Objave: 8
Teme: 1
Ocena:
0
Imam sončni kolektor Bramac solar, ki ga je vgradil Marles (bil je del ponudbe hiše na ključ). Na strehi so 4 sončni paneli. Ogrevajo 300l bojler (oz. le zgornji del). Poleti mi segrejejo vodo na 70°C brez težav.
Problem je ker potem, ko je temperatura v bojlerju dovolj visoka pumpa ne dela. Tako voda zastaja v kolektorjih in ceveh, v katerih postanejo dihtunge trde in ne tesnijo več. Glizantin kaplja iz cevi. Do sedaj sem vsako leto klical inštalaterja, da ki mi je zamenjal tesnila. Zdaj pa je rekel, da ne ve več kaj naj naredi.
Na Marlesu so mi svetovali naj porabim več vode!!!.
Ai ima kdo podobne težave in kaj se da narediti.
Objave: 5307
Teme: 5
Ocena:
32
Kaksna tesnila, dihtunge? Kako pa imas izvedeno povezavo med bojlerjem in kolektorji? Moji so samogradnja, pa je vse bakreno oz. lotano. Sicer mehki lot, ampak dosedaj je vse bp (6-to leto) in tudi ne pricakujem kaksnih tezav (pa je blo zgoraj v kolektorjih tudi ze preko 110 stopinj)? Kaj pol vsako leto dopolnjujes sistem s protizmrzovalno tekocino? Jaz sem ga ob postavitvi in lani, ko sem obenem se odstranil nek ceski odzracevalni loncek, ki je poleg zraka vsake tolko spustil se par kapljic tekocine in je pritisk v 5-ih letih iz 3.5 padel na 2 bara. Nocem bit pameten, samo cuden sistem se mi zdi tole z dihtungami... na ta nacin te imajo za rednega odjemalca
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
Zakaj pa se pumpa ustavi ko ima bojler prek 70?
Tako se pri solarnem ne dela...
Ocena:
0
Vezano imam z mehkimi rebrastimi cevmi. Ko mi je inštalater dal nova teflonska tesnila, mi je prebilo na bakrenih ceveh pred bojlerjem. Tekočino dotakam vsako leto, tesnila pa postanejo trda in se drobijo na dotik. Sam sistem nima nobenega odzračevalnega lončka.
Po besedah mojstra, ki mi je polnil tekočino, je probelm to, da poleti kolektorji prehitro segrejejo vodo, pumpa ki skrbi, da topla voda kroži se vgasne in voda v kolektorjih se segreva na več kot 100˙C. Ta pritisk in toplota vplivata na tesnila, ki čez čas popustijo.
Objave: 618
Ocena:
5
To da povečaj odjem vode naj si oni zataknejo za uho!! Verjetno so kaka gumi tesnila, ki niso za tako velike temperature. Pri nas je bilo na kolektorju že čez 200stopinj ko je zmankalo el. pa vse tesni. Če že od začetka ni vredu naj rešijo, da bo tako kot mora bit. Mi pa ni jasno zakaj ogrevaš samo zgornji del bojlerja za solarno je spodnja spirala, da ogreješ čim več vode.
Ocena:
0
Tak so majstri zvezali na bojler. Inštalacije so bile del pogodbe (hiša na ključ).
Ocena:
5
A potem je spodnja spirala fraj oz. kako dogrevas bojler potem? Jaz si bi zaradi sebe prevezal, če se seveda da, da mi ogreva čim več bojlerja s tem bi mel več vode tudi če je kak dan slabo vreme, ne da mi ogreva samo pol bojlerja 4 paneli. No nima to veze na tvoj problem glede puščanja vendar vseeno.
Ne vem kakšne majstre pošiljajo iz Marlesa so to strojniki ali krovci, da ne morejo rešiti enega spoja. Pa naj preverijo še ekspanzijsko posodo da nebi bila brez zraka s tem ti bi tlak še bolj naraščal.
Pa povej na Marlesu, če je sistem pravilno narejen tudi če ne uporabljaš vode ne sme kar puščat.
Objave: 1675
Ocena:
-2
Dej pokliči enega mojstra za sončne.Tiste do zdaj pa na nogo.
Solarni bojler je priklopljen na spodnjo(najnižjo spiralo).Mojster bo preveril nastavitve.Dokler ne bo zadostnega odvzema in pretoka bo vrelo v kolektorjih in ti žgalo sistem-tesnila.
Ocena:
0
Na spodnjo spiralo imam vezano peč.
Ocena:
0
Če pozna kdo dobrega mojstra za sončne kolektorje mi lahko piše na zs. Pri nas ga ni (Bela krajina).
Ocena:
5
Peč se veže na zgornjo spiralo, kolektorje pa na spodnjo čimprej preveži zadevo. Pa tudi pozimi ti ne bo treba ogrevat cel bojler. To si mel pa res ene šalabajzarje, da so ti takole zvezal.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Tole pa res ne štima, že štirje kolektorji so za 300L bojler preveč, da so ti pa priklopili še na zgornjo spiralo je pa tako absurd. Na tvojem mestu bi zamenjal bojler za 500L priklopil pravilno in boš imel mir dolga leta.
Tesnila pa ziher niso teflonska :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Kako kvadraturo imajo kolektorji?
Zdaj...ali je prveč kolektorjev ali premali zalogovnik.
Mi imamo pri dveh kolektorjih (4,5 m2) 1.000 litrov zalogovnik. Načeloma bi prebavili še en kolektor a bi poleti sigurno prihajalo do pregrevanja...že zdaj pridemo prek 70 stopinj.
Tako da...če nimaš namena povečat zalogovnika je najboljše da poleti dva kolektorja pokriješ.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Ampak puščanja zaradi pregrevanja ne bi smelo biti .....