PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Tlak ekspanzijske posode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo

Glede tlaka v ekspanzijski posodi razmisljam takole:
ce ima sistem 1,5bar pri 20stopinjah, naj bi imel v ekspanzijski 1,6bara.
Sepravi sistem zacnem segrevati, tlak v sistemu zacne rasti, in ko pride do 1,6 bara ne raste vec, ker viske pobere ekspanijska posoda.
tako jaz razmisljam, ali imam prav ali ne pa prosim za komentarje
lp
A ne bo počasi dost tem o tlaku v eksp. posodi?

Glede ekspanzije je pa dovolj malo osnovnošolske logike, kako in kaj dela, a ne?
Citat:A ne bo počasi dost tem o tlaku v eksp. posodi
Dokler so vprašanja, so potrebni odgovori.
Odgovor je lahko:
- Uporabi iskalnik!
- Pokažeš povezavo na temo z istim vprašanjem.
- Odgovoriš na vprašanje.
Citat:ce ima sistem 1,5bar pri 20stopinjah, naj bi imel v ekspanzijski 1,6bara.
Sepravi sistem zacnem segrevati, tlak v sistemu zacne rasti, in ko pride do 1,6 bara ne raste vec, ker viske pobere ekspanijska posoda.
Ne bo!
Hladen sistem z vodo 1,5 bar začneš segrevati. Le nekaj stopinj segretja ti povzroči dvig tlaka na 1,6 bar, kot ima plin v raztezni. Vse nadalnje povečevanje volumna vode zaradi segrevanja gre v raztezno posodo in tam stiska plin na ustrezno manjši volumen = večji pritisk. Tudi vodi se enako dviga pritisk. Kako visoko se bo pritisk dvignil pa je odvisno od velikosti raztezne in max temperature vode.

Sistem, kot si ga opisal je napačen.
- V hladnem sistemu mora biti pritisk vode 0,1 do 0,2 bar večji, kot je polnjenje plina. S tem nadpritiskom je že nekaj vode v raztezni in predstavlja zalogo vode, če slučajno nekje malce spusti ali ko se zmanjša volumen vode zaradi izločanja plinov iz vode.
- Za funkcionalnost raztezne in čim manjše nihanje tlaka vode pa je potreben minimalni pritisk plina v raztezni (brez protipritiska vode) toliko, kot je statični pritisk vode v sistemu = višina najvišje točke vode napram položaju raztezne.
Nimam časa - sem v penziji!
Sem iskat po forumu in po pol ure obupal, ker sem veliko prebral a odgovora nisem nasel, tako da hvala zerjavar za pomoc ... sicer se mi je zdelo da ni cist tko kot sem razmisljal, zato sem tudi uprasal ...
lp
Tukaj si preberi temo, znotraj je naveden link do izračuna.

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=57668&p=602891#p602891">viewtopic.php?f=7&t=57668&p=602891#p602891</a><!-- l -->
Iskanje po temi