PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Drevesa na sosedovi zemlji in nevarnost za hišo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Situacija se vleče že od žledoloma, ko se je par vej zlomilo in padlo na streho. Na srečo ni bilo škode. Ker pa je za hišo hrib, ki je v lasti soseda in na hribu rastejo drevesa (med njimi tudi velika), se pojavlja bojazen, da se lahko podobna situacija slabše konča.

Zanima me, kakšne možnosti mi preostanejo, glede na to, da sosed to ne želi urediti. Hkrati berem zakone oz. objave (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.slonep.net/vrt-in-okolica/drevo-in-grm/vodic/drevesa-in-sosedski-odnosi">http://www.slonep.net/vrt-in-okolica/dr ... ski-odnosi</a><!-- m -->, <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.slonep.net/slonep/vprasanja/?a=&sa=&searchtype=&scope=&q=drevo%20na%20meji&view=vprasanja&direct=10892">http://www.slonep.net/slonep/vprasanja/ ... rect=10892</a><!-- m -->) kjer npr piše da jih lahko sam odstranim, vendar NIČ o tem, da jih lastnik mora.

Zanima me, ali obstaja kakšna druga opcija? Glede na to, da so drevesa grožnja poškodbi hiše ter tudi nas, ali ne bi moral lastnik ta drevesa odstraniti?

Za odgovore se vam vnaprej zahvaljujem
Kaj pa če bi hišo odstranil?
emm, rekel bi, da pretiravas.
lahko pa malo poslikas hrib za hiso in drevesa, da laicno ocenimo, koliksna je verjetnost, da se drevesa skotalijo po hribu.
Veje, ki segajo na tvojo parcelo v tvoj zračni prostor res lahko odstraniš , če jih sosed noče ampak pazi samo tisti del veje, ki je čez mejo.
Drevesa stojijo že vrsto let in sedaj kar na enkrat panika kaj pa pred petimi leti niso bila nevarna. Nič se ne boj, če pa bi jih podru žledolom ali veter pa je to višja sila, ki je nepredvidljiva in verjetno za to ne moreš obsoditi soseda.
Bistvo je, da si zavaruješ hišo!!
Lepa beseda pa tudi lepo mesto najde. Plačaj nekaj sosedu, da jih požaga.Plačaš mi razliko od drevesa kot je sedaj pa do dorašenega drevesa. Pa, da bi jih letos požagal bi bil res neumen, ker je cena lesa zanič.
Seveda pa nimamo pojma za koliko dreves se gre.
se eno zadevo je dobro upostevati: za hiso bi si clovek bolj zelel hrib z drevesim, kakor gol hrib. ce zadeva ni problematicna - torej zdrava-cvrsta drevesa, potem je to za stabilizacijo hribine idealno. za motece veje pa se poskusite dogovoriti.
Ne poznam sicer situacije avtorja, ampak ogromno ljudi si želi hiško sredi gozda. Ker seveda denarja ni veliko, parcela pa 100x dražja kot okoliški gozd kupijo najmanjšo možno parcelo. Ko pa hiška enkrat je, jih pa začnejo motiti drevesa, listje, klopi in druge živali. Jaz bi generalno za slovenijo prepovedal gradnje bližje kot 30m gozdu. Razen če je lastnik tega pasa isti kot investitor.
Ko sem postavil električnega pastirja, so birokrati prišli pogledat, da slučajno nisem kak m2 gozda zagradil. Ja, šli so okoli ograje. Če pa za hišo narediš golosek pa očitno nikogar ne skrbi.
Pa kot je že nekdo omenil. Golosek bo lahko naredil več škode(hudourniki, plazovi) kot pa drevo ki bo padlo na dvorišče ali celo streho.
Sam imam podobno situacijo, le nekoliko drugačno. Ko sem kupil gradbeno parcelo, sem kupil tudi gozd in oboje hkrati plačal. Gradbeno smo prepisali takoj, gozd pa na UE zaradi same procedure. Vmes prodajalec umre in nastopijo dediči, kateri nočejo speljati postopka na UE in tako nič od plačanega gozda.

Letošnji žledolom je iz bukve nad hišami (smo štirje sosedje v enki situaciji) nametal nekaj vej, enemu uničil del ograje. Vsi imamo zavarovano tudi to situacijo a kljub temu, bomo lastnikom poslali dopis, da naj zadevo uredijo, za vsak slučaj pa še zavarovalnicam, da se ve kakšna je zgodba. VSI štirje smo gozd kupili, ga več kot pošteno plačali in popušili. Od cca. 40-50 dreves sta problematični le dve bukvi in en bor. Skupno smo vsi za svoje gozdove (skupaj 3500m2) plačali 35.ooo DEM in dobili nič. Naj vsaj tri drevesca sanirajo za ta denar.
@Hanzi

Hvala za konkreten prvi odgovor.

