Že od same montaže dalje (pred enim letom) sem sumil da nekaj ni ok.
Sedaj že nekaj časa vem (graf na sgc, vroč dovod, premalo vode v bojlerju (števec tople vode) da mi zvečer okoli 6 ure uide (začne uhajati) topla voda iz spodnjega dela bojlerja nazaj v kolektorje in se mi tako ohlaja spodnji del bojlerja. Zadnje pol leta je med kolektorji in bojlerjem še zunanji ploščati izmenjevalec ki predhodno ogreva zalogovnik (če mu dovolim...).
Podatki:
Slabih 11m2 ploščatih, 45st, ”čisti” jug pred kurilnico 2m od tal.
300l bojler
Zraven še 2k zalogovnik (peč na drva).
Inštalacija (rebrasta solarna cev)gre pod stropom kurilnice na kolektorje.
Solarni set naj bi imel protipovratni ventil. Ali je možno da ga ni, oziroma da ne zapre termosifonskega dviga tople vode iz bojlerja v kolektorji po dovodni cevi. Toplota mi zagotovo uide po forlaufu, ker povratek je mrzel.
Telmos je enkrat govoril o ”sifonu” ki naj bi preprečil to ohlajanje. Pri meni je „sifon”, saj topla voda iz kolektorjev pride pride preko toplotnega izmenjevalca, ki je nižje od vtoka v bojler.
Za vsak primer, pod dovod razumeš povezavo iz zgornjega konca sončnih kolektorjev, preko zunanjega toplotnega izmenjevalca na zgornji konec spodnjega toplotnega izmenjevalca v bojlerju?
Nekje v solarnem krogu bi moral imeti nepovratni ventil, ki bi ga lahko odprl šele tlak obtočne črpalke. Da to je v solarnem setu, se tudi meni zdi pričakovano. Če je mogoče ta ventil crknil, oz. sploh nikoli ni pravilno deloval? Mi je že več ljudi reklo, da taki ventili delujejo, ko so novi, potem pa enkrat bojda kar crknejo. Zdaj pa ne vem ...
Če imaš kroglični ventil tudi pod pumpo, je minuto ali dve dela.
Kupi gravitačno zaporo za holandec oz. za pumpo.
Zapri oba kroglična, odtegneš oba vijaka od pumpe, jo snameš, vstaviš gravitačno, privijačiš nazaj in testiraš.
Poudarjam, gre za minuto ali dve dela. Potem boš vsaj vedel, pri čem si.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!?? Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Nimam solarnrega, vendar imam izkušnje s protipovratnimi ventili. V 8 letih mi tak ventil nad o.č. proti radiatorjem crknil dvakrat. Moji so bili iz mesinga s plastičnim gibljivim delom. Gre za to, da zaradi delovanja o.č. gibljivi del vibrira in se osovina v ležišču mesinga počasi izrabi (preguli), dokler se osovina zaradi tega zatakne poklopec ne zapre več. V drugem primeru se mi je osovina celo na koncu odlomila. Sedaj je komplet kovinski.
Opazil sem pa tako, da mi je topla voda krožila po radiatorjih sredi poletja medtem, ko se je grela SV.
Hvala fery, ko zmečem tiste pol kubika drv pred bojlerjem v peč se bom najbrž lotil tvojega predloga. Tudi če nimam dveh ventilov.
Obstaja gravitačna zapora, da jo nataknem na priklop pred ploščatim izmenjevalcem-na dovodno cev iz kolektorjev? Najbrž da ja (3/4)
Ker nimam odzračevalnega lončka bom moral v vsakem primeru na novo novo polniti sistem. Sem si spomladi kar nabavil črpalko da lahko sedaj sam to delam.
casar Napisal:Za vsak primer, pod dovod razumeš povezavo iz zgornjega konca sončnih kolektorjev, preko zunanjega toplotnega izmenjevalca na zgornji konec spodnjega toplotnega izmenjevalca v bojlerju?
Nekje v solarnem krogu bi moral imeti nepovratni ventil, ki bi ga lahko odprl šele tlak obtočne črpalke. Da to je v solarnem setu, se tudi meni zdi pričakovano. Če je mogoče ta ventil crknil, oz. sploh nikoli ni pravilno deloval? Mi je že več ljudi reklo, da taki ventili delujejo, ko so novi, potem pa enkrat bojda kar crknejo. Zdaj pa ne vem ...
Aleš
Ja,dovod smatram iz zgornjega konca kolektorjev. Kakšna je oblika nepovratnega ventila v setu moram še raziskat.
Običajno je ta loputa vgrajena v ventilu nad črpalko. Če je popolnoma odprt naj bi delovala, če je delno 45° je odprta -za prezračevanje, če je ventil obrnjen v desno za 90° je zaprt
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Tole velja(prezračevanje?) tudi za moj giacomini set?
Vsaj po navodilih in po obliki mislim da ne. Je pa v navodilih omenjen integriran protipovratni (check valve / e ritegno) ventil. Očitno ne opravlja svoje funkcije, vsaj pri termosifonskem kroženju.
To pa zato, ker sem sedaj dva večera tisti modri ventil zaprl in je tople vode bistveno več v bojlerju (kasneje se ohladi na sredini bojlerja, zvečer je ni nikoli zmanjkalo, kljub povečani porabi) , poleg tega kolektorji hitreje izgubljajo toploto (je pa res da se je tudi zunaj ohladilo, ampak prej je lepo ”cuzalo” toploto iz bojlerja in se praktično niso ohladili na zunanjo temperaturo. )
Še slika spodnjega ventila s katerim preusmerim tok na zunanjo črpalko kadar sistem polnim.
Našel še www opis glede tega: če si prav razlagam, moram vijak zategniti ob normalnem delovanju siistema
<!-- m --><a class="postlink" href="http://static.giacomini.com/giacomini.com/catalog/technical_documentation/R586S-0.pdf">http://static.giacomini.com/giacomini.c ... 586S-0.pdf</a><!-- m -->
The ball valve, integrated in the circulation group to disconnect the solar
collectors from the system, is fitted with a check valve to prevent any
unwanted circulation.
If it should be necessary to also circulate the heating fluid in the opposite
direction to the normal one (in particular operating conditions, such as
during the system filling phase),
you can open the check valve using the appropriate spanner 056S00118 to
manoeuvre the stem.
Upam da bo danes toliko sonca da stestiram ali zategnjen "vijak" naredi nepovratni ventil funkcionalen ali ne.
Ker do sedaj je bil odšravfan.
Ne vem pa kaj se zgodi če "ignoriram" tisto opozorilo ki piše da ga ne smem odšravfat (najbrž do konca) pri odprtem modrem ventilu.
Ga bo vrglo ven in se bom začel tuširat z antifrizom?
Evo dva dni sem imel vijak odšravfan(potegnjen ven). Zadeva se mi je zvečer začela ohlajati. Prva slika prikazuje padec temperature do cca 35, potem je cca 2C dobil in to temperaturo držal kljub temu da je bilo zunaj samo kakšnih 5C.
Nato sem modri ventil zaprl in čez slabo uro naredil še eno sliko. Lepo je vidno da so se takoj po zaprtju ventila začel kolektorji ohlajati. Razmišljal da bi ga jutri ventil ponovno zašravfal, pa da vidim kaj se bo potem zgodilo. Če zadeva ne bo funkcionalna, jo bo treba podreti in eksterno gravitačno zaporo dati v holandec.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.