Kar naredi dom > Tempo življenja
Vzel bi v najem lokal

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vzel bi v najem lokal
#1
Lep pozdrav. Sem mlad fant...imam redno službo. Polni delovni urnik 40 na teden. Sobote nedelje ne delam. Delam dvoizmensko.

Pred kratkim je v enem lokalu na dolenjskem šel podnajemnik stran. Zakaj? prevelika najemnina zaradi prevelikega najetega prostora. Zato manjši zaslužek ker je imel s.p.Prodalo se je veliko.Možnost je najema samo lokala brez dvorane. Lokal ima manjšo kuhinjo kjer je možnost priprave malic, pic. Za kake velike menze bol teško.

Jst bi vzel v najem samo lokal...mogoče čez čas kakšna picerija. Za lokal je najemnina cca 1000e. Kraj ima z okolico vred 4000 prebivalcev je ob glavni cesti. Veliko parkirišče.Vsak dan veliko avtov gre mimo. Zakaj se mi zdi vse ok. Ker bi vzel popoldanski s.p. Za lokal imam določene vizije, ugodne cene pijač , kakšna živa glasba za vikend...samo da se neki dogaja ( magar kak dou za 200e).Velika izvira, dobre kelnarce(študentke 4e med tednom vikend 5) .lokal je bol na podeželju ni v mestu.

Sedaj pa problem. Sem neizkušen, koliko na mesec bi moral prodat da zaslužim neki. (3000e?)Koliko cca stroškov je za vodenje popoldanskega s.p. Koliko kapitala rabim za zagon? lahko kakšen z iskušnjami piše na z.s ali tukaj ter pove malo več. Kje so lahko največje težave itd.Je najemnina previsoka? meni se zdi samo cenejše negre. Vzel ga bi kot nek zaslužek za zraven. Imam veliko željo poskusiti.

Hvala vsem za vse odogovore.
#2
Poskusi izracunat stroske.
Koliko studentk? Koliko ur dnevno? (pa ne pozabi se davkov in prispevkov dodsti na neto tarifo!)
Kako je z inventarjem (kavomat, aparat za tocenje piva, hladilniki....) in v kaksnem stanju je lokal?
Ce je na prometni tocki, si potem izracunaj koliko piva (kave,soka,...)moras prodati vsak dan...nabavna cena, prodajna cena, itd...
Potem pa dodaj se racunovodske inostale obratovalne stroske (elektrika, voda, komunala, ogrevanje, hlajenje, zavarovanje) in bos videl kaj bo prislo ven.
Na forumu bo najbrz tezko to narediti, daj nihce ne pozna lokala in razmer...lahko samo nekaj razmisljamo.

V kalkulacijah pa ne pozabi se nase.
Imas redno sluzbo, potem bos pa se v lokalu visel do poznih ur? Nato spat...in tako vsak dan?

Pa srecno!
#3
Ne on bi imel študentke za 4€ na uro da bi delale zanga, da njemu ostane kakšne tri jurčke na mesec Smile Tako za sproti :=)

Ti bom povedal skrivnost za uspeh, ki sploh ni skrivnost.
Delo ''privatnika'' ni 8 urni delovnik ampak je 24/7 delavnik. Sledijo sodelavci, torej zaposleni, ti morajo vedet zakaj delajo in kaj imajo od tega. Posel kjer že na začetku razmišljaš o študentkah za 4€ na uro, pomeni slabo za zaposlene in slabo zate, ker za tak denar ti pač ne bo noben delal tako kot bi če bi imel neko varnost in bi bil za svoje delo tudi ustrezno nagrajen. Tu sem pristaš fiksnega dela plače, ki ni minimalc.. in nagrade za uspeh, to je določen procent dobička. Tretja pomembna stvar pa je poštenost do strank, nizke cene pijač v tvojem primeru ne bodo pritegnile strank, ker posledica nizkih cen bo nizka kvaliteta, tako postrežbe kot same pijače in mala izbira. Pice in druga hrana, z nizko ceno boš ravno tako lahko pokril samo najslabšo kvaliteto sestavin... in ko se ti skuja prva študentka ki vidi kakšen šrot prodajaš in to malo pove naokoli, boš lahko sam kelnaril in bil obenem gost Smile

Cena 1000€ za najem je visoka in ni, odvisno od lokacije, in kaj ta cena zajema. Gotovo ne zajema ogrevanja, ki je v zimskem času gotovo eden večjih stroškov.

