PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kondenzacija dimnika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spoštovani

Vem, da je bilo o tej temi že dosti napisanega, pa se vendar, še vedno ne morem odločiti kako naj postopam.
V hiši smo sedmo leto in do letošnje zime ni bilo nobenih težav z dimnikom centralne kurjave. V letošnji zimi so se pojavili mokri fleki na dimniku v bivalnih prostorih. Že v pretekli kurilni sezoni sem opazil fleke na dimniku na podstrešju, ki ni ogrevano. (zaključil sem da bi to lahko bil kondenz)
Imam nizkotemperaturni sistem s talnim ogrevanjem, parametri peči so pa naslednji:
T-plin 115,2 C
T-zrak 15,4 C
Rosišče 48,2 C
O2 4,1%
CO2 12,4%
izgube 4,7%
ETA 95,3%
CO 8ppm
CO 11mg/3%
CO 11mgkWh
Lambda 1,24
vlek -0,11hPa
NO 64ppm
NOx 67ppm
NOx 146mg/3%
NOx 145mgkWh
T-kotel 40 C
sajavost 0.0 0.0 0.0
sledi olja negativ
Dimnik je schidel fi 20Cm. Ob prebiranju foruma na to temo, sem zaključil, da je v mojem primeru prenizka temperatura izhodnih plinov, da ne segrejejo dimnika v celoti, vendar, če bi se povečali bi imel manjši izkoristek. Sprašujem se, kako bi problem lahko rešil in še vedno imel dober izkoristek in nizko temperaturo izhodnih plinov. Ali bi pomagalo, če bi na podstrešju, ki ni ogrevano (še ni izdelano) pomagalo, če z npr. Urso dodatno izoliram dimnik iz zunanje strani. Danes, ob lepem vremenu sem šel na streho in ko sem dvignil pokrov dimnika so bile pod njim kapljice, ki so odtekale nazaj v dimnik in močile schidel, ter celi dimnik na dol. Če grem z roko v zračnik je tudi vse mokro. Naj še povem, da dimniška vratca v kurilnici do letošnje kurilne sezone nisem imel zaprta, tako da je zrak cirkuliral skozi dimnik, ko pa sem jih namestil se je kondenz še ovečal. V kurilnici mi močno smrdi po žveplu. Torej letošnje sezone je že skoraj konec, do naslednje, pa moram najti optimalno rešitev. V bližnji prihodnosti nameravam namestiti tudi toplotno črpalko Olje pa bi bil samo back up, v primeru potrebe.
Prosim za pomoč, kaj bi se tukaj dalo narediti, za relativno krajše obdobje in bi bilo cenovno še ugodno, saj primarno ogrevanje na olje ne nameravam uporabljati dolgo. Morda še naslednjo kurilno sezono

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Brane
Pred cca 15 leti sem šel na nizko temperaturno ELKO nogrevanje. Tedaj so mi takoj rekli, da se "ne bomo igrali s kondenzom" in je treba dati v obstoječi dimnik INOX tuljave (če se ne motim 125 mm).

Letošnja sezona je zaradi manjših potreb po ogrevanju, še toliko bolj katastrofična glede kondenza.

Seveda bi tudi pri tebi najbrž bila optimalna rešitev INOX, a strošek ni zanemarljiv. Po drugi strani, pa vsako nadaljnje kurjenje pomeni propadanje dimnika in ometov, ki jih bo potem zelo težko sanirati, saj ti bodo izbijali madeži.

Če delaš prehod na TČ in moraš kuriti na ELKO zgolj še eno sezono, dvigni temperaturo kotla na 75 stopinj in kuri tako. Seveda to pomeni večjo porabo, a kondenza ne bi smelo biti.

