PodSvojoStreho.net Splošno Sam svoj mojster Writeup: bosch pralni stroj ne obrne bobna - kako popravimo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če nam pralni stroj izčrpa vodo, centrifuga pa noče delat, so krivec po vsej verjetnosti dotrajane motorne krtačke. Meni se je to zgodilo v četrtek. Zvečer jasno. Baba čist opupana. Jaz pa tud, gat mam sam še ene troje čiste.

Ker smo pri nas notorično "suhi", sem seveda najprej stopil na internet, pogledat če tam kaj vedo, kaj bi bilo krivo da bom lahko popravil sam. Po opisu simptomov na forumih - seveda krtačke. Naj povem, da so boscheve nesramno drage - par krtačk stane 38 evrov (v resnici je to vredno okrog 3 evre komad v trgovinah, a kje boš našel med miljon tipi krtačk prave) in še nimajo jih na zalogi.

Še beseda preventive: boscheve krtačke so laminirane iz dveh grafitnih ploščic, na vrhu pa je vstavljen bakren trn. Če se krtačke obrabijo pregloboko, da trn že šara po komutatorju (male bakrene ploščice na rotorju motorčka), lahko privede do kratkega stika na komutatorju (fit kopalniški vrže ven). Torej, če je vrglo ven fit in so krive krtačke, bo treba menjat kar cel motor - 165 evrov, ajs peče.

Ker seveda internet ve vse, je na tubi tudi filmček, kako se na boschevem pralnem stroju zamenjajo krtačke.
Avtor filmčka prodaja rudi generične krtačke za te stroje - 5 krat ceneje kot so originalne (v angliji te stanejo ne 38 evrov kot pri nas, ampak 38 funtov, kar je grozljivo)
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")esparesunichr("46")counichr("46")uk/product/es1019979/washing-machine-carbon-brush---pack-of-2?PartTypeId=1554&ModelId=1147818[/url] mal nižje dol je še filmček na isti strani.

Razlika pri mojem modelu (pa je isto maxx) je edimo ta, da zadnje stene ne morem sneti in sem moral motor izvleči pri ležečem stroju.
Pozor: stroj obrnemo na tisti bok, kjer je predalček za prašek, predalček pa nujno izvlečemo, preden stroj položimo na bok! Seveda tudi prej spustimo vodo na filtru iz stroja, ter odklopimo vodo, štrom in odtok, nataknemo rokavice in očala, kolenčne ščitnike ... you know the drill... Sam sem ravno izvlekel motor, in dodajam opozorilo: ven bo padlo za eno žlico grafita, in to direktno v fuge ploščic > in tega ne bote nikol spucal ... Krtačke so tako močno obrabljene, da ne vem, kako je stroj še sploh delal. Original so dolge cirka 40 mm, moje znucane pa ene 10 ...
Potrebno orodje: (samo 3 kosi) ključek torx 20 za odvijanje vijačkov ki držijo pločevino podna, viličasti ključ 10 za oba vijaka ki držita motor in mali faznprifrček za pomoč pri vtikanju novih krtačk. Za to zadnje tudi še mal živčkov.
Na delo torej!
zelo uporaben nasvet.hvala.
me pa zanima glede na to da si imel samo še 10mm dolge krtačke mora biti tudi neka vzmet ki jih potiska h komutatorju ali ostajajo v fiksni poziciji in zaradi tega stroj ustrezno manj vrti ali celo ne vrti?-zaradi daljše oddaljenosti.
vzmet je, in to zelo dolga, poglej si na filmčku. ampa na koncu tudi vzmet več ne pomaga.
Jst sem tudi na Candyju sma zamenjal krtačke... 28€. Serviser je rekel da je šla elektronika...
No stroj dela, klju ''pokvarjeni'' elektroniki Smile)))
Hvala za nasvet Smile

Čist tko mimogrede; pri nas pa stroj ni hotel izčrpati vode vedno (ni prešel na centrifugo) oz. ni jo vedno, pomeni da je pa kljub temu šlo, če si ponovno zagnal centrifugo, ampak spet ne vedno.

No tukaj je itak jasno, da je nekaj s črpanjem vode narobe in po vsej bojazni, ali je treba zgolj spucati filter, ali je morda šla kar pumpa, ali kaj drugega na stroju, se je na koncu izkazalo, da je bil odtok zamašen (nekje v delu cevi v steni).

Skratka stroj dela že vsaj 5 let povsem normalno Big Grin
še epilog:
ne prenesejo vsi komutatorji zelo globoke obrabe motornih krtačk. približno polovica menjav je zamujenih in je škoda na komutatorju prevelika. motor po določenem času vseeno krepne, ne glede na nove krtačke. enako se je začelo kazati pri meni, po tednu dni delovanja je začelo izpod pokrova stroja smrdeti po pregreti plastiki. sumim iskrenje in močne tokove.

motor bo šel na obnovo, pralnik bom obnovil še po pločevini, nato bo odšel služiti na vikend.
Torej vprašanje, ki ga je dobro odgovoriti: kako vedeti, kdaj pravi čas menjati krtačke? Ko motor odpove, je že (pre)pozno. So vidni, slišni ali zaznavni znaki že prej?
je. sam nisem pripisoval pomena temu zvoku, oziroma sem misli da gre za nekaj drugega. med vrtenjem bobna (ne centrifuga) se sliši, kot da bi se po bobnu kotalile majhne jeklene kroglice. sam sem mislil da gre za kak pesek med vrtečim delom bobna in kadjo. a ni bilo to, to so bile že krtačke motorja, kar se je občasno zelo dobro slišalo že vsaj 6 mesecev preden je motor odpovedal zaradi pregloboke obrabe krtačk. bakreno mesingana pletenica je preveč narazila komutator in ta pri novih krtačkah povzroča iskrenje in prekomerno gretje motorja.
motor je sicer možno obnoviti, sčasoma bi bila obnova najbrž itak potrebna. A moj stroj in motor sta imela lahko življenje, pa je motor zdržal zgolj borih 10 let. fej bosch hišni aparati.

