PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje kamnite hiše - nasveti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni, adaptiram stanovanje (70 m2) v stari hisi (100 let). V njej je bila pred 20. leti gostilna, od takrat je hisa prazna. Ogrevali so samo glavni prostor in sicer na kamin. Stene so kamnite, debele 80cm, neizolirane, izoliran samo lesen strop, z 3 cm steklene volne, v zgornjem nadstropju je prepih - ni oken. Kljub temu je pri zunanjih -10 stopinjah v prostoru prijetnih 8.

Ker imamo veliko gozda, bo ogrevanje na drva, vendar imamo odprtih vec moznosti.
- talno ogrevanje na pec
- talno ogrevanje na kamin v dnevnem prostoru
- radiatorji na pec
- radiatorji na kamin
- ogrevanje dnevnega prostora s kaminom, kopalnica + dve sobi na ir panele.

Radi bi se izognili radiatorjem, saj sta. otroska soba in kopalnica zelo majhni.
Kamin v dnevnem prostoru v vsakem primeru bo, odvisno le kaksen. Iscemo najcenejso in najudobnejso resitev. Vse bomo montirali sami, s pomocjo znancev, razen ir panelov, ce se odlocimo zanje.

Ima mogoce kdo se kaksno resitev ali pa svetuje kaj bi bilo najprimernejse?

Hvala in LP
Najprej naredi toplotno izolacijo stavbe. Na fasado 10 do 15 cm izolacije, nad strop od 20 do 35 cm. Pri obnovi tal vgradiš talno gretje in pod estrih 10 do 15 cm izolacije. S tem znižaš potrebe po toploti za 60 %, bo potrebna peč ustrezno manjša.

Če danes vgradiš peč potrebne moči, bo pozneje po vgraditvi izolacije dosti prevelika, bodo težave.
Nimam časa - sem v penziji!
Živijo, kot najcenejšo varianto predlagam toplozračni kamin. Če obstaja možnost razpeljat cevi za topel zrak po prostorih potem je to dobra varianta.

Za cca. 1000€ dobiš nov 9kw kamin, kateri je za 70m2 zadosti. Treba je še vštet stroške cevi za izpih toplega zraka (5m fi 100 izolirane cevi je 35€), pa stroške obzidave...

Za vse ostale variante bo material in montaža občutno dražja.

IR panel bi dal jaz oz. (bom dal) samo v kopalnico, kjer je fino imet lepo toplo že zjutraj preden očistiš in zakuriš kamin.
1) Kolikor se da izolacije nad strop
2) Kolikor se da izolacije pod talno in estrih
3) talno v vse prostore
4) zamenjava oken in vhodnih vrat
5) fasada z izolacijo

Če je nek prostor za kurilnico in vse kar spada zraven, bi se jaz odločil za peč....
Predlagam, da fantom tukaj daš na vpogled še tloris in pa poveš kakšen je proračun za vse skupaj. Bo veliko lažje kdo kaj povedal/svetoval.
Obstoječi kamin uporabi za vgradnjo toplovodnega, po hiši pa razpelji talno gretje.
Tako, upam da se bo dalo kaj razbrat iz načrta.
Na stropu bomo uporabili probližno 25 - 30 cm izolacije, na tleh bo laminat, pod njim prav tako izolacija, okna dvoslojna PVC, nova vrata. Zunanje strani stene raje ne bomo dosti tikali, saj je hiša pod spomeniškim varstvom. Polek tega pa mislim, da izolacija sten niti ni tako zelo potrebna, saj trenutno na naši burji drži 18 stopinj razlike.

Všeč mi je ideja s toplozračnim kaminom, cevi bi v tem primeru verjetno namestili na zunanjo steno. Zanima pa me, ali bi bilo to res ceneje kot radiatorji ki bi jih priklopili na kamin s priklopom na centralno ogrevanje? Takšne kamine zlahka dobiš pod 1000€, medtem ko ni zaslediti nobenega toplozračnega kamina v tem okvidr cene.

Za adaptacijo brez pohištva in kompletne opreme kopalnice sva pripravljena odšteti max. 5000€ saj oba še študirava, kljub temu pa ne želiva narediti površno in 'za silo', ker bova v tem stanovanju verjetno še lep čas živela.Smile

Priložene datoteke
.png   NAČRT.png (Velikost: 9,86 KB / Prenosi: 1542)
Jaz bi kamin pustil za zabavo in vzdušje, ta zaresno ogrevanje pa bi "nastanil" v kurilnici.
Tako imaš popolnoma fleksibilen sistem ogrevanja, saj v kurilnico lahko vgradiš kakroli od peči na drva, pa do toplotne črpalke. Če nimaš veliko denarja, lahko danes daš tudi neko rabljeno peč, jutri pa ......
Bistvo je da narediš talno izolacijo in položiš cevi. To je pač enkratni strošek za naslednja desetletja.

