj pretoka
3. nastavitev tlakov:
- zrak raztezna posoda 2,1 bar
- antifriz v sistemu 2,3 bar
4. Površina izmenjevalca ( min 2,5 m2 ) v bojlerju je lahko premajhna za to kvadraturo kolektorjev. Predvidevam, da imaš sistem nastavljen tako. Najprej segreješ bojler do nastavljene temperature ( npr. 70 stc ), nato ti preklopni ventil preklopi na ogrevanje hranilnika. Spremljaj kaj se dogaja med ogrevanjem bojlerja.
5.ali imaš aktivirano aktivno hlajenje sistemov ( solarni, bojler, hranilnik ). Če te nekaj časa ni doma se ti vse pregreje in stvar zakuha.
6. Kotlovska regulacija krmili solarni sistem. Preveri nastavitve programske opreme.
7. merilnik pretoka imej odprt do konca in ga nikoli ne prepiraj. Dobre regulacije imajo rešeno krmiljenje pretoka črpalk zato ga sploh ne rabiš.

Upam, da nisi imel pri hiši več mojstrov ( centralnar, vodovodar, električar. izolater in na koncu mojster za zagone ), ki so naredili vsak kos kotlarne. Če si te bo zelo bolela glava saj očitno nihče ne obvlada sistema v celoti kar pa je osnovni pogoj za pravilno delovanje celotnega sistema.

Pride naj nekdo, ki obvlada vse v kompletu.

Črpalka je dovolj močna. Za sodobne solarne sisteme bo kar optimalen pred tlak raztezne 2,8-3 bare. Sistem prenese večje temperature in v sistemu je manjša možnost zračnik mehurčkov. Močno dvomim, da je pri pravilnem dimenzioniranih kačah in hidravličnih povezavah samo 50l solarne tekočine. Moralo bi je bit več, kar avtomatsko pomeni, da je raztezna posoda na spodnji meji. Vsekakor pa za opisano delovanje, ni razlog samo premajhna raztezna posoda. V koliko je vgrajen še izločevalec zraka to povsem zadostuje če je sitem pravilno od zračen.

Upam, da nimate na najvišjem mestu vgrajenega avtomatskega od zračevalnika, če ga imate mora bit pod njim vgrajen krogelni ventil, ki je v normalnem obratovanju zaprt.
Iskanje po temi