PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Izgradnja javne kanalizacije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Najprej vsi lepo pozdravljeni!

Na forumu sem čisto nov, zato se že vnaprej oproščam za kakšne nerodnosti.
Upam da bo tudi koga drugega zanimalo moje vprašanje v zvezi s tem.
Torej v bljižnji prihodnosti občina namerava zgraditi javno kanalizacijo v našem naselju. Glavni (primarni vod) se bo gradil po sredini naselja, na občinski cesti. Vse hiše v naselju so zgrajene tik ob cesti. Stanovalci bomo morali plačati komunalni prispevek za izgradnjo kar je meni popolnoma razumljivo. Na to nimam posebnih pripomb, le višina prispevka se nam zdi vseeno malo visoka. Vsem v naselju bodo zgradili stranske (sekundarne) vode na rob parcele.
Bistvo vprašanja je v tem, ali je občina dolžna zgraditi tudi nam sekundarni vod do parcele, čeprav se iz občinske ceste odcepimo levo cca. 35 m, vendar ravno tako po zemljišču, katere lastnik je ravno tako občina, saj z njo naša parcela meji na tri strani. Težava je v tem, da bo izgradnja tega dela sekundarnega voda verjetno kar draga, saj se ob enem tudi dvignemo za cca 5 m višine, torej je potrebno izvesti kar nekaj umirjevalnih jaškov. Pri vseh stroških, ki jih bomo deležni ob izgradnji, me res skrbi kako bomo zmogli plačati še ta del.
V občinskem odloku je sicer napisano, da stroške sekundarnih vodov nosijo lastniki, vendar pa me zanima ali glede na to, da je lastnik zemljišča do naše parcele občina, če to kaj spremeni.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
zdravo,

to kar piše v občinskem odloku ne more držat. Po veljavni uredbi (ki je nad občinskim odlokom) je sekundarni vod del javne kanalizacije, ki je javno dobro in izgradnja le-tega gre v strošek občine. Če pa se gre za interno kanalizacijo pa se potem tukaj to šteje kot tvoj strošek vse od zadnjega jaška javnega omrežja do tvoje hiše (priporoča se postavitev še enega jaška na robu tvoje parcele, ki potem omogoča morebitno čiščenje interne kanalizacije). Mislim, da ti nisem ničesar narobe napisal Wink
Pozdravljen, prav razveselil sem se tvojega odziva na naše težave, čeprav novice niso ničkajdobre za naš proračun. Verjetno bo to res kar držalo kar pišeš, čeprav sem se narobe izrazil, gre za interno kanalizacijo, tako kot si napisal. Te izraze sem imel še malo pomešane a zdaj mi je že vse jasno. Tudi nasvet o jašku na robu naše parcele je na mestu in ga bo vsekakor potrebno realizirati. Skratka, takšno je življenje, hvala za pojasnilo in lep pozdrav.
še nekaj, glede na to da si napisal, da se dovoz do vaše hiše odcepi po občinski zemlji, boš moral pridobit še služnost s strani občine, da boš kopal po njihovi zemlji. Mogoče imaš tukaj kakšno opcijo za pogajanje, da naj oni potegnejo vod še malo naprej.

Koliko družinskih članov pa šteje vaša družina? so tik ob vaši hiši še kakšne druge hiše, mogoče za vami? so mogoče za vami zazidljive parcele? vse te stvari so možnosti za pogajanje ampak je vse odvisno od vaših želja in mogoče še koga drugega.

Če imate levo ali desno soseda lahko na občini stopita skupaj in probata sklenit dogovor, da vam zadnji jašek potegnejo bližje, če vas je veliko v družini (ali če imate majhne prihodke) lahko probate z možnostjo, da vam občina zniža komunalni prispevek, če so za vami zazidljive parcele jim lahko namignete, da ste jim pripravljeni odstopit del zemlje (dat služnost), da potegnejo in komunalno uredijo te parcele, vendar je s temi služnostmi treba bit zelo pazljiv, kajti to pomeni, da potem na tisti trasi ti ne moreš nič in praktično potrebuješ soglasje s strani občine potem za vsako malenkost.

