PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka Kronoterm in čudna vezava

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Že pred časom sem pisal o zabavni vezavi bojlerja na toplotno črpalko, pa sem po 14 dneh delovanja le-te prišel do lastnika, ki je malo tožil o visoki porabi. Pridem do njega, da pregledam "fine nastavitve", končam pa kronični alkoholik.

Prvo kar sem opazil je, da je toplotna črpalka KRONOTERM TČZ ZVR 23 EVT, nastavljena na fiksno temperaturo 50°C. Ok. Visoka poraba mi je bila v trenutku jasna, malo manj jasna mi je bila pa nastavitev.

Po pregledu sistema pa šok. Bojler je priključen preko Firštovega solarnega diferencialnega krmilnika popolnoma mimo toplotne črpalke. Na zalogovniku je en senzor, na bojlerju je drug senzor, ko se temperatura bojlerja spusti pod temperaturo zalogovnika se bojler ogreva. (slika 1)

Sistem ima 3 direktne ogrevalne kroge (Slika 2) na so porabljene stare črpalke. Celoten razdelilec je bil s strani vodovodarja prestavljen iz ene stene na drugo, menda "zaradi preglednosti, da je vse na eni steni". Krogi so krmiljeni preko treh sobnih termostatov - vsak v svojem nadstropju. Sobni termostati krmilijo releje v elektro omarici (slika 3). Zato, da ogrevalne pumpe ne delujejo čez poletje je na zalogovniku vgrajena "varovalka", ki mu jaz pravim termostat 1987 (takrat smo mi dobili prvega takšnega) (slika 4).

Iz vsega tega sledi tudi znanje zakaj je TČ nastavljena na fiksnih 50°. Ker sta krmilni modul in dodaten modul TČ popolnoma prazna (Slika 5). Le na spodnji levi sklop je priključena obtočna črpalka, ki s svojimi 310W stalno deluje, na en modul višje pa je priključena dodatna (stara) peč za olje.

Včeraj sem podal ustno reklamacijo, danes pošljem še pisno. Me pa na kratko zanima še vaše mnenje Smile

Priložene datoteke
.jpg   Slika1-Bojler.jpg (Velikost: 104,99 KB / Prenosi: 8437)
.jpg   Slika2-Krog.jpg (Velikost: 151,56 KB / Prenosi: 8436)
.jpg   Slika3-Releji.jpg (Velikost: 101,08 KB / Prenosi: 8437)
Še 2 sliki...

Priložene datoteke
.jpg   Slika4-termostat.jpg (Velikost: 120,96 KB / Prenosi: 8435)
.jpg   Slika5-Modul.jpg (Velikost: 130,46 KB / Prenosi: 8441)
To je njihov "standardni priklop" v obstoječe radiatorsko ogrevanje.
Tudi moj kolega ima izvedeno podobno.
Morda ni optimalno (verjetno so bile zahteve po poceni varianti), a mislim da je daleč od "šalabajzerstva"
Standardni priklop?!?! V ponudbi je bilo omenjena "vremensko vodena regulacija". To da je priklop ogrevalnih krogov in bojlerja izveden "standardno" mimo krmiljenja toplotne črpalke se vam zdi OK? Dokler časa ne dobim vremensko vodene regulacije in mi iz popolnoma nove toplotne črpalke ne odstranijo "1987 termostata" naj mi takih stvari ne prodajajo.
Ok. Bol ravnokar v burni debati z vodovodarjem in serviserjem na Kronotermu.
Na kronotermu pravijo, da če se stranka odloči da obdrži stari bojler s "premajhno kačo" potem vremenske regulacije ni mogoče izvesti. Nikakor ne. Ampak to nam kot stranki ni bilo povedano ali napisano.
Torej po debati je stališče naslednje. Oni bodo bojler in ogrevalne kroge vezali na toplotno črpalko, ogrevanje bodo nastavili po vremenski regulaciji, ko bo pa potreba po ogrevaju bojlerja se bo pa dvignil celoten zalogovnik na 50°+ ogrel bojler in potem se bo prešlo nazaj na vremensko ogrevanje. Pač bo zaradi bojlerja v radiatorjih nekaj več tople vode, ampak to se na lep način ne da popravit, ker so direktni krogi. Za ceno 300€ se pa lahko s 3 motoriziranimi mešalnimi ventili odpravi tudi to.
Dejansko gre za malenkostno improvizacijo, je pa kotlovnica narejena čisto ok.
Vremenska bi načeloma lahko delovala od npr. 42°C dalje, kar bi bilo tudi za sanitarno sprejemljivo.
Definitivno je poraba visoka izključno zaradi neustreznega bojlerja, katerega bi jaz nemudoma zamenjal, ali grel sanitarno vodo na el. grelec! Bo ceneje
Kaj pa dela 310W OČ. v sistemu?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
@sassapo Vremenska regulacija pri tej hiši in količini radiatorjev bo verjetno padla na precej nižjo temperaturo. Tukaj tudi vidim prihranek.
310W OČ prečrpava vodo med zalogovnikom in TČ.