@gt001

Glede na to, da je hiša ob hribu, se drevesa ne bodo skotalila ampak zlomila/izruvala in padla na hišo.

@susa

Drevesa rastejo. S tem postajajo višja, hkrati se tudi deblo debeli. Večja drevesa pomeni večja masa, kar posledično lahko naredi večjo škodo oz. tudi koga resno poškoduje. Ta nevarnost pa se z leti povečuje.

Zakaj bi jaz moral plačati sosedu? Popolna neumnost. Zdrava kmečka pamet pravi če imaš v lasti nekaj, kar ogroža nekoga drugega, potem najbolje poskrbi, da nevarnost odstraniš oz. jo minimiziraš kolikor je možno.

S tem da nekdo noče slišati za problem, men ne daje slutiti, da se da zmeniti.

@gt001 drugic

Da, se strinjam da so drevesa za stabilizacijo hriba pomembna. Vendar je tukaj vprašanje, kakšna drevesa in v kakšni velikosti. Če se odreže vrhove, se s tem zmanjša verjetnost da bi ob padcu drevo doseglo hišo.

@ za vse
Potem pa ko se bo kaj zgodilo, bo prepozno jokati in se udarjati po glavi zakaj nisem prej ukrepal. To situacijo vidim kot resen problem in bi prosil za resne odgovore. Hvala.
emm, imas kaksno sliko pri roki -> za lazjo subjektivno oceno stanja na terenu...

se strinjam, da ni fajn obcutek, ce zivis v strahu, da bi ti kaj priletelo "na glavo", vseeno pa zadev zaradi izrednih situacij (zled) ne bi dramatiziral.
govorim za drevesa, ne za odnose s sosedi.
Podlaga za odstranitev:

Zahteva, da se odstrani škodna nevarnost

133. člen

(1) Vsakdo lahko zahteva od drugega, da odstrani vir nevarnosti, od katerega grozi njemu ali nedoločenemu številu oseb večja škoda, ter da se vzdrži dejavnosti, iz katere izvira vznemirjanje ali škodna nevarnost, če nastanka vznemirjanja ali škode ni mogoče preprečiti z ustreznimi ukrepi.

Sam ne smeš čačkat pri sosedih, zato nič ne piše, imaš v SPZ ureditev glede vej, vendar te segajo v tvoj zračni prostor. Drugače na tujem pač ne smeš, saj nisi lastnik.
Dva soseda imata hiše ob našem gozdu, pa še kar navijajo da bi kakšno postavili. 30m stran od gozda. Gozda ne morejo kupiti ker se gozdne parcele ne smejo drobiti, 3ha velike parcele pa tudi ne bodo kupili.
naš sosed pa pravi da mu naša hiša dela senco. čeprav ima 4m visoko ograjo, ki ne prepušča svetlobe.
Sosed bi bil odgovoren, če bi se na hišo podrlo drevo, ki bi bilo posušeno ali kako drugače poškodovano. Takšna drevesa mora odstranit. Če gre pa pa zdravo drevo, ki ga podre vihar, pa on ne odgovarja. To je višja sila. Torej, če se ti drevo podre na hišo dobiš denar od zavarovalnice ali pa od soseda.
@urs, iz katerga zakona je tale 133. člen?

Bi pa bilo interesantno vprašati še kakšnega načrtovalca OPN-jev oz. izdajatelja GD na UE.
Namreč, če bi se, kot pijanec plota držali tega člena, bi bila posledično prepovedana gradnja na razdalji dvojne drevesne višine od najbližjega gozda.
Morate se zavedati, da je gozd tam bil, predno ste gradili hišo. Tudi to ste vedeli, da bodo drevesa rasla in se debelila. Brez problema se lahko določi kakšne bodo končne višine dreves. Bili so poskusi zakonske uvedbe 20 metrske cone okoli gozdov, kjer se ne bi gradilo, ampak neuspešno.
Zaradi "slovenske idealne parcele", ki stoji ob gozdu in potočku, so marsikdaj problemi. Drevesa lahko padejo, potočki se spremenijo v hudournike, ...
Ne res ne zastopim, da se lahko ljudje tako mirno odločijo postaviti hišo na takšnih lokacijah.
Del krivde je tudi na občinah, ki dopušča gradnjo na takih območjih. Ko sva še iskala gradbeno parcelo, sem se včasih zgrozila, kaj vse je zazidljivo.
Hehe, mogoče bi taki graditelji morali začeti tožiti občine, ker so jih s tem zavedle, da je parcela varna za postavitev hiše.

Kaj lahko storite. Mogoče se obrnete na revirnega gozdarja in povprašate za nasvet. Pogosto so gozdarji posredniki pri sosedskih sporih. Pri pogajanjih pa se poskušajte vživeti tudi v nasprotno stran. Kako bi se vi počutili, če bi bili na sosedovem mestu?
1 2
Iskanje po temi