PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako pride zrak v radiator?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni. Prosim za nasvet.

Imam centralno feroterm, 2 veji, v vsaki svoj mešalni ventil in pumpo. (pritličje in 1. nadstropje), eno ekspanzijsko posodo. 9let je odkar smo naštimal 2, vejo v 1. nadstropje, takrat tudi zamenjali ekspanzijsko posodo. Prvo leto je blo treba skoz po mal odzračvat radiatorje, potem pa 7 let ni bilo potrebno ne odzračvat ne dotakat vodo v sistem. Letos so se pa pojavile težave samo v spalnici. Povsod so termostatski ventili in zvečer se pumpa ustavi. Ponoči greje samo kar gre termosifonsko gor. Imamo na splošno radi da je ponoči v sobah rajš hladneje (18°), kot pa vroče. In zjutraj ko se vklopi črpalka se pojavi problem. Samo v tem radijatorju žlobudra voda 10 do 15 min. nato neha, četudi je termostat na 5. Po 15 min se nič ne sliši, da voda kroži. Potem ko grem v službo zaprem radiator in ga ponovno odprem, popoldne ko pridem iz službe. Spet isto. Ko ga odprem 15 min močno žlobudra nato utihne in greje normalno, cel radiator je vroč. Že večkrat sem ga temeljito odzračil, takrat ko žlobudra. Odzračim tako, da zaprem forlauf in odzračim, nato zaprem riklauf in odprem forlauf in še enkrat odzračim, tako, da zrak iz obeh straneh stisnem ven. NAto je dva dni v redu, tretji dan pa spet žlobudranje pri vklopu pumpe ali mrzlem radiatorju. Ko pritisnem na ventil na ekspanzijski ven pihne zrak in ne voda.

Kaj bi lahko blo letos kar na enkrat, prej pa vsa leta BP. Na najvišji točki je radiator lojtra v kopalnici, kjer imam namontiran odzračevalni lonček. Ta radiator v katerem je problem je vzporedno vezan še k radiatorju v otroški sobi, oba pa sta skupaj povezana na en port v razdelilno omaro. Problem je pa samo v spalnici in ne v otroški sobi. V pritličju ni težav. Pritiska v sistemu je še dovolj, vendar bom moral kmalu dotočit vode, ker pri vsakem odzračevanju gre ven za dobre 2 dcl vode.

To žlobudranje me moti, ker me zjutraj zbudi pred budilko Sad

LP Jure in hvala za pomoč vnaprej.
Citat:Pritiska v sistemu je še dovolj,
Kako veš, da ga je dovolj?

- Pritisk plina v raztezni posodi? Kdaj si nazadnje kontroliral?
- Višina sistema = najvišja točka razvoda vode ali radiatorjev napram raztezni (manometru)?
- Trenutni pritisk in temperatura vode v kotlu.
- približna količina vse vode?
Nimam časa - sem v penziji!
Ni nujno da je zrak ujet v najvišjem radiatorju.
Pri meni je nek odcep narejen z vrha cevi (in ne iz strani) in običajno je na tej veji zrak. Normalno. ker zrak uide po tem odcepu.
Hvala za namige.

Višina od peči do vrha dimnika je 10m. Se pravi do peči do najvišjega radiatorja je 7-8m. Pritisk vode mi kaže na manometru, kjer filam v sistem 1bar.

Pritisk zraka v raztezni posodi pa res nisem nikdar preveril. Ko smo zamenjali posodo, sem novo napihnil toliko kot piše na nalepki (se ne spomnim koliko), potem pa nikoli preverjal. Bom preveril danes.
Temperatura v peči niha od 78 do 69° (peletni gorilec)
Za količino vode nimam pojma niti pod slučajno. Gre za dva štuka, spodaj 6 radijatorjev od tega 1 dolg nizek rebrast ostali aklimat, zgoraj 5 novejših + malo talnega (kopalnica, predsoba).

poročam o pritisku v posodi.

LP J
Pri meni je bil isto zrak samo v enem radiatorju dokler nisem zamenjal ekspanzije. Sedaj je že nekaj let OK. Tako da preveri ekspanzijo.
Dokler ne odkriješ, odkod pride zrak v napeljavo, montiraj odzračevalni lonček. Se bo vsaj spalo.
Skoraj edina možnost (če je rastezna ok.) v tvojem primeru, je prenizek tlak sistema. Dostikrat se zgodi, da manometer ne prikazuje pravilne vrednosti :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Živjo.
Včeraj sem najprej temeljito odzračil radiator in ga odprl. Nato sem šel v kurilnico preveril tlak v sistemu je 1bar. NAto sem preveril ventilček na raztezni in ven piha samo zrak. Tlak zraka v raztezni je bil pa 0,5bar. Zdel se mi je majhen in sem ga nafilal z zrakom do 1,4bara. Nato sem preveril spet tlak vode in je narastel na 1,6bara. Tako sem pustil pa da vidmo zdej. V parih dneh se bo vidlo. V glavnem danes me ni zbudilo žlobodranje, ker ga ni bilo. ali ga ni bilo zaradi odzračenega radiatorja ali pa povišanja tlaka v raztezni.
Hvala vsem za namige še posebej Žerjavarju, da me je spomnil na tlak zraka v raztezni.

