PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Zaznamki v zemljiški knjigi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

odločam se za nakup nepremičnine, konkretno -vikenda ter zraven pripadajoče 3 parcele.

zadevo sem si šel ogledat, po dobrem tednu premisleka sem hotel potrditi agenciji nakup vendar je takrat rekla, da me je nekdo prehitel-da je ravno en dan prej vplačal aro.

sedaj po skoraj dveh mesecih me kliče agentka, da če me še zanima nepremičnina - baje prvi kupec ni dobil kredita..
sam imam kredit potrjen pri banki brez problemov.

je pa nekaj stvari glede katerih me skrbi- mogoče neupravičeno

v ZK je vpisana hipoteka
vpisana je bila decembra 2013
agentka je rekla da se hipoteka izbriše ob plačilu are - pobotnica ali kako se že reče je že pri notarju
zna bit tukaj kakšen problem?

zadeva je na oglasni deski še dober teden (zaradi prejšnega kupca). se res ne da vpisati mene kot novega kupca? ker pravijo da bo moralo še enkrat na oglasno..

v ZK se je na "novo" pojavila plomba..
Plombe:
zadeva Dn 137594/2014 (ID postopka: 988142)
začetek postopka 16.06.2014 14:16:18
čas začetka učinkovanja 16.06.2014 14:16:18
vrsta postopka 301 - vpis pridobitve izvedene pravice ali pravnega dejstva iz četrtega odstavka 13. a člena
ZZK-1 pri vseh osnovnih pravnih položajih več nepremičnin (prvi odstavek 141. člena ZZK-1)
stanje zadeve 303 - sklep o vpisu odpravljen
način odločitve o vpisu: 10 - vpis dovoljen v celoti
tip pripada: 01 - vloženo prvič

je to mogoče to kar mi je govorila agencija, da bi sosed rad vpisal služnost za del parkinga? - kar me ne moti.

sem laik kar se tiče pravnih poslov Smile
zadeva je na oglasni deski še dober teden (zaradi prejšnega kupca). se res ne da vpisati mene kot novega kupca? ker pravijo da bo moralo še enkrat na oglasno.

Če je zadeva še na oglasni deski in si resen kupec, lahko v tem tednu daš svojo ponudbo. Ni nobenega razloga, da bi čakal na ponovno objavo na oglasni deski.
Prodajalec se bo pa odločil, da ti proda njegova zemljišča. Razen seveda, če se prijavi kakšen kupec s predkupno pravico, potem je pač on tisti, ki mu bo prodano.

Glede tega, kaj piše v plombi, lahko sam pogledaš preko e-ZK, nekje med spodnjimi možnostmi obstaja ena za pregled takšnih zadev - vneseš noter ID zadeve, potrdiš in odpreš dokument, da vidiš, za kaj se gre.

Hipoteka - ne bi smelo biti problema, če je hipoteka s pripadajočimi stroški manjša od zneska nakupa. Je pa treba v takšnem primeru vključiti upnika, prav tako se njemu nakaže denar, on pa nato izstavi pobotnico. Zadeve pa rešujte preko notarja!
Če pa je hipoteka večja, pa seveda lahko nastanejo težave ....
zanimivo.. agencija me prepričuje da se to ne da - zaradi tega ker je bil vpisan prejšnji kupec..

sem pogledal po ID v e-ZK kjer ne piše nič drugače kot v plombi..
bomo šli do notarja da pokaže še tisto izbrisno pobotnico za hipoteko - ker je 2x vrednosti kupnine

hvala
Prejsnji kupec je bil vpisan kot lastnik na osnovi vplacane are?

Ce so nepremicine naoglasni deski potem gre za kmetijska zemljisca.
Daj se ti najprejpozanimaj, ali ima vikend sploh gradbeno dovoljenje.

In komu naj bi ti nakazal aro? Prodajalcu ali prejsnjemu kupcu???
Ce prejsnjimkupec ni placal kupnine je torej od posla odstopil in ara ostane prodajalcu. Ocitno pa je bil toliko spreten, da se je vpisal v ZK in sedaj hoce aro nazaj v zameno za izbrisno pobotnico?
Ne vem...jaz agenciji ne bi zaupal, pojdi do notarja.
ne - "vpisan" je na oglasni deski - kupec znan. in se je agentka pozanimala ter mene na aktualno objavo ne more vpisat. - mora iti še enkrat za 30dni gor.

na oglasni deski je ker so 3 parcele gozd, in tudi ta na kateri je vikend je kmetijska/gozd/stanovanjska
ima gradbeno dovoljenje.
zanimivo.. agencija me prepričuje da se to ne da - zaradi tega ker je bil vpisan prejšnji kupec..

