Objave: 19
Teme: 7
Ocena:
0
Pozdravljeni,
sem pred izbiro sistema centralne rekuperacije v NE hišini površine cca 200m2 v dveh etažah. Razvodi bi potekali po spuščenem stropu (15cm) v obeh etažah.
Ponudbo sem pridobil za:
- Paul Nouvus F300 VL; in
- Helios KWL EC300W ET R, z električnim predgrelecm KWL EVH 200/300W.
Ker se na tovrstne zadeve prav nič ne spoznam, bi prosil za vaš nasvet. Cene so primerljive, s tem, da ima Paul TFT zaslon, Helios pa ne (oz. možnost doplačila) in se upravlja preko mrežnega vmesnika.
Oba ponudnika sta definirala vpih, črpanje pribljižno enako in enake količine, razlika je, da so cevi Paul (bojda najboljše na trgu - cev Zelena/Modra Maincor DN 75), pri Heliosu niso posebej definirane (FRS R75).
Zame je pomembno predvsem, da bo zadeva delovala kot mora, tudi po nekaj letih,ter da se je ne bo pretirano slišalo. Seveda bi rad izbral boljšo napravo, kjer pa se v poplavi tehničnih navedb (ter testiranj inštituta, do katerega imam zaradi lastniške strukture svoje mnenje o pristranskosti) popolnoma izgubim.
Hvala za pomoč!
Objave: 457
Teme: 4
Ocena:
0
oba sta v istem rangu, kar se tice cevi naj te ne skrbi so od obeh kvalitetne, pri izbiri naprave glej da le-ta vraca vlago nazaj v prostor ... za heliosa vem da je taka, za paula pa ne vem ...
no jaz imam heliosa in sem zadovoljen
lp
Objave: 368
Ocena:
0
Z nobenim ne boš zgrešil. Je pa res, da TFT zaslon od Paula je bolj všečen.
Kot drugo pa je pomembno tudi kje boš napravo imel locirano. Namreč Paul je malenkost tišji. Če boš imel locirano napravo v kleti je vseeno katerega daš, če pa boš imel napravo nekje v bivalnem delu, ti pa priporočam Paula.
V vsakem primeru pa vzemi napravo z vračanjem vlage. Oba proizvajalca imasta to možnost.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
Po moje tudi vseeno, katerega. Znanci imajo Paula in so zadovoljni. Mi imamo Heliosa, vendar ga šele drug teden štartamo. Važno je, kot so že rekli, da vzameš varianto z vračanjem vlage.
Je pa nekaj kar se teh zaslončkov tiče. Do lanskega leta je Helios zraven dajal pač en tak modul, kot Paul. Od letos naprej (vsaj za naš rekuperator) pa je upravljanje brezžično preko spletne strani, modul pa je za doplačilo. Jaz sem nalašč čakala na to brezžično varianto. Isto bom imela pri TČ in se tako losam vsem bolj ali manj grdim škatlicam po stenah.
Objave: 1002
Teme: 41
Ocena:
0
Paul je bistveno večji, tako rekuperator kot naprava. Notri je vse izolirano, izgleda precej boljše kot pri Heliosu, in se tudi zelo tesno prilega.Glede na izgled rekuperatorja je jasno, da je Paul top kar se tiče izkoristkov. Helios ima tudi večjo porabo elektrike, poleg tega pa bodi pozoren, pri kakšnem padcu tlaka navajajo pretoke. Namreč normalen padec tlaka v prezračevalnem sistemu je približno 100 Pa in pri tem padcu moraš gledati pretoke, včasih pa jih navajajo za neobremenjeno napravo.
Kljub temu je Helios izjemno kompakten in služi svojemu namenu. Poleg tega je enostaven za servisiranje. Agregat po mojih izkušnjah nudi odličen support, z Enetsijom pa imam nekoliko slabše izkušnje.
Zelo visok izkoristek in entalpijski izmenjevalec imata lahko neželeno posledico, da se vrača celo več vlage, kot bi si želel. Tako imamo mi pozimi 50% vlažnosti pri izmenjavi 150 m3/h, kar je po mojem mnenju nekoliko preveč. Entalpijski izmenjevalci pri Paulu so po novem pralni, poleg tega pa Paul garantira, da ne zmrznejo do -10°C.
Prav zaradi majhnosti naprave ter boljšega supporta in servisiranja pa bi se ponovno mogoče odločil raje za Helios, kot za Paula. Glede izkoristkov in porabe elektrike pa bi raje gledal, kakšna je cena novih filtrov za obe napravi, saj lahko cena teh hitro izniči prihranke z izkoristkom ter porabo elektrike. Še bolj pomembno se mi zdi, da je filter enostaven in enostavne oblike, da ga lahko preprosto izrežeš iz kakšnega neoriginalnega in bistveno cenejšega filtra. Paulove filtre za Novus boš precej težko ponaredil.
Ocena:
0
Še to, pri Novus-u je izmenjevalec oz. rekuperator zelo težko zamenjati (Sam imam namreč dva izmenjevalca, entalpijskega ter navadnega), ker se tako tesno prilega. Pri tem sem tudi delno strgal določena tesnila. Se pa bojim, da se lahko kdaj strga tudi glavna ročica (nekakšna špaga), ki omogoča, da ga sploh potegneš ven. V tem primeru ne vem, kaj bom, ker bo izmenjevalec nemogoče potegniti ven, ne da bi ga popolnoma uničil. Skratka, tako dober je, da je že neuporaben. ;-)
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Ali meniš, da je izmenjevalec potrebno vleči ven in prati, če redno menjaš filtre?
Jaz imam samo entalpijskega in bo vedno notri, navadnega nimam (300F).
Objave: 555
Ocena:
0
Se opravičujem avtorju teme, bom dodal - zasmetil še eno znamko...
Kakšne pa so praktične izkušnje z rekuperatorji Zehndner?
Se odločam med Paul Focus 200 in Zehndner ComfoAir 200?
Hvala za vsako info.
Ocena:
0
@Fantocci, vsaj starejšega izmenjevalca niti ne moreš, novejši pa je pralen tudi entalpijski. Drugače pa mislim, da sem za navaden izmenjevalec nekje prebral, da ga enkrat letno operemo, nevem pa, če je to res potrebno. Prebral sem tudi to, da je življenska doba entalpijskega izmenjevalca 5 let, cena pa 700 Eur!?
Se pa tudi sam že nekaj časa sprašujem, ali gre kaj več umazanije čez, če so fitri zamazani? Verjetno pri netesni mestih, kjer se filter drži stene.
Objave: 326
Teme: 10
Ocena:
0
a lahko prosim tiste, ki imate bodisi Heliosa ali Paula, da mi na ZS pošljete kdo vam ga je montiral oz. kje ste ga kupili, pa po možnosti kakšna je bila cena, hvala
Objave: 7350
Teme: 20
Ocena:
4
oba (glavna) ponudnika imata cene objavljene na internetu. morebitni popusti pa so individualne narave.
Objave: 326
Teme: 10
Ocena:
0
če mi daš link do teh cenikov, ti plačam virtualni pir, cena naprave mi je načeloma znana, samo kaj vse paše zraven, to me bolj zanima
Ocena:
0
@cheba, nevem. Zdi se mi, da na strani od Enetsija.