Objave: 11
Teme: 1
Ocena:
0
Sem nov na forumu, ali lahko kdo svetuje kakšna naj bo razdalja med finalnim tlakom v hiši in notranjimi vrati zaradi pretoka zraka pri aktivnem prezračevanju. Možno je vgradit tudi rešetko v vrata, vendar bi raje izbrali možnost spodaj prirezanih vrat.
Pa še vprašanje glede zračnega zemeljskega kolektorja (predvidoma Helios) za dogrevanja vstopnega zraka pozimi in hlajenje poleti - nekdo od konkurence me je opozoril na morebiten slab vonj.
LP in vnaprej hvala
Objave: 122
Teme: 3
Ocena:
0
Špranja pod vrati naj bo vsaj 8 mm, pa bo povsem ok: izgledalo bo še v redu, žvižganja zraka ne bo. Če bo razdalja večja, je načeloma bolje, vendar lahko potem estetsko izleda malo čudno.
Objave: 32
Teme: 0
Ocena:
0
Tudi sam sem razmišljal o zemeljskem kolektorju, ki ga oa kasenje nisem izvedel... pa mi ni nič žal, pri dnevih z izjemno nizkimi temperaturami se enostavno dogreva z vgrajenim grelcem, pa na minimum daš prezračevanje...
Strošek kolektorja se mi zdi previsok napram skupnemu učinku ki ga pridobiš...
Če je na vpihu na rekuparatorju 15 stopinj (pri zunanji -12 stopinj) pa se v ceveh ki so v betonski plošči do vstopa v prostor segreje na 22 stopinj (sem meril vpihe v prostor)
Objave: 78
Ocena:
0
Tale link je že nekdo objavil na forumu;
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kwleasyplan.de/41.html">http://www.kwleasyplan.de/41.html</a><!-- m -->
Zgoraj lahko izbereš angleščino za jezik, jaz se z nemščino ne bi kaj dosti zmenil..
Ko daš notri prostore dobiš vse izračune ven (pretok zraka, nekje je tudi navedena špranja pod vrati).
Objave: 122
Teme: 3
Ocena:
0
Jaz imam predvideno v projektu naslednje:
- velikost kuhinje, dnevne in jedilnice: 47m2,
- vpih v dnevni nad oknom na eni strani 2xfi75mm (60m3), na drugi strani dnevne sobe nad oknom pa 1xfi75mm (30m3), vpiha sta pr. 3 m narazen,
- zrak nato potuje preko jedilnice do kuhinje, kjer ima predvidena dva zajema: na eni strani 2xfi75mm (60m3), na drugi strani kuhinje pa 1xfi75 (30m3). Zajema sta pr. 3 m narazen.
- skupno je torej 90m3 oz. 3xfi75mm.
Izračune sem si pripravil sam s pomočjo informacij na internetu, nato pa vse preveril in nekaj malega korigiral s projektantom.
Objave: 7350
Teme: 20
Ocena:
4
Podobno je tudi pri meni: spodaj po dva odvoda/dovoda (-120/+120) v skupnem prostoru in en dovod v kabinetu (+30) ter odvod v WC/tus (-30). Zgoraj po istem principu.
Izračune izpili ponudnik inst. materiala.
Objave: 1357
Teme: 62
Ocena:
0
Imam podobno, s podobno kvadraturo (kuhinja, dnevna, jedilnica). Dovod 4 x fi 75, odvod 3 x fi 75. Pritličje se konča potem še z enim dovodom in enim odvodom.
Objave: 10
Ocena:
0
Lep pozdrav vsem sem nov tukej in se vnaprej opravicujem ce bodo vprasnja malo cudna.
Vglavnem ni mi jasno Ali je tu govora za rukuperacijo al tisto lunos varianto?
Ocena:
4
alezi: centralno prezracevanje z rekuperacijo. Porazdelitev sob cimdlje od vrat in spodrezana vrata omogocajo t.i. izpodrivno prezracevanje.
Objave: 10
Ocena:
0
Ok, hvala za podatek.
Vrjetno kar se tiste druge variante tice velja tudi pravilo 0,8-1 cm pod vrati? Ker mi se bomo vrjetno za cenejso odlocili.
Ocena:
4
sistema lokalnega prezracevanja (lunos) ne poznam - mislim pa da ja...
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Jaz pa ne želim spodrezanih vrat niti rešetke na vratih spalnice, ker mi ta meji na dnevno sobo, zaradi čimboljšega dušenja hrupa. Vrata morajo dihtat, celo pripiro bom dal spodaj, pa še dodatno jih bom oblekel z zvočno-izolativno prevleko.
Zato sem od projektanta zahteval, da so v spalnici ventili za dovod in odvod zraka (na nasprotnih stenah seveda), čeprav vem, da to ni optimalno.
Enostavno mi je tišina v spalnici pomembnejša od "pravilne" izvedbe prezračevanja.
Objave: 17
Teme: 2
Ocena:
0
Mogoče bo koga zanimal podatek.
Pri Lip Bledu so mi odgovorili da:
>>Doplačilo za nestandardno višino podboja znaša 35 eur/kos.
Obstaja pa tudi možnost krajšanja vratnega krila ob montaži po dogovoru z monterjem za doplačilo (8 eur + DDV).<<