Pozdravljeni,
potreboval bi malo pomoči. Pred leti sem obnovil nekaj prostorov in enega sedaj spremenil v kuhinjo. Takrat so mi mojstri pripravili plinsko napeljavo za priključitev kuhališča. Ker se je kasneje izkazalo, da so mojstri delali kar nekaj napak drugje (vodovod), me zanima ali je tole izvedeno OK? Pripenjam sliko napeljave, kjer naj bi sedaj bila priključena kuhalna plošča. Imel sem kar nekaj težav, da sem našel (pogojno) ustrezen kabel, pa še tu ne vem ali je končna matica ustrezna (7/8)?
[attachment=o16777]
Torej, če je kdo, da lahko iz slike oceni ali je tale zaključek napeljave ustrezen, bom vesel odgovora.
Nisem ravno strokovnjak za plinske inštalacije, me pa veseli da je tudi kakšno vprašanje iz tega področja ne samo vodovod in elektrika.
Po mojem menju je ročica na zasunu narobe postavljena (glede na pritisk na monometru predpostavljam, da je zasun odprt). Ventil za manometrom se mi zdi, da je nepotreben ni pa škodljiv.
Ampak v stanju kot ga imaš, bo vredu, če se ti pritisk v manometru ne manjša (to namreč pomeni, da ti plin ne pušča).
Ročica je načeloma zaprta in po tej logiki do manometra plin naj ne bi prišel, razen seveda, če je bil spuščen do drugega ventila (to je moja logika, ki pa ni strokovno podkovana na tem področju ). Kar me skrbi je, da ko priključim ploščo na plin (če znaš priključiti plinsko bombo, to ne bi smel biti prevelik zalogaj), ne bi bilo kaj narobe pri obeh ventilih in spojih. Predvidevam pa, da je bilo to preizkušeno s spustom plina do drugega (zadnjega ventila), ko se je inštaliralo... Torej ko priključim ploščo, bi moral manometer še vedno kazati enak pritisk, sicer bi naj nekje spuščalo?
Če je položaj ročice zasuna v zaprtem stanju, potem je vse vredu. Stanje v manometru potem prikazuje pritisk, ko je bil najprej zaprt ventil za in šele nato zasun pred manometrom.
Če se torej pritisk ne spremnija, potem je vse v redu. Vseeno pa se mi ventil po manometru zdi odveč. Preizkus puščanja pa smo včasih delali z milnico.
To po sliki je v redu, ventil je z termovarovalom kar mora biti, tako da komot priklopis stedilnik, odmontiras pa vse elemente do ventila , kupis smrekico z 1/2" zunanjim navojem cev za plin in priklopis na sporhet.Ta pa ima verjetno namontiram tisti kos , saj si ga dobil zravem sporheta, pol pa vse spoje prekontroliras z milnico ali sprejem
hvala obema.
paparac - ali je potrebno odmontirati vse do ventila s termovarovalom? ali lahko ostane tako kot je in enostavno priklopim cev na drugi ventil, kjer je sedaj kapica? Upam sicer, da je ta velikosti 7/8, ker ima proizvajalec na ceveh za priklop plošče tudi takšne matice...
Končni ventil, ki ga imaš, je navadni vodovodni polnilni ventil za centralne kurjave in ima desni navoj 3/4 cole. Jaz bi ta ventil zamenjal za ustrezno priključno manšeto, prvi ventil je popolnoma dovolj in je tudi ustrezni plinski ventil in ne vodovodni. Ustrezno priključno manšeto boš dobil najhitreje v LJ plinarni, kjer imajo svojo trgovino z tem materialom. Jaz osebno bi počil ven tudi manometer, en navojni spoj manj in ena možnost puščanja tudi.
Meni je čuden le tlak, ki ga kaže ma'm'ometer. V plinski napeljavi (zemeljski plin, UNP) se tlak plina ob vstopu v hišo reducira na nekaj 10 milibarov.
Kakšen plin imaš in kje je reducirni ventil? Da ni tole kaka voda
Super hvala. Ni voda Mestni plin - kje je pa reducirni ventil pa ne vem hock:
Torej lahko odstranim vse do plinskega ventila. Mislim, da je potem direktno na ventil možno priključiti priključno cev ali je še vseeno potrebna manšeta...?
Če se ne motim naj bi bil tlak mestnega plina okrog 20 mar (nekje se navaja do 100 mbar).
Ti imaš na priključku >3 bar!
Zato sklepam da je to UNP.
V tem primeru potrebuješ regulator tlaka:
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")dubrovnik-plinunichr("46")hr/assets/images/proizvodi/regulator_30mbarunichr("46")jpg[/img]
UNP? Regulator bi se naj uporabljal samo za bombe (so mi dejali prodajalci v trgovini)... Nekako sem si predstavljal, da na ploščo priklopim cev, jo priklopim na inštalacijo in voila - lahko kuhamo... Pa mislim, da bo bolje, da pokličem koga, da napravi strokovni priklop (plin je le plin)... Samo poiskati še moram nekoga na savinjskem koncu (v LJ vidim, da jih je polno, pri nas pa na netu ne najdem nikogar :?: )
lp
Torej ti plina še nimaš priklopljenega? In slika manometra je iz časa, ko se je delal preizkus tesnosti? da razčistimo malo tele podatke, pa tlake, pa regulatorje...
Plin je priklopljen in že nekaj let v uporabi (ogrevanje in še eno kuhališče). Tu je bilo pripravljeno in sedaj sem prostor uredil. Na drugem kuhališču ni regulatorja.
Odvij pokrovček pri rdečem ventilu in odpri rdeči ventil (rumeni naj bo seveda zaprt).
Koliko kaže manometer?
Potem zapri rdečega in odpri rumenega.
Koliko kaže manometer?
Potem seveda zapri rumenega.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.