Ker pa razmišljaš o tem da bo ELKO backup, pa razmisli v smeri sanacije dimnika z INOX tuljavo.
Če pa bo ELKO le za kakšen redek primer okvare ali vremenske katastrofe, kot je bila letošnja, pa takrat zakuriš "na polno" (75 stopinj) in ne gledaš na porabo, denar za dimnik pa raje uporabiš za nakup TČ (in to čimprej, saj je strošek ogrevanja s TČ približno 1/3 ELKO. Morda pri tebi zaradi kondenzacijskega kotla bolj proti 1/2)

Seveda ti lahko izolacija in zračenje pomaga, ne verjamem pa da to 100% reši problem.
Homer pozdravljen

Ti si imel vsaj to srečo, da so te opozorili, na kondenzacijo. Meni se še sanjalo ni, da obstaja tudi ta problem, dokler se nisem soočil z njim. V celoti se strinjam s teboj in hvala za dodatna pojasnila, ter možne rešitve. Glede na vedenje o problemu kondenzacije se vse bolj nagibam tudi k temu, da peč na olje vržem ven, kot back up pa si nabavim dizel agregat, ki bi lahko v primeru potrebe napajal celo hišo, s toplotno črpalko vred. Torej, kako bomo preživeli še eno zimo, se bomo še odločili, vsekakor pa ne nameravam vlagati v nekaj kar ne nameravam več koristiti.
V hiši imamo kar štiri dimnike ( dva sta še v uporabi - peč v delavnici in kamin v dnevni sobi- v obeh kuriščih se kurijo drva in nikjer ni nobenih problemov).

Še enkrat hvala za namig in lep pozdrav
Brane
Drva niso problem, ker ni nizko temperaturno kurjenje. Kondenz je možen ob zagonu, a z novimi kotli in regulacijo povratne vode, je tudi to minimalno.

Ja, agregati so aktualni.....
Agregat za TČ in celotno hišo bo kar konkretne moči.
Malo sem poizvedoval kakšno moč potrebujem za TČ, pa sem dobil odgovore tudi do 5 ali 6 Kw. Za TČ že imam približni izračun in potrebujem 16 Kw, za sanitarno vodo in ogrevanje. Pri poizvedovanju za TČ sem še čisto na začetku

Lep pozdrav
Brane
Vprašanje, kdo vam je montiral dimnik? Imam Schiedel dimnik že več kot 30 let res da smo kurili od začetka na premog potem kar nekaj let na olje in sedaj spet na drva. Dimnik so mi montirali tovarniški monterji, velikokrat se pri montaži zgodi napaka da se tuljave obrnejo narobe. Pravilna montaža je da je ženski del tuljave obrnjen navzgor in v utor pride moški del, tako tudi ob pojavu kondenca ta steče v notranjost dimnika. Na tem forumu je veliko debate o temperaturi dimnih plinov posebej pri uplinjevalnih kotlih a edino prav je da je temperatura dimnih plinov na strehi na vrhu dimnika vsaj 100 stopinj da ne prihaja do kondenca, morda je ob malo višjih izhodnih temperaturah dimnih plinov za malenkost manjši izkoristek in kolkiko se prihrani ko moraš menjati dimnik. Dimniki so običajno v notranjosti hiše in si zamislite kaj pomeni poseg, sicer danes ga menda povrtajo in vstavijo novega, ne verjamem da gre čisto brez prahu in razkopavanja.
Dimnik se ne menja, ampak se v obstoječega vstavi INOX tutljavo. Nobeno povrtavanje ni potrebno.
Verjetno primerjaš neprimerljivo....
falcon111 ima namreč nizkotemperaturni kotel (T= 40 stopinj), ki dela s tako temperaturo , da je vedno prisoten kondenz. In ta kondenz s kurjenjem na ELKO ni voda, ampak žveplena kislina, ki razjeda skoraj vse razen INOXa.
No, seveda je možno tudi, da je dimnik narobe montiran, a tudi za to je rešitev v INOX tuljavi.

Kakorkoli brezpredmetno, ker kot razumem odločitev pada na TČ
Pozdrav !

