PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri ogrevanje s toplotna črpalka za sanitarno vodo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me če je mogoče priklopiti toplotno črpalko zrak voda 2,6KWgrelne moči in z 200/300 litrskim bojlerjem kateri je namenjen za ogrevanje sanitarne vode za talno ogrevanje 35 m2. Glede na to da potrebujemo za ogrevnje talnega gretja 25/30 stopinj.
Seveda se da. Preko nastavljivega mešalnega ventila. Nastaviš željeno temperaturo iztoka in bo z mešanjem dveh temperaturnih nivojev bojlerja (npr. zgornjega iztoka in cirkulacije, ki je na sredini, ali direktno spodnjega vtoka) dovajal vodo v željeni temperaturi. Čeprav malce dvomim da potrebuješ samo 25/30 stopinjsko vodo v obtoku talnega gretja. Če želiš bojler uporabljati še za sanitarno vodo (če ti moč dopušča) boš moral vezati vse skupaj preko toplotnega izmenjevalca v bojlerju.

Uporabi tole: [url]httpunichr("58")//www2unichr("46")lecadunichr("46")si/documents/seminarji/talno-ogrevanje/porocilounichr("46")html[/url] za preračunanje potrebne temperature ogrevalnega medija. Seveda boš potreboval tudi podatek o približnih toplotnih izgubah prostora, ki ga želiš ogrevati.
Ravno to me zanima če mi bo dovolj teh 2.6 kw moči toplotne črpalke za ogrevnje sanitarne vode ter talnega gretja 35 m2.
Menim, da je premalo, se pa dobi 3KW z posebnim priključkom za talno pri termotehniki.
Hvala za prejšnjo informacijo.

Drugače imaš ti napeljano talno gretje preko toplotne črpalke za sanitarno vodo. Kaj pa si s stroški, porabo zadovoljen?
ali je dovolj?

zavisi kake potrebe po toploti imaš (torej kaka je izolacija)...ob dobri izolaciji in 'normalni' porabi sanitarne vode bo več kot dovolj.

kako pa to izpeljat?..verjetno kot so ti že svetovali - z mešalnim ventilom, najenostavnejše pa bi bilo če bi na to mislil že obnakupu TČ...ampak take zadeve človek začne razmišljat naknadno Big Grin
Ne, jaz sem sicer razmišljal o tej varianti, potem sem se pa odločil za večjo varianto in zalogovnik. Sem razmišlal, da bi morala zadostovati tudi2.6KW, saj ni bistvene razlike. Gre bolj za priključek, bojler mora imeti poseben priključek za talno.
Nameravam kupiti toplotno črpalko 2.6 kw z zalogovnikom 300l v katerega bi speljal še dodaten vir tople vode iz kamina kateri ima poseben ograjen bojler vode. tako da bi vse skupaj uporabljal za sanitarno vodo in talno gretje. mislim da bi za 35 m2 prostora zadoščalo.
V zgornjo etažo oziroma v spalnico 11m2 bi dal radijator GLAMOX. Me pa še zanima koliko je funkcijonalen, kakšen izkoristek ima radijator. HVALA
Super,ta tema je zagotovo zanimiva .Tudi jaz nameravam kupit TČ za sanitarno vodo in sem razmišljala ,da bi ta črpalka preko talnega gretja občasno ogrevala čez poletje kopalnico.Kopalnica je poleti neverjetno hladna.Še to,ali lahko temp.vode cca.60o poškoduje ploščice.Adaptiramo oz.na novo delamo kopalnico pa bi radi dali talno gretje.
Kakšno TČ moram kupit?Pri termotehniki sem gledala 300L z rotacijskim kompresorjem,3kw .Naj bi imela do 3,8 COP.Bo to pravo .Ogrevalni sistem imamo na lesne pelete,brez hranilnika.(nimam prostora)Kdo naj bi mi znal ta sistem inštalirati oz.če je to sploh mogoče,ker govorim kot pravi lajik.
Hvala za nasvet
Iskanje po temi