Rabiš tudi čistilko če ne misliš da ti bodo študentke pucale po tleh... če se ne motim mora biti tudi nekdo zaposlen z ustrezno izobrazbo, pa zdravniški pregled pa še in še... stvari.

Stopi do prejšnjega podnajemnika in se pomeni z njim, on bo najbolje vedel kako je s prometom stroški in podobno. Pa tudi s.p. nevem če je najbolj posrečena izbira za takšno dejavnost.
#4
jst sm samo na hitro povedal...nerazumet da plačaš študentko 4 evre in to je to...tako se samo reče...nizko ceno pijač mislim v tem...vsi imajo pivo že po 2e-2.10e vidim da ljudje hodijo tja kjer je 1.90 itd. ter kakšen krog ljudi imaš. Lokal je na novo opremljen, vsa oprema je noter. Nemislim z nizkim cenam v tem smislu da je pica 4e...če bi bla kdaj picerija, daš 6 e...ne pa danes ki pice velike pod 7e ne dobiš. Kelnarc je pa danes dobrih malo...to je pa tut velik problem.
#5
Pojma nimam o lokalih samo se strinjam s SloCop-om. Moje mnenje je, da če boš želel uspeti s tem lokalom ali katerim drugim biznisom boš moral biti 100% v tem (razen če maš ful denarja).

Poznam nekaj ljudi, ki se ukvarjajo resno z zadevo in so večino časa prisotni v lokalu. Poceni ti nihče ne bo delal kvalitetno, tudi kelnarce ne, pa še zanesljive ljudi je baje težko najti.
Poceni in kvalitetno ne gre skupaj.
Sam grem raje manjkrat na drago in kvalitetno pizzo kakor pa vsak dan za isto ceno na kr nekaj podobnega pizzi.
Glede žive glasbe je tako, da kakšen trio tudi nekaj stane (par 100 EUR) in to moraš nekako pokriti. Če imaš prireditev so tukaj še varnostniki itd.......

Ja res je dobro preračunaj in ne samo finančno tudi časovno kaj želiš in pričakuješ in čemu si se pripravljen odreči ter koliko denarja reskirati, če biznis ne bo šel po planu.

Si pa pogumen in ti želim uspeha.
#6
čukimuki evo ti roke
#7
Napišeš, kateri lokal in kje je to?
#8
Citat:Sedaj pa problem. Sem neizkušen
ob sobotah in nedeljah imaš na Planet TV "Ramsay rešuje kuhinje". Polno takih primerkov, ki so šli v ta posel ker so mislili da vedo kaj delajo, sedaj pa so do vratu v dolgovih. Če ti (britanska) angleščina ne dela problemov, so tu videi: http://www.foodnetwork.ca/video/index.h ... o/season+1 . Obstaja tudi ameriška verzija, a je precej slabša od angleške.
#9
Vidim, da si res še mlad fant...
Sicer nisem gostinec, ampak Matematka se začne približno takole:
-najemnina...1 k€
-elektrika.....200 €
-voda, komunala blabla...150 €
-ogrevanje recimo 100 €
*******************************
skupaj stroški min. 1500 € - prevedeno v pire = 3000 pirov/mesec = 100 pirov na dan = 5 gajb na dan za stroške brez kelnarc, picopeka, snažilke, davkarije, vsega ostalega ( za tole zadnje bi rekel takole na oko še vsaj 500€) in BREZ tebe.

Zlati cajti takih lokalov in lokalčkov so že davno mimo. Če imaš višek prostega časa, je bolje kresnit kako naduro, po možnosti "na roke".