Nekaj opcij za pogajanje imaš, sedaj pa je vse odvisno od tega ali bodo na občini razumljivi za to ali ne.
v občini Ajdovščina smo imeli vsi enak prispevek.
V mojem primeru so mi postavili jašek na rob parcele (cca 3 m od meje) in od tam naprej oz. nazaj do hiše sem moral narediti v lastni režiji. V mojem primeru je to predstavljalo okrog 30 m.

Nekaterim pa so speljali direktno do obstoječe greznice tudi če je je bilo več metrov.
stvari glede prispevka so od občine do občien drugačne, tudi do kod pripeljejo javno kanalizacijo je drugače. uredba je samo okvir, manj kot ta okvir ne smejo, če pa naredijo več pa toliko bolje za uporabnike.

v moji prejšnji občini so (predvsem) zaradi pridobitve sredstev eu naredili tako, da do vsake parcele pripeljejo javni (primarni ali sekundarni) vod, šli so celo tako daleč, da tudi če je na območju (predvsem kakšni konci ulic) samo ena stavba in je v njej prijavljenih več kot 7 članov, pripeljejo vod do njih (po uredbi bi se javna kanalizacija zaključla na meji med zadnjo in predzadnjo zgradbo oz. parcelo).

v zdajšnji občini pa ja, dolga zgodba o kateri sem nekaj napisal in spraševal že v drugi temi. rezultat pogajanj in dokazovanj z uredbami in vsem skupaj pa je takšen, da bo občina potegnila vod, samo se ne katerega leta Smile upam, da bo v zglednem času Wink
Sicer pa kot je meni jasno (nepreverjeno) se komunalni prispevek plača zato da je parcela komunalno opremljena. Torej bi naj bilo na parceli, meji ali tik ob parceli vse potrebno za priklop. Zakaj bi torej plačeval komunalni prispevek, če bo priklop možen 30 metrov stran na tuji parceli?
LP,
Samojed
No, saj za komunalni prispevek niso upoštevali kanalizacije, ker še ni bilo zgrajene infrastrukture.
Ja, nisem mislil nate - domovalec piše da bodo morali plačati komunalni prispevek. Z njim se naj gradi, ne pa da se plačuje 2x.
LP,
Samojed
jebiga, pri nas se s placilom komunalnega prispevka pridobi le "pravica" do priklopa/uporabe javne infrastrukture.

vse ostalo pa se placa posebej, oz. naknadno
Vidim da imate vsi že kar nekaj izkušenj in zelo je res, da se stvari zelo razlikujejo med občinami.Naša občinska oblast je očitno zelo mačehovska do svojih občanov, saj po infomacijah iniciativne skupine za pravično plačilo komunalnega prispevka in krajevno skupnostjo, katere smo pridobili sinoči na zboru krajanov nismo slišali nič pohvalnega glede občinskih veljakov.Menda obstaja kup napačnih, zavajajočih, lažnih številk, količin, zneskov in kaj vem kaj še.Ko jim to z ogromno truda in pogajanj dokažejo, pa oni brez obžalovanja in sramu ali vsaj opravičila v svojih aktih popravijo.Skratka temu lahko rečeš brezobrazno ropanje svojih občanov, namesto da bi jim pomagal in z njimi gradil dobre odnose in kvalitetnejše sobivanje.
Ja, da se osrdotočim na strokovni del, z občiskim zemljiščem mejim na tri strani in za nami ni več nobene hiše, smo čisto zadnji, tudi v bodoče tu ne bo nič. Vse naokoli je občiski gozd ter prestrmo za gradnjo. Najbljižja soseda se bosta oba priklopila spodaj, eden bi se celo lahko zgoraj blizu mene, (zgornji, bivani etaži) garažo in kletne prostore pa spodaj, a bi moral tako plačati dva priklučka.
Aja, sem iz občine Škofja Loka
Vzemi si malce časa (ok, dan do dva Sad ) in malce preveri predpise in uredbe o javni infrastrukturi. Vse je sicer "rekla - kazala", ampak še par let nazaj si plačal bore malo, če si prikluček naredil sam. Sedaj ga kao ne smeš, zato je prispevek (komunalni) višji, ki pa naj bi ti zadeve zagotovil na tvoji zemlji, ne sosedovi. Res nisem prepričan in očitno je od vasi do vasi drugače, ampak za vse stoji neka uredba (državna, ne občinska). Vzemi si nekaj časa in se pozanimaj (sory, imam sam dovolj dela z voko in podobnimi, ki jim zavračam račune, tako da trenutno tebi ne zmorem iskati direktne rešitve problema).
LP,
Samojed
veljavna uredba (državna) se nahaja na tej [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")pisrsunichr("46")si/Pisunichr("46")web/pregledPredpisa?id=URED5707#]povezavi[/url].

