PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Dedovanje,sorodstvo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grabežljivost, požrtnost ne pozna meja in etike.

Kot večina se je tudi pri naši familiji konkretno zataknilo pti dedovanju med dvema sestrama.
Sterejša ( teta ) in mlajša moja mama.
Moji strši so si z lastnimi žulji naredili ( dozidali zgornje nadstopje hiše) dali novo streho..inštalacije ..no vse kar pač paše zraven.
V tem nadsropju sta bili seicer že prej 2 sobi a popolnoma neobdelani.
Moja mama je za babico skrbela ( imala oskrbo 24/7 ) zadnjih 5 let pred smrtjo.
Prej pa tudi a ne tako intenzivno.
Predmet dedovanja je spodnje nadstropje.
Babica je v oporoki zapisala starejša sestra ( teta ) deduje predsobo,vhod,dnevno sobo,kuhinjo,spalnico in dvorišče za hišo ter del pred hišo.
Moja mama pa eno sobo, gražo ter kurilnico ( torej slabši del ..od tega bivalna le 1 soba) ter nekaj dvorišča …ki smo ga mi sami tlahkovali.
Teta ki je za mamo skrbela okroglo števlko ( 0%) sedaj zahteva še tisti bivalni del ki ga je babica zapustila moji mami.
Baje oporoka nima teže. Na kratko en klinc velja.
Moja mama je na račun oskrbe babice in naporov ter psihične napetosti zgubila večino svojega zdravja. Da ne omenjam posledic..
Večino njenega časa je šlo v to oskrbo..svoje vnuke je pazila zeeeelo porednko. Da ne omenjam zakonkih težav povezano s tem.
Na tetini strani so snovali načrt že nekaj časa kar so dali na pogrebu tudi vedeti. A kdo bo takrat resno tio jemal…
Da ne omenim, da imajo polno rit vsega. Privatniki v predmestju Ljubljane.
Uvozniki produktov ki ste jih večina tudi uporabljali v gradnji vaših objektov.
Na obisk so hodili le med vikendi za 1 urco čeprav so 5 minut stran z avtom doma.
NA DAN pogreba so že hoteli menjati kjučavnice v vratih stanovanja pa še zdavnaj ni bilo zapuščinske.
Mesec pred smrtjo so lobilarili babico naj še kaj uredi v stanovanju.

Teta se niti ne javi na telefon…na sodišče prihaja le odvetnica.
Vem da je polno specifik za vsakim primerom.

Prosim za kak vaš pravni nasvet..izkušnje…možnosti…rešitve..
Citat:Baje oporoka nima teže. Na kratko en klinc velja.

To je prva zagata. Zakaj ne bi veljala? Če sta na zapustnikovi zadnji volji vsaj dva podpisa prič, je zadeva korektna. Če to seveda ni tvoja mama in tvoj oče. Potem so lahko težave. Ampak na zapuščinski obravnavi je treba vse to pač dokazati.

Iz moje nedavne izkušnje - podobna situacija, pa le na kratko.

V papirni obliki - računi, izjave, fotografije, skratka v nekem urejenem vrstnem redu, se je nabralo gradiva za en ta mal fascikel. Ko je svakinja na zapuščinski obravnavi navedla svoj zahtevek, ga na vprašanje sodnice po utemeljitvi - niti ni znala pojasniti, ampak "ona to in to pač bi". Fino ne.

Sam sem predložil tisti mali fascikel raznih računov, izjav sorodnikov in še česa, k čemur svakinja NI imela utemeljenega ugovora.

No, na koncu koncev sta bili itak dve možnosti ( ker je svakinja pač vztrajala pri svojem ) ali tožba in verjetno dolgotrajno pravdanje, ali pa dogovor.

Izbral sem pač "dogovor", segel malo globje v žep in zadevo končal.

Če pa je - kot praviš - oporoka brez veze, pa je itak potem dedovanje po zakonu, kar pomeni, da sta verjetno tvoja mama in teta edini dedinji. Potem gre pola/pola.

Kar pa tudi ni slabo. Pol od tistega, kar je imala pokojna babica in kar nista naredila, kupila ali naredila tvoja starša. Seveda je spet fino imeti neke papirje za to.

Sicer pa imaš itak kavo v dobrem, pa lahko bolj v detajle obdelava. :wink:
Centrum: upam in želim, da je res predmet dedovanja samo spodnje nadstropje; da ne bo kar cela hiša.
Če se je teta tako oborožila z odvetnikom, se bojim, da ni njen cilj samo še ena soba spodaj, ampak da cilja na polovico celotnega objekta!
Ja lahko je tudi tak scenarij.
Odgovor sodnika po prvi razpravi je predlog tožbe zoper teto in dokazovaje izvedenih del s strani naše mami na objektu.
Žlahta pač računa na prodajo ali oddajo spodnjega dela. Reveži nimajo..sej vem...
banda grabežljiva :evil: :evil: :evil:
V lasti pa že par hiš, skladišče, orenk firmo....itd.
ker denar ni ovira ..jim stroške odvetnika pomeni minimalni strošek.
Stanovanje pa ni vredno 50k€.
Brez izolacije, ogravanja,verjetno že vlažno..ker se ne vzdržuje.
zakaj oporoka ne velja?
pojma nimam...se morm točno pozanimat ..da ne bom dajal čudnih informacij.
Etažna lastnina je?
Drugače pa bi bilo pošteno, da bi mati v zapuščino priglasila terjatev in sicer za skrb po ceni, ki jo zaračuna dom za starejše za enako oskrbo. x ur na dan 5 let.
centrum Napisal:Reveži nimajo..sej vem...
banda grabežljiva :evil: :evil: :evil:
V lasti pa že par hiš, skladišče, orenk firmo....itd.

Najprej opustiti takole razmišljanje, ker je to bolj slab adut. Razmišljati, kaj kdo ima izven predmeta pravdanja je izguba časa, dobre volje in energije, prinese pa v tem primeru točno nič.
Centrum, kot pravi Jabk: čustva na stran. Nepotrebna izguba energije.
Fokusiraj(te) se raje na svojo argumentacijo. Svetujem tudi obisk odvetnika, saj boš s forumskimi nasveti težko pariral odvetniški latovščini na sodišču.
Naj te potolažim, da nekateri so še na slabšem. Poznam primer ko je en otrok skrbel za stares, oče je pred leti že umru mama je še živa. Ta drugi pa je toliko sedaj pritisnil na mamo da je vse prepisala nanj, preživnina, in tisti, ki je skoraj 20 let skrbel za stares, ker imam mama slabo pokojnino velikokrat mami pomagal tudi finančno ne samo vožnja do zdravnika, v trgovino,... je sedaj brez možnosti karkoli dedovati.
Pa ne da za svoje stares skrbiš zaradi dedovanja ampak da te pa kar zbrišejo, no pa tudi ni prijetna situacija.

Drugače pa mama lahko zahteva nujni delež ampak to je spet bolj tako tako.
Ja žal požrešnost nima meja in včasih kar ne mores vrjet kaj lahko tisti ki ti naj bi bili bluzu naredijo
Razumem ..čustva na stran...jasno.
toda ...odvetnik..pravdanje..leta agonije je enako €.
Po mirni poti oz. z dogovorom se to pač ne bo dalo rešiti.
Sodnika pa oskrbovanje ne zanima. Le dejstva nepremičnine.
Etažna lastnina ni narejena. Na žalsot so starši še iz časov ustnih dogovorov ..to je pa dan nanes ničelno.
Pojdi takoj do odvetnika. Po možnosti kakšnega s katerim je kdo že imel pozitivne izkušnje. Če je sodnik rekel, da je oporoka brezpredmetna je že moralo biti kaj hudo(!) narobe z njo (ni imela datuma, podpisa ?).

Če mislite, da vam pripada kaj več vložite tožbo.
Odvetnik je že vključen.
moja Mama ne zahteva več.. le toliko kot je v testmentu.
njena sestra zahteve še del od moje mame.
Že tako ali tako je dobila več...zdej hoče 80%.
Upam, da se zavedaš, da v kolikor stanovanja niso etažirana, je predmet nepremičnina v celoti.
Ne ni. Upošteva se dejansko fizično stanje. Smo pa imeli ta primer pri ločitvi doma Wink Tudi če ni bilo niti etažirano, niti nikjer pisano, je sodišče priznalo da je zgornje nadstropje v lasti "tamladih" in s tem je mati dobila odškodnino pri ločitvi. Je pa treba to stanje dokazati...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
1 2
Iskanje po temi