PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nepremičninski davek

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dobil sem položnico za nepremičninski davek ...
Ker sem pred kratkim prenovil stanovanje v katerem sedaj živim, nisem pa še spremenil stalnega prebivališča sem dobil položnico po 0,5% davku.
V prenovljenem stanovanju pa živi moja žena z otroci, kateri pa že imajo urejeno stalno bivališče. Sem pa jaz lastnik stanovanja. Kaj sedaj ....
Isto smo dobili mi 0.5%,ker še nimamo hišne številke in vrisane hiše,ampak živimo pa že noter.Kako to rešiti do konca marca?
GURS
@BorisF: urediti si moraš stalno prebivališče na tem naslovu (ali pa podariti stanovanje ženi).

@Sulicar: Geodet vam mora izdelati elaborat za vpis stavbe v kataster in pridobiti vlogo za hišno številko. Potem se boste lahko prijavili in bo davek 0,15.

Glede na to,da je Ustavno sodišče zadržalo izvajanje tega zakona v členu, ki govori o izdaji odločb, pa je vprašanje, kdaj bo GURS potem izdelal dokončne odločbe o odmeri nepremičninskega davka.

Zakon je predvideval, da bo presečni datum 01.04.2014, kako se bodo spremembe upoštevale po tem datumu pa ne vem. Predvidevam, da bo davek za leto 2014 potrebno plačati glede na stanje na ta dan... za leto 2015 pa bo presečni datum 01.01.2015.

Če se ne bo še kaj spremenilo, seveda.
Mi smo lani dobili za bajto 56 € davka.
Letos, po šiviljski računici in zatrjevanju 10 % več, to znese 546 €.

Koliko se jih mora preseliti? Je dovolj eden?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ne razumem, kam bi se preselil(i)?
Če prav predvidevam, je več solastnikov vaše hiše?
Vsi solastniki morajo imeti prijavljeni stalno prebivališče, sicer je davčna stopnja 0,5 (za tiste, ki tam niso prijavljeni).
Fery Napisal:Mi smo lani dobili za bajto 56 € davka.
Letos, po šiviljski računici in zatrjevanju 10 % več, to znese 546 €.

Koliko se jih mora preseliti? Je dovolj eden?

:oops: Mislim, da bi jih morali "preseliti" kakih 250, pa bi bilo. :twisted:
Kaj ne razumeš?
Bajta je uradno prazna. Ima sicer hišno in vse ostalo...
papez46 Napisal:Mislim, da bi jih morali "preseliti" kakih 250, pa bi bilo. :twisted:
Predvidevam da v krtovo deželo.
:oops: Ja, potem pa je eden dovolj. Lastnik, pa stalno bivališče pa tako naprej, Ali pa enega preseliš, se tam stalno prijavi in če ni lastnik, mu podeliš - služnost, al neki tazga.
Fery, če je bajta prazna, je bilo že večkrat napisano, imate dve možnosti:
a) znižate davčno stopnjo, če jo opredelite kot za bivanje nezmožen objekt (to ne vem, v kakšnem stanju je)
b) lastnik prijavi tam stalno prebivališče. Če je lastnikov več, pa vsi (ali pa ostali podarijo svoj deleže tistemu, ki se bi tja prijavil).

Papež: kot vem, se služnost ne more podeliti med solastniki.
Zakonec oz. partner lastnika ne velja, če ni vpisan kot lastnik?
Ne velja.
Če sta lastnika oba, morata oba imeti stalno prebivališče.
če je lastnikov pet, pa vseh pet.
Sicer se delež tistega, ki ni stalno prijavljen na tem objektu, obdavči po višji stopnji.
medo9 Napisal:Fery, če je bajta prazna, je bilo že večkrat napisano, imate dve možnosti:
a) znižate davčno stopnjo, če jo opredelite kot za bivanje nezmožen objekt (to ne vem, v kakšnem stanju je)

To ne bo držalo, ker imava midva "oznako" stanovanje, neprimerno za bivanje, v stavbi z enim stanovanjem, in sva dobila 0,5% davka.
Ne vem, zakaj pri vama to ne drzi.
Vprasaj na GURS.
Jaz sem danes dobila informativni izračun. Ne glede, da sem v hiši prijavljena skoraj dve leti, je davek 0,5%, zato sem na gurs poslala vprašanje, kako to popraviti, na spletu tega podatka ni. Ne razumem tudi rubrike 32 - ali se stanovanje uporablja v počitniške namene.
1 2 3
Iskanje po temi