Objave: 43
Teme: 32
Ocena:
0
Trenutno se odločam za nakup peči pa nimam ravno prave ideje kje naj sploh začnem. Zaenkrat sem totalen laik, tako da bi bil vsakršen nasvet zelo dobrodošel. Moja situacija je pa naslednja:
Imam vrstno hišo – novogradnja v tretji podaljšani gradbeni fazi. Hiša je v treh etažah, pri čemer vsaka meri 60m2. Peč naj bi bila v pritličju, v 1. nadstropju bo kuhinja, dnevna soba in manjši WC, v 2. Nadstropju pa spalnice in kopalnica. Na hodnikih in v kopalnici planiram talno gretje, v preostalih prostorih pa radiatorsko. Do hiše je pripeljan plinovod.
Kakšna peč bi bila v tem primeru najprimernejša?? Na kaj moram biti pozoren??
Objave: 639
Teme: 18
Ocena:
1
Priporočam ti, da vgradiš talno ogrevanje ne samo na hodniku in kopalnici, ampak tudi v celotni etaži, kjer imaš kuhinjo in dnevno. Sobe lahko ostanejo radiatorsko ogrevane. V tem primeru ti priporočam kondenzacijski plinski kotel z enim ogrevalnim krogotokom in termostatske regulatorje talnega ogrevanja v posameznih zankah. Le te omogočajo mešan priklop (radiatorji + talno) na isti krogotok.
Objave: 1318
Teme: 57
Ocena:
0
nič nisi napisal, kako je z dimnikom
če ga še ni, potem bi jaz na tvojem vzel pretočni kotel na prisilni vlek
( potegneš dve cevi na steno )
+ hranilnik toplote ( z bojlerjem notri )
vzameš hranilnik z spiralo, da lahko kasneje priklopiš še kak kolektor za poleti, da imaš zastonj toplo sanitarno vodo
kot backup pa lahko daš vgradit el. grelec v hranilnik, pa imaš,...
Objave: 7
Teme: 0
Ocena:
0
Pozdravljen!
Strinjam se z Jernejem, ki zagovarja talno ogrevanje, saj dejansko zagotavlja najvecjo kakovost bivanja. Predlagam ti locen ogrevalni krogotok za talno ogrevanje in locen ogrevalni krogotok za radiatorsko ogrevanje. Glede na to, da ste predvidevam 4 članska družina, ti predlagam plinski kondenzacijski kotel Vitodens 333, ki ima ze vgrajen bojler z kapaciteto 86 litrov in zagotavlja 520l tople vode na uro. Frank v tem primeru se zal ne strinjam s tabo, hranilnik je v tem primeru zgresena investicija, saj kondenzacijske peci dosegajo svoj optimum pri nizkotemperaturnig sistemih. Prav tako investicija v soncne kolektorje v tem primeru ni smiselna, razen v primeru, da boste naredili hiso tako, da bo se kaksen od otrok stal doma in si ustvaril v zgornjem nadstropju svoj dom, kar pomeni, da se bo stevilo stanovalcev povecalo. V tem primeru, ti priporocam pliknski kondenzacijsko pec Viessmann Vitodens 300 in samostojen bivalentni bojler 300l, ki ima ze moznost prikljucka kolektorjev, v kolikor bi se ti izkazala potreba po le teh. Drugace pa bi se ti investicija v kolektorje povrnila nekje med 12 in 15 leti. Vsekakor se ti mogoce splaca dati narediti PZI projekt, kjer se izračuna tudi upore v ceveh talnega ogrevanja in določi gostoto zank.
Vec o vsem skupaj lahko na z.s.
Lp,Klemen
Sreča spremlja hrabre...
Objave: 43
Teme: 32
Ocena:
0
Hvala vsem trem za odgovore.
Ja o talnem ogrevanju v celotnem 1. Nadstropju (dnevna soba, jedilnica, kuhinja in mali WC ) sem tudi jaz razmišljal. Kakšne izkušnje imate v prehodnih obdobjih – pomlad in jesen, ke je potrebno ogrevanje mogoče samo za eno uro?? Bi bilo potem smiselno v prostor dodati še kakšen radiator?? Kako v takem primeru priti skozi za neko sprejemljivo ceno??
Dimnik sicer v hiši že imamo. In res gre za 4 člansko družino.
A ima kdo še kakšen predlog katera peč bi bila primerna poleg Viessmann Vitodens 333. Še kateri drug proizvajalec za lažjo primerjavo?
Objave: 153
Teme: 0
Ocena:
0
tudi jaz se v osnovi strinjam z Ecop Agentom. če zmanjkuje sredstev, se lahko zadovoljiš tudi s kakšnim sistemom nižjega cenovnega ranga, npr: JUNKERS, VAILLANT ali IMMERGAS, vendar na podoben princip.
jaz ti pri talnem priporočam gostoto 75-100mm in ne 'klasičnih' 150mm za cev fi16mm- če je več cevovoda, lahko spuščaš nižjo temperaturo vtoka. za kopalnico bi dal celo 50mm razmaka... položil bi ga vsaj v vse dnevne prostore. če imaš predviden parket, ti ustrezen potegne s sabo stoške cca. 85€ + ddv za delo in material ( tu je pač za razmislit).
krogotoki naj bodo ločeni, tisti za talno obvezno z mešalnim ventilom ( s pogonom), celoten sistem pa vremensko voden.
v prehodnih obdobjih na tej relativno majhni površini ne bi smelo biti nikakršnih težav. če je sistem še vremensko voden, bo zadoščalo, kljub daljšemu odzivu talnega.
predlagana varianta kotla ti vzame malo tlorisa. nižji cenovni rang ponuja podobno: IMMERGAS Hercules Condensing.
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
Objave: 1318
Teme: 57
Ocena:
0
pokliči Tilia d.o.o.
za CTC