Da malo izkoristim temo. Imam cca 30 let star schidel dimnik. Do pred treh let sem kuril z premogom nato ELKO in potem peleti. Nikoli nisem opazil težav z kondenzom v dimniku (razen prvo leto).
Pred nekaj dnevi sem slučajno pri odpiranju zgornjih dimniških vratc opazil precej kondenza na samih vratcih in to, da je tuljava znotraj rosna. Na tuljavi ni toliko kondenza, da bi kapljice tekle dol po tuljavi, vidi pa se se bo barvi, da je tuljava mokra in da se prisotne čisto mini kapljice, kot rosa. Dimnik je visok cca 13 metrov. Dejstvo je, da je tuljava pri spodnjih vratcih čisto suha in je kondenz opaziti samo v zgornjem delu dimnika. Dimni plini so med 130 in 140C. Čisto možno, da je ta pojav prisoten že dolgo, saj teh zgornjih dimniških vrat nisem odpiral vsaj 10 let, me pa zanima ali je prisotnost take količine kondenza zelo škodljiva za dimnik. Zanimivo je, da takoj ko zgornja vratca malo odprem in nekaj minut pustim se takoj vidi, da se je stena tuljave začela sušiti. Težava je v tem, ker gre za bivanjski del in ne morem imeti teh dimniških vrat odprtih oz. priprtih. Skratka zanima me ali takšna količina kondenza lahko zelo škoduje tuljavi in kakšne so možnosti, da to preprečim ?

Hvala in lep pozdrav !
Spodnaj vrata dimnika odpri in si zadevo rešil. Ko sem ogreval z oljem sem imel enako težavo, dimnik 20 ,temperatura dimnih plinov 95sC ,
Pozdrav !

Hvala res, v nekaj urah s spodnjimi odprtimi vratci se je praktično posušilo. Saj najbrž ne more biti kaj narobe, mislim glede varnosti?

drugače pa super in preprosta rešitev.

LP
Slabši vlek?
Premalo kuri ......
Hanzi Napisal:Slabši vlek?

Lahko prosim malo razložiš, ne bi rad naredil sedaj kakšno neumnost.

LP
Tako imam že od 2001,prej na olje 95ºC sedaj na pelete 140ºC. Dovolj je da so malo odprta. Vleka je na takšnih dimnikih dovolj za pelete ,olje, plin ,drva pa teh posegov ne rabijo.
Mene je kondenzacija dimnika tako razjezila, da sem že z letošnjo kurilno sezono prešel na toplotno črpalko.
V pretekli kurilni sezoni sem naredil dve veliki napaki, zaradi katere se je ta kondenzacija sploh pojavila.
1. zaradi zmanjšanja porabe kurilnega olja sem na gorilcu zamenjal šobo za manjšo in sicer če se dobro spomnim iz 0.75 na 0.65. S tem sem še zmanjšal temperaturo dimnih plinov ( res sem porabil cca 300 l manj kurilca) in
2. zaprl sem dimniška vratca v kurilnici, s čimer sem preprečil cirkulacijo zraka skozi dimnik, ki se je na ta način sušil.
Tudi sam imam dimnik visok preko 10 m in ča ga imaš ti 13 m je to več kot dovolj za dober vlek.

Sedaj sem na TČ in sem prezadovoljen. Sicer ni še pravega mraza, vendar sem v novembru porabil za 25 EUR več elektrike za ogrevanje in sanitarno vodo,kot sem jo sicer. Torej prej sem za elektriko plačal račun 68 EUR sedaj pa z ogrevanjem in sanitarno vodo 93 EUR. TČ pa lahko vzameš preko eko sklada na 10 let, kjer bi te obrok prišel okoli 60 EUR. Torej če še to prištejem k mesečnem strošku je to cca 150 EUR, kar je še vedno pol manj, kot sem dal za kurilno olje, ki me je prišel približno 330 EUR na mesec. Hudo mi je bilo tudi poleti, ko sem dal 60 EUR za segrevanje sanitarne vode na mesec (približno 60l kurilca).
1 2
Iskanje po temi