bom dal uredi: P.S.
Ti trdiš da je ogrevanje in izvedba mimo krmiljenja TČ OK?
Dvomim, da boš imel veliko prihranka, če boš moral zalogovnik "goniti" nekajkrat na dan s temperaturo navzgor.
Kot je sassapo napisal, je nekje minimalana sprejemljiva temperatura sanitarne vode 42 stopinj in to naj bi bila minimalna temperatura v zalogovniku.
Črpalka med TČ in zalogovnikom bi morala delovati le ko dela TČ
take stvari so tudi mene odvrnile od njihove TČ (pa takrat še nisem imel pojma kaj pomeni ON-OFF oz Inverter_le iz domačih sobnih klim se mi je nekaj svitalo) cel kup nepotrebnega balasta v kurilnici in "nabijanje" da je to edino tapravo na tržišču (tako se obnašajo tudi, ko jih na TV gledaš) ter podcenjevanje drugih TČ je dejansko "izbilo sodu dno" in sem si rekel_išči dalje...
Črpalka dela 24h na dan, ker je senzor temperature samo v zunanjem delu TČ in brez vključene črpalke ni podatka o temp zalogovnika.
Verjetno se da na črpalki nastaviti hitrost...zmanjšaj jo na minimum, ker drugače ti ta reč popapa 7,5 kWh dnevno!
Črpalki se lahko zmanjša hitrost, vendar TČ trenutno dela cca 7-8°C delta t. Po navodilih proizvajalca naj bi naredila 3-4° dT, kar mi (po pogovoru z serviserjem) da vedeti, da je črpalka še premalo močna :/
Potem ko se že spljuva...,ter kasneje tudi govori s firmo- vodovodarjem...so ti mogoče pojasnili kaj vsebuje TČ ?!
Ponavadi je dobro, če se človek dobro informira...(pred nabavo)
Citat:črpalka KRONOTERM TČZ ZVR 23 EVT,
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")termotehnikaunichr("46")si/prenosi/ceniki/cenik-termotehnika-toplotneunichr("46")pdf[/url]vsebuje serijsko krmilje Termotronic...vsaj dobre tri leta ...kar jaz poznam...[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")youtubeunichr("46")com/playlist?list=PL56C6FAEAA2681792[/url]
Sama napeljava zgleda lična kot je treba..., o tem kaj je narobe se ne čutim poklican, niti dosti izobražen, lahko pa komentirajo tisti ki to počno...
Le da tebi
Citat:Ok. Bol ravnokar v burni debati z vodovodarjem
je verjetno montiral ne vešč monter TČ- oz. samo navadni vodovodar kot imenuješ.
Je nasvete pred nakupom ''talal'' on ali s strani TT oz. Kronoterma?!
Mogoče je bila predlagana tudi menjava starega bojlerja :?: Idea
So ljudje ki v želji čim več privarčevati ob vgradnji obdržijo vse mogoče...
Tu je omenjeno, kar v štartu ni blo...
Citat:Na kronotermu pravijo, da če se stranka odloči da obdrži stari bojler s "premajhno kačo"
.
Tko da osebno, pa nisem od ''foha''..., vidim prej problem v stranki... :oops:
Kot drugo, pa je nekoč že telmos za ''svojo prodajno paleto'', kar velja za katerikoli izdelek... (kupljen kjerkoli), najprej probajmo rešiti zadevo z firmo oz. tistim , ki nam je zadevo svetoval in montiral... :!: (če tega ne moremo rešiti, ter prebaviti, pa javni linč, kot je... :roll: )
Predno se motira pa čimveč info z različnih strani... Idea
Citat:Črpalka dela 24h na dan, ker je senzor temperature samo v zunanjem delu TČ in brez vključene črpalke ni podatka o temp zalogovnika.
Je mogoče to novost? Ker moja v 4 letu delovanja je na štrom priklopljena 24/365, kar ne pomeni , da stalno obratuje.... Idea Ob tem pa v vsakem trenutku kaže te odčitke!!! Tko da je tudi ta lepo bosa...
Ter kot inverteraši radi poudarjajo delovanje na manjši moči...(čeprav komu tudi taktira!), imamo on-off (trdim vsaj za TT) zalogovnik- z njim lahko ''lovimo'', manj delovanj- vklopov TČ , kot tudi TČ vklopljeno 24h, ker le ta deluje samo ko nam objekt porabi toploto iz zalogovnika. Ko se ne rabi ogrevanja prestavimo na poletni režim. Na stb. je poraba nezaznavna el. števcu...
kdaj pa se porabi toplota zalogovnika, je odvisno od nastavitev same TČ- ali je le ta vklopljena konstanto (kot je bla oz. je verjetno še pri mucek4- na termotronic -krmilni enoti; le to pa ostali lahko spreminjamo na vremensko... ), sam zamik vklopa TČ- ki je lahko do padca 10stC- do ponovnega vklopa TČ; ni zanemarljiva pa tudi sama velikost zalogovnika.