jaz bi se na tvojem mestu probal dogovorit, da bi občina zgradila sekundarni vod do meje med tvojo in občinsko parcelo, več vsekakor ne bodo želeli. Probaj zavzet stališče, da na tuji (občinski) zemlji ti ne boš financiral izgradnje infrastrukture in da naj za to poskrbijo oni.

Probaj povprašat tudi na kakšnem komunalnem podjetju iz druge občine kako bi v njihovi občini ravnali v takšnem primeru in lahko mogoče njihove predloge pomoliš pred nos vašim.

Nekaj možnosti imaš za znižanje stroškov imaš, vsekakor pa se ne samo pustit in samo prikimavat z glavo. Preglej uredbo, pregledaš lahko tudi občinske akte (večinoma so kopija uredbe, samo nekaj členov glede javne službe je dodanih), ker mogoče imajo kakšno stvar zastavljeno širše kot pa piše v uredbi.
Ja, kar nekaj sem že prebral iz uradnega lista,raznih občinskih odlokov itd.
Vse tako kaže da bo cena izgradnje intrnega kanalizacijskega voda predvsem odvisna od pripravljenosti občine in mojih pogajalskih sposobnosti, ravno pustil se res ne bom in uporabil bom vse naštete nasvete.
Pa še nekaj, res naj bi veljala državna uredba, če pa občina sprejme svojo potem velja pač občinska. Ravno danes naj bi jo svetniki potrdili ali zavrnili, je pa manj ugodna kot državna.Ampak vse to bo vplivalo samo na ceno komunalnega prispevka (priključnine) cena izgradnje internega voda pa točno tako kot ja napisal dm9346,
lp.domovalec
domovalec Napisal:Ja, kar nekaj sem že prebral iz uradnega lista,raznih občinskih odlokov itd.
Vse tako kaže da bo cena izgradnje intrnega kanalizacijskega voda predvsem odvisna od pripravljenosti občine in mojih pogajalskih sposobnosti, ravno pustil se res ne bom in uporabil bom vse naštete nasvete.
Pa še nekaj, res naj bi veljala državna uredba, če pa občina sprejme svojo potem velja pač občinska. Ravno danes naj bi jo svetniki potrdili ali zavrnili, je pa manj ugodna kot državna.Ampak vse to bo vplivalo samo na ceno komunalnega prispevka (priključnine) cena izgradnje internega voda pa točno tako kot ja napisal dm9346,
lp.domovalec

nad državnimi uredbami in zakoni ne more bit noben občinski predpis. Če so na občini toliko neumni, da delajo v tej smeri potem si tak na konju. Če pa se občinski odlok tiče res samo plačila komunalnega prispevka (to mislim, da ni nikjer določeno s strani države) potem pa je to druga stvar. Malo bolj podrobno poglej eno in drugo (občinsko in državno) in poglej, če občinska kje hodi v zelje državni.
Iskanje po temi