V tem kontekstu je najbrž potrebno narediti tudi razvod tople in hladne vode do kuhinje in kopalnice.
Kako pa boš dal pvc okna na spomenisko varstvo?
Vsi ki ste/smo mu že pol bau trgovine z ogrevalno tehniko pripeljal svetujem da preberemo se enkrat znesek ki je na voljo. Torej za tlake, izolacijo, okna, kamin, talno gretje, peč, zalogovnik, vremensko regulacijo.... Ima človek PET jurjev. Če me spomin ne zapušča preveč, za teh 5 jurjev naredi tlake s talnim gretjem, pa strop izolira, potem se pa najbrž počasi neha. Če nočeš imeti radiatorjev, potem reskiraj za talno. Kako se obnese toplozračni kamin ne vem. Bo pa zagotovo prihajalo do večjih nihanj temperature ob hudem mrazu.
Okna so že montirana, vendar v zgornjem nadstropju, bi jih samo zamenjali s spodnjimi. Tako da okna niso v ceni. Po forumu sem iskal približno ceno za talno s tlaki in dobil cifro okrog 2500€ za mojo površino, če delamo sami, nekaterim je že uspelo s še manjšimi stroški. V primeru da uredimo kurilnico, bo kamin več ali manj za okras in vzdušje, kot je povedal Homer, se pravi 5 kw kamini se dobijo rabljeni, odlično ohranjeni tudi za manj kot 200 €. Glede izbire peči in zalogovnika ne vem veliko ker se s tem še nisem ukvarjal, vendar vem, da so peči 28 kw okrog 600 €. Tako mi ostane še dobrega jurja in pol za izolacijo in zalogovnik... Če se potrudimo, nam s pomočjo prijazeljev in znancev lahko uspe. Če pa vseeno montiramo tri radiatorje, privarčujemo še jurja in pol (v naši okolici nam je veliko ljudi odsvetovalo talno, ker jim baje ne ogreje celega stanovanja kot bi moralo in grejejo naprej z radiatorji, drugi spet hvalijo).
Ideja o toplozračnem kaminu mi je še vedno najbolj ušeč, vendar je zelo šibka ponudba, pa tudi dosti mnenj ni. Tako da nevem, če bi si upal tvegat.
Voda od kopalnice do kuhinje ni tak problem, saj je na hodniku med njima stopnica in bi cevi lahko zakrili.
Tlake delaš samo enkrat, bodi pameten in naredi nastavke za radiatorje, ker cevi niso ne vem kako velik strošek. V napoto ti ne bodo, vedno pa lahko potem še urediš ogrevanje preko radiatorjev s centralno v kurilnici ali preko toplovodnega kamina.

S toplozračnim kaminom bo SOBA 1 vedno hladna. In to kar konkretno proti ostalim prostorom. V skupnem velikem prostoru boš imel cca. 30C, če boš kuril dlje časa, v ostalih prostorih pa max. 22C.

Ti prilagam sliko mojega 14kw toplozračnega vgradnega kamina kako seva toploto na oddaljenosti 2,5 metra s termostatom postavljenim na stolu:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/36/pX/2mQSc2/imag1520unichr("46")jpg[/img]

To boš pa imel v sobi kjer boš imel kamin (moj prostor je podoben tvojemu in je 10x4 m skupno kuhinja, jedilnica in dnevna soba s kaminom v centru), termometer je na zidu cca 3 metre levo od kamina:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1N/gu/1qwxsmPf/imag1519unichr("46")jpg[/img]

Strope imam 2,5m - če imaš nižje, bo še bolj vroče, če višje pa bo bolj vzdržno.

Govora je o vgradnem toplozračnem kaminu. Teh imaš na voljo veliko, cenovni razpon pa je tudi velikanski (od 300€ do nekaj tisoč €). Odvisno kakšnega točno želiš po moči, velikosti in obliki in kako pomembno ti je ime/napis na samem vložku.

Načeloma pa imaš litoželezne in ventilacijske toplozračne vgradne kamine. Litoželezni delujejo kot grelno telo, ki seva toploto, ko se segreje železo, ventilacijski pa s pomočjo ventilatorja pihajo topel zrak od kaminskega vložka v prostor. V obeh primerih se ti bo dvigalo kar precej prahu, pri ventilacijskem še toliko bolj. Pa smeti od drv, pepel in še kaj.

Litoželezni se lahko segrejejo na hudo vročino, izhodna temp lahko dosežetudi 90C nad kaminom, če kuriš kot nor (jaz sem svojega spravil na 85C, več nisem upal Smile ). Ventilacijski niso tako vroči, ker se prisilno hladijo, niso niti za to delani. Litoželezni so načeloma bolj trpežni od ventilacijskih, ki so iz pleha in če ga prenaložiš, se lahko pregreje/zvije/spoka. Večni niso pa nobeni. Ampak 10, 15 let bi moral zdržat en in drug.

