PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik za pelete (narejen doma)?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imamo kakšne načrte kako naj bi pravilno izgledal doma narejeni zalogovnik za pelete, ki bo postavljen ob peči?

Ta zalogovnik bomo naredili sami glede na prostor, ki je na voljo.

Kakšne so omejitve glede izdelave takega zalogovnika, da bo polž pravilno deloval ter, da se bodo peleti pravilno zbirali na kupu? Kakšen načrt bi bil super :mrgreen:
Kako naredim zalogovnik za pelete

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.peleti.com/zalogovnik-za-pelete/kako-naredim-zalogovnik-za-pelete.html">http://www.peleti.com/zalogovnik-za-pel ... elete.html</a><!-- m -->
Ta zalogovnik je drugačen od tega kar jaz rabim. Jaz ga bom izdelal velikosti cca. 1m x 1m x 1,5m , torej dosti manjšega tega na povezavi, ki bo stal poleg peči in bo v njem polž.

Recimo nekaj takega.

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")deloindomunichr("46")si/sites/deloindomunichr("46")si/files/styles/article_gallery_images_colorbox/public/deloindom_sanacija_kotla_zunichr("46")jpg[/img]

Zanimajo me stvari kot so npr., pod kakšnim kotom mora biti polž, da pravilno deluje ter da se peleti pravilno zbirajo na začetku polža.
Kakšen premer ima ta cev od polža?

Kako dolga naj bi bila ta cev od polža?

Sprašujem zato, ker bom zalogovnik zgradil še preden mi pridejo zmontirat gorilec in polž.
za te podatke se je najbolje obrniti kar na monterja ki ti bo to montiral
on ve kaj ti bo prodal ker je težko ugibat na pamet od katerega proizvajalca
je ta zadeva

ferr ima polža dolgega 1,5m
cev premera 60mm
naklon pa nekje 40-45 st.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.google.si/search?q=zalogovnik+za+pelete&biw=1344&bih=671&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=0Y-mVImoOrGv7AaNq4DYDg&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ">https://www.google.si/search?q=zalogovn ... CAYQ_AUoAQ</a><!-- m -->
Odvisno kakšnega polža imaš . Če je 50/74 potem je 45st.
Narejen iz treh kovinskih regalov kupljenih v Baubau (eden cca 15€) z dvema kolesoma me je prišel okoli 60€. V njega gre okoli deset vreč peletov. Z malo spretnosti in veliko "šraufanja"- vijaki so zraven- dokaj lična in enostavna zadeva. Ker je v majhnem prostoru zraven kurilnice imam cev iz polža napeljano skozi steno do gorilca (slike pa trenutno ne morem narediti boljše).

Priložene datoteke
.jpg   Zalpal11.jpg (Velikost: 145,06 KB / Prenosi: 2585)
.jpg   Zalpal22.jpg (Velikost: 114,75 KB / Prenosi: 2585)
Po mojem najvažnejši podatek je, da mora izhod polža biti popolnoma vertikalen. Skico za zalogovnik sem naredil tako, da sem na karton položil polža in okoli narisal zalogovnik in upošteval mere prostora, kamor bo postavljen. Naklon notranje površine naj bo vsaj 60 stopinj, sicer peleti ne bodo drseli proti sesalni luknji polža. To je vsa znanost. Iz pločevine mi je mojster naredil stranice, ki sem jih potem točkovno zvaril z MIG MAG aparatom. Možno je tudi skovičiti s slepimi kovicami (blindneti).
Citat:Po mojem najvažnejši podatek je, da mora izhod polža biti popolnoma vertikalen.

Popolnoma vertikalen vse do gorilca??? Cev ne sme biti malo zavita?
Jaz sem ga sestavil iz odpadnih delov cevi, katere so uporabljali pri gradnji plinovoda, premera cca.100 cm in skupne višine cca 200 cm, s kotnim brusilnikom naredil luknjo za polža, ga zmontiral pod kotom 45 stopinj in na dnu iz pločevine naredil "klančino", da se peleti vsipajo na dno..... Skupen strošek je bil 20 EUR za cevi, pločevino sem imel doma, prav tako purpen za fiksiranje polža in silikon za fiksiranje klančine in pa en šestorček piva za soseda, da mi je zvaril tri kose cevi skupaj, aja, pa dve pločevinki barve v spreju da je lep črn..... Notri gre približno 30 vreč peletov....
tudi mene se caka samogradnja zalogovnika za pelete. ideja je, da se kupi Fe kotnike, na mero odzaga osb plosce in vse skupaj zvijaci. se luknja za ploza in to naj bi bilo to.... brez klancine, brez pleksi okenca, samo pokrov cez, da se ne prasi in to je to.
Amatersko mnenje, ob peč ne bi priporočal OSB plošč ali kaj podobnega. Pločevina je le pločevina.
Cev je lahko zavita, po možnosti čimmanj.. Pisal sem o izhodu iz polža, ki mora biti navpičen.
ericks Napisal:da se ne prasi

praši se ob nasipavanju pelet :!:
pokrov se razdeli na dva dela v odvisnosti od velikosti, na fiksnem delu se napravi priključek za sesalec, ki ga itak rabiš za čiščenje peči pa imaš protiprašni pokrov... ( sam imam priklopljen mizarski odesovalnik pa notri ne potegne niti enega peleta ).
na samem gorilcu je že vstopni priključek ki ti tudi da vstopni kot rebraste cevi, vendar tega kota ne zmanšuj, ker se ti znajo peleti zatikati... zadeva je v bistvu zelo občutljiva če hočeš biti na meji... sam sicer ne vidim nujne potrebe da je iztopna cev popolnoma vertikalna, ( se vidi na fotki), ja pa res da mora na koncu vse "klapat"... kar pač dosežeš z malo "igranja"... sam sem se v tem smislu, da je vstopni kot čim manjši in da peleti, ( manjši delčki ki jih ventilator že tako rad odpihne zaradi male teže), priletijo v šalčko z čimanjšo hitrostjo da ne pride do odbijanja iz le te...

Priložene datoteke
.jpg   002.JPG (Velikost: 153,59 KB / Prenosi: 2165)
1 2
Iskanje po temi