Torej imaš vgrajeno ''vremensko vodenje'' samo nekdo , ki ni rečeno da je poklican za to...ti je zvezal mimo, ali pa na tvojo željo zaradi ''obdržati star'' bojler...!? Se pravi ti je vendarle hotel dobro- da ne ostaneš brez tople vode...!
Sicer so to domneve, je pa na nas, da se dobro informiramo, žal... :oops:, ter premislimo kaj starega se ''splača'' obdržat ter kaj ne , je bilo v dogovoru, ali je to ''vodovodar'' delal na lastno pest, je mastno zaračunal, ali bil pošten in le teh (starih) stvari ni obračunal....???! Preveč neznank da bi ti lahko pritrdil, kar smo uspeli razbrati....
Lp

p.s. Debate so lahko burne...vendar brez žaljivk, ker ponavadi prinesejo več škode nam samim..., v javnost pa, ko se ne da več pogovarjat z izvajalcem; (moje skromno mnenje :oops: ...,ki ni nujno da drži, lahko pa prej koristi, kot ne...!)
Je pa res da si včasih niso enotni, kar velja na splošno za vse TČ, kot avte, itd. ipd.
En trgovec trdi za en izdelek tko, drugi drugač..., tud raznorazni dr. majo ponavad več mnenj...oz. si niso enotni Idea
Evo da ti odgovorim. Vse lepo in počasi.
Danes bil v navezi s Kronotermom in oni so precej pripravljeni sodelovati in povežejo kable, ki so predpripravljeni. Tokar pa niso bili predpripravljeni in bom lepo ponižen do njih. Zamerim pa jim, da niso niti opozorili da nič ni priključeno.
Oni so seveda predlagali menjavo bojlerja, vendar cena potem narase precej v višave.
So pa rekli, da bo tudi s starim bojlerjem delovalo brez težav. Nihče pa ni omenjal Konstantne temperature.
mucek4 Napisal:Črpalka dela 24h na dan, ker je senzor temperature samo v zunanjem delu TČ in brez vključene črpalke ni podatka o temp zalogovnika.
Tole ne vem če sva se prav razumela. Tukaj govoril o 310W obtočni črpalki, ki črpa vodo iz Toplotne črpalke do zalogovnika. Le ta prinaša .31kW čistega COP 1.
obtočna črpalka , pri senzorju temp. oz. podanim podatkom o temperaturah v TČ,zunanje temp, ter zalogovniku- oz. DV ter PV nimajo veze... Idea
Menda ti jih ni vodovodar vklopil v obtočno :oops: :mrgreen:
Lp

p.s.
Citat: Le ta prinaša .31kW čistega COP 1.
na kako obdobje :?: :roll:
Citat:Oni so seveda predlagali menjavo bojlerja,
slika se po predvidevanju...bistri Idea :lol:
Včasih je bolje ohladiti kri..., ter z razmislekom dalje 8)
1 2 3 4 5
Iskanje po temi