PodSvojoStreho.net Nepremičnine Finančna plat Subvencije EKO SKLADA - Smotrno ali ne

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Resda že imam hišo pod streho in zaprto z okni a sem zadnje čase padel v kar nekaj debat in prepričevanj o subvencijah eko sklada.

Moje mnenje in računica o sredstvih ekosklada.
Če npr. kar nekaj delaš sam in s pomočjo pomočnikov in imaš tudi kakšnega dobrega majstra na fuš je prihranek pri sami gradnji večji kot pa je višina subvencija ekosklada in prihranek cca naslednjih cca 30 let.
Z glave naštejem nekaj stvari, ki mi padejo trenutno na misel.
1. Papirna dokumentacija dražja.
2. Vsa dela na hiši razen baje polaganja estriha morajo imeti žig izvajalca
3. Rabiš nadzornika gradnje
4. Nakup in vgradnja rekuperatorja (kasneje tudi vzdrževanje in obratovalni stroški in verjetno bo po cca 30 letih potrebno kupiti drugega)
5. Razni phpp izračuni in meritve
6. Ral montaža oken
7. Če zidaš s kreditom plačaš tudi obresti za vse te stvari
8. Slabše spanje dokler ni nakazilo subvencije na tvojem trr

Zaključek:
Če npr. kar nekaj delaš sam in s pomočjo pomočnikov in imaš tudi kakšnega dobrega majstra na fuš je prihranek pri sami gradnji večji kot pa je višina subvencija ekosklada in prihranek cca naslednjih cca 30 let.
Če gledaš zgolj iz finančnega vidika in si finančno omejen ter pri veliko delih sam svoj mojster prideš ceneje skozi brez subvencije.
Ni pa nujno da če je kaj narejeno ceneje, da je slabše od dražjega.

Prosim, če komentirate koliko ste kaj dobili subvencije za določeno stvar v primerjavi s samo ceno investicije.
Mogoče še mene prepriča v kakšno kvalitetno investicijo.
Nakup peletnega kotla 4600€ minos subvencija 1000€.Vsak zadeva rabi analizo in potem se odločiš za varijanto ,ki ti je odgovarja.
Tu je vkljucen zalogovnik, krmilnik in pumpe, se pravi celotna investicija ali je to cena samo za kotel?
Točke 1, 3, 7 nimajo veze z EKOsklad, razen tega seveda, da si sigurno podvržen "inšpekciji", te stvari morajo biti pri vsakomur.

4 in 7 sta resda večinoma odvisni od EKOsklada
Ral montaža je sploh stvar debate. Ni pa to spet nekaj, kar drugače nikakor ne delaš...

Edina stvar v katero te EKOsklad dobesedno prisili in se ti še kako lahko pozna je, da ti vse delajo izvajalci (pa ne mislim na duš, to se bojda itak ne sme, ne glede na kulturo pri nas), kar se te lahko udari veliko bolj kot višina subvencije, če bi kako stvar drugače sam prostoril.

In pa seveda hitro padeš v past, da investiras v zunanji ovoj (okna in izolacijo) in tudi vrsto rekuperatorja, ki mora biti na njihovem spisku več kot si sprva nameraval, samo zato da subvencijo dobiš ali poskočila razred. Tudi meni se je to zgodilo, čeprav malo nehote. Sem vse preračunala in se spustila v dodatne stroške, ker sem računala, da bi bo EKOsklad pokril razliko, pa se je razpis v tem času spremenil in so subvencionirani le 150m2 in ne več 200m2, pa.sem dobre 3 jurje zadaj...
Cena kotla,montaža,zagon,nekaj montažnega mat.,Regolacija ogrevanaj stanovanja je že bila.Brez zalogovnika, ker kotel dosega predpise.
Jabk točka ena je seveda nujna a če računaš na ekosklad pasivne hiše mora biti PGD in PZI podvržen temu. In cena ni enaka.
Točka 3. Nadzornik je fajn, lahko prihrani marsikaj ni pa nuja.
Točka 7. Če je investicija npr 25.000 dražja je za 25.000 treba plačati obresti, kar znese cca 5.000 evrov če je kredit recimo na 20 let in večji za 25.000 eur (če ga sploh dobiš).

Meni se pri dostih stvareh poraja vprašanje a je smotrna investicija toliko in toliko evrov za privarčevanje potem nek letni %. Razmerje med amortizacijo in nakupom ni vedno v plus. Je pa seveda še tukaj faktor kvalitete bivanja.
Hudič je tudi to kar si zapisala da najprej delaš pod enimi pogoji a ni nujno da ti pogoji ostanejo v naslednjem letu ko vložiš vlogo za subvencijo.
Zadeve so ponavadi smortne na tistih področjih ki jih ti obvladaš primer, sam si omečeš komplet omete , narediš komplet sanitarno , potem ogrevanje komplet , vgradiš okna vrata, pripraviš fasado do zaključnega sloja ( sam nalepiš plošče - izolacijo). Postaviš ostrešje , vzameš ustrezni program skozi udariš statiko in simulacije . ( Scia Engineer) .
V samem forumu si poišči primere samograditeljev, primer rekuperacija človek je vložil svoj čas in privarčeval več kot 60% sredstev če bi mu to naredla firma.
Moj point je če ima človek zdravo kmečko pamet in se malo obrne lahko pride ceneje skozi če pa še vpraša strokovnjaki ki mu odgovorijo je pa zmagal.
Bojim se da bodo nekoč rekli;
”vaša hiša je zaradi te investicija toliko več vredna, toliko več nepremičninskega davka, toliko manj dokladov in več vrtca....
Najbrž bo kdo zaradi te moje ideje nagrajen v politiki.
Ne razmišljaj na glas :lol: Oni itak imajo glavo ,da jo nosijo na ramenih.
Čisto odvisno za katero kategorije subvencije bi se kandidiralo. Glede na to, da je po novem subvencija za novogradnjo samo še za vsaj pasivne hiše, se po moje ne splača. Razen če vzameš montažno na kluč. Potem imaš v vsakem primeru vse račune.