za ilustracijo naj povem, da je ta stroj leta 2003 pri meni doma nadomestil gorenjev pralnik, ki sem ga dobil podarjenega leta 1991, starega že 13 let - češ za par let bo še, potem pa boš moral misliti na kaj novejšega. leta 2003, ob prihodu novega boscha, je sicer še vedno deloval, a sem se bal, kdaj bodo mrknili amortizerji ali kaj podobnega. 25 let delovanja, zamenjana 1x pumpa, 1x jermen, 1x guma na vratih, 1x pant vrat. vse skupaj bore malo vzdrževanja. danes menda niso več tako dobri.
Niso ne Smile

Sicer imam pa doma na voljo en motor gorenjevega ps z elektroniko vred, če kdo rabi. Na motorju so 1x bile menjane krtačke (ga nisem ven jemal, sem zamenjla pri montiranem motorju od spodaj, komutator je še dober, trenutne krtačke pa cca na tretjini življenske dobe. Ko je stroj odšel v večna lovišča sem motor vzel ven, ker sem ime neke plane z njim, pa se mi ne ljubi delati šare pri hiši za brez veze.

Modela motorja ne vem, je pa bil v toploaderju Wa1010tl ali nekaj takega.
LP,
Samojed
aleks Napisal:je. sam nisem pripisoval pomena temu zvoku, oziroma sem misli da gre za nekaj drugega. med vrtenjem bobna (ne centrifuga) se sliši, kot da bi se po bobnu kotalile majhne jeklene kroglice. sam sem mislil da gre za kak pesek med vrtečim delom bobna in kadjo.

ali se tak zvok sliši neprestano ali samo občasno v intervalih (vsakič ko pride boben v določeno pozicijo-pri meni cca 20cm na obodu nato je tišina ostalih 60cm in spet).sliši se kot da bi kovina ob kovino drgnila.
Hvala za info.
allagas Napisal:
aleks Napisal:je. sam nisem pripisoval pomena temu zvoku, oziroma sem misli da gre za nekaj drugega. med vrtenjem bobna (ne centrifuga) se sliši, kot da bi se po bobnu kotalile majhne jeklene kroglice. sam sem mislil da gre za kak pesek med vrtečim delom bobna in kadjo.

ali se tak zvok sliši neprestano ali samo občasno v intervalih (vsakič ko pride boben v določeno pozicijo-pri meni cca 20cm na obodu nato je tišina ostalih 60cm in spet).sliši se kot da bi kovina ob kovino drgnila.
pri meni je bilo samo občasno. tudi preden je mrknil ni bilo kakega crescenda v zvoku ali kaj takega.
aha ok.thx!
Sicer stara tema samo mogoče vseeno pride komu prav.
Po tem, ko mi vrže FID ven in ko ohmsko premerim kablovje ugotovim, da je na zemlji par žic, ki gre proti motorju.
Na koncu ugotovim, da so to krtačke. Zadevo vzamem ven in stika na zemljo ni več.
Je pa problem, ker so krtačke močno obrabljene - cca 0,5cm jih je še, bakreni trn se že konkretno vidi.
Po info tukaj se odločim da motor odprem in pogledam kako je s komutatorjem.
Najprej ga sčistim grafita in potem se lotim pregleda komutatorja. Na enem mestu sta bila dva soseda skupaj zašvasana. Drugače pa neke pretirane obrabe ni bilo.
Samo stik je še vedno. Na koncu ugotovim, da je del navitja skurjen - sedaj ali zaradi stika na komutatorju ali zaradi prekratkih krtačk, tega ne vem. Dejstvo je, da  je rotor skurjen.
Kar potrdi že avtor prve teme - če ti vrže FID ven, ni OK, ker je nekaj skurjeno.
Pa da še jaz prispevam nekaj skupnosti, če sploh kdo doma še kaj dela.
12 let star Bosch Waa24161 serije je začel žvižgati med centrifugo. Ker sem nekako iz foha, sem posumil na krtačke, sploh, ker se na polno vrti vsak teden in se ga že leta ni nihče dotaknil.
Vse je, kot je napisal Aleks, z izjemo zvoka mogoče. Krtačk je ostalo 9,5mm. Na eni je videt žičko, a ni razvlečena, na drugi še ni prišla skozi.
Grafita polno ohišje, itak. Vse črno.
Krtačke sem staknil s spodnje strani brez težav, brez odstranitve motorja. A ga bom verjetno vseeno odmontiral, preveril komutator, predvsem pa poskusil spihat ven grafit. Pa... sklepam, da bo veliko lažje krtačke nazaj spravit, ker je potrebno tisto vzmet nekako stlačit v ohišje.
Poročam, kako bo.
Sem se pa tega dela lotil bolj iz firbca. Nov pralni je sicer že doma, ta bo pa zamenjal cca 30 let starega pralca Gorenje na eni drugi lokaciji. Pri tistem sem pa nekoč samo vodno črpalko menjal. Bo pa očitno prej prerjavel skozi in skozi, kot izdahnil dušo.
1 2
Iskanje po temi