PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Darilna, izročilna ali kupoprodajna pogodba?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lepo pozdravljeni!

S partnerjem želiva postati lastnika nepremičnine za gradnjo hiše. Trenutno je situacija takšna - poleg mojega očeta in strica (oba sta lastnika 1/16 zemlje), so lastniki še njuni trije strici, ki imajo tudi večinski del zemlje, vendar nobeden od teh treh stricev nima nobenega potomca ali partnerja. Zanima me, katera pogodba bi bila v tem primeru najboljša in obenem tudi najcenejša rešitev zame? Glede na to, da lahko kasneje še kdo zahteva svoj delež, se izogibam darilne pogodbe. Hvala.
Če nisem kaj spregledal: kupoprodajna.
Oče bi ti svoj delež lahko podaril, a praviš, da tega ne želiš.
V kolikor gre za kmetijsko zemljišče morda ne bi bilo narobe, da ti najprej oče podari, s tem postaneš solastnica in imaš predkupno pravico...ampak to so že detajli.
Ne, ne...nisem rekla,da ne želim. Samo,koliko sem brala forume,lahko imaš pri darilni pogodbi težave,če bi jo kdo kasneje izpodbijal. Samo sprašujem,kaj bi bila najboljša verzija,da postane parcela moja.
Pri darilni (prvi dedni red: oče-hči) bi bilo brez davka na promet z nepremičninami.
Ker pa je oče solastnik samo 1/16 to verjetno ni tak hud problem (oz. bi bili stroški z notarjem verjetno celo večji od prihranka - 2% od vrednosti).
Zato mislim, da je najbolj enostavna kupoprodajna pogodba (z vsemi solastniki istočasno)... odločiti se moraš (morata?) ali boš lastnik samo ti, ali tudi tvoj partner.
Super.Hvala. Kaj pa glede kupoprodajne pogodbe - jo je bolje sestaviti sam (seveda s pomočjo online vzorcev) ali jo dati kakšnemu odvetniku ali kar notarju?
pia16 Napisal:Ne, ne...nisem rekla,da ne želim. Samo,koliko sem brala forume,lahko imaš pri darilni pogodbi težave,če bi jo kdo kasneje izpodbijal. Samo sprašujem,kaj bi bila najboljša verzija,da postane parcela moja.

Težav nimaš zaradi darilne pogodbe, temveč zaradi prikrajšanja nujnega deleža ostalih - ti pa v postopku dedovanja zahtevajo vrnitev darila, če je njihov nujni delež prikrajšan. Še lepša je zgodba v primeru fiktivnih prodajnih pogodb, kjer sodediči v dedovanju trdijo, da prikriva darilo in zahtevajo vrnitev darila zaradi prikrajšanja nujnega deleža. To pa je zato, ker nekateri pravijo, skleni raje prodajno, ni ti treba nakazati kupnine (če plačaš kupnino, je vse ok, vendar ti je verjetno ne bi) in folk to idejo kupi. Saj včasih uspe, vendar verjetno bi radi naredili tako, da bo od vsega začetka pilo vodo, je res?
Tako da imamo darilno pogodbo, kjer obstaja strah, da se bo kaj vračalo in fiktivno prodajno pogodbo, kjer ne obstaja strah, da bi se kaj vračajo, zato ker je morda nekdo nekoga prepričal, da je fiktivna prodajna pogodba ok. Figo je.
Urs: jaz nisem predlagal fiktivne prodajne pogodbe. Poleg tega, če bo plačala 15/16 ostalim solastnikom, najbrž ne bo problem še 1/16 nakazati očetu.
Če ji bo oče podaril, je to en korak več (notarski zapis, vpis v ZK...) in dodatni stroški.

Pia16: jaz vedno predlagam notarski zapis (da ne bo pomote, nisem notar). Marsikomu se zdi škoda denarja za to, potem pa jokajo zaradi problemov...
To je letelo direkt nanjo, ker v isti sapi sprašuje po darilni oz. prodajni pogodbi in je rahlo težko verjeti, da je lastnikom vseeno in bi ali podarili ali prodali.
Da se razumemo...jaz ne bom nobenemu nič plačala. Vsi se strinjajo,da dobim parcelo brezplačno-so mi jo ponudili,vendar se še do sedaj s to tematiko nisem srečala, zato me samo zanima, kako ta sistem sploh deluje - kaj moram naredit,da pridem najceneje do parcele.
Ali gre morda za kmetijsko zemljisce?
Da se zraven postavim ... kakšni so notarski stroški pri darilni pogodbi?
Odvisni od vrednosti, poklices notarja in vprasas.
Jaz sem podaril hcerki stanovanje v vrednosti 115k€; cca 280€ je bilo vse skupaj z vpisom v ZK.
Ne,ni kmetijsko...zazidljivo zemljišče je.
Potem je po mojem najceneje in najhitreje kupoprodajna pogodba.
Dolocite ceno v visini 80% cenitve na GURS portalu in od tega se placa 2% davek od prometa z nepremicninami.
Urs Napisal:To pa je zato, ker nekateri pravijo, skleni raje prodajno, ni ti treba nakazati kupnine (če plačaš kupnino, je vse ok, vendar ti je verjetno ne bi) in folk to idejo kupi. Saj včasih uspe, vendar verjetno bi radi naredili tako, da bo od vsega začetka pilo vodo, je res?
Tako da imamo darilno pogodbo, kjer obstaja strah, da se bo kaj vračalo in fiktivno prodajno pogodbo, kjer ne obstaja strah, da bi se kaj vračajo, zato ker je morda nekdo nekoga prepričal, da je fiktivna prodajna pogodba ok. Figo je.

Praviš, da je vse OK, če kupec prodajalcu dejansko plača kupnino. Zdaj pa povej, kako lahko v splošnem nekdo tretji dokaže, da kupec tega ni plačal, če oba, tako kupec kakor prodajalec, trdita, da kupnina je bila plačana?

Aleš
1 2
Iskanje po temi