PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Nizkoenergijska in pasivna gradnja Izolacija špalet

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me, če je potrebno špalete oken kaj dodatno toplotno izolirati(2-4 cm stirodur) glede na to da bodo okna montirana na skrajnem zunanjem robu?
Da. Drugače nastane toplotni most. Razen če so okna cela iz zidu potisnjena v izolacijo.
Bom kar to temo porabil in sicer imam par vprašanj glede obdelave špalet s stirodurjem. Kje so manjši toplotni mostovi, če najprej omečeš in potem nalimaš stirodur, ali če stirodur direktno nalimaš s purpenom ali pa kar z lepilom?
Če omečeš a moraš spodnjo stran tudi zaribati in zadelati luknje na ciglih?
V čem je prednost da pred montažo oken še daš na stirodur mrežico in lepilo? A ni boljše da to daš potem samo na notranji strani mrežico z vogalnikom in potem omet?

Da še mal opišem gradnja je s porothermom, vgradnja oken bo pa nekje na sredini, ker drugače bi moral dati 20cm fasade,pa sem rajši naredil kar škatle za rolete.

hvala

Lp
Jože
Kaj delaš pod izolacijo nima veze. Količina pretoka toplote iz toplega na hladno ti določa debelina izolacije.

Več kot boš dal cm na špaleto manjši bo toplotni most.

Na notranji strani izolacije lahko vrtiš tudi glasbo (po svojem okusu) pa ne bo imelo vpliva kot ne frajh, omet, navaden cegel..itd :wink:

Obdelavo stirodurja vršiš po vgradnji okna.
Se pravi najlažja in najhitrejša je pa verjetna limanje stirodurja s purpenom in to z onim ko se nis ne razteza? In ne bo to nič funkcijsko slabše ali pač? S čim je pa najlažje rezati stirodur, namreč plošče so ravno 60 tako da jih moram dat točno na pol?

Lp

Jože
Vprašanje, če je tako najlažje, ker purpen ne prime takoj, tako da moraš XPS podpreti za nekaj 10 minut, da purpen prime. Verjetno je lažje kar z lepilom. Mogoče je tudi fino, če ima XPS profil-napolitanke, da je oprijem boljši.
Do 5 cm je meni najlažje rezati z olfa nožem, nad 5 cm pa z žago za stiropor, s katero se da zelo točno odžagati.
Hm ja....osebno sem raje delal z lepilom (tem fasadnim) ker ti omogoča lažje uravnavanje ...v vago ravnino..imaš nekaj mm lufta za te stvari. Plus ko pritisneš kos ob špaleto ga lepilo toliko zagrabi da ni nobene nuje po fiksiranju.

Pri purpeni če večkrat popravljaš zna enostavno stran past, ker zgubi oprijem.
drzi, z fasadnim lepilom je lazje, ker plosco prej zafiksira in podpiranje ni nujno potrebno.
sam sem stirodur (4cm) rezal z rocno krozno zago.
jaz sem z obojem Smile najprej po robu plošče lepilo, potem pa še s purpenom tri črte po sredini in na zid. Podpirati ni bilo potrebno nikjer. rezal sem z olfa (3cm).
Glede na to, da znajo biti okna kar tezka, se sprasujem, ce je kaj vazno, katere trdnosti stirodur clovek uporabi in ga je varno uporabiti v vseh primerih.
Se opravičujem če imam čudna vprašanja,namreč nisem ravno v teh vodah,sem štromar Smile Ampak bi vseeno rad kakšne stvari naredil tudi sam,če ni pretežko. Se pravi da vidim da vas je največ delalo s fasadnim lepilom, a lepilo namažeš na stirodur in potem stisnes na vartikalo(ampak mora bit verjetno kar dosti debelo namazano, kajti po vetikali ni ravno ravna podlaga?) in naštelaš z vago, al bi mogu to lepilo na cigu namazat, ni mi pa treba nič prej ometat in ravnino naredit? Pa spodnjo, ko so luknce od cigla(poroterm),tud samo lepilo?
Ceresit fasadno lepilo je čist vredi ane? Vidim da imajo ravno v jagru akcijo za 6 evrov vreča.

Kolk približno mislite da bi rabu tega lepila, imam nekje 70m po 30cm,če vse okna in vrata skup seštejem vertikale in horizontale?
A je ravatherm xps isto dober kot styrodur?
lp
Jože
@krofojed: standardni stirodur 250-300kPa
@wildjoc: lahko delas direkt na opeko - ce je lepo zidano, gre bp. lahko pa spalete prej zaribas, kot sem jih sam. spodnjo vrsto sem z malto kpl. zalil in potem zaribal. ker sem imel spalete v nulo zaribane, je potem samo lepljenje bilo hitro narejeno, ker enostavneje prileois stirodur v linijo. vsako fasadno lepilo je ok.
Stirodur drži hiše tako da bo tudi okno.

Lepilo sem jaz vedno kupovsl v bauhausu...drive.in..kupil njihovega za par eur po žaklju.

Narediš smetanastno zmes...ko zmešaš počakaš minuto do dve in še enkrat premešaš..dobiš še za odtenek redkejšo zmes.

Z zidarskon žlico (ker ima ravni rob na boku) narediš po površini okvir iz lepila.....recimo da je špaleta 30 cm...odrežeš teh 30 cm v širino, ter ustrezno višino. Z zidarsko žlico v debelini 2 do 3 cm...ter tudi toliko višine napocaš okvir okrog in okrog...brez prekinitve lepila...cca 2 do 3 cm od roba strodirja. Vmes prečno narediš še eno črto ali dve...da zgleda kot mreža. Če imaš še purpeno potegneš z njo par črt znotraj mreže. Nato ploščo primeš in pritisneš ob špaleto. Najprej z roko da zagrabi nato pa idealno..preko libele oz. kosa lesa...da dobiš ravnino brez valovanja. Pritisneš toliko da je na koncu lepila za kak cm na debelo. Če imaš libelo spotoma kontroliraš še vago, ki jo po potrebi korigiraš.

Največji šmafu narediš in imaš če je lepilo presuho.
A ima kdo idejo kako tukaj rešit, jaz druge ideje kot da sploh ne dam stirodurja ne vidim?[attachment=o15754]

Priložene datoteke
.jpg   spaleta1.jpg (Velikost: 31,19 KB / Prenosi: 9011)
Kje pa ti vidiš tu kak problem?

Daš 2 cm stirodurja na linijo kjer pride okno. Od znotraj se na tem delu zmeniš da naredijo ometa 2 cm...drugje pač koliko pride (saj ponavadi je teh 2 cm).

Problem imaš pa drugje (!)...če boš samo poknil okno noter potem od zunaj ne moreš dati izolacije!!! Zato pod mus morajo dat ob steni distančnik, ter šele nato okvir okna/balkonskih vrat. Da boš lahko dal vsaj teh nekj cm izolacije kot bo debel ta distančnik. Seveda boš imel na ta konto manjšo odprtino vrat a sem siguren da si to že vse predvidel :wink: .
1 2
Iskanje po temi