V nekaj dneh poročam, kako je.

LP Jure
Citat:V nekaj dneh poročam, kako je.
Verjamem, da bo v redu. Morda se bo pritisk vode ob višji temperaturi vode (zunaj bolj mrzlo) preveč dvignil (ni nujno).

Bi ti priporočal:
Ohladi vodo (prekini kurjenje). Spusti ven nekaj vode, da bo padel pritisk vode na 0,7 bar. Spusti ven nekaj plina (zraka), da bo pritisk plina 0,9 bar (za višino sistema 9 m). Dopolni vodo na pritisk 1,1 bar (malce nad pritisk plina, da dobiš nekaj rezerve vode v raztezni). Sistem odzrači in po potrebi dopolni vodo. Zakuri.

Sem razumel, da imaš dve raztezni posodi. Gornje priporočilo velja za obe.

Kaj je bilo narobe? Ob ohladitvi vode ponoči je padel pritisk vode pod 0,9 bar in si dobil vdor zraka v sistem (odzračevalniki tesnijo vodo, zraka pa ne vsi).

PS:
Citat:sem ga nafilal z zrakom do 1,4bara. Nato sem preveril spet tlak vode in je narastel na 1,6bara.
Med dobrim delovanjem centralne sta tlak plina in tlak vode enaka. Pri tebi je razlika, pomeni da manometra nista točna. Kateri od obeh je točen, ne vem. Da boš ziher, upoštevaj, da ti tlak zraka kaže 0,2 bar premalo. Po tem instrumentu filaj zrak na 1,1 bar, vodo pa tudi na 1,1 (morda na 1,2).
Lahko pa pustiš, kot imaš, pa malce popazi na naraščanje pritiska vode, da ne bo ob močnejšem kurjenju naraščal pritisk vode preko 2 bar.
Uf, hvala za nasvete Žerjavar. Sem mislil da nekaj vem o tej temi, pa vidim, da je znanost zadaj.

Bom upošteval nasvete.

Samo eno raztezno posodo imam.

Primer. Če je zrak v posodi 1 bar, in dotočim vodo v sistem, se bo povišal tudi tlak zraka v posodi? imam prav.

Kaj pa če nafilam posodo z zrakom 1 bar predno jo vključim v sistem. Potem jo pa vključim in natočim vodo v sistem. Ali se bo pritisk zraka v posodi povečal?

LP
Raztezna posoda ima membrano, ki zrak v posodi popolnoma zapira. Dokler ni protipritiska vode, zavzema zrak ves prostor, ne glede na pritisk tega zraka.
Ko protipritisk vode preseže začetni pritisk zraka, vdre voda v posodo premakne membrano in zmanjša prostor za zrak - pritisk zraka se poveča. Ker je membrana mehka, se vedno premakne v tak položaj, da sta pritisk vode in zraka enaka. Večji kot je pritisk vode (zraka) manjši je prostor za zrak, več je vode v posodi.
Citat:Če je zrak v posodi 1 bar, in dotočim vodo v sistem, se bo povišal tudi tlak zraka v posodi? imam prav.
Dokler bo pritisk vode manj kot 1 bar, bo zrak zavzemal ves prostor posode, njegov pritisk ostane 1 bar.
Ko pritisk vode prekorači 1 bar, gre voda tudi v posodo in pritisk zraka je enak kot vode.

Ni važno, kdaj si posodo nafilal z zrakom. Sem ti svetoval, da izpusti vodo le toliko, da ji pritisk pade pod 1 bar in nafilaj zrak na 1 bar. Če ti je med filanjem zraka pritisk vode narastel, spusti ven še nekaj vode.

To delaš pri hladni vodi, ker moraš tudi pri hladni vodi imeti v raztezni nekaj rezervne vode. Če to delaš pri topli vodi, ne boš nikdar vedel, kaj se bo zgodilo pri hladni vodi = to, kar se tebi je. Gledal si pritisk ob topli vodi. Zjutraj, ko si zakuril, pa še nisi dobro odprl oči, da bi si ogledal tudi pritisk vode.
OK, razumem. Ob naslednjem čiščenju peči, jo bom izklopil in naravnal "oba" tlaka. Tistega ki ga povzroča voda in tistega, ki ga povzroča zrak.

Zdaj nič ve ne žlobudra Smile

Hvala še enkrat. Čau.
Ja, če je dost napumpana, ne žlobudra!
Če si imel pri preverjanju tlaka v rastezni 0,5 bar je bilo tudi v sistemu samo 0,5 bar, kar je pri tvoji višini premalo. Manometer ti laže!
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Evo preverjeno. Sedaj ko sem uravnal tlak zraka v raztezni in tlak vode v sistemu tako, kot je priporočal Žerjavar, ne žlobudra več. S tem se je izboljšala kvaliteta spanja Smile.

Še enkrat hvala Žerjavarju in vsem ostalim za koristne nasvete.
1 2
Iskanje po temi