Gradnja in obnova > Stavbno pohištvo
Obnova lesenih oken

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obnova lesenih oken
#1
Pozdravljeni!

Spravljam se k obnovi lesenih oken, starih cca. 30 let. Financ za novih oken ni, zato bi rad popravil te okna kar se da kvalitetneje.
Les okvirjev je še vedno v dobrem stanju, stekla prav tako. Tesnila (silikon?) na zunanji strani oken so popolnoma preparela, tesnila med oknom in okvirjem so prav tako v slabem stanju.

Zanima me, kakšno je primerno sredstvo za zatesnitev med oknom in okvirjem, mogoče kakšen silikon?

Za tesnila med oknom in okvirjem bom kasneje povprašal na rosil.si.

Hvala za pomoč!

Lp,

Jure
#2
Ko razmisljas o temeljiti obnovi starih lesenih oken, razmisljaj se o sanaciji stika okno-zid.
V tistih casih so bila okna vecinoma vgrajena direkt v malto. Torej bi odprl spaleto in zapurpenal spoj med steno in oknom.
Plus tega se police: ni bilo redko, ko so se police vgradile pod okno tako, da sta se notranja in zunanja polica stikali pod okenskim okvirom. Torej bi vzel ven notranjo (ali zunanjo) polico, in jo ponovno vgradil tako, da bi dal vmes "termo clen" - pas stirodura npr.

Vse skupaj stroskovno ne bi bilo omembe vredno, skupaj z obnovo tesnil, pa bi znatno izboljsal tesnenje oken.
#3
Hvala za nasvete!

Imam točno tako kot omenjaš. Okno je vgrajeno direkt, polica je pa morda celo enojna?
#4
Citat:Okno je vgrajeno direkt, polica je pa morda celo enojna?
Verjetno sta ločeni polici. Zunanja ima nagib navzven, notranja pa navznoter. Če eno odtraniš, pod okvir zatlačiš EPS (možno kake 3 cm) in namestiš isto polico nazaj, boš zmanjšal toplotne izgube, pri 140 cm kamniti (betonski) polici in zunanjih 0 C, za kake 4 W ali v sezoni 12 kWh.

Le nekaj večje (večja dolžina, slabši prevod opeke) izgube bodo ob okvirju oken, ki niso vgrajena po RAL. Če nimaš fasadne izolacije, pa se o obeh primerih nima smisla pogovarjati.

Če zamenjaš dosedanjo šipo (verjetno termopan K = 2,9) z dvojno plinsko polnjeno (K= 1,4) boš pri enem oknu 140 x 120 cm zmanjšal toplotne izgube za okrog 40 W = 110 kWh v sezoni.
Nimam časa - sem v penziji!
#5
Ok. Bom malo razjasnil situacijo.

Hiša, v katero se preseliva z dekletom je stara prb. 30 let, narejena po obstoječem tlorisu (nekatere stene so že bile prisotne - kamen) ostalo je bilo dograjeno z zidaki. Izolacije ni nobene, le debela stena cca. 40 cm. Finance za korenito obnovo ni, mogoče čez leto, dve. Letos imam v planu le položiti izolacijo (verjetno stiropor) na podstrešje, urediti notranjost in "porihtati" okna. Hiša je na krasu, tako da ekstremno nizkih temperatur ni.

Ko bo prišel čas za obnovo, bodo okna nova + izolacija sten + kaminski vložek + ...Ko bo torej pravi čas se bom zagotovo obrnil na ta forum ker vidim da so prisotni strokovnjaki z odličnimi nasveti!

Okna, katera bi rad rahlo obnovil bom ohranil takšna kot so (stekla ostanejo). Zanima me le sredstvo za tesnenje na zunanji strani oken med steklom in lesom ker je trenutno tesnilo vse preparelo in je rob stekla na nekaterih mestih že viden.
#6
No, pred 30 leti sigurno oken niso tesnili s silikonom, pač pa z steklarskim kitom. Vsaj z zunanje strani. Ta je s časom postal krhek in drobljiv - ter je odpadel iz okna.
Predvidevam, da so okna pleskana z barvo in niso "natur" ali les izvedba.

Ker je - kot praviš - zadeva samo začasna, potem ni veliko za misliti.

Okensko krilo dol, na koze, ves stari kit ( tisti trikotniček od roba lesa do stekla ) odstraniš, vse skupaj lepo očistiš, po potrebi v les nabiješ še kak kovinski trikotniček.
V "Mavrici" kupiš kit za okna, vzameš star kuhinjski nož ( tisti z okroglo konico ) kit presvaljkač v "klobaso" debelo kak centimeter ali malo več, vse skupaj lepo razporediš po stikih in z nožen zatisneš.

Ko je kit suh, se loti naprej. Če boš okna prebarval, staro barvo najprej na hitro obrusi, pa preko z novo.

Če okenski okvirji slabo nalegajo na "štoke", vzameš "tesa" tesnilni trak in ga nalepiš na pripiro.

Za prvo silo in "začasno", bi to moralo biti dovolj. :wink:
#7
E hvala! To sem rabil!

Vse je točno kot si opisal. Torej najprej staro dol, nato nov kit gor.

A bi bil ta kit primeren?

http://www.gnezdo.si/page.php?45
#8
Čist taprav. 8)
#9
jaz bi imel pa tudi eno vprašanje.Imam podobno zadevo kot koli99 samo jaz bi vprašal če je možno vgraditi termopan steklo v stara lesena okna ki so še z dvojno zasteklitvijo in se razpirajo
#10
Najlažje in najbolje bi bilo naredit nova krila in jih montirati na star okvir. Jaz to ne priporočam.
Najbolje pa, da začneš razmišljati o novih oknih !!!!! pa po dva kom na leto, če ni več denarja. Najprej pa jih menjaj tam kjer najbolj ogrevaš.
#11
Se ne splača jaz sem tudi mislil stara okna vstavit trmopan stara so tudi malo zvita in tam ti lahko piha jaz sm jih zamenjal lesena, štiri leta brez problema.
#12
Lahko namesto steklarskega kita za okna vzameš katerega od akrilnih kitov, jih imajo tudi v več barvah. Zadeva je bolj obstojna, prav tako odlično tesni.
#13
Pozdravljeni,
želim zastekliti 'okno' na otroški hiški (slika 1). Kupil sem kaljeno steklo, ki ga moram vgraditi v leseni okvir. Zunanji del okvirja je kar opaž, ki predstavlja steno hiške. Opaž je odrezan tako, da tvori okrog in okrog cca. 20 mm zob kamor se bo naslonilo steklo. Ker ima opaž na notranji strani (glede na hiško) dva kanala (slika 2), ki preprečujeta pokanje opaža sem si zamislil, da bi zasteklitev izvedel tako kot je prikazano na sliki 3. V robove bi dal nek tesnilni trak na katerega bi naslonil steklo in ga iz nasprotne strani pritrdil z uporabo letev. Režo med opažem, tesnilnim trakom in steklom bi dodatno zatesnil z kitom. Zanima me ali je ta rešitev ustrezna in če mi lahko morda priporočite katere izdelke uporabiti. S tem imam v mislih izdelke ki so dobavljivi v raznih 'hobi' trgovinah. Kolikšna bi morala biti debelina traku (verjetno vezano na debelino reže ki jo omogoča kit) ? Za pomoč se zahvaljujem.
[attachment=o12055]
[attachment=o12054]
[attachment=o12053]


Priložene datoteke
.jpg   Zasteklitev_1.jpg (Velikost: 93,68 KB / Prenosi: 10253)
.jpg   Zasteklitev_2.jpg (Velikost: 9,15 KB / Prenosi: 108)
.jpg   Zasteklitev_3.jpg (Velikost: 108,8 KB / Prenosi: 10255)
#14
tko kot boš naredil je ok. tesnilni trak daj 2 do 3 mm debeline.
#15
Fuga, ki se tesni je praviloma globoka polovico širine fuge. Primer: če je širina fuge 1cm, je pravilna fuga 0,5cm. Oziroma v tvojem primeru bi to seveda manj.

Plus - vedno more biti oprijem tesnilne mase le iz dveh smeri - to pomeni, da je potrebno, da je trak (oz. kakšen drug polnilni material - "tesnilni trak" na sliki) neoprijemljiv za silikon/tesnilno mas. Na ta način dosežemo, da se tesnilna masa lahko razteza/krči in da ne pride to "trganja" iz več smeri.

Tako se pravilno tesnilno.

Lp


Skok na forum:
Zadnje novice