Objave: 99
Teme: 20
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Kupili smo stanovanje v starem bloku, kjer se bo fasada še delala, zato bi radi 20 cm zmanjšali okno v kuhinji in namestili klimo. Zanima me, če potrebujemo soglasje stanovalcev, kako se napiše, ali potrebujemo tudi soglasje vzdrževalca bloka? Kakšne izkušnje imate s pridobivanji soglasij?
Najlepša hvala
Objave: 1105
Teme: 21
Ocena:
16
Hja, ta zakon konkretno govori o poseganju v skupne dele (montiranje na fasado) in spreminjanju izgleda stavbe.
Obstaja "obvoz" in sicer, da zunanjo enoto klime montirate na balkon na ločen nosilec (torej ne, da bi bila montirana na fasado) blizu tal in noben ne more nekaj posebno "jamrati".
Drugače pa - navadno lepa beseda lepo mesto najde, tako da se najprej poskusi lepo pogovoriti.
LP, g
Objave: 1679
Teme: 3
Ocena:
2
Mucek, imaš prav. Vendar gre v primeru, ki ga navaja Sneg 0808 za "zmanjšanje", verjetno pa znižanje kuhinjskega okna. Pri tem bo seveda zaradi drugačne oblike okna od ostalih malo "prizadet" enoten videz objekta po izdelani fasadi.
Ker gre za star blok verjetno ne bo potrebno dovoljenje arhitekta. Če pa je blok preveč star, pa se zna zgoditi, da je z odlokom spomeniškega varstva lahko zaščiten pod določeno kategorijo. Potem pa nastopijo bolj resne težave. Kar pa se bo itak izkazalo pred pričetkom nameravane izdelave fasade.
Še odgovor v zvezi z soglasjem vzdrževalca bloka. Ne, od vzdrževalca bloka ne potrebuješ nobenih soglasij.
Objave: 99
Teme: 20
Ocena:
0
Najlepša hvala za vse odgovore!
Objave: 81
Teme: 16
Ocena:
0
Bom uporabil kar to temo.
Torej, rad bi montiral klimo v starejšem bloku, primarno namenjeno dodatnemu ogrevanju. Glede na izkušnje pri pridobivanju soglasij za obnovo svojega dimnika se morebitnega soglasja za montažo klime na zunanjo fasado ne nadejam.
Me pa zanima naslednje glede "obvoza". Imam francoski balkonček, kamor bi z veseljem postavil zunanjo enoto. Zunanja enota bi se tako iz strani videla, ampak nebi pa bila montirana na fasado, ampak bi stala na mojem balkončku.
Je to dovoljeno ali me lahko sosedje vseeno prijavo na inšpekcijo, in tudi če me, bo inšpekcija zahtevala povrnitev "prvotnega stanja"?
hvala in lp, Peter!
Objave: 5448
Teme: 33
Ocena:
0
sicer razumem povedano, ampak čisto s stališča oblikovanja oz. vizualne degradacije fasad je obešanje klim gor (je čisto vseeno ali na nosilce, francoske balkone ali pa na resonančno-antigravitacijske pulzatorje) verjetno nesprejemljivo.
in če je že debata: kaj recimo v primeru energetskih sanacij (kjer je med drugim dodajanje TI obloge, stavbnega pohištva ipd) pravi odlok glede avtorstva ipd?
to sprašujem bolj tako retorično, ampak bi vseeno rad slišal tudi iz kakšne druge strani. bolj iz stališča debate, razumem, kakšna je praksa in želje..
Objave: 1679
Teme: 3
Ocena:
2
POMR je Pogodba o medsebojnih razmerjih, ki jo med seboj sklenejo Etažni lastniki, v njej pa je določen način "obnašanja" stanovalcev - določeno je kaj se sme in kaj ne, navedeno je kaj so skupni deli objekta in kateri ne itn......skratka en zelo razširjen Hišni red.
Etažni lastniki v večstanovanjskih objektih z manj kot dvema lastnikoma in manj kot devetimi posameznimi deli POMR lahko sklenejo, z več kot dvema lastnikoma in več kot osmimi posameznimi deli, pa POMR morajo skleniti. Slednji morajo tudi najeti upravnika objekta, ali pa se registrirati kot skupnost etažnih lastnikov (pravna oseba) in s svojim objektom upravljati sami. Pri tem pa se morajo držati vseh zakonov, ki se jih mora upravnik in tudi pri delu upravljanja poslovati na način, kot to počne upravnik.
upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd