PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Zabavna elektronika Primerjava Telemach T2

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Počasi se bo treba odločiti za ponudnika interneta in televizijskega signala v naši hiši v Tomačevem v Ljubljani. Načeloma izbiramo med Telemachom z njihovim kablom in T2-jem prek Telekomovega bakrenega voda. Glede interneta se mi zdi, da bi bila oba čisto ok, hitrost mi ni izjemno pomembna (na dosedanji lokaciji shajamo z 1024/256), je pa izjemno pomembna zanesljivost, ker je firma, ki bo tudi v hiši, od internetne povezave življenjsko odvisna.
Bolj me skrbi TV: kakšna je realna primerjava kakovosti slike med tema dvema ponudbama oz. ali lahko pri TV prek bakrenega voda pričakujemo kakovost slike, ki je primerljiva s sliko prek kabla?

Hvala, Dušan
Odvisno od kvalitete kabla.
Kot vem, ima T2 bistveno boljšo sliko od ostalih, vendar pa rabiš tudi večjo prepustnost omrežja (downstream).
Ne vem kako je s kabli v Tomačevem, najbolje je, da vprašaš in naročiš meritve in ti bodo povedali kaj je možno (ali pa kakšnega soseda povprašaj, najbrž je primerljivo).

Če boš imel TV: najboljša stvar pri T2 je časovni zamik, ne vem, če ga ima tudi Telemach.
Torej tole o boljši sliki T2-ja velja tudi v primeru, ko se ne pogovarjamo o optiki? (v Tomačevem je žal ni)

Dušan
Da.
Tudi jaz sem na Telekomovem drotu in imam T2 (15/2mbps).
Se pravi, da so kockice in ne vem še kaj je bilo predmet rednih pritožb pred nekaj leti le še zgodovina. Fino, me zelo veseli.
Kocke so bile vedno povezane s premajhno prepustnostjo omrezja.
Jaz semmimel v stanovanju T2 prakticno med prvimi takoj, ko so zaceli priklapljati narocnike. Sinhronizacija je bila okrog 16/4 in nikoli nobenih kock.
Je pa imela kocke recimo sestra, slabo kablovje, dve televiziji in je zmanjkovalo....
V hisi sem imel najprej siol, ker druge moznosti ni bilo, net je delal ok, tv aparata nimam, zato tudi nisem imel tv paketa, ampak sem bil uporabnik tv2go na ipadu....sosed jeimel tudi tv in je sedaj sel na t2 (nizja cena) in prqvi, da je lepsa slika...
pri T2 občasno pri nas za trenutek zastane slika in zvok
je pa odvisno kot otroc vlečejo dol
več je tega na časovnem zamiku
Nimam drugih izkušenj kot s T2. 7 let na bakru. Modem postavil na notranji zid, takoj za prebojem iz zunanje omarice. Kabel iz zemlje sem prilotal na žičke, ki so šle v modem. Tako sem odpravil potencialno slabo spojno mesto v omarici.
Poleg modema takoj router in šele nato UTP kabli naprej do računalnikov.

Zadnjih par mesecev na optiki in uživam v HD sliki Smile
Če te prav razumem, je bila tudi na bakru slika ok, je pa sedaj na optiki še bolje?

Dušan
Baker optika ali coax, načeloma vseeno, kocke se pojavijo tam kjer ni dovolj velike pasovne širine za prenos potrebne količine podatkov. Posledica je izguba podatkov in tam kjer ni podatka za prikaz se pojavi kocka, če je manjka podatkov veliko se pač slika ustavi.

Če hočeš čim manj komplikacij z daljinci in STBji, če ti programska shema in cena odgovarjajo se odloči za coax, torej kablaše. Internet ti pač dela hitro odvisno od paketa. Pri TVju pa imaš prednost to da ne rabiš dodatnih sprejemnikov (novi televizorji imajo že DVB-C Mpeg4/2) dekodirnike.
Citat:Baker optika ali coax, načeloma vseeno, kocke se pojavijo tam kjer ni dovolj velike pasovne širine za prenos potrebne količine podatkov
No to ni "načeloma vseeno".
Optika namreč nima nobenih omejitev (za hitrosti ki jih danes uporabljamo) in ima vedno dovolj pasovne širine.
Po pasovni širini gre nekako tako (od največ navzdol):
optika, coax, parica
Parica je najslabša in še posebej tam kjer so napeljave stare predstavlja problem

Kablaši imajo določeno prednost tam kjer je v uporabi veliko TV sprejemnikov.
Razvod po hiši narediš s koaksialnimi kabli in delilniki, v sprejemnike pa vtakneš odkodirnik (običajno conax modul) in kartico ponudnika. Torej nobenih dodatnih STB. Po kvaliteti in verjetno po denarju pa ni nikakršne prednosti pred optiko in STB.
Popolnoma vseeno, vse tri tehnologije se uporabljajo za prenos podatkov. Koliko podatkov želiš prenesti v določenem časovnem intervalu pa ti narekujejo potrebe. Torej za kaj zadevo potrebuješ.
Parica je najslabša če je zanič, tudi optika je zanič če je kaj narobe isto coax.
Ko ti zadeva dela je pa vseeno po čem dobiš podatke. Podobno kot če želiš deci vode, je vseeno ali ga natočiš iz 50l soda ali 1dl flaške. Količina je enaka.
Je pa res da imaš načeloma na optiki najmanj problemov. Mi imamo Telekomovo optiko - 2 vlakna, po enem pride prenos podatkov - Internet VoIP in IPTV, po drugem pa Kabelska TV (Analogna in DVB-C). Ker se mi ne da vedno resetirat STBjev oziroma se mi ni dalo v preteklosti smo skenslali IPTV, vzeli kabelsko in basta.
Ni čisto res, da je vse troje enakovredno, kot tudi ni res da je optika neomejena hitrost.

Coax ( CATV) povezava je deljeni medij in in kot tak je najmanj zanesljiv za zagotavljanje obljubljene hitrosti. Zelo odvisno koliko jih je aktivnih na tvojem segemntu.
Optika in parice (adsl, vdsl...) so s tega stališča boljše, ker ima vsak svojo povezavo do agregacijske opreme. Če ponudnik nima zabasanih povezav iz jedra do agregacijske opreme, kamor si priklopljen, potem imaš vedno zagotovljeno toliko pasovne širine kolikor si jo zakupil. Če gremo še korak naprej pa se optika od xDSL povezav razlikuje v tem, da je optika bolj (ON/OFF) zadeva. Torej dela ali pa ne. V večini primerov. Pri xDSL oz. parici pa je odvisno od sinhronizacije modemov. Ker na samo xDSL povezavo lahko vplivajo tudi zunanji faktorji (motnje) je možnošt da taka povezava dela bolj na pol precej večja kot pri optiki.

Optika je seveda zakon. Ko imaš enkrat optično vklano, je omejite le oprema. 10/100Mbps, 1 Gbit, 10 Gbit, 40 Gbit...

Primerjava 10/10 optike in 10/10 VDSL2 pri same prepustnosti ni razlike. Pri obeh ti bo Torente vleklo z 10 Mbps, surfanje pa bo hitrejše, saj je odzivni čas manjši. Pri optiki 1-3 ms, pri xDSL 20-40 ms.

Obstaja tudi SHDSL to pa je povezavojanje večih paric skupaj. Na parico gre do 5Mbps. Nekakšna optika za tam kjer ni optike Smile. Odzivni čas v rangu pod 10 ms.

Za doma bi najraje imel optiko seveda, drugače pa VDSL2. CATV bi izbral nazadnje. Gledam z vidika uporabe podatkovne linije. Kar se pa videa tiče pa nimam izkušenj.
Za TV pa imam DVB-T. Se mi zdi škoda dajat naročnino za poneumljanje Smile.
To o CATV drži samo tam kjer operaterji šparajo oziroma kjer niso naredili omrežja tako kot treba. Sodobne CATV povezave so zvezdišča, posamezna linija je povsem neodvisna od druge. Če operaterji šparajo in obešajo na eno linijo več oziroma preveč uporabnikov zna bit sranje. Se pa vse te povezave prodajajo v razmerju 1:10. Torej 1Mbps prodajo desetim uporabnikom po 1Mbps in to ne samo na coaxu ampak na vseh tehnologijah prenosa podatkov. Ob zadostnem številu uporabnikov je to čisto ok, problem se pojavi tam kjer operaterji priklopijo več uporabnikov kot jih zmore prebavit omrežje.

Res je da je vse troje enakovredno glede na potrebe ki jih ima nek uporabnik. To je podobno vodovodu, recimo da je parica en star šlauf 1/2 cole, coax colska alkatenka in optika 2 colska alumplast cev.
Potreba po vodi nam veleva da rabimo vsako sekundo pretočiti 2l vode. Na šlauf damo reducirko da nam ne teče preveč vode ampak samo 2l in manj, če je šlauf preperen in star bo puščal in morda ne bomo dobili dovolj vode, potem ga bomo za silo poštukali in zgodba se zna ponovit, daljši kot je in bolj kot pušča manj vode dobimo.

colska alkatenka je ok, deluje recimo da nikjer ne pušča, vendar če ni zvezdno razpeljana ali če zvezdišče ne ponuja dovolj vode zna priti do manjka vode ko je povečana poraba - to ni problem tehnologije prenosa podatkov ampak napačne uporabe le te.

2 colska alumplast pa nudi večjo toleranco na zunanje pojave, torej je lahko bolj zanesljiva in omogoča več pretoka, vendar spet odvisno od uporabljene tehnologije. Uporabniku pa spet dajo na koncu reducirko da je pretok kontroliran in ne več kot plačan. Zadeva je brez izjeme zvezdna, kakšna pa je prepustnost od zvezdišča naprej v svet pa je spet politika operaterja.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi