PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Vrt in okolica Priprava podlage za tlakovce-nasvet

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
imel bi eno hitro vprašanje, in sicer pripravljam površino za polaganje tlakovcev pod nadstreškom/uto in nisem siguren če bo na ta način ok...
Namreč bager mi je naredil izkop, notri je cca. 30 cm tampona, ki smo ga tudi utrdili... vendar je to bilo pred polaganjem robnikov.

Z robniki sem zdaj malce spremenil vse skupaj in ko zdaj določam končno višino tampona cca. 8-9 cm pod robom (tlakovci 6 cm + 2-3 cm "koruze" 4-8 mm), je vrhnji sloj kakšen cm ali dva bolj rahlega šodra.

1. vprašanje: če pustim 2 cm neutrjene površine in na to položim tlakovce, se bo še dosti posedlo?
2. vprašanje: če je višina sloja koruze kje večja od 3 cm, recimo da bi bilo potem koruze 5-6 cm, je boljše navozit še tampona, še dodatno utrdit ter potem nasut minimalni sloj koruze ali je lahko torej sloj koruze tudi višji, recimo 6 cm?

Hvala za nasvete in lep dan!
najprej se reši koruze-ne vem, zakaj to tlačite noter
na tampon daj pesek 0-4 ,
če nimaš vibra plošče ali valarja,naredi na višino in dobro zahodi z nogo,gre tudi do 10 cm peska
nato naredi posteljico 5,5cm pod robnik in položi tlakovce
jaz bi si na tvojem mestu sposodil vibra ploščo,naredil pripravo za tlakovce 6cm pod robnik,nato dobro zabil,in na to še enkrat,naredil posteljico 0,5 cm višje,položil tlakovce in z vibro ploščo z gumo še enkrat zabil po tlakovcih in bo ok
Če lahko, samo ena pripomba slepcu (da se nebi krive vere prodajalo): "koruza" oz. rizl granulacije 4-8 mm je prav tako uporaben za pod tlakovce kot 0-4 mm. So določene prednosti ki jih npr. 0-4 nima, in obratno seveda. Ena izmed takih je da se ne glede na morebitno bolj grobo pripravo tampona pod posteljico, rizel 4-8 težje porazgubi med tampon, prav tako ga težje kasneje spere med tampon. Razlog upam da je vsem logičen (še enkrat večja frakcija, brez nule). Druga stvar lažje drenažiranje vode, ki se sčasoma prebije čez fuge tlakovcev (če se - spet odvisno od tlakovcev itd.). Pa še kaj bi se našlo. Je pa v kakšni stvari mogoče 0-4 pa bolj primeren od 4-8.

Da ne dolgovezim (preveč): valccek, ne delaj si nepotrebnega dela in uporabi rizl če ga že imaš ali pa ne. Debelino posteljico probaj naredit čimbolj enakomerno, ne bo pa noben hudič če bo na kakšnem koncu malo večja debelina, sej ne delaš planuma cestnega ustroja za 4-pasovnico Big Grin

Tist bolj rahel šodr kot ga sam omenjaš je spran zgornji sloj tampona. Nulo in manjše delce spere, ta "rahel" del delno kot en rizel, ostane na vrhu. Če se pogovarjamo za razliko do 2 cm, ne kompliciraj. Če je razlike za 5 cm ali več, navozi malo tampona. Ampak v tvojem primeru če prav razumem ni tolk razlike. Od obstoječega materiala odstrani večje kamne, ostalo pusti in navozi še material za posteljico.

Vibroplošča - obvezno, pozabi na nogo, nismo v kameni dobi Big Grin
ne vem kaj se lažje pogliha koruza ali pesek
vse bo pod nastreškom, vode ne bo,pa tudi če bi bla ,bo odtekla med tlakovce ali po njih
ne vem zakaj so pol luže na tlakovcih
pa ,ko je enkrat vse narejeno, ne vem kako bi se med seboj mešala tampon ,koruza ali pesek
z nogo se pa odlično zahodi,sploh pesek 0-4
čudno da nisi svetoval še filca na tampon
No, bom pa jaz vseeno vprašala, ali damo filc nad tampon?
Alea iacta est
moje mnenje je ,da škodi bolj kot koristi
ti bosta pa še svoje povedala horch in dominokolje
bo pa odgovor nasprotje mojemu
Kolikor sem razbrala, je možnost, da nastane bazen nad filcem. Smo pa tik pred polaganjem, tlakovci so od Stavbarja Veronja naravni mix.

Torej, tampon je potlačen z žabo, sedaj je dilema ali pšenico ali koruzo in ali to posteljico potlačiti z vibro, ali ne, kako visoko pod robom robnika nasuti pred tlačenjem, glede na to, da je tlakovec visok 60 mm. Del je povozne in del pohodne površine.
Alea iacta est
naredi kot sem napisal v 2 postu
zadnje dve vrstice
pa bo za vedno
Kolikor sem razbrala, je možnost, da nastane bazen nad filcem. Smo pa tik pred polaganjem, tlakovci so od Stavbarja Veronja naravni mix.

Filca za pod posteljico mi običajno NE uporabljamo, razen če tega stranka izrecno ne zahtevka, kar se od časa do časa tudi zgodi. Razlog? Ker polagamo tlakovce že ves čas večinoma brez njega in se je izvedba brez filca izkazala za popolnoma funkcionalno. Če bi npr. Typar pro filc oblikoval v stožec in vanj zlil vodo bi se dobro izkazala vodopropustnost. Tak test sem naredil sam in me ni pretirano prepričal v uporabnost filca. Je pa zato pomembna priprava podlage pred posteljico.

Vidiš slepec da ni vse kotra tvojim izjavam, samo argumentirat je treba.

Torej, tampon je potlačen z žabo, sedaj je dilema ali pšenico ali koruzo

Kot že večkrat napisano, to je običajno stvar izvajalca, s čim je bolj navajen delat. Načeloma je pa tako - oboje je dobro Smile

in ali to posteljico potlačiti z vibro, ali ne, kako visoko pod robom robnika nasuti pred tlačenjem, glede na to, da je tlakovec visok 60 mm. Del je povozne in del pohodne površine.

Spet nekaj kar je stvar izvajalca. Lahko ti povem kako delamo mi - posteljico pripravimo tako da nasujemo cca 3 cm materiala, ga potlačimo z vibroploščo, nato pa z dodatnim manjkajočim materialom prirpavimo posteljico. Pripravljamo jo na -5 mm (se pravi 5,5 cm če je tlakovec 6 cm), kar se pridobi ob utrjevanju z virboploščo ko so tlakovci položeni. Fugiranje seveda obvezno PRED utrjevanjem.

Nisem pa še videl izvajalca da bi posteljico "utrjeval" z nogami, razen če se ne gre za par m2 veliko površino. Lahko se je ne utrjuje ampak potem je treba it še 5 mm višje (priprava na 5 cm če je tlakovec 6 cm).
Izvajalca bova mož in jaz, hehe. Slalomirala sva med nasveti in porihtala tampon, zdaj pa slalom med novimi nasveti! Bo pa še veselica rezanje tlakovcev, to pa ja, brez vodne žage. Morda jo celo uspeva kje nabaviti.

Hvala za nasvete obema!
Alea iacta est
slepec Napisal:ne vem kaj se lažje pogliha koruza ali pesek
vse bo pod nastreškom, vode ne bo,pa tudi če bi bla ,bo odtekla med tlakovce ali po njih
ne vem zakaj so pol luže na tlakovcih
pa ,ko je enkrat vse narejeno, ne vem kako bi se med seboj mešala tampon ,koruza ali pesek
z nogo se pa odlično zahodi,sploh pesek 0-4
čudno da nisi svetoval še filca na tampon

Sam razmišljam raje v tej smeri: kaj je boljše in zakaj? In ne kaj je lažje. Če imata obe frakciji svoje dobre in slabe lastnosti, potem vem zakaj rečem da sta oba materiala uredu. Pa naj se potem vsak sam odloči.

Pod nadstreškom ali ne, padce moraš naredit.

Luže na tlakovcih so v prvi vrsti zaradi slabih padcev in posedkov. Možnih razlogov za to dvoje je za celo knjigo spisat.

@neika, položita tlakovce povsod razen pri robovih kjer je potreben zarez. Nato si pa za 1 dan sposodita rezalko in takrat zarežite vse robove. Te zadeve posojajo in za 1x uporabit se ti bolj splača sposodit kot kupovat, razen če računaš da jo boš še potrebovala.
Sva nameravala storiti tako.

Vzorec je že izbran, tlakovci naročeni, počasi bomo začeli. Po izkušnjah, koliko materiala gre za zapolnjevanje fug na m2?
Alea iacta est
Fugiranje seveda obvezno PRED utrjevanjem
daj prosim,razloži zakaj to
neika Napisal:Sva nameravala storiti tako.

Vzorec je že izbran, tlakovci naročeni, počasi bomo začeli. Po izkušnjah, koliko materiala gre za zapolnjevanje fug na m2?
odvisno od fug
eni imajo 1mm,drugi 1cm
vidim da nisem edini ki se v tej vročini ubada s tlakovci... Smile
@slepec, hvala za nasvete, se pravi vibra plošča -> material, vibra plošča -> material, vibra plošča -> material...torej ni nikoli preveč zbito (kar mi je čisto logično)
@Horch, ravno tako hvala za nasvete, mislim da bom vseeno ostal pri 4-8 granulaciji. Kolegu sem pomagal pri tlakovcih in sva delala s koruzo in so tlakovci v nulo, pa vozi gor z avtom, traktorjem, ni da ni, tlakovci so pa bili kot od neike.
@neika, kar se rezanja tlakovcev tiče, absolutno svetujem vodno rezalko za tlakovce! Sam sem imel že kar nekaj rezanja robnikov in mi je že bilo žal da si že nisem rezalke sposodil...
Sicer odvisno od kvadrature, oblike in vzorca, ampak ponavadi je redko tak, da je bolj malo rezanja. skratka, en zarisuje in polaga tlakovce, drugi pa reže, in ko se uskladita kje in kako se reže po risu, gre ko pesmica!
Pri fugiranju in utrjevanju me sicer ni bilo zraven, vendar so fuge na tlakovcih veronja precej široke, tako da gre po moje tam precej fugirnega peska not, lahko pa se pozanimam, koliko ga je porabil.
Pri nas bomo polagali navadne pravokotne tlakovce od stavbarja, večino 200x300, tako da fug bo manj, pa še zelo ozke so.

Poročam kako se bo obneslo! Hvala za nasvete!
1 2 3 4 5
Iskanje po temi