Ah, po mojem so to navadne buče. Saj ne piše gor njegovega imena - ali pač? Če ni imena, bo prodajalec na UE pač pojasnil, da si ti tisti znani kupec.
Torej, če si zainteresiran, moraš na UE v tem času poslati svojo ponudbo.
Drugače boš moral spet čakati tisti mesec na novo objavo.

Če imam prav, si zadevo uredil takoj. Če nimam, si zapravil za eno znamko, pridobil pa izkušnjo. Dopis pa lahko pri novi objavi uporabiš enak, samo datum spremeniš.

Kolikor sem pogledala ZK, je tam napisan kot lastnik samo MS, je pa hipoteka na nekoga drugega, IR. Preveri, kako je s tem. A je MS hipotekarni porok?

Če je hipoteka 2x višja od vrednosti parcel, previdno s pogodbami in ostalimi dokumenti. Preveri, če je treba, pri vsakem tudi 10-krat, da bodo res vse parcele ob prodaji bremen proste in da se ta hipoteka tebe ne bo več tikala.

Kaj pa je napisano v tej novi plombi, le pojdi preverit v listino, da ne bo kakšnega neprijetnega presenečenja.
Kupec znan je larifari. To pisejo tisti,ki mislijo,da bodo s tem,odgnali kupce, ker so se z nekom ze dogovorili.
Dejstvo je, da lahko das ponudbo, ce sedaj visi objava. In ce agencija trdidrugace, jihposlji v 3 krasne in jim povej,da jih bos prijavil zaradi zavajanja in nestrokovnosti.

Razcisti pa kaj je s hipotekami preden dajes ponudbo, kajti tudi tvoja ponudba je zavezujoca.

Se nekaj: ponudbo dajes ti in ne agencija, torej te nima agentka kaj vpisovati, ampakposljes ponudbo na UE ti.
Izgleda, da si agencija in prodajalec s tem izgovarjanjem na "kupec znan" in potrebo po ponovitvi objave na oglasni deski želita pridobiti dodaten čas za čiščenje situacije po propadlem poslu s prejšnjim interesentom. Ta prvi je verjetno dal aro, še preden je bil postopek z objavo na upravni enoti zaključen, vpisal je zaznambo za vrstni red v ZK (to je tista plomba na 16.6.), nato si je pa premislil. Morebiti res ni dobil kredita, ko so na banki videli izpiske iz ZK s hipoteko.
Jaz bi rekel, da ne kupuj nepremičnine, za katero ti nek posrednik laže oz. zamolči pomembna dejstva. Če pa že, pa najprej stopi do osebe, ki je vpisana s hipoteko in direktno poizvedi, kako je z izbrisom. Šele potem se dogovarjaj s prodajalcem oz. njegovo agencijo.

L.p., Kloko
Ali pa še ena varianta: na UE hoče prodajalec dati novo objavo z višjo ceno.
Zato čaka, da zdajšnja "zapade".
Točno tko je blo.. prejšnji kupec je dal že aro.
agentka mi zagotavlja da se hipoteka izbriše ob pologu are.
najbrž je to res,ker prejšnji kupec jo je dal,agentka pravi da je izbrisna pobotnica že pri notarju ter da jo lahko vidim.. višja cena ne bo-vsaj tako smo dogovorjeni.
Zakaj pa potem cakati na novo objavo novih 30 dni?
zakaj bi se čakalo z izbrisom kredita, če je izbrisna pobotnica pri notarju? saj prodajalec bi si moral želeti prodati bremen prosto oz. lažje bi prodal. razen če bi ti radi naprtili stroške izbrisa hipoteke. v vsakem primeru nekaj smrdi Big Grin
Pozdravljeni
BEŽI od teh parcel in od teh ljudi.Hipoteka se ne izbriše z plačilom are,to je laž.Hipoteka se izbriše takrat,ko je pobotnica pravnomočna in vpisana v zemljiško knjigo.To pa traja običajno malo več kot 30 dni.
Bom kar tu vprašala, čeprav ni čisto ista tema, je pa podobna.

Mogoče kdo ve, kako dolgo se čaka, da se etažna lastnina uredi? Gremo namreč na ogled stanovanja, kjer etažna lastnina še ni urejena (večstanovanjska hiša), so pa že oddali vlogo za to in ubistvu čakajo.
Traja to več let ali?
Vprašaj jih, kdaj so oddali vlogo in če lahko vidiš elaborat ;-)
(Jaz se ne spomnim kako dolgo smo čakali.)
1 2
Iskanje po temi