Vsekakor razmisli tudi o šamotnih opekah, s katerimi obložiš sam vložek, da se ti akumulira toplota in se oddaja še po tem, ko ti ogenj v kaminu ugasne. Meni po zadnjem nalaganju ob recimo polnoči pokaže izhodno temp nad kaminom 30C ob 10 zjutraj. Imam pa cca. 150kg šamota znotraj. Opeka je malo preko 2€ po kosu in če že potem obvezno Schiedel opeka, tista rdečkasta groba je zanič! Majhen vložek a velikanski učinek.

Potem odvisno od tega kakšno je tesnenje hiše je tudi zunanji dovod zraka v samo kurišče kamina (če tak priklop sekundarnega zraka sploh ima!, vsi ga namreč nimajo - moj tudi ne, ampak mi lesena vhodna vrata ne tesnijo ravno najbolje). Če imaš zelo izolirano hišo, potem je to nuja, da ne pride do pomanjkanja kisika za dihanje, ker ogenj rabi kisik za gorenje (zastrupitev s CO!). Če delaš dovod zraka od zunaj, potem obvezno daš na zunajni strani gor rozeto, s katero lahko dovod zapreš, ko kamina ne uporabljaš (recimo poleti). Drugače se ti bo slišal veter kako ti piha skozi kamin in dimnik.

Pri litoželeznem je važno, da ga postaviš čim nižje tlom in narediš pod njim zračnike, da zajema hladen zrak pri tleh in ga segreva ter vročega vrača zgoraj v prostor nazaj. Pri ventlacijskem pa to ni tako važno, ker je vlek zraka prisilen. Pri ventilacijskem moraš imeti zraven elektriko za ventilatorje, litoželezni tega ne rabi. Pri obeh pa je zelo smiselno toplotno izolirati steno na kateri je kamin, da zid ne vleče toplote nase. Drugače ogrevaš kamnito steno, ne pa prostora.

V okolici kamina pa obvezno daj na tla močne ploščice (ali granit, marmor ...), ker zna tu in tam pasti iz njega pri odpiranju kakšen del oglja in lahko ožge kakšne laminate, tople pode, vinil ali parket. Tudi ti zna na tla pasti kakšno drvo, ki lahko okruši laminat, močnih ploščic pa ne more oz. ne bi smela.

Kaminski vložek je pametno obdati z nečim kar prenaša temperature in je lahko za očistit. Ometi sicer izgledajo lepo, a po nekajkratnem kurjenju postane bel omet črn od dima, ki mimogrede uide pri odpiranju ali pa postane rumen od vročine, se lušči in podobno. Obloga iz rezanega kamna je tudi sicer moderna in zelo lepa, za očistiti po enem letu nabiranja saj pa je prava nočna mora.

Bistven je pa seveda dober vlek dimnika! Če tega ni, potem boš imel zadimljeno celo stanovanje pa tudi če daš v hišo kamin za 6.000€!

Vzdušnje s kaminom pa je res nekaj posebnega in ti ne bo nikoli žal, tudi to, da je celoten prostor obarvan v rdeče in miglja ogenj zvečer Smile
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1u/S2/4IAG6c7I/imag1500unichr("46")jpg[/img]

Se opravičujem za esej Confusedhock:
TheT
Citat:(v naši okolici nam je veliko ljudi odsvetovalo talno, ker jim baje ne ogreje celega stanovanja kot bi moralo in grejejo naprej z radiatorji, drugi spet hvalijo).
Taka trditev je:
1) preprosta laž
2) popolno nerazumevanje načina talnega ogrevanja (da pač s talnim ne moreš na hitro ogreti prostor)
4) v tla postavljeno le "par cevi", ki ogrevanje ne zmorejo

Talno lahko narediš popolnoma v lastni režiji in te stane le material, ki pa ni dražji od radiatorjev
Dodal bi se da talno in peč na drva ki gori samo popoldne ne gre skupaj. Rabiš zalogovnik ali pa 5kw peč ki gori 24/7
Če nisi doma zaposlen kot kurjač, potem je zalogovnik edina opcija.....
Doberman pa desno stran greje pri radiatorju, levo pa pri kaminu :lol: ?
Talno odsvetujejo tisti, ki o njem nimajo pojma, ga niso nikoli imeli ali pa so ga imeli slabo (premalo na gosto) postavljenega.
Kadar imam vklopljenega (lani ga nisem imela, ker je bilo prevroče), ostane zalogovnik hladen.
1 2
Iskanje po temi