Mi smo nekaj računali zase lansko leto. AMpak bi bila max NEH in bi prišli s subvencijo na ene 6.000€. In smo ugotovili, da se ne splača, ker bi morali imeti PHPP, blow door test, ki je vprašanje, če bi ga sploh naredili in bi v bistvu mogli toliko več zapraviti, da bi bila hiša bolj zrakotestna.
Subvencija je smotrna. Itak. Kdo se brani zastonj denarja???
Izdelava pasivne hiše ZARADI subvencije? To se pa NIKOLI ne splača...

Ne mešat lastnega dela/fušanja/čaranja itd. z "normalnim" potekom gradnje hiše...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
PHPP stane 400 eur (lahko da se cene malce razlikujejo).
Več kot to prihraniš, ker glede na izračune po PHPP-ju izbereš optimalno TČ ali peč ustrezne moči, pravi boiler in zalogovnik. Pri tem ni nič na uč. Tako da je PHPP zelo pametna investicija.
Vsak majster ki je ob ogledu hiše slišal besedo Ekosklad je samo zastrigel z ušesi in posledično tudi podal toliko višjo ponudbo, načeloma si vkalkulirajo tisti znesek ki ga stranka dobi povrnjenega v svoj dobiček. Volk sit in koza cela bi lahko rekli.
Obujam temo.

Sam sem pred odločitvijo o pasivni ali NEH in nekako se ne moram odločiti. Denarja ni na pretek itd. GD je izdano in sedaj moram sprejeti odločitev. Torej kako pravijo: "Več glav več zelja."Wink

Projektant mi svetuje pasivno in kooriščenje subvencije. Pridobil naj bi cca 14k. Na koncu naj bi me pasivna stala cca 7k ceneje (po odšteti subv) kot če grem v gradnjo NEH, kar je bilo sprva načrtovano. 

Stvari ki so ze dogovorjene oz. fiksne:
- hiša bo na temeljni blazini
- okna bodo RAL montaža
- pritlična etaža je AB
- 1 nadstropje skeletna gradnja
- rekurporacija
- skupaj neto prostora 185m2

Torej logika projektanta: V vsakem primeru bo hiša zelo energetsko učinkovita in z malim finančnim vložkom na začetku lahko dosežem zahtevan standard za subvencijo. Naj bi tudi dejansko prišel ceneje z pasivno (ko upoštevamo povrneno sub, kot če gradim NEH)

Moji dvomi:
-Za vsako stvar potrebuješ račun in potrdilo o ustrezni vgradnji, kar pomeni da se pri nobeni stvari ne moraš spogajat za "ugodnejšo" ponudbo. Sicer sami nismo neki mojstri za vse, ampak kar bi znali bi pa sami naredili.
-Denar je potrebno založit... torej če me pasivna hiša pride 20k dražje (brez upoštevanja sub) potem moram jaz ta denar založiti dokler mi ga sklad ne povrne.
- ni mi logično da je lahko ob istih pogojih pasivna hiša cenejša kot NEH, skepam da je tu še nekaj pasti ki se izkažejo skozi gradnjo in nakoncu se dodatno podražijo gradnjo.

Kaj pravite? 

lp
(16.3.2014 ob 09:12)bomber111 Napisal: 1. Papirna dokumentacija dražja.
    Niti ne, PHPP stane 300 € (lahko ga tudi narediš sam), ostalo enako.
2. Vsa dela na hiši razen baje polaganja estriha morajo imeti žig izvajalca
    Meni so na ekoskladu rekli da lahko gradim sam - nadzornik potrdi da je vse OK - izjema je priklop toplotne in rekuperatorja kjer mora biti pooblaščen izvajalec. .
3. Rabiš nadzornika gradnje
    Ga rabiš v vsakem primeru.
4. Nakup in vgradnja rekuperatorja (kasneje tudi vzdrževanje in obratovalni stroški in verjetno bo po cca 30 letih potrebno kupiti drugega)
    Rekuperator ni nujen za Ekosklad. 
5. Razni phpp izračuni in meritve
    Res rabiš meritev zrakotesnosti - cca. 300 €, glede PHPP točka 1.
6. Ral montaža oken
    Verjetno dobro v vsakem primeru - če se prav spomnim so mi rekli da lahko sam in nadzorni potrdi.
7. Če zidaš s kreditom plačaš tudi obresti za vse te stvari
8. Slabše spanje dokler ni nakazilo subvencije na tvojem trr

Zaključek:
Če gledaš zgolj iz finančnega vidika in si finančno omejen ter pri veliko delih sam svoj mojster prideš ceneje skozi brez subvencije.
Ni pa nujno da če je kaj narejeno ceneje, da je slabše od dražjega.
Odvisno kako se lotiš.
Marsikatere materiale za hišo sem dobil kao rabljeno oz. brez računa in davka - za ekosklad pa mora biti novo in z računom (predračun pred sklepom pogodbe s skladom).
Večino delam sam in ne morem izdati računa. 
Zato sem se odločil brez ekosklada. 

Prosim, če komentirate koliko ste kaj dobili subvencije za določeno stvar v primerjavi s samo ceno investicije.
Mogoče še mene prepriča v kakšno kvalitetno investicijo.
Lahko pa morda kasneje uporabiš sklad samo za kakšen del investicije: rekuperator, toplotna.
1 2
Iskanje po temi