Upam, da ti nisem zbil morale, ampak vem kar za par slučajev, ko so si podobni zanesenjaki nakopali (za normalne razmere) gromozanske pufe. Tudi za dve novi bajti vem, ki sta ju požrli gostilni - zapravljeno, ne zapito!
#10
No gostilničar tu blizu mene je lansko leto v decembru porabil 3.500l kurilnega olja. Fešte so fešte, velik prostor, skos se lufta in nafta teče v potokih...
#11
@ slocop Če se gostilničarju ne bi splačalo ne bi imel odprto.
@satelitko Nabavna cena piva je (odvisno od količine) od 0,6 - 0,8€ po steklenici in če je prodajna 1,8€ je pri tvoji kalkulaciji potrebno prodati 1500 steklenic in ne 3000 -drugače se s pivom ne služi preveč več prinesejo
kava (dobiš po 4-6€/kg, prodaš pa 140 do 160 kav iz 1 kg -če kavo prodajaš po 0,8€ imaš v najslabšem primeru 112€ priliva)
sokovi (dobiš po min 1€/l -prodaš 2€/2dl)
žganje (JD dobiš po 15€/l - prodaš 20 x 0,05 po 4€)
vino (dobiš po max 1,5€/l -prodaš po 0,1l a 1,5€)
...... itd. - Mpc sem vzel minimalne nabavne pa max.
@ audi
-zakaj je šel podnajemnik ven? - povprašaj
-koliko časa si mislil, da boš prisoten v lokalu? - če ne boš vsaj v začetnih mesecih vseskozi se kar poslovi od lokala
-če nimaš prakse si omisli nekoga, ki pozna situacijo - če je leta dober bo imel lasten lokal če je pa slab boš pa moral neprestano nadzirat
-naredi si kalkulacijo - študentka neto4 € bruto pa min 6€, strošek SP-ja je mislim da cca 600€ min/mes., fiksni stroški (el. voda, ogrevanje, čiščenje (sicer lahko natakarice ampak potem računaj na kako uro več ) nadomestilo sazas-u, stroški računovodstva so cca 100-300€/mes., promocija, zagonski stroški bodoverjetno vsaj 4-5000€ (pijača, pregledi, polog ....)
Če imaš min 5000-10000€ na lagerju in veliko voljo - do not let go chance ali po naše ne spusti goloba iz roke.
#12
Moje mnenje...če nisi sam 110% vpet v zagon lokala, skoda, da začneš..
Dobre kelnarce, samo čakajo na takšne "zelence", ki nimajo izkušenj. :evil: ..
Prjatelj, 8 ur na dan BREZ tebe v lokalu, je že v štartu obsojeno na propad, pa brez zamere. :roll:
boljše, da si zdele slabe volje, kot pa po pol leta z pufi in uničenim lajfom. :wink:
#13
Če želiš peči pizze moraš zaposliti kuharja ( mogoče celo dva). Potrebno je imeti opravljen zdravniški pregled.Potrebno je izpolnjevati HACCP. Možni pogosti obiski inšpektorjev. Lahko te konkurenca prijavi. Kakovostne sestavine za dobro pizzo so drage (mislim,da sestavine celo po klasah prodajajo). Na Dolenjskem so mogoče 2 kakovostne pizzerije ( cena pizz je okoli 7€ in 8€). Po tej ceni ne boš mogel prodajati pizze. Na tvojem mestu bi se posvetil gostilniški dejavnosti. Narediš kakšne tematske žure. Poišči kakšno lokalno skupino, katera "špila" vse živo.
Zjutraj imaš lahko akcijo (kava+rogljiček),...itd. Prenos športnih dogodkov (SP Brazil, SP košarka, ostale tekme,...). Ob teh večjih prenosih lahko pripraviš finger food ali dobrote z roštilja.Temu primerno okrasiš lokal oz. teraso.Poišči si partnerja, ki bi bil pripravljen investirat. Seveda moraš imati simpatično "kelnerco",ker moški ne marajo piti kave z jajci Smile
Za začetek ti predlagam da malo brskaš po internetu, je veliko koristnih informacij (mladi podjetnik,podjetništvo.org,racunovodja.com,..itd)
Več o prispevkih za s.p:
http://mladipodjetnik.si/novice-in-dogo ... avarovanje
#14
Glede hrane se mi zdi, da ima Siesta dobro politiko - sendvič/toast varianta in to je to (tvojih 5 minut).
Glede kelnarc ima dobro politiko Aero Klub Havana; sam takšne ne bodo delale za 4€/h.
211 konjev sreče v ovinkih...
[Slika: r53supercharged.jpg]
JOHN COOPER WORKS evolucija
#15
most0082, seveda da se mu splača, samo ne prodaja škart robe in pijače pod ceno in ne delajo mu kelnarce po 4€ na uro ampak dela cela familja dve generacije in to skos. Podatek pa se je nanašal na tisto ko je nekdo napisal da je ogrevanje vsaj 100€ Smile.

Poleg vseh stroškov moraš plačati še prispevek za predvajanje glasbe - radio, tv.


Skok na forum:




Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »