Objave: 118
Teme: 19
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Nabavil sem kamin Haas+Sohn, z zajemom zunanjega zraka. Sedaj pa me zanima če lahko zajemaš zrak od zgoraj. Se pravi, da ne vlečem dovoda levo oz. desno od kamina, ter preboj fasade ampak s prebojem čez strop na podstreho (zračna, odprta...)? To bi mi prihranilo kar nekja dela, ter močno bi skrajšal doložino cevi (vertikalno cca 2,3m, horizontalno 4,5m+).
Hvala za pomoč!
LP
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Hja, ob ogreti notranjosti in hladnem podstrešju bo to efekt dimnika. Se pravi da namesto da bi zrak prihajal v kamin, se ti bo kadilo na podstrešje.
Dovod zraka mora biti v isti ravnini ali nižje od kamina. Tako nekako je po logiki in fiziki.
LP,
Samojed
Ocena:
0
Hvala za odgovor. Ampak a ni tako, če bo kamin potreboval zrak, ga bo potregnil z nekje, neglede na pozicijo?
Objave: 464
Teme: 2
Ocena:
0
je to potem dimnik z ventilacijo? Oz, kakšna je razlika med navadnim uniplus brez ventilacije in uniplus z ventilacijo? Prav razumem da je ta ventilacija namesto zajema zraka?
Ocena:
0
Ravnokar sem dobil odgovor od proizvajalca Haas+Ohn in pravijo, da je zajem lahko od zgoraj, spodaj, levo desno...
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Seveda lahko funkcionira. Topel zrak ja lažji od hladnega, zato se naredi cirkulacija. Vlogo črpalke v tem primeru prevzame ogenj.
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Glede na renome kamina verjetno tudi bo funkcioniralo in ja, lahko zadeva po eni cevi vleče zrak navzdol, ker dimnik vleče ven. Napisal sem bolj kot opozorilo, kaj in kako lahko gre na robe. Npr. pri mojem je dovod zraka zgoraj nad prednjo šipo. Dimnik mi sicer dobro dela in bi zadeva verjetno celo delovala. Ko pa zakuriš, sta pa obe cevi enako topli in obe delujeta kot dimnik - takrat bi moral pa zagotov zapreti ta zunanji dovod, ker bi mi zagotovo vanj potegnilo dim.
Vseeno priporočm dodatno preverjanje možnosti, ker odgovor" od proizvajalca Haas+Ohn in pravijo, da je zajem lahko od zgoraj, spodaj, levo desno..." me ne prepriča povsem. Se mi zdi da je s tem bolj mišljeno da ti lahko cev za dovod pripelješ od leve, desne... kot pa da bo sigurno vlekel zrak iz podstrešja.
LP,
Samojed
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Lahko se tudi kaj zakomplicira, ta je imel težave:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=49052&hilit=lokaterm">viewtopic.php?f=7&t=49052&hilit=lokaterm</a><!-- l -->
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Tudi to je možno. Vendar v vsakem primeru morata imeti odprtini za dovod zraka in odvod dima neko distanco. Vse ostalo so pač detajli, ki jih obdelujejo proizvajalci peči. Vprašanje avtorja teme pa je bilo, če je možno tudi dovod zraka pripeljati od zgoraj. Očitno je odgovor pritrdilen, če mu to omogoča izvedba peči oz. kamina.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Če je kamin vgradni, potegneš z zadnje strani inox cev fi 100 od stropa za rit kurišča in jo izoliraš z negorljivo stekleno volno.